Grudniowe mamy 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
W trakcie porodu to np. brak akcji skurczowej macicy. Wtedy zazwyczaj podaje się oksytocynę, ale i ta nie zawsze działa. Albo, gdy kobieta podpięta jest pod ktg iwynik jest zły tzn. za wolną, za szybko, nierówno bije serce dziecka, wtedy biorą na CC.
-
Aś_84 wrote:Jasne, uzasadnienie medyczne to jest solidna podstawa. Po prostu ostatnie kilka postów to każda ma planowaną CC, co mi się gryzie ze statystykami i rozkładem normalnym 😉. No i chciałabym, żeby dziewczyny miały świadomość ryzyk i konieczności pogłębionej diagnostyki po cesarkach jak coś zacznie je niepokoić. Konieczne też regularne wizyty u urofizjo i regularna praca z blizną.
Ciężko to skomentować nawet. Ja pierwszy poród miałam zakończony nagłą cesarką żeby ratować życie dziecka, teraz mam za cienką blizne żeby rodzić naturalnie, tak powiedział mój ginekolog prowadzący. A inny ginekolog nawet stwierdził że parę mocniejszych skurczy może narobić wielu szkód więc gdyby poród zaczął się wcześniej nie czekać w domu tylko od razu do szpitala..
Myślę że każda kobieta, każda z nas zdaje sobie sprawę z tego jak bardzo jest to poważna operacjaNattttal, RedTail_Rudzia lubią tę wiadomość
♥️ 2020 - 👧🏼
25.10.22 🕊👼🤍
13.03.23 🕊👼🤍
🌈💜 12.2023 👶🏼
PAI1 hetero, MTHFR hetero
💉 Clexane 40mg, Acard 150, luteina
-
Linka2019 wrote:Dziewczyny, które wiedzą, że będą rodzic przez CC. Wiecie po ilu godzinach w waszych szpitalach każą Wam wstać? U w moim kiedyś chyba po 12, w teraz jest po 6 i to mnie trochę przeraża.
Ja po pierwszym porodzie byłam strasznie długo całkowicie na leżąco bo cesarka w poniedziałek. O 12:12 dzidziuś się urodził a ja miałam pionizację we wtorek po 5. Wszystkie dziewczyny z poniedziałkowych cesarek pionizowali w tym samym czasie..♥️ 2020 - 👧🏼
25.10.22 🕊👼🤍
13.03.23 🕊👼🤍
🌈💜 12.2023 👶🏼
-
Ja wysłałam jakoś po 11 godzinach, wcześniej oczywiście ruszałam nogami, z boku na bok, ale na łóżku. Ale jak wstałam, s pomocą położnej,bo tak kręciło mi się w głowie, że zrobiłam dosłownie dwa kroki i tyle. Było mi słabo, dlatego teraz obawiam się tych 6godzin. Na szczęście położne bardzo, ale to bardzo pomagały przy dziecku w pierwszej dobie. Dziecko było cały czas przy mnie. Potem sama jakoś dawałam radę.
-
To tez nie jest tak, za robie sobie cc „bo chce”
Chce miec zdrowego dzidziusia, chce byc zdrowa psychicznie po tym porodzie. Dziecko dosc spore, ja wąskiej budowy. Starszaka nie udalo mi sie urodzic sn mimo giga wysilku w to wlozonego. Jasne, ze boje sie zabiegu. Poryczalam sie juz na wizycie kwalifikacyjnej. Ale uwazam, ze nie wszystkie kobiety sa stworzone do rodzenia drogami natury. Inaczej bym na to patrzyla gdyby synek nr 1 urodzil sie „normalnie”. A tak? Patrze na to wszystko przez pryzmat traumyLipiec 2018 - synek ♥️
Październik 2020 - poronienie 6tc
Kwiecień 2021 - poronienie 6tc
Listopad 2021 - puste jajo 9tc
Złoty strzał -> Marzec 2023 - czekam na drugiego synka (Grudzień 2023)
-
Anakin nie przejmuj się zupełnie opinią innych osób. Jesteś dorosłą, świadomą kobietą i sama najlepiej wiesz co dla Was jest najlepsze..
