X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamy 2023
Odpowiedz

Grudniowe mamy 2023

Oceń ten wątek:
  • Linka2019 Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2023, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W trakcie porodu to np. brak akcji skurczowej macicy. Wtedy zazwyczaj podaje się oksytocynę, ale i ta nie zawsze działa. Albo, gdy kobieta podpięta jest pod ktg iwynik jest zły tzn. za wolną, za szybko, nierówno bije serce dziecka, wtedy biorą na CC.

• kropeczek Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2023, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aś_84 wrote:
    Jasne, uzasadnienie medyczne to jest solidna podstawa. Po prostu ostatnie kilka postów to każda ma planowaną CC, co mi się gryzie ze statystykami i rozkładem normalnym 😉. No i chciałabym, żeby dziewczyny miały świadomość ryzyk i konieczności pogłębionej diagnostyki po cesarkach jak coś zacznie je niepokoić. Konieczne też regularne wizyty u urofizjo i regularna praca z blizną.

Ciężko to skomentować nawet. Ja pierwszy poród miałam zakończony nagłą cesarką żeby ratować życie dziecka, teraz mam za cienką blizne żeby rodzić naturalnie, tak powiedział mój ginekolog prowadzący. A inny ginekolog nawet stwierdził że parę mocniejszych skurczy może narobić wielu szkód więc gdyby poród zaczął się wcześniej nie czekać w domu tylko od razu do szpitala..
    Myślę że każda kobieta, każda z nas zdaje sobie sprawę z tego jak bardzo jest to poważna operacja :)

Nattttal, RedTail_Rudzia lubią tę wiadomość

♥️ 2020 - 👧🏼

25.10.22 🕊👼🤍
    13.03.23 🕊👼🤍

🌈💜 12.2023 👶🏼

PAI1 hetero, MTHFR hetero
    💉 Clexane 40mg, Acard 150, luteina
  • kropeczek Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2023, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Linka2019 wrote:
    Dziewczyny, które wiedzą, że będą rodzic przez CC. Wiecie po ilu godzinach w waszych szpitalach każą Wam wstać? U w moim kiedyś chyba po 12, w teraz jest po 6 i to mnie trochę przeraża.

Ja po pierwszym porodzie byłam strasznie długo całkowicie na leżąco bo cesarka w poniedziałek. O 12:12 dzidziuś się urodził a ja miałam pionizację we wtorek po 5. Wszystkie dziewczyny z poniedziałkowych cesarek pionizowali w tym samym czasie..

♥️ 2020 - 👧🏼

25.10.22 🕊👼🤍
    13.03.23 🕊👼🤍

🌈💜 12.2023 👶🏼

• Linka2019 Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2023, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wysłałam jakoś po 11 godzinach, wcześniej oczywiście ruszałam nogami, z boku na bok, ale na łóżku. Ale jak wstałam, s pomocą położnej,bo tak kręciło mi się w głowie, że zrobiłam dosłownie dwa kroki i tyle. Było mi słabo, dlatego teraz obawiam się tych 6godzin. Na szczęście położne bardzo, ale to bardzo pomagały przy dziecku w pierwszej dobie. Dziecko było cały czas przy mnie. Potem sama jakoś dawałam radę.

• Anakin Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2023, 06:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To tez nie jest tak, za robie sobie cc „bo chce” :(
    Chce miec zdrowego dzidziusia, chce byc zdrowa psychicznie po tym porodzie. Dziecko dosc spore, ja wąskiej budowy. Starszaka nie udalo mi sie urodzic sn mimo giga wysilku w to wlozonego. Jasne, ze boje sie zabiegu. Poryczalam sie juz na wizycie kwalifikacyjnej. Ale uwazam, ze nie wszystkie kobiety sa stworzone do rodzenia drogami natury. Inaczej bym na to patrzyla gdyby synek nr 1 urodzil sie „normalnie”. A tak? Patrze na to wszystko przez pryzmat traumy :(

Lipiec 2018 - synek ♥️
    Październik 2020 - poronienie 6tc
    Kwiecień 2021 - poronienie 6tc
    Listopad 2021 - puste jajo 9tc
    Złoty strzał -> Marzec 2023 - czekam na drugiego synka (Grudzień 2023)
  • kropeczek Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2023, 08:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anakin nie przejmuj się zupełnie opinią innych osób. Jesteś dorosłą, świadomą kobietą i sama najlepiej wiesz co dla Was jest najlepsze..

Niektóre kobiety uważają że poród przez cesarskie cięcie to pójście na łatwiznę, a tak wcale nie jest i każda z nas się boi w mniejszym czy większym stopniu i nie powinno się oceniać nas tym samym dokładając dodatkowego stresu...

