X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamy 2023
Odpowiedz

Grudniowe mamy 2023

Oceń ten wątek:
  • Kasiastaraczka Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2023, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    _Hope wrote:
    Ja też nie mam osobnego pokoju dla maleństwa. Od niedawna mieszkamy w swoim domu i jeszcze zajmujemy się wykończeniem. Na parterze mamy tylko jeden pokój i w nim musi się znaleźć miejsce dla dwójki dzieci 😉 w nim też znajduje się szafa z ubraniami moimi i męża. 🤭 W miarę możliwości będziemy robić piętro, gdzie mamy 4 pokoje.
    Ale fajnie, że już na swoim
    My na dole w domu też mamy jeden pokój,a na górze sypialnia i 3 pokoje

_Hope lubi tę wiadomość

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • e_mil_ka Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2023, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madeline wrote:
    Kusicie tymi jumperami, już byłam o krok od zakupu, ale trochę boję się,że to pieniądze w błoto, z drugiej strony dopóki nie czuję ruchów dziecka to jakoś tak nie do końca wierzę,że jestem w ciąży, więc się.miotam z decyzją... Czuję, że mężu obawiałby się, że zeswiruje z tym sprzętem...
    Ja nie mam i nie zamierzam mieć. W pierwszej ciąży też nie miałam jak dla mnie to zbędny zakup. Ale to tylko moje indywidualne zdanie.

Kasiastaraczka, Nattttal lubią tę wiadomość

Emilka
    preg.png
    04.03.21 - Igunia na świecie
    21.04.23 - beta 411

Wysłany: 6 lipca 2023, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madeline wrote:
    Olive, dzięki za kciuki, o 16.45 mam położna i potem gina. A dzień w pracy zakręcony potwornie i nawet dołujący niestety,ale nie chcę Wam siać doła.

My z mieszkaniem mamy podobnie, bo jakieś 64m2+piwnica i 2 duże pokoje (w jednym sypialnie z dużym łóżkiem, w drugim pracownia męża), salon przejściowy do kuchni, gdzie ja pracuję. Wydaje nam się,że póki dzidzi będzie mały,to z nami jakoś musi się zmieścić, moje biurko przerobimy na przestrzeń do zabaw może, ale jak będzie większe niż mini,to nie wyobrażam sobie mieć go w sypialni... Tam. Myślałam ,że tak się zwykle robi, że sypialnia rodziców to świętość,dzieci powinny mieć osobną przestrzeń. No bo jak byliście w stanie zrobić drugie Bobo w takich warunkach 😂? Nie wiem właśnie jak to rozwiązać,sprawdziło Wam się spanie w trójkę? Ale to dostawiliscie jeszcze łóżeczko,czy jak?

My myślelismy,że chyba mąż będzie musiał wynająć jakaś przestrzeń do pracy,a ten drugi pokój byłby dziecka, ale to dopiero za jakiś czas...mam nadzieję...? Teraz też jesteśmy na wynajmowanym,ale miło się tu mieszka, czynsz wyjątkowo nieduży,a warunki spoko, więc chcieliśmy jak najdłużej pomieszkać (dopiero od 2022 tu mieszkamy).

Jeśli uważasz, że chcesz to zrzucić z siebie to napisz, będzie Ci lżej

He he nie wdając się w szczegóły to chyba w salonie powstało nasze drugie dziecko,na drzemce synka- łóżeczko w sypialni
    U nas na początku była dostawka do łóżka,w której mało co spał synek
    Później zamieniliśmy na łóżeczko większe, również koło naszego łóżka. Drzemki są w łóżeczku i czasami przedłużenie ich w łóżku ze mną
    Na noc też jest kładziony do łóżeczka,a później w trakcie nocy bierzemy do siebie
    Nie wiem jak zmieścimy się w czwórkę 😁😂
    Ogólnie nie planowaliśmy spać z synkiem,ale wyszło jak wyszło 🙃

