X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamy 2023
Odpowiedz

Grudniowe mamy 2023

Oceń ten wątek:
  • Wiewioora Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2023, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morelka456 wrote:
    A jak u Ciebie ten hematokryt stoi i hemoglobina?
    Hematokryt norma od 35, ja miałam 34.1, hemoglobina norma od 12, ja miałam 11.6. Biorę żelazo, ale to bardziej że względu na ferrytynę, norma od 15 a ja miałam 6.5.

Starania od 06/2021
    05.2022 ⏸
    09.2022 18+4 Igorek 👼💔
    04.2023 ⏸ rośnij nasza kruszyno🌈
    29.12.2023 nasze tęczowe szczęście na świecie ♥️
    age.png
  • Morelka456 Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2023, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewioora wrote:
    Hematokryt norma od 35, ja miałam 34.1, hemoglobina norma od 12, ja miałam 11.6. Biorę żelazo, ale to bardziej że względu na ferrytynę, norma od 15 a ja miałam 6.5.

To u mnie ferrytyna 24,1
    A hematokryt troche niższy od Ciebie po 33,2
    Ginekolog Ci powiedział,że masz brać żelazo,bo ta ferrytyna niska już tak?

• Wiewioora Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2023, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morelka456 wrote:
    To u mnie ferrytyna 24,1
    A hematokryt troche niższy od Ciebie po 33,2
    Ginekolog Ci powiedział,że masz brać żelazo,bo ta ferrytyna niska już tak?
    Tak, cały czas miałam ferrytynę poniżej normy więc po 16tc dostałam żelazo.

Starania od 06/2021
    05.2022 ⏸
    09.2022 18+4 Igorek 👼💔
    04.2023 ⏸ rośnij nasza kruszyno🌈
    29.12.2023 nasze tęczowe szczęście na świecie ♥️
    age.png
  • Izi87 Debiutantka

Wysłany: 16 sierpnia 2023, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej! Z serduszkiem na szczęście okazało się wszystko w porządku, żadnych anomalii w budowie, dla pewności mam się zgłosić około 30 tc, żeby jeszce raz obejrzeć dokładnie. Na super lekarza trafiłam, wszystko dokładnie mi tłumaczył i pokazywał, każdą zastawkę, aortę, tętnice i przepływy. Dosłownie wszystko. Oprócz tego resztę anatomii też sprawdził, wszystko pokazywał i tłumaczył. Dzidzia waży już 513g, w zeszlym tygodniu było 446g. Szkoda, że wcześniej nie natrafiłam na tę przychodnię. Doktor pracuje też w szpitalu w którym zamierzam rodzić więc może podczas porodu na niego trafię 🙂
    Morelka i Ibiel cieszę się, że u Was też wszystko w porządku 🙂
    Kolejną wizytę u mojego lekarza prowadzącego mam 11.09.2023
    Pozdrawiam i spokojnego wieczoru życzę.

e_mil_ka, Wiewioora, alex0806, Morelka456, RedTail_Rudzia, Kasiastaraczka, _Hope, SamiDe, Giosiek lubią tę wiadomość

preg.png
  • e_mil_ka Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2023, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Boże dziewczyny ja nie mam czasu do położnej się zapisać. Już ten pęd mnie wykańcza a jeszcze ten upal jakaś masakra. Dziś wróciłam pierwszy dzień do pracy po urlopie. Co tam się dzieje... Nie wiadomo w co ręce wlozyc. Ktoś jeszcze pracuje czy tylko ja zostałam?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 sierpnia 2023, 21:55

Emilka
    preg.png
    04.03.21 - Igunia na świecie
    21.04.23 - beta 411
  • Dzella19 Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2023, 22:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja od początku wolne , nie wyobrażam sobie pracowac ale zazdroszczę ze dobrze sie czujesz i pracujesz 😄

