Grudniowe mamy 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Morelka456 wrote:Jakim terminem się bardziej sugerujecie, tym z om czy z usg?
Wczoraj zauważyłam na kartce,że ten lekarz nie zmierzył kości udowej i jak zapytałam o łożysko to on do mnie czy to ma jakieś znaczenie medyczne 🤦
Ile Wasze maluchy miały nt- przezierności karkowej?
U mnie 12+5 bylo nt 1.04mm. Norma jest chyba do 2.02mm🤔 i trzeba wziąć pod uwage tez, ze im starsz ciaza tym nt wieksze.
-
Morelka456 wrote:Mam. Patrząc u Ciebie to masz też 13+0 1,3 a ja aż 1,96.
https://naforum.zapodaj.net/c0dfce70a41b.jpg.html
https://naforum.zapodaj.net/cbcdeb7686b3.jpg.html
To wciąż jest w normie ☺️ w większości przypadków uznaje się, że dopiero wartość powyżej 3mm jest powodem do niepokoju. Nawet wśród zdrowych dzieci na tym samym etapie ciąży mogą być różnice.
Matleena89 lubi tę wiadomość
-
Morelka456 wrote:Mam. Patrząc u Ciebie to masz też 13+0 1,3 a ja aż 1,96.
https://naforum.zapodaj.net/c0dfce70a41b.jpg.html
https://naforum.zapodaj.net/cbcdeb7686b3.jpg.html
Synek 12.2023
Starania-2 cykl
Synek 01.2022
Starania-23cykl
ja '88 + on '87 -
Dziewczyny, Izabela Dembińska rozpoczyna kurs wakacyjny do przygotowania do porodu. Polecacie go? Wybieracie się?
Ja chciałabym się najpierw skonsultować z urofizjogin.,ale może warto tu od razu też uderzyć(?)
Link:
https://izabeladembinska.conrego.com/Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 czerwca 2023, 10:20
Kasiastaraczka lubi tę wiadomość
-
Wczoraj zauważyłam na kartce,że ten lekarz nie zmierzył kości udowej i jak zapytałam o łożysko to on do mnie czy to ma jakieś znaczenie medyczne 🤦
No właśnie badanie szybko a niedokladnie. Kurcze no po to są te prenatalne żeby wszystko dokładnie sprawdzili a niektórzy to takie mają podejście, że o zgrozo.
Mój lekarz zawsze powtarza wpisanego terminu do karty ciążę trzeba się trzymać i nie ważne czy dziecko jest większe czy mniejsze na obecny moment. Ten i tylko ten termin.Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 czerwca 2023, 11:09
-
Ja byłam u urofizjo przed ciążą bo nie mogłam zajść i szukałam już wszędzie przyczyn. Moja terapeutka uznała że mogę mieć pościskane wszystko w macicy i w ogóle. Więc poszłam. Teraz też miałam mieć wizytę w maju ale odwołałam bo ona sama mówiła że w ciąży dopiero po 16 tygodniu przyjmuje albo w ogóle przed porodem najlepiejLaura 01.09.2019 🩷
Szymon 27.12.2023 🩵 -
Morelka456 wrote:Dlatego też wykonałam pappe,plgf i nifty dodatkowo.
Jesli da Ci to większy spokój to oczywiście warto ale nie każdego stać na tyle badań więc powinni robić to rzetelnie a nie na odwal. Ja poczekam na wyniki prenatalnego USG i pappa i wtedy ewentualnie zdecyduje o kolejnych badania h tylko wtedy gdy będą wskazania.na szczecie prenatalne robię u swojego lekarz gdzie jestem pewna że wszystko zostanie zmierzone dwa razy.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 czerwca 2023, 11:38
Kasiastaraczka lubi tę wiadomość
-
Ja też podobnie myślę Emilka. Jeśli coś by się mojemu lekarzowi nie spodobało, wtedy rozważę cokolwiek więcej niż pappa i USG.