Olive, Madeline lubią tę wiadomość

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • e_mil_ka Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2023, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SamiDe wrote:
    A ja wczoraj położnej powiedziałam, że wacham się nad kupnem dopplera, stanowczo mi odradziła. Po pierwsze za 2-3 tyg powinnam już czuć ruchy codziennie i to ma być dla mnie dowodem na to, że wszystko ok 😉 po drugie jeśli sprzęt by zawiódł, a ja bym nie znalazła tętna to być może niepotrzebnie pojechałabym na sor, a po trzecie zastanawiałabym się czy aby nie za wolno, albo nie za szybko serduszko bije, bo gdy dzidzia śpi bije dużo wolniej niż gdy jest aktywna, więc uznałam, że jak już tyle czasu się obeszłam bez to już tak zostanie i poczekam na ruchy, które powinny być najważniejszym parametrem do sprawdzenia :) położna powiedziała, że czasami brak ruchów dziecka powinien być sygnałem, że należy to sprawdzić u specjalisty, jeśli coś by mnie zaniepokoiło i użyłabym dopplera, uznałabym, że serce bije więc jest ok, a mogłoby się okazać, że powinnam się udać do szpitala. Więc odpuszczam, czekam na regularne ruchy 😊
    Dokładnie tak mój gin dodał jeszcze że serce malucha czasem znacznie przyspiesza czasem chwilę się zatrzymuje nie jest to częste ale zdarza się więc po co się niepotrzebnie denerwować. Ruchy najważniejsze a tyle to ja sobie serca posłucham u położnej czy u lekarza mi to wystarczy.

Kasiastaraczka, SamiDe, _Hope, Madeline lubią tę wiadomość

Emilka
    preg.png
    21.04.23 - beta 411
  • e_mil_ka Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2023, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matleena89 wrote:
    Dziewczyny, a tak trochę zmieniając temat. Myślałyście już nad wyprawką? Tzn. chodzi mi o ubranka ile czego? Bo mój mózg powoli zaczyna pracować w tym temacie 😂 A nie chcę przegiąć w żadną stronę :D

Ja kupowałam wszystkiego po 5 sztjesli chodzi o ubranka i toi w zupełności wystarczyło. Na początku te rozmiary szybko się zmieniają się. Nie warto naprawdę kupować za wiele bo nie zdązysz nawet tego zakładać. Pieluszek tetrowych miała 15 szt bambusowych i tych musli owych po 3 szt a i tak mało ich używałam głównie tetrowe. Ręczników mam 3 szt dla córki i tyle mi wystarcza,prześcieradła i ochraniacz na materac po 2 szt. Jedno pierzesz drugie zakładasz bez sensu więcej tego brać. Sweterki że 2 szt. Na wyjście w zimę jednen kombinezon jedna czapka.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lipca 2023, 16:47

Madeline lubi tę wiadomość

Emilka
    preg.png
    21.04.23 - beta 411
  • e_mil_ka Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2023, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alex0806 wrote:
    Polspiochy to najgorsza część garderoby dla dziecka moim zdaniem. Miałam kilka sztuk, ubrałam 2 razy i zrezygnowałam. Wolałam ubrać spodnie i skarpetki. Tyle że rodziłam we wrześniu, było ciepło. To też pewnie wplywa
    O tak ja też odradzam miałam jedne i raz założyłam i podziękowałam.

Emilka
    preg.png
    21.04.23 - beta 411
  • e_mil_ka Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2023, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewioora wrote:
    Doświadczone koleżanki - powiedzcie jaką komodę dla dziecka? Ile szuflad? Mamy w planach osobną komodę, ale kompletnie nie wiem jaka będzie odpowiednia tak, żeby się pomieścić.

Ja ma komodę na 3 szuflady,. U góry trzymam leki na komodzie mam 3 koszyczki wiklinowe 2 na pampersy drugi na jakieś maści do pupy itp trzeci na waciki gaziki. Druga szuflada i tam mam z Ikea takie pudełka 3 szt i w nich poukładane body na długi i na krótki sukienki i piżamki i spodnie w trzeciej szufladzie mam grubsze ubrania. W szafie trzymam pieluszki ręczniki kocyki i ubrania w większym rozmiarze w szafie mam jeszcze jedna szufladę i tam trzymam skarpetki czapki śliniaki itp.

Wiewioora lubi tę wiadomość

Emilka
    preg.png
    21.04.23 - beta 411
  • Dzella19 Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2023, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Słyszałam ze te śpioszki od razu z zakrytymi stopkami są bardzo nie zdrowe bo tworzy się napięcie mięśniowe wiec to nie zdrowe ale wole skarpetki i tak

• kropeczek Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2023, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzella19 wrote:
    Słyszałam ze te śpioszki od razu z zakrytymi stopkami są bardzo nie zdrowe bo tworzy się napięcie mięśniowe wiec to nie zdrowe ale wole skarpetki i tak

A to nie jest np tak że jak są za małe/ciasne?

e_mil_ka, Nattttal lubią tę wiadomość

♥️ 2020 - 👧🏼

25.10.22 🕊👼🤍
    13.03.23 🕊👼🤍

🌈💜 12.2023 👶🏼

PAI1 hetero, MTHFR hetero
    💉 Clexane 40mg, Acard 150, luteina
  • alex0806 Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2023, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie, każda będzie zakładała to, co będzie uważała za wygodne ;) ja mam już to doświadczenie że wiem co mi osobiście się nie sprawdziło. Wszelkiego typu bluzy z kapturem dla malucha na przykład. Welurowe pajace czy sweterki. Te polspiochy i body kopertowe. Zwyczajnie mnie wnerwiało to zapinanie. Najlepiej bodziak plus spodnie i skarpetki. Teraz te welurowe się mogą przydać bo będzie zimno ;)

