X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamy 2023
Odpowiedz

Grudniowe mamy 2023

Oceń ten wątek:
  • Kasiastaraczka Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2023, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzella trzymaj się 😚 daj znać później na spokojnie

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • Dzella19 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2023, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nienawidzę czekac a jeszcze czekam

• Madeline Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2023, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzymam kciuki za wasze wyniki krwi Wiewioora i Kropeczek. Co sprawdzacie?

Moje mdłości się jakby podkreciły na mocy, że aż dostaje odruchu,ale też rzadziej przychodzą.:)

preg.png

06.07 7,86cm (13+6 OM)
    26.06 💙 chłopak, 7,00 cm, 12+3 wg OM ,13+1 wg USG
    26.05 słychać ❤️, 1,75cm. 8+1
    10.05 1sze USG - bije ♥️ 3,2mm, 6.tc
  • Madeline Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2023, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzella za Twoją wizytę i nostress 🤞

Mam koncepcję,że ten stres wjeżdża od hormonów. Dawniej się tak nie stresowałam przed wizytami i innymi rzeczami,jak teraz się stresuje... Macie tak samo?

preg.png

06.07 7,86cm (13+6 OM)

Wysłany: 7 lipca 2023, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madeline wrote:
    Dzella za Twoją wizytę i nostress 🤞

Mam koncepcję,że ten stres wjeżdża od hormonów. Dawniej się tak nie stresowałam przed wizytami i innymi rzeczami,jak teraz się stresuje... Macie tak samo?
    Myślę,że tak...w ciąży dużo rzeczy odbieramy inaczej..nawet te przysłowiowe reklamy wzruszają

Madeline lubi tę wiadomość

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • Wiewioora Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2023, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzella, mam nadzieję że już weszłaś ✊🙂
    Madeline, myślę że teraz częściej niż kiedykolwiek chodzimy na wizyty więc to też może wpływać na odczucia 🙂 i wiadomo im bliżej do wizyty tym myślę że każda z nas się bardziej stresuje niestety....
    Ja dzisiaj morfologia, żelazo, ferrytyna, trójka tarczycową, mocz ogólny i posiew od razu. Poszłam po skierowanie do internisty, żeby było coś taniej i mam też glukozę, B12 i kwas foliowy 🤷🏼‍♀️

Madeline , Kasiastaraczka, Nattttal lubią tę wiadomość

Starania od 06/2021
    05.2022 ⏸
    09.2022 18+4 Igorek 👼💔
    04.2023 ⏸ rośnij nasza kruszyno🌈
    29.12.2023 nasze tęczowe szczęście na świecie ♥️
    age.png
  • Madeline Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2023, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jednak (mimo, że pisałam, że nie i że mam świadomość manualnego pomiaru), to mnie martwi ten wolniejszy wzrost malucha...
    Mam obawy, że to przez tydzień zamknieciowy w pracy, jestem wykończona dziś, autentycznie nie wiem co zrobić i nie mam sił na kolejny tydzień. Pewnie będzie lżejszy,a dzisiejszy kryzys jest spowodowany brakiem snu, ale i tak.

Zauwazylyscie różnicę w pomiarach CRL od strony dopochwowej i przez powłoki brzuszne?

preg.png

06.07 7,86cm (13+6 OM)
  • kropeczek Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2023, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tylko morfologia i mocz na poniedziałkową wizytę

♥️ 2020 - 👧🏼

25.10.22 🕊👼🤍
    13.03.23 🕊👼🤍

🌈💜 12.2023 👶🏼

PAI1 hetero, MTHFR hetero
    💉 Clexane 40mg, Acard 150, luteina
  • kropeczek Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2023, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madeline wrote:
    Jednak (mimo, że pisałam, że nie i że mam świadomość manualnego pomiaru), to mnie martwi ten wolniejszy wzrost malucha...
    Mam obawy, że to przez tydzień zamknieciowy w pracy, jestem wykończona dziś, autentycznie nie wiem co zrobić i nie mam sił na kolejny tydzień. Pewnie będzie lżejszy,a dzisiejszy kryzys jest spowodowany brakiem snu, ale i tak.

