Grudniowe mamy 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
GryfnoFrela wrote:Cześć! Obserwuje was od dłuższego czasu, postanowiłam wkoncu do was dołączyć jeśli oczywiście mogę? Mieszkam na Śląsku, mam 31 lat, jest to moja pierwsza ciąża. Od 2 tyg znamy płeć. Będziemy mieli dziewczynkę - Hanię. Dzisiaj mieliśmy prenatalne i wszystko w porządku! Będzie mi miło jeśli będę mogła do was dołączyć
-
GryfnoFrela wrote:Cześć! Obserwuje was od dłuższego czasu, postanowiłam wkoncu do was dołączyć jeśli oczywiście mogę? Mieszkam na Śląsku, mam 31 lat, jest to moja pierwsza ciąża. Od 2 tyg znamy płeć. Będziemy mieli dziewczynkę - Hanię. Dzisiaj mieliśmy prenatalne i wszystko w porządku! Będzie mi miło jeśli będę mogła do was dołączyć
Ja co do bodziakow to 6-7. Tylko kopertowe póki co👪🐶🌲
Invimed Poznań
Udana II procedura IVF, 4 transfer (Intralipid, Prograf, Encorton).
Janek - 13/07/2021 4130g, 58cm szczęścia.
Marzec 2023 - ciąża naturalna.
Basia - 6/12/2023 3680g -
Kasiastaraczka wrote:Ciężko coś poradzić przy cukrzycy...
Z naturalnych to zakwas z buraka, sok z buraka,z młodej pokrzywy
Floradix,ale ma miód...
Amarantus, cielęcina, wołowina,jest jeszcze parę rzeczy
Przy cukrzycy ciężko coś wymyślić. 30 mam wizytę u diabetologa to zapytam czym mam się ratować, bo nie wyobrażam sobie dodatkowo zaparć po lekach. Tym bardziej, że teraz jem mnóstwo owoców, warzyw i pełnoziarnistych rzeczy, a i tak mam problemy z trawieniem. 🤷♀️ Paradoks, bo bez ciąży mam mega szybką przemianę materii, przez co całe życie mam niedowagę.
Kasiastaraczka wrote:Ja zapomniałam wstawić zdjęcie,ale mnie mój też szokuje
Ale to chyba prawda, że w drugiej ciąży większy brzuch
Na razie sprawdza się u nas i w koło u koleżanki i kuzynki
Ja idę na wesele w październiku i się zastanawiam w jaki namiot się ubiorę 🤣
No właśnie niby większy w drugiej ciąży, a ja sprawdziłam zdjęcia z pierwszej i może tylko odrobinę większy mam teraz. Ale teraz mam słabsze mięśnie i rozejście..
Jeśli chodzi o body 56 na krótki rękaw to ja mam 5-6 sztuk po córce i więcej nie zamierzam kupować.
GryfnoFrela, fajnie, że do nas dołączyłaś. Gratulacje🎉💗 Super, że po prenatalnych wszystko w porządku. Na kiedy masz termin?Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 sierpnia 2023, 17:17
Kasiastaraczka, Malgo_93 lubią tę wiadomość
2021 H🩷
2023 W🩵 -
RedTail_Rudzia wrote:Kochane źle mnie zrozumiałyście - ale nie będę tego prostować - oczywiście że to sprawa losowa - mi się sprawdziło 3 x - to nie tak że się starałam i koniecznie w tym dniu bo chce chłopca czy dziewczynkę ( dla mnie płeć nie ma znaczenia powtórzę poraz dziesiąty - dlatego nie chce znać płci ) nie wierzę w brzuchu które mówią jaka płeć, nie niewierze w zachcianki.. ale niektóre mamy czują moja koleżanka czuła 3 x -- może to zbieg okoliczności -- nie mówię o testach owulacji - bo się na nich nie znam i nie będę się wypowiadać - ja w ten dzień się gorzej czuję jak na okres - nie umiem tego opisać - mniejsza o to
Co do mojej starszej córki - mimo prawidłowego porodu - mimo ciąży też jakoś niepowikłanej - kamienie milowe pokonane idealnie .
