X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamy 2023
Odpowiedz

Grudniowe mamy 2023

Oceń ten wątek:
  • RedTail_Rudzia Ekspertka

Wysłany: 17 sierpnia 2023, 18:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SamiDe wrote:
    I to jest jak najbardziej prawdą, ale u nas jak widać się nie sprawdziło, bo stosunek odbyłam w dniu owulacji, a jest dziewczynka :)

Cześć GryfnoFrela! Fajnie, że jest nas coraz więcej 😊

Rudzia, aż nie wiem co napisać! Bardzo mi przykro, że musisz teraz przechodzić taki stres. Mam nadzieję, że ułożycie sobie wszystko po waszej myśli i terapia przyniesie szybkie rezultaty! Ściskam Cię mocno!

Dziękuję Kruszynko 🌹 jak narazie nie wiem gdzie ręce włożyć - mam rozpier... W głowie .. widziałam pomieszczenie w szkole do terapii - jest istnieje - bardziej mi chodzi o to że uważano mnie za wariatkę - że z nią wszystko jest wporzadku - coś nie tak jest z wychowawcą - bo mimo wszystko tak - język polski - dodatkowy chodzi - z matematyki się lepiej uczy - religia też bardzo dobrze - wbrew pozorom - angielski nie jest najgorzej ( dużo z nią pracuje ) ale wiem z innych źródeł że wychowawca nie lubi dzieci gdzie trzeba powtórzyć im 2 x polecenie - faworyzuje uczniów zdolnych - wbrew pozorom - nie tylko Lila ma w klasie opinie - coraz więcej dzieci trafia do poradni - by stwierdzić że jest wszystko wporzadku.. czuję się beznadziejnie, że mogłam zrobić więcej :( jak mnie wyrzucali drzwiami - wracałam oknem ..
    Do czego zmierzam ? Jak coś czujecie ( może to wywołać się śmieszne dla niektórych - ale macie przeczucie ) to nie poddawajcie się - walczcie o swoje ! Ja byłam na wielu rozmowach indywidualnych - mogła powiedzieć mi wyprost - nie umiem uczyć Pani córki - niech zmieni klase, szkole no nie wiem - a byłam okłamywana
    Ja się nie obrażam za szczerość - mnie boli to, że swoją upartością dopiero się dowiedziałam co jest 5
    Terapie zaczynam w środę

SamiDe lubi tę wiadomość

Rudzia ❤️
    preg.png
  • Natash88 Przyjaciółka

Wysłany: 17 sierpnia 2023, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    e_mil_ka wrote:
    Plemniki muszą dolecieć do jajeczka w ciągu 24 godzin od uwolnienia z jajnika bo tyle żyje komórka jajowa a potem dopiero dochodzi do implantacji. Jeśli stosunek jest wcześniej 2-3 przed owulacją to najpewniej będzie dziewczynka bo plemniki z męskim chromosomem rzadko tyle żyją. Jeśli jest monitoring cyklu dokładny to łatwo to obliczyć. U nas się sprawdziło z corką a teraz monitoringu nie miałam ale ból owulacyjny odczuwałam w dniu stosunku i jest chłopak.
    Teoria została obalona jednak :) Są jakieś różnice w 'ciezkości plemników' z Y i X, ale nie na tyle znaczące, żeby to determinowało płeć.

Funfact: ja czekam na syna, a stosunek 3/4 dni przed owulacją. A wiem stąd, że miałam monitoring dzień po stosunku, zakaz seksu z względu na hiperstymulację, podany ovitrelle i pęknięcie ok 36h po jego podaniu, więc znam 'dokładną' datę owu ;)

Ja Was podczytuje z wakacji w Portugalii, podróż z przesiadką bezproblemowo, pogoda przyjemniejsza niż w Polsce ;)