e_mil_ka lubi tę wiadomość

• RedTail_Rudzia Ekspertka

Wysłany: 16 sierpnia 2023, 23:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmm padam na ryj - mózg mi się gotuje
    U nas wyszło w połówkowych - bright spot serduszka w lewej komorze - czyli ognisko hiperechogeniczne - i teraz uwaga - od razu zapytał się czy przechodziłam jakieś infekcje - a ja mówię że tak - że wszelkie stany zapalne - mogą to wywoływać - jest to do obserwacji - ale w większości ciąż się to ukazuje ( niektórzy lekarze o tym mówią inni nie ponieważ to znika) to nie wpływa na zaburzenia pracy serca - ponieważ serduszko jest w normie - budowa serca też prawidłowa - przepływ w serduszku też - na następnych badaniach mamy to dokładnie sprawdzić - jeszcze swojej doktor powiem
    Zmierzył mi szyjkę - w jakim położeniu jest szew - tu mnie zaskoczyło ponieważ zadał mi dziwne pytanie - czy mam dwa szwy założone? Mówię że nie - więc może zrobiła się blizna po poprzednim szwie ? Zapytam też Swojej doktor ( bo zaraz w głowie - czy nie doszło do dyslokacji . Potwierdził że szew jest za nisko - ale bym się nie przejmowała , mam myśleć pozytywnie - obliczył mi ryzyko przedwczesnego porodu - ryzyko przed 28TC - 0,3 % , przed 31 TC - 1,6 % , przed 34 TC - 5,0 % , przed 37 TC - 13,4 %
    Długość mierzona sonda - 28 mam , lejkowatego ujścia się nie stwierdza - ułożenie Dzidzi - poprzeczne , ściana łożyska - przednia ściana -
    Stan założenia szwu 12mm nad ujściem czyli mogło być wyżej
    Wiek ciążowy - 20 TC +1
    Mój Maluszek to jest drobny 312 g ( ale mi się wydaje że uslyszalam 344g - może gdzieś babol się wkradł jak pielęgniarka wpisywała - bądź mam już omamy słuchowe)- ale inne pomiary idealne - z jednej strony to mnie uspokaja bo będę mieć mniejszy nacisk na szyjkę ale dopiero masy człowiek nabiera więc hmm oby tak dalej
    Najlepsze- mój chciał znać płeć - ja nie
    On poznał ją wyszłam z gabinetu 🤣🙈 bo mówię dla mnie dziecko musi być zdrowe - płeć nie ma dla mnie tak ważnego znaczenia - wiem że wiele osób tego nie rozumie..
    Lekarz się mnie pyta - a jak Pani myśli - a ja do niego - no to tak - wiem kiedy doszło do zapłodnienia - czuję że będzie sisior - ale pewna nie jestem - a on do mnie - matki się nie mylą 🤣🤣
    Bo z córką też wiedziałam kiedy doszło do zapłodnienia i co przypuszczalnie może być 🤣
    Czy coś mnie dziś zmartwiło ? Tak zmartwil mnie stan ale starszej córki - ale nie mam dziś sił o tym pisać - dziś robiliśmy jej diagnozę neuroflow - to tam się popłakałam 🙈🙈
    Podsumowując - lekarz mówi tak - mam myśleć pozytywnie - choć wie że ciężko , dziecko jest zdrowe i nie mam sobie kłaść do głowy że wcześnie urodzę - koniec kropka
    Mówiłam również że mnie coś tam bolało - to powiedział że to się rozciągają więzadła, macica , najważniejsze bym nie miała skurczy macicy
    Mówiłam że w szpitalu mi powiedzieli że mam 1 cm szyki a on mówi że to wynika z badania palpacyjnego
    Później mówi - czy mam jakieś pytania - a ja nie wiedziałam o co pytać 🤣🙈 pustka w głowie
    Za tydzień mam u swojej doktuuurr wizytę zobaczymy co ona na to - na położenie szwu itp
    Jest to bardzo nieprzyjemne badanie ale znośne

Bardzo się cieszę że u Was Kochane wszystko dobrze ❤️❤️❤️ oby tak dalej ❤️❤️❤️
    Łeb mi pęka - czuję się bardzo źle

Rudzia ❤️
    preg.png
  • Morelka456 Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2023, 23:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudzia nie martw się na zapas. Ja też mam mętlik po wynikach morfologii,ale jak będę cały czas wkładać sobie niewiadomo co do głowy to zwariuje. Stres jest najgorszy,masz wizytę i Twoja ginekolog Ci wszystko powie.
    Jestem z Tobą 🤗
    Gratuluję synka 🥰

RedTail_Rudzia, e_mil_ka lubią tę wiadomość

• Kasiastaraczka Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2023, 23:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudzia czyli Synek? 😁
    Czyli ogólnie nie najgorzej jest 🙂
    Opowiedz kiedyś o starszej córce, może Ci ulży?