Zaczęło coś mnie niepokoić - z jej mową - później wpadała mi z anginę w anginę - spala z otwartą buzią - osłabił się jej język - mięśnie wokół ust -- na początku nie mówiła literki "r" czujnie to obserwowałam - zaczęłam chodzić do logopedy - wszystko priv - nie chce wspominać co mi mówiono -- pochodzę z małej miejscowości trudno o kogoś normalnego, teraz już wiem -- później kolejny logopeda - została wyprowadzona tylko że pojawiło się "r" chodziłam tam półtora roku - kolejna zmiana logopedy - który mówi że można to wywołać na kilku spotkaniach - a nie przez półtora roku - ciekawe? Lecimy dalej
Uparłam się poszłam do poradni pedagogiczno- psychologicznej - wyszło jej tylko tam zaburzenia emocjonalne - diagnoza trwało długo - ponieważ pandemia -- opinia do szkoły - trwało to prawie rok - była to pierwsza klasa - pół roku byli na zdalnym - stwierdzono że jest nieśmiała -- później w szkole Pani logopeda mówi że nie widzi w niej problemów - uparłam się dalej chodzila na zajęcia -- zaczęła sobie nie radzić w szkole - w domu umiała w szkole już nie - mówię wychowawcy - stwierdziła że trzeba więcej ćwiczyć - mówię że może trzeba w inny sposób do niej podejść inaczej tłumaczyć - przecież mamy OPINIE! ( gówno dała -- bo mimo że było napisane żeby nie zrobić z niej osła ofiarnego - wychowawca się nie dostosował ) kolejna moja interwencja w szkole - skończyła się tym że objęto Lile dodatkowymi zajęciami z psychologiem - pedagogiem - dalej że dziecko rozwija się normalnie - jest tylko NIEŚMIAŁA - kolejny logopeda priv - mówi że ma słabe mięśnie - dziecko uczęszcza na stymulację mięśni oraz języka ! Początek czerwca 2 klasy - dostaje informacje - że logopeda uważa że z Lila jest wporzadku koniec terapii- nie wytrzymałam - mówię jakie koniec - skoro powtarzam że Lila ma problem z fonetyką! By nie poszło dalej - wzięły mnie na rozmowę - babeczka z terapii kompensacyjno ( coś tam nie powtórzę teraz - wzięła mnie na rozmowę ) zaczęłam jej na nowo tłumaczyć - łzy mi spływały po policzkach - wpadła na myśl aby może przebadać ją metoda Neuroflow - ( jakby ktoś potrzebował kiedyś - mogę gdzieś dać swój namiar priv - na czym to polega ) zarejestrowałam się do poradni dla głuchych w Szczecinie mimo że na NFZ ( ta diagnoza odpłatna kolejka jak na NFZ) odczekalam swoje pojawiłam się na niej wczoraj
Miałam rację - robili ze mnie nienormalna że na siłę coś dziecku szukam - od jakiegoś czasu szukałam dyslekcja na czym to polega - na początku był wywiad z nami - później badanie - dziecko wyszło z gabinetu żeby nie słyszeć rozmowy - Pani dr logopeda zaczęła tłumaczyć punkt po punkcie co oznaczają każde z liczb -- wyszła u niej dysleksja fonetyczna ( jak dobrze usłyszałam zapamiętałam - wtedy się popłakałam )
Pani Dr. Mówi - co się stało ? Wzruszyła się Pani ? W końcu ktoś zrozumiał że nie jest Pani nienormalna ? Jedyne co mogłam zrobić to kiwnąć głową..