Jutro idę na zakończenie roku do mojej pracy i się będę ujawniać przed rodzicami bo już dopytują a ja do pracy nie wracam, zbyt duże ryzyko. Poza tym szanuje teraz mój czas dla siebie, nie miałam takiego od prawie 4 lat
A jeszcze mi się przypomniało. Bo pytałam gina wczoraj o te mocne zaparcia. Mówił że bezpiecznie można brać Lactulose, syrop. Bez recepty w aptece. Tak samo na hemoroidy jeśli kogoś już męczą (u mnie od zaparć i po porodzie) to czopki procto glyvenolWiadomość wyedytowana przez autora: 20 czerwca 2023, 11:41
e_mil_ka lubi tę wiadomość
Laura 01.09.2019 🩷
Szymon 27.12.2023 🩵 -
Podczas badania prenatalnego trwającego ponad 40 min u specjalisty fmf również nie miałam mierzonej kości udowej i sprawdzanego łożyska. Jak sobie wejdziesz na
Rekomendacje Sekcji Ultrasonografii Polskiego Towarzystwa Ginekologów z 2020 roku, to zobaczysz, że ocena łożyska odbywa się podczas USG połówkowego (podczas USG, nie mówię o teście pappa i PLGF), podobnie jak mierzenie kości udowej. Lekarz zgodnie z wytycznymi nie musiał badać kości udowej. Dodatkowo, każdy korzysta z odpowiedniego programu, gdzie musi wprowadzić wszystkie wartości. Nie ma tam nawet tego parametru. Wszystko jest dobrze, nic się nie martw ❤️ jeżeli poszłaś do lekarza z certyfikatem, mającego dobry sprzęt, na pewno wszystko zostało zmierzone. Co do czasu badania - słuchałam nagrania, na którym lekarka mówiła, że zdarzają się ekspresowe badania (rzadko), jeżeli dziecko ułoży się idealnie ☺️Madeline , Morelka456, Kasiastaraczka lubią tę wiadomość
-
Marta93
Autorytet
1523
Wysłany: Dzisiaj, 11:53Cytuj | Edytuj | Zgłoś
https://www.vinted.pl/member/101247896-mczarna93 zapraszam do tworzenia zestawów nalicza się Rabat, zaproponuj cenę a napewno się dogadamy:) zależy mi na szybkiej sprzedaży bo zajmują miejsce ale wiadomo nie za 2zl🤣 -
Nattttal wrote:Podczas badania prenatalnego trwającego ponad 40 min u specjalisty fmf również nie miałam mierzonej kości udowej i sprawdzanego łożyska. Jak sobie wejdziesz na
Rekomendacje Sekcji Ultrasonografii Polskiego Towarzystwa Ginekologów z 2020 roku, to zobaczysz, że ocena łożyska odbywa się podczas USG połówkowego (podczas USG, nie mówię o teście pappa i PLGF), podobnie jak mierzenie kości udowej. Lekarz zgodnie z wytycznymi nie musiał badać kości udowej. Dodatkowo, każdy korzysta z odpowiedniego programu, gdzie musi wprowadzić wszystkie wartości. Nie ma tam nawet tego parametru. Wszystko jest dobrze, nic się nie martw ❤️ jeżeli poszłaś do lekarza z certyfikatem, mającego dobry sprzęt, na pewno wszystko zostało zmierzone. Co do czasu badania - słuchałam nagrania, na którym lekarka mówiła, że zdarzają się ekspresowe badania (rzadko), jeżeli dziecko ułoży się idealnie ☺️
Znowu dzidziuś nie bardzo wczoraj współpracował,bo był odwrócony pupką i w ogóle tak jakoś wciśnięty. Dopiero później trochę więcej pokazał,ale to też na szybko musiał lekarz go złapać. Na zdjęciach widać,że mało miejsca miał, nie wiem czemu.Nattttal lubi tę wiadomość
-
Morelka456 wrote:Znowu dzidziuś nie bardzo wczoraj współpracował,bo był odwrócony pupką i w ogóle tak jakoś wciśnięty. Dopiero później trochę więcej pokazał,ale to też na szybko musiał lekarz go złapać. Na zdjęciach widać,że mało miejsca miał, nie wiem czemu.
Mój też nie chciał współpracować. Moim pierwszym błędem było skorzystanie z toalety, bo był tak ułożony, że pełny pęcherz ułatwiłby badanie przez powłoki. Większość badania była przez pochwę, a wtedy lekarz ma zdecydowanie mniejsza możliwość poruszenia go i wpłynięcia na jego ułożenie. Na szczęście finalnie udało się wszystko zmierzyć, ale największy problem był z pomiarem crl, bo w ogóle nie chciał zająć odpowiedniej pozycji. -
Nattttal wrote:Mój też nie chciał współpracować. Moim pierwszym błędem było skorzystanie z toalety, bo był tak ułożony, że pełny pęcherz ułatwiłby badanie przez powłoki. Większość badania była przez pochwę, a wtedy lekarz ma zdecydowanie mniejsza możliwość poruszenia go i wpłynięcia na jego ułożenie. Na szczęście finalnie udało się wszystko zmierzyć, ale największy problem był z pomiarem crl, bo w ogóle nie chciał zająć odpowiedniej pozycji.
Mi przez powłoki brzuszne badał i pukał chwilami,żeby się odwrócił. -
Dziewczyny, gratuluję dobrych wiadomości po Waszych wizytach! 🥰🎉❤
U mnie brzuszek już mocno widoczny.😊
W poprzedniej ciąży też porównywałam wyniki teraz nie mam na to czasu i chyba lepiej mi z tym. Głowa spokojniejsza... 🙈 Najważniejsze, że lekarz mówi, że wszystko w normie, ryzyka bardzo małe i tego się trzymam.
U mnie lekarz z certyfikatem również nie mierzył kości udowej ani nie sprawdzał łożyska. W poprzedniej ciąży na tym etapie też nie miałam tego pomiaru.
Jutro mam wizytę kontrolną u diabetologia, ciekawa jestem co mi Pani Doktor powie na temat mojej cukrzycy.
Mało się udzielam, ale staram się być na bierząco.Nattttal, Kasiastaraczka, e_mil_ka, Madeline lubią tę wiadomość
2021 H🩷
2023 W🩵 -
Morelka456 wrote:A jak wygląda u Ciebie siatka?
https://zapodaj.net/plik-KKcusq4iN0Nattttal lubi tę wiadomość
Synek 12.2023
Starania-2 cykl
Synek 01.2022
Starania-23cykl
ja '88 + on '87