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • _Hope Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2023, 00:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morelka, gratulacje, spory maluch i najważniejsze, że wszystko w porządku. 🥰

Ibiel, 370g to też już spory dzidziuś.😍

Izi, cudownie, że z serduszkiem wszystko dobrze. ❤🥰

Rudzia, dobrze, że w sumie otrzymałaś niezłe wiadomości. 😊 Trzeba myśleć pozytywnie i starać się nie martwić na zapas. Gratulacje synka. 💙

Mi w morfologii przed poniedziałkową wizytą hemoglobina wyszła poniżej normy i nie wiem jak ja będę przyjmować żelazo, jak już teraz mam problem z zaparciami pomimo cukrzycowej diety. 🤷‍♀️ W poprzedniej ciąży też musiałam zażywać, ale tak mnie zablokowało, że lekarz pozwolił odstawić i ratować się dietą. Macie jakieś sprawdzone sposoby, żeby naturalnie poprawić ten wynik?

Ogólnie pamiętam, że w poprzedniej ciąży praktycznie w każdej morfologii coś było nie tak i lekarz mnie uspokajał, że w ciąży trudno o idealny wynik. Teraz też parę parametrów mam za nisko..

2021 H🩷
    2023 W🩵
  • Dzella19 Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2023, 00:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudzia to dobrze ze jest ok! Bądź dobrej myśli 💗
    A to jest znaczące do płci a pro po zapłodnienia ?
    Jak tak to jestem ciekawa i będą to cenne wskazówki na przyszłość hahah 😂😂😂

RedTail_Rudzia lubi tę wiadomość

• SamiDe Ekspertka

Wysłany: 17 sierpnia 2023, 00:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    RedTail_Rudzia wrote:
    Hmm padam na ryj - mózg mi się gotuje
    U nas wyszło w połówkowych - bright spot serduszka w lewej komorze - czyli ognisko hiperechogeniczne - i teraz uwaga - od razu zapytał się czy przechodziłam jakieś infekcje - a ja mówię że tak - że wszelkie stany zapalne - mogą to wywoływać - jest to do obserwacji - ale w większości ciąż się to ukazuje ( niektórzy lekarze o tym mówią inni nie ponieważ to znika) to nie wpływa na zaburzenia pracy serca - ponieważ serduszko jest w normie - budowa serca też prawidłowa - przepływ w serduszku też - na następnych badaniach mamy to dokładnie sprawdzić - jeszcze swojej doktor powiem
    Zmierzył mi szyjkę - w jakim położeniu jest szew - tu mnie zaskoczyło ponieważ zadał mi dziwne pytanie - czy mam dwa szwy założone? Mówię że nie - więc może zrobiła się blizna po poprzednim szwie ? Zapytam też Swojej doktor ( bo zaraz w głowie - czy nie doszło do dyslokacji . Potwierdził że szew jest za nisko - ale bym się nie przejmowała , mam myśleć pozytywnie - obliczył mi ryzyko przedwczesnego porodu - ryzyko przed 28TC - 0,3 % , przed 31 TC - 1,6 % , przed 34 TC - 5,0 % , przed 37 TC - 13,4 %
    Długość mierzona sonda - 28 mam , lejkowatego ujścia się nie stwierdza - ułożenie Dzidzi - poprzeczne , ściana łożyska - przednia ściana -
    Stan założenia szwu 12mm nad ujściem czyli mogło być wyżej
    Wiek ciążowy - 20 TC +1
    Mój Maluszek to jest drobny 312 g ( ale mi się wydaje że uslyszalam 344g - może gdzieś babol się wkradł jak pielęgniarka wpisywała - bądź mam już omamy słuchowe)- ale inne pomiary idealne - z jednej strony to mnie uspokaja bo będę mieć mniejszy nacisk na szyjkę ale dopiero masy człowiek nabiera więc hmm oby tak dalej
    Najlepsze- mój chciał znać płeć - ja nie
    On poznał ją wyszłam z gabinetu 🤣🙈 bo mówię dla mnie dziecko musi być zdrowe - płeć nie ma dla mnie tak ważnego znaczenia - wiem że wiele osób tego nie rozumie..
    Lekarz się mnie pyta - a jak Pani myśli - a ja do niego - no to tak - wiem kiedy doszło do zapłodnienia - czuję że będzie sisior - ale pewna nie jestem - a on do mnie - matki się nie mylą 🤣🤣
    Bo z córką też wiedziałam kiedy doszło do zapłodnienia i co przypuszczalnie może być 🤣
    Czy coś mnie dziś zmartwiło ? Tak zmartwil mnie stan ale starszej córki - ale nie mam dziś sił o tym pisać - dziś robiliśmy jej diagnozę neuroflow - to tam się popłakałam 🙈🙈
    Podsumowując - lekarz mówi tak - mam myśleć pozytywnie - choć wie że ciężko , dziecko jest zdrowe i nie mam sobie kłaść do głowy że wcześnie urodzę - koniec kropka
    Mówiłam również że mnie coś tam bolało - to powiedział że to się rozciągają więzadła, macica , najważniejsze bym nie miała skurczy macicy
    Mówiłam że w szpitalu mi powiedzieli że mam 1 cm szyki a on mówi że to wynika z badania palpacyjnego
    Później mówi - czy mam jakieś pytania - a ja nie wiedziałam o co pytać 🤣🙈 pustka w głowie
    Za tydzień mam u swojej doktuuurr wizytę zobaczymy co ona na to - na położenie szwu itp
    Jest to bardzo nieprzyjemne badanie ale znośne