Czy mogę prosić o zmianę daty kolejnej wizyty, dziś się dowiedziałam, że dopiero będę mogła iść do swojego lekarza 2.09, prawie 6 tygodni bez wizyty ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 sierpnia 2023, 20:11

niezapominajk_aa, Kasiastaraczka lubią tę wiadomość

preg.png
  • e_mil_ka Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2023, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    RedTail_Rudzia wrote:
    Emilka Ty pracujesz prawda? A to praca siedząca jest ?
    Jest kilka sposobów
    1. Po przyjściu do domu na 15 - 20 minut owiń kostki zmoczonym i schłodzonym w lodówce bandażem. Potem na 10 minut ułóż nogi wyżej niż resztę ciała
    2. Możesz robić letnie kąpiele nóg z dodatkiem cytryny
    3. Możesz masować też za pomocą takiej piłeczki z kolcami aby krążenie się polepszyło
    4. Jeżeli masz siedzącą pracę, podstaw pod stopy jakiś podnóżek, mniejsze krzesełko , karton coś co będzie stabilne. Od czasu do czasu poruszaj palcami, kręć stopą kółeczka i napinaj mięśnie łydek - to świetna gimnastyka dla żył. Nie zakładaj nogi na nogę
    5. Pij dużo wody - bo wbrew pozorom przy opuchliznach pije się dużo wody
    6. Aaaa i można zrobić trening naczyń - to jest na zmianę - prysznic 30 sekund zimniejszej wody ( która znosicie ) 30 sekund cieplejszej - to spowoduje lepsze krążenie i tak z kilka minut

Wiem że nie dla każdej to pomoże - ale może któreś z tych sposobów pomoże ?
    No tak mam pracę siedzącą. Staram się pić jak najwięcej. Dzięki za rady mam nadzieję że pomogą chociaż przy 2,5 latce ciężko jest chwilę poleżeć.

RedTail_Rudzia lubi tę wiadomość

Emilka
    preg.png
    04.03.21 - Igunia na świecie
    21.04.23 - beta 411
  • e_mil_ka Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2023, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SamiDe wrote:
    I to jest jak najbardziej prawdą, ale u nas jak widać się nie sprawdziło, bo stosunek odbyłam w dniu owulacji, a jest dziewczynka :)

Cześć GryfnoFrela! Fajnie, że jest nas coraz więcej 😊

Rudzia, aż nie wiem co napisać! Bardzo mi przykro, że musisz teraz przechodzić taki stres. Mam nadzieję, że ułożycie sobie wszystko po waszej myśli i terapia przyniesie szybkie rezultaty! Ściskam Cię mocno!
    No oczywiście nie zawsze się to sprawdzi ale jest większe prawdopodobienstwo chłopca.

Emilka
    preg.png
    21.04.23 - beta 411
  • e_mil_ka Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2023, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Linka2019 wrote:
    Emilka, nie musisz mi tłumaczyć na czym polega zapłodnienie 😉 ale dla mnie nie jest to pewnie tylko 'najprawdopodobniej będzie chłopczyk/dziewczynka' jak stosunek był wtedy i wtedy. A jak stosunek był i przed owulacja i w trakcie, to co wtedy? Dlatego napisałam, że dla mnie to wróżenie z fusów, a nie możliwość zaplanowania płci.
    🤦 widocznie trzeba tłumaczyć skoro piszesz z przecież nie wiemy kiedy jest implantacja a przecież nie od czasu implantacji to zależy tylko od czasu owulacji.
    Po drugie nikt nie mówi że sprawdza się to w 100% tylko zwiększa się prawdopodobieństwo poczęcia dziewczynki bądź chłopca.
    Jeśli komuś zależy na płci to nie odbywa stosunku przed i w trakcie owulacji tylko próbuje w wyznaczonym okresie. Dla mnie to jasne i logiczne.

RedTail_Rudzia, SamiDe lubią tę wiadomość

Emilka
    preg.png
    21.04.23 - beta 411
  • e_mil_ka Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2023, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natash88 wrote:
    Teoria została obalona jednak :) Są jakieś różnice w 'ciezkości plemników' z Y i X, ale nie na tyle znaczące, żeby to determinowało płeć.