Niektóre kobiety uważają że poród przez cesarskie cięcie to pójście na łatwiznę, a tak wcale nie jest i każda z nas się boi w mniejszym czy większym stopniu i nie powinno się oceniać nas tym samym dokładając dodatkowego stresu...Anakin, Nattttal, RedTail_Rudzia lubią tę wiadomość
♥️ 2020 - 👧🏼
25.10.22 🕊👼🤍
13.03.23 🕊👼🤍
🌈💜 12.2023 👶🏼
-
Anakin wrote:To tez nie jest tak, za robie sobie cc „bo chce”
Chce miec zdrowego dzidziusia, chce byc zdrowa psychicznie po tym porodzie. Dziecko dosc spore, ja wąskiej budowy. Starszaka nie udalo mi sie urodzic sn mimo giga wysilku w to wlozonego. Jasne, ze boje sie zabiegu. Poryczalam sie juz na wizycie kwalifikacyjnej. Ale uwazam, ze nie wszystkie kobiety sa stworzone do rodzenia drogami natury. Inaczej bym na to patrzyla gdyby synek nr 1 urodzil sie „normalnie”. A tak? Patrze na to wszystko przez pryzmat traumy👪🐶🌲
Invimed Poznań
Udana II procedura IVF, 4 transfer (Intralipid, Prograf, Encorton).
Janek - 13/07/2021 4130g, 58cm szczęścia.
Marzec 2023 - ciąża naturalna.
Basia - 6/12/2023 3680g -
Najlepiej by sie bylo obudzic swieza i wypoczeta a tu obok, o proszę!, leży zdrowiutka różowa dzidzia 😃 no ale tak czy siak trzeba swoje przecierpiec, zeby te pomarszczona dzidzie w koncu zobaczycLipiec 2018 - synek ♥️
Październik 2020 - poronienie 6tc
Kwiecień 2021 - poronienie 6tc
Listopad 2021 - puste jajo 9tc
Złoty strzał -> Marzec 2023 - czekam na drugiego synka (Grudzień 2023)
-
Hej 🥰
Myślę, że celem wypowiedzi Aś nie było wydanie negatywnej opinii nt cc i kobiet decydujących się na nie
Ciekawa dyskusja i nie ma co się obrażać etc
Niestety za dużo tych CC,z roku na rok coraz więcej...
Sama szykowałam się na mega naturalny pierwszy poród w domu narodzin,a wyszło jak wyszło.. nagłe odejście wód,brak akcji skurczowej, duże krwawienie i na stół... Nie mam traumy związanej z CC,ale musiałam sobie to poukładać w głowie,by być wdzięczną za życie, które było zagrożone
Sama też mam endometrioze...
Mam nadzieję, że dziewczyny zarówno po cc,jak i sn zadbają o siebie po stronie psychologicznej jak i fizjoterapeutycznej🌷 bo po każdym porodzie mogą być powikłania i dolegliwości, którymi trzeba się zająć
Niestety sporo cc, które wychodzą w porodach sn można, by uniknąć... część procedur medycznych w szpitalach nakręca to tak, że później to już tylko CC... niestety ostatnio usłyszałam też od położnej, że w szpitalach są pewne ramy czasowe ile powinien trwać poród,to rozwieranie szyjki,a przecież nie wszystkie jesteśmy takie same...a później słychać, że nie ma postępu porodu i już CC tylko zostaje...
Sama teraz szykuję się na vbac,ale z tyłu głowy mam również to, że znów mogę mieć CC
Ja po pierwszym CC miałam pionizację po 6 h, było ciężko,ale szybko doszłam do siebie jak już wstałam 😁
Zmieniając temat to u mnie zostało 30 dni (od wczoraj) do tp
Jutro mam usg, żeby sprawdzić jak u Henia,takie USG do przyjęcia do szpitala, które jest jednym z badań wymaganych
W piątek byłam na gbs
A w kolejny weekend idę na pobranie krwi i badanie moczu
Zaczynam pić olej z wiesiołka i robić masaż krocza
Dziś ostatni dzień z aspirin cardio
Miłej niedzieli dla wszystkich 🥰
Synek 12.2023
Starania-2 cykl
Synek 01.2022
Starania-23cykl
ja '88 + on '87 -
To prawda wiele też cięć zlecanych przez lekarza jest po to,bo on jest zwolennikiem. Konsultowałam się na początku ciąży z seksuologiem,który był też ginekologiem czy dam rady urodzić naturalnie na co on odpowiedział,że lepiej CC,ze swojej synowej też to zlecił i później odpowiedział o swojej pacjentce,która miała podobne problemy jak ja i zaszła w ciążę tak dziwnie jak on to określił,bo przy niepełnym stosunku i on zlecił CC,ale był na urlopie i przy porodzie był jego kolega i urodziła naturalnie. Też dużo czytałam właśnie o tym,że w jednym szpitalu w którym chciałam rodzić,ale zrezygnowałam,bo niby najlepszy,najładniejszy,ale najbardziej preferują cesarki żeby nie męczyć się tyle godzin z pacjentką. Mam nadzieję,że uda mi się naturalnie urodzić. Już raz byłam cięta nie przez ciaże,ale jednak i myślałam,że nie przeżyje nocy. Do tego blizna goiła się bardzo długo i mnóstwo kasy w aptece na same opatrunki itd chyba z 1000zł wtedy poszło,a to było parę lat temu. Dlatego teraz jedyne czego się boje to tego cięcia i,że zrobią to nie koniecznie że wskazań,ale żeby im było łatwiej i szybciej.