Bardzo się cieszę że u Was Kochane wszystko dobrze ❤️❤️❤️ oby tak dalej ❤️❤️❤️
    Łeb mi pęka - czuję się bardzo źle

Rudzia, u nas tez teraz wyszlo te ognisko hyperechogenne, tak samo mowil, ze do obserwacji. Ojej, mam nadzieję, że to zniknie i u was i u nas.

Izi, bardzo dobre wiesci!!

Baby girl 🩷
    preg.png

Wysłany: 17 sierpnia 2023, 01:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wierzę że zniknie jak nie zniknie to będziemy działać dalej . :) najważniejsze bym donosiła :)
    Hmm no ja wyszłam z gabinetu - mój facet poznał płeć - ale mnie już w gabinecie nie było 🙈🤣 upewnię się jak urodzę - powiedziałam że ma Mi do końca nie mówić & ale mam tak silne przeczucie
    Tak Dzella ma duże znaczenie kiedy dojdzie do stosunku :) ale to trzeba znać dobrze swoje ciało - i hmm Jak to się mówi - jak będzie się tak planować żeby upolować hihi to może nic z tego nie wyjść a więcej stresu się nabawić - że może nie wyjść ..
    W poprzedniej ciąży brałam tabletki takie ( nie pamiętam nazwy ) które powodowały że dłużej ma się dni płodne - ja znam swój organizm na tyle że wiem kiedy jest ten dzień - jajeczkowania - i ten dzień "formowania" Dzieciaczka był w dzień jajeczkowania - z Moją Mała - stosunek był przed - męskie "plemniki" są mocniejsze ale krócej żyją ( w sensie szybciej docierają do jajeczka)
    Ah opowiem Kochane - ale nie mogę sobie poradzić z bólem głowy - nawet elektrolity mój kupił dla kobiet w ciąży - okład robię - ah ten upal mnie zabija
    W sumie moja Mała w 37 TC miała tylko 3000g po urodzeniu spadła do 2,700 - a teraz jest - tak wysoka ale dalej patyczek - Mój Kochany - muszę sobie poukładać w głowie - bo jak myślę o tym co się dowiedziałam - to chce mi się płakać - a wtedy bardziej głowa mnie boli .. powiem teraz już wiem co robić i podzielę się z Wami tym :) byście później były czujne :) bo jednak to prawda małe dzieci mały problem - duże dzieci - duży problem :)
    Sami ! Musi zniknąć - nie ma innej opcji - obydwie miałyśmy małe ryzyko genetycznych - więc musi być dobrze i już ❤️