Funfact: ja czekam na syna, a stosunek 3/4 dni przed owulacją. A wiem stąd, że miałam monitoring dzień po stosunku, zakaz seksu z względu na hiperstymulację, podany ovitrelle i pęknięcie ok 36h po jego podaniu, więc znam 'dokładną' datę owu ;)

Ja Was podczytuje z wakacji w Portugalii, podróż z przesiadką bezproblemowo, pogoda przyjemniejsza niż w Polsce ;)

Czy mogę prosić o zmianę daty kolejnej wizyty, dziś się dowiedziałam, że dopiero będę mogła iść do swojego lekarza 2.09, prawie 6 tygodni bez wizyty ;)
    Zależy na którą stronę wejdziesz 🤣. A co do Twojej sytuacji to przecież nikt nie mówi że jest to 100% pewność.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 sierpnia 2023, 20:41

Emilka
    preg.png
    21.04.23 - beta 411
  • e_mil_ka Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2023, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    GryfnoFrela wrote:
    Termin mam z om na 30.12.2023r. ❤️ powiedzcie mi proszę jak mogę dołączyć do grupy na Facebooku?
    Tam nie warto się zapisywać bo nic się nie dzieje
    Moim zdaniem grupa na FB istnieć nie będzie bo nie jesteśmy zgraną grupą ;)

Emilka
    preg.png
    21.04.23 - beta 411
  • kropeczek Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2023, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emilka ale nas podsumowałaś 😃

RedTail_Rudzia, SamiDe, Giosiek, Kasiastaraczka lubią tę wiadomość

♥️ 2020 - 👧🏼

25.10.22 🕊👼🤍
    13.03.23 🕊👼🤍

🌈💜 12.2023 👶🏼

PAI1 hetero, MTHFR hetero
    💉 Clexane 40mg, Acard 150, luteina
  • RedTail_Rudzia Ekspertka

Wysłany: 17 sierpnia 2023, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    e_mil_ka wrote:
    No tak mam pracę siedzącą. Staram się pić jak najwięcej. Dzięki za rady mam nadzieję że pomogą chociaż przy 2,5 latce ciężko jest chwilę poleżeć.

Oj najlepszy czas ah :) jak sobie przypomnę❤️🌹 a jakbyś poleżała chwilę na lewym boku ? Sprawdzałaś może ? A masz możliwość np. Podczas pracy wstać i się przejść ? Choćby do toalety i spowrotem ? Czy to nie pomaga ? Może przed snem poleż chwilkę z nogami wyżej ? Są też te okłady - hydrożelowe jak dobrze pamiętam z czego są zrobione - je się mrozi - owijasz później w jakaś ściereczkę - by nie doszło do odmrożenia ( by nie było kontaktu - kompres - skóra )
    Hmm bądź jeszcze jeśli masz możliwość - by mąż przed snem Ci zrobił masaż stóp ?
    Oo a co myślisz by np. Zachęcić Mała by Ci pomogła ? W sensie że wiesz jakbyś miała taką piłeczkę z kolcami ? By Ci np pomasowala stópki? Albo zabawa że dwie piłeczki macie - i obydwie sobie masujecie na podłodze turlając. . Usiądziecie sobie wygodnie na kanapie nóżki w dół w jej przypadku może być na jakimś mniejszym krzesełku - i będzie sobie turlać taką piłeczką z kolcami ? Dla niej mogłaby być miększa a dla Ciebie twardsza ?

Rudzia ❤️
    preg.png
  • e_mil_ka Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2023, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kropeczek wrote:
    Przepraszam jeśli kogoś urazilam ale cóż mam porównanie do poprzedniej grupy. Tu jest dużo osób które w ogóle nie chcą być na FB więc już jest bardzo dużo bariera żeby FB funkcjonował. Mało osób na FB mało się dzieje więc mało kto się odzywa.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 sierpnia 2023, 22:25