-
Nigdy nie uwierzę w to, ze na oddziale wola dac kobietę na cc i angażować tyle personelu miedzyoddzialowego i jeszcze trzymać ja dobę dłużej żeby się z nią „nie męczyć”. To kobieta w takim przypadku się meczy a nie personel i jeśli jak to oni często mówią „nie umie” rodzic i to nie idzie to idą w cc.
Paulina_98, RedTail_Rudzia lubią tę wiadomość
👪🐶🌲
Invimed Poznań
Cesarka idzie szybko i dla lekarzy,który wykonują codziennie taki zabieg to nie jest problem. A poród naturalny trwa czasem nawet ponad 2 dni podczas których trzeba cały czas wszystko kontrolować. Wszystko zależy od szpitali nawet położna mi mówiła,że jak będę szukać szpitala żeby sprawdzić ile procent mają wykonywanych cesarek w danym szpitalu.
-
lukaszkowa wrote:Nigdy nie uwierzę w to, ze na oddziale wola dac kobietę na cc i angażować tyle personelu miedzyoddzialowego i jeszcze trzymać ja dobę dłużej żeby się z nią „nie męczyć”. To kobieta w takim przypadku się meczy a nie personel i jeśli jak to oni często mówią „nie umie” rodzic i to nie idzie to idą w cc.
Synek 12.2023
Starania-2 cykl
Synek 01.2022
Starania-23cykl
ja '88 + on '87 -
Kasiastaraczka wrote:Ja po cc wyszłam do domu po 48 h,wcale mnie dłużej nie trzymali 😁
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 listopada 2023, 12:11
👪🐶🌲
Invimed Poznań
Byłam dziś na USG, Henio waży 2900g, jest w 50 centylu. Wszystko dobrze 🥰
A z ciekawości któraś z Was podchodzi do vbac?
Kurcze,mnie coraz mocniej spojenie łonowe boli, byłam w zeszłym tygodniu u fizjo,teraz w piątek idę
Za tydzień ciąża będzie donoszona. Jeszcze czekamy, aż moja mama przyjedzie do starszego synka i można rodzić 😁_Hope, Wiewioora lubią tę wiadomość
Synek 12.2023
Starania-2 cykl
Synek 01.2022
Starania-23cykl
ja '88 + on '87 -
Kasiastaraczka wrote:Byłam dziś na USG, Henio waży 2900g, jest w 50 centylu. Wszystko dobrze 🥰
A z ciekawości któraś z Was podchodzi do vbac?
Kurcze,mnie coraz mocniej spojenie łonowe boli, byłam w zeszłym tygodniu u fizjo,teraz w piątek idę
Za tydzień ciąża będzie donoszona. Jeszcze czekamy, aż moja mama przyjedzie do starszego synka i można rodzić 😁
Mnie już wieczorami boli całe ciało, mam już powoli dość👪🐶🌲
Invimed Poznań
lukaszkowa wrote:Ja chciałam podejść do vbac ale nie ma szans .
Mnie już wieczorami boli całe ciało, mam już powoli dość
Ja dziś jakoś nie kręciłam się w nocy i później pół dnia bolało mnie dodatkowo ramię...Synek 12.2023
Starania-2 cykl
Synek 01.2022
Starania-23cykl
ja '88 + on '87 -
Kasiastaraczka wrote:Lukaszkowa a jak u Was odpieluchowanie? Janek sam wykazywał jakieś znaki gotowości czy po prostu zaczeliście?
Jesteśmy już dawno odsmoczkowani, odmlekowani itp. wiec nie mogę narzekać - tylko pieluszka nam została. Zarówno odsmoczkowalismy i odstawiliśmy mleko w takich momentach gdzie wspólnie zauważyliśmy, ze do „ten” moment. Odpieluchiwac próbowaliśmy pod presja i to był błąd.Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 listopada 2023, 21:16
Kasiastaraczka lubi tę wiadomość
👪🐶🌲
Invimed Poznań
Basia - 6/12/2023 3680g