Olive, _Hope lubią tę wiadomość

Laura 01.09.2019 🩷
    Szymon 27.12.2023 🩵
  • Olive Ekspertka

Wysłany: 6 lipca 2023, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madeline u nas mała od początku spała z nami w sypialni ale u siebie w łóżeczku. Podczas tej przeprowadzki zgubilismy śrubki do jej łóżeczka i wylądowała u nas w łóżku 🤷 no i tak śpimy 4miesiące 🙈 dla mnie czy męża spanie w dzieckiem w pokoju czy w łóżku to żaden problem 😉 jeśli chodzi o seks to jak sie ma całe mieszkanie dla siebie to brak sypialni nie jest problemem 😉

SamiDe nas też mimo powrotu do Francji ciągnie do Polski 😊 wiec podejrzewam, że kiedyś znowu spróbujemy wrócić 😁

Kasiastaraczka nie wiem czy uwierzysz ale u nas dokładnie tak samo było 🤣🤣🤣 w salonie podczas drzemki małej 🙈

Kasiastaraczka lubi tę wiadomość

8.2021 👧
    23.04.23 ⏸️
    19.05.23 ♥️

preg.png
  • _Hope Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2023, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też na szczęście wiem już co mi się sprawdziło i co było mi wygodnie zakładać.

Córeczkę mam ze stycznia, teraz maluch będzie z grudnia więc sezony mi się zgadzają. 😉Zdecydowanie bardziej wolę ubierać body, sweterek/bluzeczka, spodnie i skarpetki. Pajace ubierałam głównie do spania. Ubranka z kapturem u mnie odpadają (poza kombinezonem i kurteczką), a jeśli chodzi o body kopertowe to zdecydowanie sprawniej ubierało mi się zwykłe.

Wiadomo, że każdemu może sprawdzić się coś innego i coś co dla jednej z nas będzie zbędne, dla innej będzie super. 😊

Pajace moim zdaniem są w porządku, tylko trzeba dopasować tak, żeby maluch mógł swobodnie wyprostować nóżki.

Maluszki na początku potrzebują ciepełka i sama byłam zdziwiona jak do szpitala musiałam przygotować kilka zestawów: body z długim rękawem + kaftanik + pajacyk + skarpetki + niedrapki + czapeczka. Do tego dzieciątko owinięte w rożku i okryte kocykiem. Wydawało mi się to za dużo, a wszystko się przydało, tym bardziej, że moja córeczka urodziła się malutka i przez pierwszą noc musiała być w inkubatorze na dogrzewaniu.

Teraz mam w planie dokupić kilka sztuk body w rozmiarze 50 i kilka zestawów na sam początek.

Nattttal, Kasiastaraczka lubią tę wiadomość

2021 H🩷
    2023 W🩵
  • Madeline Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2023, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olive wrote:

Kasiastaraczka nie wiem czy uwierzysz ale u nas dokładnie tak samo było 🤣🤣🤣 w salonie podczas drzemki małej 🙈
    Ej, to dołączam do teamu "w salonie" xD bo też tak wyszło, choć nie było dziecka na horyzoncie 😄
    Dzięki za informacje dziewczyny, to siatkę wspólne w sypialni wydaje mi się łatwiejsze logistycznie niż jakieś inne wyjście:)

Kasiastaraczka, Olive lubią tę wiadomość

preg.png

06.07 7,86cm (13+6 OM)
    26.06 💙 chłopak, 7,00 cm, 12+3 wg OM ,13+1 wg USG
    26.05 słychać ❤️, 1,75cm. 8+1
    10.05 1sze USG - bije ♥️ 3,2mm, 6.tc
  • e_mil_ka Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2023, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja znowu nie lubię pajacyków ,zapinanych na zamek i zapinanych na jedną nogawkę. Gdy dziecko było małe to body kopertowe a potem już normalne.

U nas córka do 6 miesiąca spala w nocy w dostawcę u nas w sypialni. Nigdy nie brałam jej do naszego łóżka chyba że rano kiedy już oboje nie spaliśmy. W dzień kładłam ja do łóżeczka w jej pokoju. Z końcem 6 miesiąca przeniosłam ja do swojego pokoju i od tej pory śpi u siebie. Ona nawet u nas ciężko zasypia chyba że jest bardzo chora tospi że mną. Teraz też mamy taki plan że maluch będzie do 6miesiaca u nas w dostawcę a potem pewnie już w swoim łóżeczku tylko jeszcze nie wiem gdzie to łóżeczko ulokuje bo w pokoju córki raczej nie bo jeszcze maluch będzie się wybudzal w nocy.