Emilka
    preg.png
    21.04.23 - beta 411
  • e_mil_ka Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2023, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    RedTail_Rudzia wrote:
    Oj najlepszy czas ah :) jak sobie przypomnę❤️🌹 a jakbyś poleżała chwilę na lewym boku ? Sprawdzałaś może ? A masz możliwość np. Podczas pracy wstać i się przejść ? Choćby do toalety i spowrotem ? Czy to nie pomaga ? Może przed snem poleż chwilkę z nogami wyżej ? Są też te okłady - hydrożelowe jak dobrze pamiętam z czego są zrobione - je się mrozi - owijasz później w jakaś ściereczkę - by nie doszło do odmrożenia ( by nie było kontaktu - kompres - skóra )
    Hmm bądź jeszcze jeśli masz możliwość - by mąż przed snem Ci zrobił masaż stóp ?
    Oo a co myślisz by np. Zachęcić Mała by Ci pomogła ? W sensie że wiesz jakbyś miała taką piłeczkę z kolcami ? By Ci np pomasowala stópki? Albo zabawa że dwie piłeczki macie - i obydwie sobie masujecie na podłodze turlając. . Usiądziecie sobie wygodnie na kanapie nóżki w dół w jej przypadku może być na jakimś mniejszym krzesełku - i będzie sobie turlać taką piłeczką z kolcami ? Dla niej mogłaby być miększa a dla Ciebie twardsza ?
    To nie z moją corką ona ma 1000 pomysłów na minutę. Oczywiście ja wstaje co chwile. Nie siedzę na jakiejś taśmie produkcyjnej tylko przy biurku więc często wstaje po jakieś dokumenty do szafek.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 sierpnia 2023, 22:32

Emilka
    preg.png
    21.04.23 - beta 411
  • Linka2019 Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2023, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    e_mil_ka wrote:
    🤦 widocznie trzeba tłumaczyć skoro piszesz z przecież nie wiemy kiedy jest implantacja a przecież nie od czasu implantacji to zależy tylko od czasu owulacji.
    Po drugie nikt nie mówi że sprawdza się to w 100% tylko zwiększa się prawdopodobieństwo poczęcia dziewczynki bądź chłopca.
    Jeśli komuś zależy na płci to nie odbywa stosunku przed i w trakcie owulacji tylko próbuje w wyznaczonym okresie. Dla mnie to jasne i logiczne.

Nie, nie trzeba mi tłumaczyć. Pytałam się o badania naukowe, też słyszałam, że plemniki determinujące płeć żeńska są wolniejsze ale dłużej żyją. Ale.czy to jest prawda? Są tu dziewczyny, które będą zaczynały swoją przygodę z macierzyństwem, więc piszmy tu albo o faktach albo o pewnym przypuszczeniu z przymrużeniem oka.
    Tak jak pisałam, ta teoria jest tak samo prawdopodobna, co chiński kalendarz płci (też się niektórym sprawdza 😉).
    To może ja żyję w innym świecie, ale skoro ktoś stara się o powiększenie rodziny, to po prostu uprawia seks regularnie a nie celuje 2dni przed owulacja, a w dzień owulacji to już nie,bo chce dziewczynkę/chłopaka 🤦🤦🤦 zwłaszcza jak starania się przedłużają.

• Dzella19 Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2023, 23:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja uważam ze fb mogła by istnieć lepiej :) tylko trzeba by było codziennie dodawać post i żeby każda codziennie coś pisała jak u niej itd, wystarczy chcieć, ja moge pisać tam ale jak widze od początku ze większość pyta i odpowiada tutaj to oczywiste jest ze ja tez misze tutaj coś pisać bo tak to sama nie będę codziennie tworzyła wpisów na fejsie 😂 a nie chce rezygnować z porad lub wygadania się po prostu 😂 a jak większość ma opory i spędza czas tu, to nigdy fb nie będzie funkcjonować.

SamiDe lubi tę wiadomość

• Kasiastaraczka Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2023, 23:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    RedTail_Rudzia wrote:
    Mam pytanie - jeśli będę chciała zrobić obciążenie glukoza wybrać się na badanie o ,7.00 rano
    To o której godzinie zjeść ostatni posiłek - dzień przed ?
    Bądź co zjeść bym nie czuła głodu przez tyle godzin do badania ? Macie jakieś rady ?
    Nie powinno się zmieniać diety specjalnie przed badaniem,po prostu trzeba zjeść lekką kolację. Myślę, że tak z 12 h przed

Przeczytałam o Twojej córeczce i bardzo współczuję sytuacji w szkole
    Podziwiam Cię za determinację w walce o córkę
    Jednak intuicja matki wie, że coś się dzieje...
    Trzymam kciuki za Was 😚❤️

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87

Wysłany: 17 sierpnia 2023, 23:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natash88 wrote:

Wow,zazdro takich wakacji 🥰😁
    Zmienię datę kolejnej wizyty

My niestety bez wakacji w tym roku... mąż dostał nowe projekty i nie dostanie urlopu... wspaniale...