Nie chcę pisać co dalej czułam
Do czego zmierzam - już nie chodzi o to że wydałam tyle pieniędzy na " znachorów" logopedów którym zaufałam ( każdą złotówkę oddałbym dla dziecka !!) Szkoła nie widziała problemu , nie widziała tego poradnia - stwierdzono że jest nieśmiała - mam opisy końcowe oceny dziecka - gówno prawda - stwierdzono później że dziecko jest leniwe że nie chce się uczyć - a okazało się że ona nie uczy się ponieważ boi się oceny - boi się nawet odpowiedzieć źle - by nie zostać skrytykowana - mimo że cudowne pogodne dziecko z dużą empatia - stwierdzono że jest po prostu leniwa - NIE! Ona nie rozumiała pewnych rzeczy - gdy po pewnym sprawdzianie podeszłam do wychowawcy mówię dlaczego otrzymała 1 - przecież ona w domu to umiała - odp wychowawcy - trudno musi więcej ćwiczyć - mówię do niej - że może zostało jej to źle wytłumaczone ? - nie dalej Lila ma ćwiczyć !! Miała dostosować program do jej problemu - mówię nie żeby ją folgować ale zadawać jej to co umie - zaczęła lecieć z programem tak - że jedno dziecko nie zapamiętało - a już drugie wymagała - rodzice z nią rozmawiali - bez skutku - zastanawiałam się nad zmianą szkoły - ale Lila już się zaadaptowała ( rozmawiałam z córką - płakała że nie chce ) i teraz może pojawić się że jak zmienię jej szkołę " na siłę " może mi się zamknąć i proces od nowa
Niedługo rok szkolny - moja batalia o równe traktowanie w szkole dopiero się zacznie - w moim stanie ? Hmm nie chce o tym myśleć - pani dr. Wczoraj powiedziała że największy problem to jest to, że źle jest prowadzona pedagogicznie - jeśli Lila nie chce zmienić szkoły - zastanawiam się czy nie zmienić klasy - kto zrobił " chorą" rywalizację ? Wychowawca ! Jutro dostanę opinie z centrum , Lila słyszy - gdzie mi sugerowano że nie - tylko inaczej to przetwarza - zastanawiałam się , gdzie poplenilam błąd - babeczka jakby czytała mi w myślach - mówi tak - to nie jest Pani wina, jest Pani wspaniałą matką to ktoś 3 zawiódł - ale w końcu pomożemy jej - ona już będzie taka całe życie -
Dlaczego się tak nie czuję? Dlaczego czuję się jakbym gdzieś popełniła błąd?
Za kilka dni zaczynamy terapię - mam nadzieję że to spowoduje że moja córeczka w końcu uwierzy w siebie i że w końcu zacznie się uczyć - no bo nie jest " głupia ani leniwa " ale widzi to troszkę inaczej - by nie martwić nikogo - nie mówiła o tym - trzymała w sobie i zaczęła sobie radzić z brakami w inny sposób ..
Jeśli znowu coś źle wypowiedziałam - przepraszam nie chciałam nikogo obrazić, wywołać mieszane dyskusje - mam dużego doła -- potrzebuje czasu dla siebie - moim problemem jest to że nie potrafię tłumaczyć - wyrażać tego w przejrzysty sposób - przez co jestem źle odbierana
Moja walka trwa dalej
Miłego dnia ❤️Kasiastaraczka, RedTail_Rudzia lubią tę wiadomość
👪🐶🌲
Invimed Poznań
Linka2019 wrote:Czy są jakieś badania naukowe, które potwierdzają, że moment stosunku determinuje płeć?
Zgodzę się, że można określić termin owulacji np. poprzez częste monitoringi, ale jak ocenić moment zapłodnienia i moment implantacji? Nie zawsze jest krwawienie implantacyjne, a czas na to jest od 6 do 12 dni po owulacji, więc jak sama kobieta ma określić kiedy to się dzieje?
Wydaje mi się, że to chyba jakieś naciągane.