Emilka
    preg.png
    21.04.23 - beta 411
  • Madeline Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2023, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem po wizycie. Lekarz bardzo spoko, wizyta w sumie krótka,ale odpowiedział na wszystkie moje pytania i wątpliwości. Ale stresowałam się nie wiem czemu bardzo...

Dzidzia ma 7,86cm. Mówi,że w normie i że trzymamy się terminu z OM, bo różnica miedzy terminem z USG a OM jest mniejsza niż tydzień. Pisze, bo się Morelka w kółko zastanawiasz,który termin 😁 to masz dodatkową opinię.

Nie naogladalam się akrobacji,bo krótko złapał od pochwy dziecko na fotkę i pomierzył i tyle. Tylko serducho długo łapał,aż się wystraszyłam,czy oddycha, ale tak, biło w końcu 🫠
    Mam nadzieję,że nie za mało urósł,skoro 1,5tygodnia minęło i tylko 0,86cm,ale zakładam,że te pomiary,skoro są raz z pochwy,raz z brzucha i jeszcze to zależy czy się rozproszone czy pokręci,to się nie sugeruje tym mocno :)
    Widzę, że brzuszek mi rośnie,więc dojrzewa ☺️

Faktycznie usłyszenie bicia serducha już coraz mniejsze wrażenie na mnie robi, także chyba nie będę kupować Jumpera.

Poszłam po wizycie na zakupy, ale takie dla siebie jeszcze :) Promki w Zarze byly miłe,ale te kolejki na koniec już na skraju wyczerpania to zawsze udręka+ oczywiście potrzeba sikania :D zimno w tych centrach zawsze, a ja się dziś mega wyletnilam.
    Zjadłam jeszcze jedzonko na mieście i dopiero przypomniałam sobie że miałam polować na barszcz😄

Zmęczyłam się laski, miałam wrócić piechotą,a czuję że ledwie do tramwaju dojdę 😂

alex0806, Nattttal, Olive, e_mil_ka, _Hope, Morelka456, Giosiek lubią tę wiadomość

preg.png

06.07 7,86cm (13+6 OM)
  • Madeline Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2023, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiastaraczka, napiszę co się wydarzyło,bo może to trochę przestroga babska....
    Otóż dowiedziałam się dziś,że koleżanka z pracy umiera... Na raka piersi... Temat niestety zaniedbała, jak był jeszcze czas a teraz już zostało jej kilka dni,już nie mówi...
    Potwornie mi przykro. Nie rozmawiałam z nią nigdy prywatnie,jedynie trochę zawodowo,ale ma też córkę 12 letnią, strasznie się popłakałam... Kilka dni temu dowiedziałam się o śmierci wspaniałego rzemieślnika od naprawy rowerów z mojej ulicy. Też człowiek w średnim wieku, mógłby jeszcze wiele przed sobą mieć.

Przytłaczają mnie śmierci... Chciałabym by więcej życia kwitło,niż czarnych wstążek 😓

preg.png

06.07 7,86cm (13+6 OM)

Wysłany: 6 lipca 2023, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olive wrote:

🤣😂🤣 Jako rodzice małych dzieci mamy tę smykałkę do kombinowania, gdzie by tu poza sypialnią 🤣

Madeline , Nattttal, Olive, _Hope lubią tę wiadomość

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • Dzella19 Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2023, 21:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O widzicie jak to w zyciu ile ludzi tyle opinii ja się troszke staram sugerować tych co maja maluchy bo jednak pierwsze dziecko wszystko pierwszy raz No stresik jest ogromny nie będę ukrywać, jak to będzie kapać przebierać jak to malutkie jak laleczka żeby nic się nie stało, kuzynka mowila mi ze spokojnie to taka adrenalina ze po porodzie nie spała cała noc i caty dzien chodziła jak bo 10 kawach 😂 wiec może coś w tym jest ze te matki to jednak silne babki które jak maja dziecko to już wszystko wiedza 😂

• Dzella19 Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2023, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja niestety jestem w ciąży bardzo wrażliwa i dużo rzeczy mnie wzrusza i rycze jak widze jakie smutne historie tak ze madeline okropna historia ehhh, ja akurat ogoladam dużo kryminałów czy horror i nadal to robię ale teraz bardziej jestem wrażliwa i czasem nie które sceny mnie odrazaja 😂

• Dzella19 Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2023, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My właśnie klepnelismy nocleg na Mazury tak ze w sobotę rano lecimy 😃 boje się bardzo jak będę się czuła ale trzymam za siebie kciuki 😂

‹‹ 147 148 149 150 151 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