X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamy 2023
Odpowiedz

Grudniowe mamy 2023

Oceń ten wątek:
  • Linka2019 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2023, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiastaraczka wrote:
    Madeline w tandemie można spokojnie karmić 😁
    A co najlepsze to każda z piersi może produkować mleczko odpowiednie dla bobo 😁
    Tylko teraz te karmienia mnie bolą trochę...
    Ale mąż wyjeżdża służbowo,a ja nie mam siły odstawić T. Żeby uśpić znów trzebaby nosić,lulac,a to już klocek 12 kg...
    Zrobisz, tak, jak będziesz chciała. Podejrzewam, że karmienie jest bolące,bo piersi są wrażliwe. Ja karmiłam piersią prawie dwa lata. Postanowiłam ją odstawić, aby zająć w kolejną ciążę i poczułam, że to już czas. Oczywiście, że można zajść w ciążę karmiąc, wiem o tym, jednak o wcześniejszą ciążę starałam się 3lata i to z pomocą medyczną. Wiele przeszłam, chociaż o ironio, udało się naturalnie. Nie wiedziałam czy mam owulację, czy nie, na okres czekałam ponad rok, więc postanowiłam odstawić i udało się w drugim cyklu od odstawienia. Chociaż seks uprawiałam bez zabezpieczeń od porodu. Ale wiadomo, seks po porodzie, przy małym dziecku już nie jest tak regularny, więc trudno było to nazwać jakimś mega staraniem.

• alex0806 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2023, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My wcześniej też stymulacja owulacji, monitoringi, badania, różne cuda. Córka po stymulacji Lamettą. Teraz udało się naturalnie, ale też nie wiedziałam za bardzo czy jest owulacja, były one późne. Synuś z 20-21 DC dopiero ;)

Laura 01.09.2019 🩷
    Szymon 27.12.2023 🩵
  • Dzella19 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2023, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka ja już po nie odzywałam się bo pojechaliśmy oglądać samochody bo mój mąż chce kupić, już w domu ogólnie wszystko dobrze, powiedziała ze dzidzia szybko rośnie i na przykład ze pokazuje się 4 dni do przodu 🙄 ale mówi ze na tym etapie gdzie dziecko skacze itd to nie przejmować się absolutnie i dziecko tak do tygodnia w ta lub w druga tc może mieć wymiary większe czy mniejsze i np główkę ma duza i tez mówi ze na spokojnie to dopiero od 2 prenatalnych się podobno bardziej patrzy wymiary a dziecko tez skakało 😂 wizyta za 3 tyg ona chciała z 4 ale ja przerażona po ostatnim mówię ze nie jednak wole wcześniej 😂 mam znowu zrobić morfologię i mocz i tyle a co do infekcji to mowila ze gdyby bardziej swwdzialo w środku to zrobić posiew a mnie swiedzi obok i tez pomyślałam ze może to przez golenie tam coś swiedzi 😂 pozwoliła jechać na wakacje za granice ale ja się tak zaczęłam bać ze zobaczymy czy pojedziemy 😂 wyjdzie w praniu i na pewno na lasta jak już jakaś Grecja zobaczymy , jutro Mazury o obym się dobrze czuła 🙏🏻

Dudka1997, Kasiastaraczka, Madeline lubią tę wiadomość

• Anu5ia Przyjaciółka

Wysłany: 7 lipca 2023, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaki macie puls? Mierzycie może? Ja co i raz muszę usiąść odpocząć bo jak nieraz zmierzę to mi pokazuje 100 a max to 104 było. Czy to normalne i bezpieczne? Czekam na wyniki krwi to zobaczę czy hemoglobina mi się unormowała...

• alex0806 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2023, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam i 120, mierze cały czas na zegarku. Ciśnienie w normie, ale ja zwykle mam niskie więc teraz niekiedy takie książkowe to już dla mnie za wiele. Czasem czuje takie nagłe kołatanie serca i wtedy mam np 110

Laura 01.09.2019 🩷
    Szymon 27.12.2023 🩵
  • Anu5ia Przyjaciółka

Wysłany: 7 lipca 2023, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alex0806 wrote:
    Ja mam i 120, mierze cały czas na zegarku. Ciśnienie w normie, ale ja zwykle mam niskie więc teraz niekiedy takie książkowe to już dla mnie za wiele. Czasem czuje takie nagłe kołatanie serca i wtedy mam np 110
    Mówiłaś lekarzowi? I wszystko ok? Za dużo na stronach chyba się naczytałam 😅

• alex0806 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2023, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W ciąży ciśnienie i puls jest podwyższone :)

Matleena89, Anu5ia lubią tę wiadomość

Laura 01.09.2019 🩷
    Szymon 27.12.2023 🩵
  • Nattttal Ekspertka

Wysłany: 7 lipca 2023, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anu5ia wrote:
    Jaki macie puls? Mierzycie może? Ja co i raz muszę usiąść odpocząć bo jak nieraz zmierzę to mi pokazuje 100 a max to 104 było. Czy to normalne i bezpieczne? Czekam na wyniki krwi to zobaczę czy hemoglobina mi się unormowała...