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87

Wysłany: 17 sierpnia 2023, 23:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kropeczek wrote:
    Też tak pomyślałam 😁😂

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • e_mil_ka Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2023, 05:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Linka2019 wrote:
    Nie, nie trzeba mi tłumaczyć. Pytałam się o badania naukowe, też słyszałam, że plemniki determinujące płeć żeńska są wolniejsze ale dłużej żyją. Ale.czy to jest prawda? Są tu dziewczyny, które będą zaczynały swoją przygodę z macierzyństwem, więc piszmy tu albo o faktach albo o pewnym przypuszczeniu z przymrużeniem oka.
    Tak jak pisałam, ta teoria jest tak samo prawdopodobna, co chiński kalendarz płci (też się niektórym sprawdza 😉).
    To może ja żyję w innym świecie, ale skoro ktoś stara się o powiększenie rodziny, to po prostu uprawia seks regularnie a nie celuje 2dni przed owulacja, a w dzień owulacji to już nie,bo chce dziewczynkę/chłopaka 🤦🤦🤦 zwłaszcza jak starania się przedłużają.
    No uwierz mi że są takie osoby które chcą mieć dziewczynkę czy chłopca na pewno nie mają takiego podejścia ludzie którzy starają się długo.
    A ja będę pisała to co uważam a czy sobie ktoś poszuka badań czy nie to już każdego indywidualna sprawa. A mam prawo wierzyc że ma to jakiś wpływ bo w wielu miejscach tak piszą i u mnie się sprawdziło. Uważam że nikt tego forum nie powinien traktować jak forum super pewnej wiedzy i wyroczni a jeśli Ty tak myślisz o forach to gratuluję.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 sierpnia 2023, 05:59

Emilka
    preg.png
    21.04.23 - beta 411
  • e_mil_ka Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2023, 05:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzella19 wrote:
    Ja uważam ze fb mogła by istnieć lepiej :) tylko trzeba by było codziennie dodawać post i żeby każda codziennie coś pisała jak u niej itd, wystarczy chcieć, ja moge pisać tam ale jak widze od początku ze większość pyta i odpowiada tutaj to oczywiste jest ze ja tez misze tutaj coś pisać bo tak to sama nie będę codziennie tworzyła wpisów na fejsie 😂 a nie chce rezygnować z porad lub wygadania się po prostu 😂 a jak większość ma opory i spędza czas tu, to nigdy fb nie będzie funkcjonować.
    Ja kilka razy zakładałam posty i też nie będę robić tego ciągle skoro i tak nikt tam nie pisze 😅

Emilka
    preg.png
    21.04.23 - beta 411
  • Linka2019 Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2023, 07:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    e_mil_ka wrote:
    No uwierz mi że są takie osoby które chcą mieć dziewczynkę czy chłopca na pewno nie mają takiego podejścia ludzie którzy starają się długo.
    A ja będę pisała to co uważam a czy sobie ktoś poszuka badań czy nie to już każdego indywidualna sprawa. A mam prawo wierzyc że ma to jakiś wpływ bo w wielu miejscach tak piszą i u mnie się sprawdziło. Uważam że nikt tego forum nie powinien traktować jak forum super pewnej wiedzy i wyroczni a jeśli Ty tak myślisz o forach to gratuluję.

Wierz w sobie w co chcesz, czy ja gdzieś napisałaś, że nie masz do tego prawa? Czy ja napisałam, że JA traktuję forum, jako wyrocznie? Odetchnij trochę i czytaj ze zrozumieniem, po co te emocje i ironiczne gratulowanie. Napisałam jedno, krótkie pytanie odnośnie badań, tyle.

Dzella19 lubi tę wiadomość

• kropeczek Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2023, 07:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wow dziewczyny spokojnie, nie ma co się kłócić

Kasiastaraczka, Giosiek, Dzella19 lubią tę wiadomość

♥️ 2020 - 👧🏼

25.10.22 🕊👼🤍
    13.03.23 🕊👼🤍

🌈💜 12.2023 👶🏼

PAI1 hetero, MTHFR hetero
    💉 Clexane 40mg, Acard 150, luteina
‹‹ 214 215 216 217 218 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