Plemniki muszą dolecieć do jajeczka w ciągu 24 godzin od uwolnienia z jajnika bo tyle żyje komórka jajowa a potem dopiero dochodzi do implantacji. Jeśli stosunek jest wcześniej 2-3 przed owulacją to najpewniej będzie dziewczynka bo plemniki z męskim chromosomem rzadko tyle żyją. Jeśli jest monitoring cyklu dokładny to łatwo to obliczyć. U nas się sprawdziło z corką a teraz monitoringu nie miałam ale ból owulacyjny odczuwałam w dniu stosunku i jest chłopak.RedTail_Rudzia, Kasiastaraczka lubią tę wiadomość
-
alex0806 wrote:Córka się cieszy, mówi że będzie się opiekować i w ogóle. Nie wiem jeszcze na ile to będzie takie świadome, ale myślę że będzie mi łatwiej niż np z 2 latkiem i noworodkiem. Ona już bardzo samodzielna jest
U nas Synek będzie miał niecałe 23 miesiące,a tu pojawi się nowy Ktoś 💙Synek 12.2023
Starania-2 cykl
Synek 01.2022
Starania-23cykl
ja '88 + on '87 -
Ja jestem młodym nauczycielem, dopiero 3 rok w zawodzie. Pracuję w szkole specjalnej. Kocham tą pracę i jedyne co mnie jest w stanie od niej odwrócić to zarobki (ale dajemy radę) i rodzice dzieci. Jestem przeciwko włączaniu w edukacji. Nauczyciele ze szkół ogólnodostępnych nie są wykwalifikowani do pracy z uczniami z potrzebami. Dlatego wychodzą takie kwiatki. Ja po 5 latach studiów, kursów i szkoleń nadal nie uważam się za specjalistę, a nauczyciel w takiej szkole po podyplomówce albo krótkim szkoleniu ma doprowadzić w swojej 30 osobowej klasie dziecko z potrzebami do jego możliwie najwyższego poziomu.... nonsens. Domowe nauczanie nie jest rozwiązaniem na wszystko. Z wieloma specjalistami jest jak z lekarzami... trzeba trafić na dobrego 🙄🥴
-
W ostatnim czasie sporo dziewczyn dołączyło
Na kiedy masz tp? Kiedy wizyta?
Wpiszę na pierwszą stronęSynek 12.2023
Starania-2 cykl
Synek 01.2022
Starania-23cykl
ja '88 + on '87 -
e_mil_ka wrote:Dziewczyny ja dziś ledwo chodzę tak mam stopy spuchnięte. Wy też tak macie od tych upałów? Jakieś rady?
Kiedy tylko mogę to kładę się i nogi do góry
Czasami wchodzę pod prysznic, żeby oblać nogi chłodniejszą wodą
No i dużo, jeszcze więcej trzeba piće_mil_ka lubi tę wiadomość
Synek 12.2023
Starania-2 cykl
Synek 01.2022
Starania-23cykl
ja '88 + on '87 -
Kasiastaraczka wrote:Hej, fajnie, że dolaczylas,jest nas coraz więcej
W ostatnim czasie sporo dziewczyn dołączyło
Na kiedy masz tp? Kiedy wizyta?
Wpiszę na pierwszą stronę
Termin mam na 30.12.2023
Wizytę mam 22.08.2023
I imię Hania .
Dziękuję ❤️Kasiastaraczka, Wiewioora, _Hope, Madeline lubią tę wiadomość
-
Kasiastaraczka wrote:No to prawda,na pewno będzie łatwiej niż u nas 🙃
U nas Synek będzie miał niecałe 23 miesiące,a tu pojawi się nowy Ktoś 💙Kasiastaraczka lubi tę wiadomość
👪🐶🌲
Invimed Poznań
e_mil_ka wrote:Plemniki muszą dolecieć do jajeczka w ciągu 24 godzin od uwolnienia z jajnika bo tyle żyje komórka jajowa a potem dopiero dochodzi do implantacji. Jeśli stosunek jest wcześniej 2-3 przed owulacją to najpewniej będzie dziewczynka bo plemniki z męskim chromosomem rzadko tyle żyją. Jeśli jest monitoring cyklu dokładny to łatwo to obliczyć. U nas się sprawdziło z corką a teraz monitoringu nie miałam ale ból owulacyjny odczuwałam w dniu stosunku i jest chłopak.
Pięknie to ubralas w słowa 🌹 o to mi chodziło ale ja nie umiem tego opisać ( rozwalona emocjonalnie jestem )
Ja też wiem, kiedy mam - bo też mam ból w tym dniu - i stosunek odbyłam w dniu " bólu" z Lila było to przed .. w pierwszej też był w dzień " bólu " ..