Też mam wysoki puls i bardzo niskie ciśnienie. Przed ciążą przyjmowałam leki na tachykardię, ale od 5 tygodnia ciąży jestem bez nich i też puls mi skacze. Są dni, że nawet jak leżę mam 120-130 ☺️

Oczywiście byłam z tym u kardiologa, miałam holter EKG, ale zwiększyli mi tylko dawkę magnezu. Póki nie ma np. arytmii, to raczej nie podaje się żadnych leków. Mnie nie przepisali nic, a leczyłam się ok. 5 lat przed ciążą i na stałe przyjmowalam beta blokery.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca 2023, 14:14

Anu5ia lubi tę wiadomość

preg.png
  • Linka2019 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2023, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alex0806 wrote:
    My wcześniej też stymulacja owulacji, monitoringi, badania, różne cuda. Córka po stymulacji Lamettą. Teraz udało się naturalnie, ale też nie wiedziałam za bardzo czy jest owulacja, były one późne. Synuś z 20-21 DC dopiero ;)

Oj u nas też było ciezko. Miałam hsg, monitoringi, histeroskopie, stymulację owulacji, 2 inseminację, jedna pełna procedurę in vitro z trzema transferami. Dwa poronienia. Niezliczoną ilość badań hormonalnych, badana immunologię. Cuda na kiju. I to w 3lata. A wyszło naturalnie. Byłam w szoku.

• Wiewioora Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2023, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój puls to raczej tak maksymalnie do 100, chyba że się bardziej zmacham. Za to ciśnienie mam ostatnio niskie, głowa mnie boli, ehh ...
    Mam wyniki krwi i z tych co mnie najbardziej interesowało to hemoglobina 11,6 żelazo 64, a ferrytyna 6.5 (norma od 15). Myślicie że będę musiała brać żelazo?
    Jestem też już po wizycie u dentysty i zapłaciłam mniej niż zakładałam 🤣

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca 2023, 14:46

Starania od 06/2021
    05.2022 ⏸
    09.2022 18+4 Igorek 👼💔
    04.2023 ⏸ rośnij nasza kruszyno🌈
    29.12.2023 nasze tęczowe szczęście na świecie ♥️
    age.png
  • Nattttal Ekspertka

Wysłany: 7 lipca 2023, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewioora wrote:
    Mój puls to raczej tak maksymalnie do 100, chyba że się bardziej zmacham. Za to ciśnienie mam ostatnio niskie, głowa mnie boli, ehh ...
    Mam wyniki krwi i z tych co mnie najbardziej interesowało to hemoglobina 11,6 żelazo 64, a ferrytyna 6.5 (norma od 15). Myślicie że będę musiała brać żelazo?
    Jestem też już po wizycie u dentysty i zapłaciłam mniej niż zakładałam 🤣

Wydaje mi się, że na następnej wizycie lekarz może Ci włączyć żelazo. Ja mam ferrytynę w normie, ale raczej w tej dolnej granicy i powiedział mi, że pewnie będzie trzeba włączyć żelazo ☺️

preg.png
  • kropeczek Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2023, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja hemoglobina 11,9 więc też troszeczkę poniżej normy. We wtorek wybieram się też na posiew bo w moczu znowu liczne bakterie 😬😬😬

♥️ 2020 - 👧🏼

25.10.22 🕊👼🤍
    13.03.23 🕊👼🤍

🌈💜 12.2023 👶🏼

PAI1 hetero, MTHFR hetero
    💉 Clexane 40mg, Acard 150, luteina
  • Kasiastaraczka Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2023, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alex Twoja praca to dyskwalifikuje możliwość pracowania w ciąży,bo dużo tych "zagrożeń" jednak
    U nas też teraz ciąża z później owulacji, natomiast ja obserwuje się w modelu creighton i badam dodatkowo temperaturę

Linka zobaczymy jak wyjdzie, jeszcze jest trochę czasu do porodu, może do tego czasu uda się odstawić lub znacznie zredukować karmienia
    Oj to swoje przeszliście
    U nas z takich bardziej inwazyjnych to sono hsg i byłam umówiona na laparoskopię,ale wcześniej zaszłam w ciążę niż doczekałam terminu na nfz 😂

Dzella no to super, że wszystko dobrze 🥰

Anusia ja też mam wysoki (około 100),ale to normalne

Wiewioora ojej ale niski poziom ferrytyny( a jest to białko magazynujące żelazo-optimum u kobiety to powyżej 50 ),ja bym się wspomagała,bo zaraz poleci hemoglobina. Nie masz w ogóle zapasów,a żelazo jest zmienne mocno w badaniach. Samo oznaczenie właśnie żelaza nie odzwierciedla zasobów tego pierwiastka w organizmie
    To chociaż miło się zaskoczyłaś po wizycie u dentysty 😚

Kropeczek o kurcze to jak już poniżej normy to pewnie też dostaniesz żelazo,bo anemię widać w morfologii,a niedobory żelaza zaczynają się wcześniej
    Ech i znowu te bakterie...