Zauwazylyscie różnicę w pomiarach CRL od strony dopochwowej i przez powłoki brzuszne?
    A to nie jest tak że każdy maluch rośnie w swoim tempie? Że jednen szybciej drugi wolniej? Ja bym się tym nie zamartwiała ❤

Kasiastaraczka lubi tę wiadomość

♥️ 2020 - 👧🏼

25.10.22 🕊👼🤍
    13.03.23 🕊👼🤍

🌈💜 12.2023 👶🏼

PAI1 hetero, MTHFR hetero
    💉 Clexane 40mg, Acard 150, luteina

Wysłany: 7 lipca 2023, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madeline wrote:

Już teraz maluszki rosną w swoim tempie i nie ma co porównywać
    Ja nie miałam możliwości porównać takich wyników,bo albo był pomiar przez brzuszek albo od strony dopochwowej
    Heh obyś tylko dotrwała bez większych stresów do zwolnienia i bajo

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • Madeline Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2023, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiastaraczka - dokładnie, wczoraj ja ryczalam jak bóbr po obejrzeniu "Coco", myślę, że dodatkowym triggerem był raniący motyw muzyczny, ale tak nie płakałam na filmie od swojego stanu w biochemie, także zwalam na hormony.
    O tak,dzięki, zwolnienie planuje od 19.07,żeby przepracować większą część miesiąca jeszcze i spadam od razu.

Kropeczek - tak jest, że każdy w swoim tempie, ale nie chcę mieć wolnego tempa 😂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca 2023, 11:06

preg.png

06.07 7,86cm (13+6 OM)
  • alex0806 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2023, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już bym w pracy nie dała rady dawno. 17 małych dzieci, choroby, niemożliwość odpoczynku w trakcie dnia nawet na chwilę. Skoro przy jednym dziecku wysiadam 🤦 dziś jestem jakaś osłabiona, znów jest upał. Byłyśmy na placu, rano chwila zabawy, ale też lecą bajki i leżymy bo nie mam sił na nic produktywnego. Obiad mam z wczoraj a po południu jedziemy na weekend do rodziców. Także byle do 15.30 przetrwać aż mąż wróci. Jeszcze muszę nas spakować.

Laura 01.09.2019 🩷
    Szymon 27.12.2023 🩵
  • Nattttal Ekspertka

Wysłany: 7 lipca 2023, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madeline wrote:

Miałam taką sytuację jak Ty. 30 maja byłam na prenatalnych (12+3) i dzidziuś miał 59 mm. Dokładnie 6 dni później miałam wizytę, bo przestraszyłam się, że sączą mi się wody i z pomiaru wynikało, że długość CRL zwiększyła się przez te dni tylko nieznacznie. Lekarz mi wytłumaczył, że dziecko miało zupełnie inną pozycję i teraz miał bardzo zgiętą szyję, więc siłą rzeczy CRL wyszło praktycznie takie, jak na prenatalnych. Teraz jak byłam 24.06 i 26.06 u dwóch innych lekarzy, którzy widzieli wcześniejsze pomiary i zrobili własne, nie znaleźli nic niepokojącego i powiedzieli, że dziecko ma odpowiednią wielkość. Jest bardzo możliwe, że pomiary przez brzuch i przez pochwę mogą się różnić, a do tego dziecko może mieć inną pozycję. Ja byłam tak spanikowana dzień po wizycie, że aż robiłam zestawienie zdjęć na komputerze, żeby mieć pewność, że naprawde miał po prostu inną pozycję 🤦🏻‍♀️

preg.png
  • alex0806 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2023, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój też nawet na jednej wizycie miał różne wymiary..na prenatalnych tak szalał, że mam kilka różnych ujęć w których różnica wynosi sporo, raz miał 7.20 a raz 7.89. Zależy jak się ułoży, czy plecami czy bokiem. Pewnie mierzenie przez brzuch a przez pochwę też robi swoje. Nie martw się na zapas ;) a poza tym dzieci się rodzą naprawdę różne. Ja urodziłam 2760 a koleżanka dziecko o kilogram cięższe, mimo że TC różnił się tylko o tydzień.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca 2023, 11:26

Madeline , Kasiastaraczka lubią tę wiadomość

Laura 01.09.2019 🩷
    Szymon 27.12.2023 🩵
  • Madeline Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2023, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nattal,dzięki,mega mnie pocieszylas, ja też chciałam wrzucić w porównanie :D
    Ja mam wrażenie,że dziecko raczej się mocniej rozprostowalo do tego wczorajszego zdjęcia,ale też widzę na oko, że 1.Ciasniej mu (ale znowu,może być kwestia perspektywy), 2.brzuch mi się powiększa...