SamiDe lubi tę wiadomość

Rudzia ❤️
    preg.png
  • Giosiek Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2023, 07:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    e_mil_ka wrote:
    Boże dziewczyny ja nie mam czasu do położnej się zapisać. Już ten pęd mnie wykańcza a jeszcze ten upal jakaś masakra. Dziś wróciłam pierwszy dzień do pracy po urlopie. Co tam się dzieje... Nie wiadomo w co ręce wlozyc. Ktoś jeszcze pracuje czy tylko ja zostałam?
    Ja też nadal pracuję i chcę pracować tak długo, na ile samopoczucie i rosnący brzuch mi pozwolą 😊
    Należę do bardzo aktywnych osób i nie umiałabym wysiedzieć w domu.
    Ale mi jest dużo łatwiej, bo mam niestresującą pracę, którą bardzo lubię. Do tego zupełnie nie odczuwam, że jestem w ciąży, bo od samego początku nie mam żadnych ciążowych objawów. Teraz jedyny objaw, to powoli powiększający się brzuch, który i tak jest malutki w porównaniu z Waszymi (niektóre mnie zszokowały na Facebooku 😅).

age.png
  • lukaszkowa Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2023, 07:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    e_mil_ka wrote:
    Ja pracuję , ale z domu. W tym czasie jestem tez z synkiem

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 sierpnia 2023, 07:58

Kasiastaraczka, e_mil_ka lubią tę wiadomość

👪🐶🌲
    Invimed Poznań
    Udana II procedura IVF, 4 transfer (Intralipid, Prograf, Encorton).
    Janek - 13/07/2021 4130g, 58cm szczęścia.
    Marzec 2023 - ciąża naturalna.
    Basia - 6/12/2023 3680g

Wysłany: 17 sierpnia 2023, 08:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ah ja też bym chciała pracować ale niestety bardzo szybko poszłam na zwolnienie lekarskie :(

Rudzia ❤️
    preg.png
  • alex0806 Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2023, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Coś się zalogować nie mogłam, wywalało mnie mimo wpisywania prawidłowych danych 🤦

Ja poszłam na l4 w 9 TC. Bo pracuje w przedszkolu to sobie nie wyobrażam pracy w ciąży tam. Jeszcze z dziećmi niepełnosprawnymi. Zbyt dużo ryzyka.
    Ale miałam córkę w domu, ciągle cos to nawet tak nie wypoczywam za wiele

Laura 01.09.2019 🩷
    Szymon 27.12.2023 🩵
  • Linka2019 Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2023, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy są jakieś badania naukowe, które potwierdzają, że moment stosunku determinuje płeć?
    Zgodzę się, że można określić termin owulacji np. poprzez częste monitoringi, ale jak ocenić moment zapłodnienia i moment implantacji? Nie zawsze jest krwawienie implantacyjne, a czas na to jest od 6 do 12 dni po owulacji, więc jak sama kobieta ma określić kiedy to się dzieje?
    Wydaje mi się, że to chyba jakieś naciągane.

• alex0806 Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2023, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak można tylko przewidywać, nigdy nie trafisz w 100%. Myśmy teraz przy staraniach mieli tyle stresu i wątpliwości w udanym cyklu że ja nawet nie byłam na monitoringu ani nie wiem kiedy miałam owulację. Bo śluz płodny miałam z tydzień, bólu nie było. Mam pcos więc z tym wiecznie problem był. Wcześniejsze ciążę na stymulacji owulacji, te 2 w zeszłym roku już bez bo owulacje wróciły
    Nie myślałam nawet że się uda. Więc to Kinder niespodzianka. Niech będzie co ma być, byle zdrowy ;) nastawiliśmy się że chłopiec, mam nadzieję że się nie zmieni bo zaczęłam kompletować ubranka
    Dostałam 3 wory praktycznie nowych ubranek dla chłopca. Kupiłam na Vinted paczkę ubranek i kombinezon z HM.

Kasiastaraczka lubi tę wiadomość

Laura 01.09.2019 🩷
    Szymon 27.12.2023 🩵
  • Linka2019 Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2023, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie, dlatego uważam, że to naciągana teoria. Równie dobrze można polegać na chińskim kalendarzu płci 😉😁

‹‹ 211 212 213 214 215 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