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • _Hope Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2023, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja odebrałam dziś wynik posiewu moczu. Szybko, bo jest ujemny. Cieszę się bardzo, bo na poniedziałkową wizytę idę z dobrymi wynikami krwi i moczu. Mam nadzieję, że w USG i u maluszka też wszystko będzie dobrze. 😊🙏

Kasiastaraczka, Nattttal, alex0806, SamiDe lubią tę wiadomość

2021 H🩷
    2023 W🩵
  • Nattttal Ekspertka

Wysłany: 7 lipca 2023, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kropeczek wrote:
    Ja hemoglobina 11,9 więc też troszeczkę poniżej normy. We wtorek wybieram się też na posiew bo w moczu znowu liczne bakterie 😬😬😬

A masz jakieś objawy? U mnie ogólne moczu o posiew czysty, czekam na wyniki wymazow. Natomiast od poprzedniej soboty mam objawy zapalenia pęcherza. Wzięłam już jedną dawkę monuralu, dziś biorę druga - ostatnia. Zaczynam świrować, bo mnie piecze cały czas i mam parcie na pęcherz. Zastanawiam się czy to może być od luteiny? Chociaż przed ciążą też brałam i nie miałam takich objawów.

preg.png
  • Anu5ia Przyjaciółka

Wysłany: 7 lipca 2023, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie wyszły nieznacznie podwyższone leukocyty, pct i neutrofile. Czekam na crp jeszcze. Eh... ja nie wiem skąd to się bierze, dbam o siebie a ciągle coś nie tak... zaczynam się martwić bo w szpitalu też mi wychodziło że stan zapalny i nie wiedzieli skąd to się bierze... oby nie od dzidziusia :(

• Dzella19 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2023, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wstawanie wstalamx przespałam trochę dnia i mąż zrobi sobie obiad i go zje i powiedziałam ze jedziemy na zakupki 😃 może bym sobie coś nakupowala póki są promocje 😂 zgodził się wiec czekam zamknięta w pokój przez to ze jak on gotuje to zapachy są dla mnie za intenstywnie niestety :( ale grzecznie czekam 😂 co do ciśnienia ja wgl nie mierze ani nic mierzą mi u gin na wizycie i jak moja gin nic nie mówi to się tym nie interesuje, tak samo jak nie każe nic brac czy robic dodatkowych badań to nie robię nie chce panikować bo jak przeczytałam ze jedna z was ma coś z szyjka to już dziś milion pytan o szyjkę anona mówi ze jak mnie bada to jest wszystko ok na luzie 😂 jak są jakieś obawy to mówi żeby obserwować bo to nie jest tak ze od razu coś tak jak pękają mi naczynka narazie mówi spokojnie jak zaczną bardziej pękać lub biec to wtedy do lekarza,wiec jestem spokojniejsza a tym bardziej ze za 2,5 tyg się z nią widze 😃

Madeline lubi tę wiadomość

Wysłany: 7 lipca 2023, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anu5ia wrote:
    U mnie wyszły nieznacznie podwyższone leukocyty, pct i neutrofile. Czekam na crp jeszcze. Eh... ja nie wiem skąd to się bierze, dbam o siebie a ciągle coś nie tak... zaczynam się martwić bo w szpitalu też mi wychodziło że stan zapalny i nie wiedzieli skąd to się bierze... oby nie od dzidziusia :(
    Kurcze, trzymam kciuki, żeby nic poważnego i nie od dzidzi 😚

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87

Wysłany: 7 lipca 2023, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzella to kiedy dokładnie wypadnie Ci wizyta? Wpiszę na listę

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • Dzella19 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2023, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do starania my tez się staraliśmy i w szczęśliwym cyklu dowiedziałam się o pcos braku rośnięcia pęcherzyków polipie i byłam w czasie owulacji gdzie sterdzono ze żaden pęcherzyk nje ma szans urosnąć wtedy miałam podjąć leczenie środkiem dupasthonem na wywołanie okresu regularnie plus podjąć się histeroskopii dostałam skierowanie do szpitala a tu bam brak okresu płacz ze pcos mi przesunęło okres hahah a tu beta wychodzi z 2000 tys i prawie 6 tydzien, uwierzcie mi ze jakoś się nie ucieszyłam tylko przeraziłam ze to nie możliwe i na pewno nie jestem w ciąży 😂

Kasiastaraczka lubi tę wiadomość

‹‹ 150 151 152 153 154 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