Oczywiście jest tak, że nie każda z Nas tak ma - więc może to być losowe - bo nie trzeba brać tego za wyznacznik - na testach owulacji się nie znam - nigdy nie używałam - ale znam swoje ciało dość dobrze
Mnie tak uczono na lekcjach to zapamiętałam - czy są badania nie wiem - nie zagłębiałam się w to
Emi - jesteś moim trenerem słownym ❤️ -
kropeczek wrote:Dziewczyny w ile sztuk body na krótki rękawek zaopatrujecie się w rozmiarze 56?
RedTail_Rudzia lubi tę wiadomość
-
Emilka Ty pracujesz prawda? A to praca siedząca jest ?
Jest kilka sposobów
1. Po przyjściu do domu na 15 - 20 minut owiń kostki zmoczonym i schłodzonym w lodówce bandażem. Potem na 10 minut ułóż nogi wyżej niż resztę ciała
2. Możesz robić letnie kąpiele nóg z dodatkiem cytryny
3. Możesz masować też za pomocą takiej piłeczki z kolcami aby krążenie się polepszyło
4. Jeżeli masz siedzącą pracę, podstaw pod stopy jakiś podnóżek, mniejsze krzesełko , karton coś co będzie stabilne. Od czasu do czasu poruszaj palcami, kręć stopą kółeczka i napinaj mięśnie łydek - to świetna gimnastyka dla żył. Nie zakładaj nogi na nogę
5. Pij dużo wody - bo wbrew pozorom przy opuchliznach pije się dużo wody
6. Aaaa i można zrobić trening naczyń - to jest na zmianę - prysznic 30 sekund zimniejszej wody ( która znosicie ) 30 sekund cieplejszej - to spowoduje lepsze krążenie i tak z kilka minut ( to na nogi które są opuchnięte - zedytowałam - robimy taki prysznic w miejscu opuchnięcia - siadamy sobie wygodnie tak żeby nie upaść - jeśli wanna to żeby ktoś nas asekurował jeśli to możliwe z tyłu - jeśli prysznic to wygodne krzesło )
Wiem że nie dla każdej to pomoże - ale może któreś z tych sposobów pomoże ?Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 sierpnia 2023, 21:29
e_mil_ka, Kasiastaraczka, Giosiek lubią tę wiadomość
-
Mam pytanie - jeśli będę chciała zrobić obciążenie glukoza wybrać się na badanie o ,7.00 rano
To o której godzinie zjeść ostatni posiłek - dzień przed ?
Bądź co zjeść bym nie czuła głodu przez tyle godzin do badania ? Macie jakieś rady ? -
e_mil_ka wrote:Plemniki muszą dolecieć do jajeczka w ciągu 24 godzin od uwolnienia z jajnika bo tyle żyje komórka jajowa a potem dopiero dochodzi do implantacji. Jeśli stosunek jest wcześniej 2-3 przed owulacją to najpewniej będzie dziewczynka bo plemniki z męskim chromosomem rzadko tyle żyją. Jeśli jest monitoring cyklu dokładny to łatwo to obliczyć. U nas się sprawdziło z corką a teraz monitoringu nie miałam ale ból owulacyjny odczuwałam w dniu stosunku i jest chłopak.
I to jest jak najbardziej prawdą, ale u nas jak widać się nie sprawdziło, bo stosunek odbyłam w dniu owulacji, a jest dziewczynka
Cześć GryfnoFrela! Fajnie, że jest nas coraz więcej 😊
Rudzia, aż nie wiem co napisać! Bardzo mi przykro, że musisz teraz przechodzić taki stres. Mam nadzieję, że ułożycie sobie wszystko po waszej myśli i terapia przyniesie szybkie rezultaty! Ściskam Cię mocno!
RedTail_Rudzia lubi tę wiadomość
-
Emilka, nie musisz mi tłumaczyć na czym polega zapłodnienie 😉 ale dla mnie nie jest to pewnie tylko 'najprawdopodobniej będzie chłopczyk/dziewczynka' jak stosunek był wtedy i wtedy. A jak stosunek był i przed owulacja i w trakcie, to co wtedy? Dlatego napisałam, że dla mnie to wróżenie z fusów, a nie możliwość zaplanowania płci.