Ale miło słyszeć,że i ktoś też takie obawy miał,już mi lepiej ☺️

Alex, dzięki! No, ja wiem,że one są różnej wielkości przy narodzeniu, ale teraz skoro na podstawie długości CRL liczą TC, to chyba wielkich rozjazdów nie ma. Też tak myślę, że kwestia perspektywy,ułożenia dziecka i wyraznosci aparatu pewnie też robi swoje :))

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca 2023, 11:31

Nattttal lubi tę wiadomość

preg.png

06.07 7,86cm (13+6 OM)
  • alex0806 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2023, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To też jest tak, że crl się sprawdza głównie do prenatalnych bo wtedy dzieci rosną niemal jednakowo. W późniejszym czasie już rosną bardziej indywidualnie, lekarz za niedługo zacznie nam podawać szacowaną wage a nie crl
    I już powinno się trzymać jednego terminu porodu, nie zmieniamy go za każdym kolejnym USG ;)

Laura 01.09.2019 🩷
    Szymon 27.12.2023 🩵
  • Nattttal Ekspertka

Wysłany: 7 lipca 2023, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madeline wrote:
    Nattal,dzięki,mega mnie pocieszylas, ja też chciałam wrzucić w porównanie :D
    Ja mam wrażenie,że dziecko raczej się mocniej rozprostowalo do tego wczorajszego zdjęcia,ale też widzę na oko, że 1.Ciasniej mu (ale znowu,może być kwestia perspektywy), 2.brzuch mi się powiększa...

Ale miło słyszeć,że i ktoś też takie obawy miał,już mi lepiej ☺️

Alex, dzięki! No, ja wiem,że one są różnej wielkości przy narodzeniu, ale teraz skoro na podstawie długości CRL liczą TC, to chyba wielkich rozjazdów nie ma. Też tak myślę, że kwestia perspektywy,ułożenia dziecka i wyraznosci aparatu pewnie też robi swoje :))

To prawda, teoretycznie do końca I trymestru każde dziecko w tym samym tygodniu i dniu powinno mieć taki sam pomiar crl, stąd panika 😀 ale na pewno sposób zrobienia pomiaru, sprzęt, ułożenie dziecka wpływają na wyniki.

To było moje zestawienie. Po prawej prenatalne, po lewej wizyta po 6 dniach. Widac wyraźnie, że pozycja jest zupełnie inna. Dzięki temu zaczęłam spać spokojnie i mój mąż znów mógł ze mną wytrzymać haha

https://ibb.co/RcbW8RQ

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca 2023, 11:40

Madeline , alex0806, Olive, Giosiek, Kasiastaraczka lubią tę wiadomość

preg.png
  • Madeline Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2023, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natttal, jakie piękne zdjęcie w 3D 🤩 myślałam, że zawsze dają takie, że dziecko wygląda jak po ostrym poparzeniu ciała 1szego stopnia😂.

Ja już nie wrzucam już moich, na nich i tak widać licho co i mnie wsparłyscie wystarczająco ☺️

Nattttal lubi tę wiadomość

preg.png

06.07 7,86cm (13+6 OM)
  • Nattttal Ekspertka

Wysłany: 7 lipca 2023, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madeline wrote:
    Natttal, jakie piękne zdjęcie w 3D 🤩 myślałam, że zawsze dają takie, że dziecko wygląda jak po ostrym poparzeniu ciała 1szego stopnia😂.

Ja już nie wrzucam już moich, na nich i tak widać licho co i mnie wsparłyscie wystarczająco ☺️

Haha to zdjęcie obiegło nasze rodziny i wzbudziło sensację. Zwłaszcza to małe uszko 🥹 niestety to ostatnie ładne zdjęcie, jakie mam, podobno w II trymestrze dzieci przestają być aż takie fotogeniczne haha. Trzeba się uzbroić w cierpliwość do ok. 30 tyg, żeby obejrzeć buźkę ❤️

Bardzo się cieszę, że jesteś spokojniejsza. To na pewno wyłącznie kwestia sposobu pomiaru ❤️❤️

preg.png
  • Anu5ia Przyjaciółka

Wysłany: 7 lipca 2023, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madeline jak byłam w szpitalu (to był 15tc) poprosiłam lekarza podczas usg żeby mi powiedział ile cm ma teraz. On się na mnie spojrzał i mówi że teraz to trudno dokładnie zmierzyć. Że teraz to masę niedługo będzie się liczyć. I po chwili mówi "na tyle ile udało się zmierzyć to 9 cm". W głowie miałam że o matko nie urosło i coś jest nie tak bo się naczytałam na stronach że to ok.14cm już może mieć. I zapytałam go czy wszystko okej. On mi mówi że jak najbardziej. No i myślę że lekarz wie lepiej 😅 ale też mi to chodzi po głowie. Im bliżej wizyty tym bardziej stresik narasta. A jeszcze tydzień czekania🥴 myślę że nie ma co już tych cm liczyć faktycznie

‹‹ 149 150 151 152 153 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