Anakin, Nattttal, RedTail_Rudzia lubią tę wiadomość

♥️ 2020 - 👧🏼

25.10.22 🕊👼🤍
    13.03.23 🕊👼🤍

🌈💜 12.2023 👶🏼

• lukaszkowa Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2023, 08:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anakin wrote:
    To tez nie jest tak, za robie sobie cc „bo chce” :(
    Chce miec zdrowego dzidziusia, chce byc zdrowa psychicznie po tym porodzie. Dziecko dosc spore, ja wąskiej budowy. Starszaka nie udalo mi sie urodzic sn mimo giga wysilku w to wlozonego. Jasne, ze boje sie zabiegu. Poryczalam sie juz na wizycie kwalifikacyjnej. Ale uwazam, ze nie wszystkie kobiety sa stworzone do rodzenia drogami natury. Inaczej bym na to patrzyla gdyby synek nr 1 urodzil sie „normalnie”. A tak? Patrze na to wszystko przez pryzmat traumy :(
    Jest dokładnie jak mówisz, nie każda jest stworzona i wiedza to tym bardziej te co już to przeszły - bo teorie większość z nas zna :). Powodzenia, bo chyba będziesz pierwsza z nas tak w ogóle na cc :)

👪🐶🌲
    Invimed Poznań
    Udana II procedura IVF, 4 transfer (Intralipid, Prograf, Encorton).
    Janek - 13/07/2021 4130g, 58cm szczęścia.
    Marzec 2023 - ciąża naturalna.
    Basia - 6/12/2023 3680g
  • Anakin Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2023, 08:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Najlepiej by sie bylo obudzic swieza i wypoczeta a tu obok, o proszę!, leży zdrowiutka różowa dzidzia 😃 no ale tak czy siak trzeba swoje przecierpiec, zeby te pomarszczona dzidzie w koncu zobaczyc

Lipiec 2018 - synek ♥️
    Październik 2020 - poronienie 6tc
    Kwiecień 2021 - poronienie 6tc
    Listopad 2021 - puste jajo 9tc
    Złoty strzał -> Marzec 2023 - czekam na drugiego synka (Grudzień 2023)
  • Kasiastaraczka Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2023, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej 🥰
    Myślę, że celem wypowiedzi Aś nie było wydanie negatywnej opinii nt cc i kobiet decydujących się na nie
    Ciekawa dyskusja i nie ma co się obrażać etc
    Niestety za dużo tych CC,z roku na rok coraz więcej...

Sama szykowałam się na mega naturalny pierwszy poród w domu narodzin,a wyszło jak wyszło.. nagłe odejście wód,brak akcji skurczowej, duże krwawienie i na stół... Nie mam traumy związanej z CC,ale musiałam sobie to poukładać w głowie,by być wdzięczną za życie, które było zagrożone
    Sama też mam endometrioze...

Mam nadzieję, że dziewczyny zarówno po cc,jak i sn zadbają o siebie po stronie psychologicznej jak i fizjoterapeutycznej🌷 bo po każdym porodzie mogą być powikłania i dolegliwości, którymi trzeba się zająć

Niestety sporo cc, które wychodzą w porodach sn można, by uniknąć... część procedur medycznych w szpitalach nakręca to tak, że później to już tylko CC... niestety ostatnio usłyszałam też od położnej, że w szpitalach są pewne ramy czasowe ile powinien trwać poród,to rozwieranie szyjki,a przecież nie wszystkie jesteśmy takie same...a później słychać, że nie ma postępu porodu i już CC tylko zostaje...

Sama teraz szykuję się na vbac,ale z tyłu głowy mam również to, że znów mogę mieć CC

Ja po pierwszym CC miałam pionizację po 6 h, było ciężko,ale szybko doszłam do siebie jak już wstałam 😁

Zmieniając temat to u mnie zostało 30 dni (od wczoraj) do tp
    Jutro mam usg, żeby sprawdzić jak u Henia,takie USG do przyjęcia do szpitala, które jest jednym z badań wymaganych
    W piątek byłam na gbs
    A w kolejny weekend idę na pobranie krwi i badanie moczu
    Zaczynam pić olej z wiesiołka i robić masaż krocza
    Dziś ostatni dzień z aspirin cardio

Miłej niedzieli dla wszystkich 🥰

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • Patrycja 128 Koleżanka

Wysłany: 12 listopada 2023, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To prawda wiele też cięć zlecanych przez lekarza jest po to,bo on jest zwolennikiem. Konsultowałam się na początku ciąży z seksuologiem,który był też ginekologiem czy dam rady urodzić naturalnie na co on odpowiedział,że lepiej CC,ze swojej synowej też to zlecił i później odpowiedział o swojej pacjentce,która miała podobne problemy jak ja i zaszła w ciążę tak dziwnie jak on to określił,bo przy niepełnym stosunku i on zlecił CC,ale był na urlopie i przy porodzie był jego kolega i urodziła naturalnie. Też dużo czytałam właśnie o tym,że w jednym szpitalu w którym chciałam rodzić,ale zrezygnowałam,bo niby najlepszy,najładniejszy,ale najbardziej preferują cesarki żeby nie męczyć się tyle godzin z pacjentką. Mam nadzieję,że uda mi się naturalnie urodzić. Już raz byłam cięta nie przez ciaże,ale jednak i myślałam,że nie przeżyje nocy. Do tego blizna goiła się bardzo długo i mnóstwo kasy w aptece na same opatrunki itd chyba z 1000zł wtedy poszło,a to było parę lat temu. Dlatego teraz jedyne czego się boje to tego cięcia i,że zrobią to nie koniecznie że wskazań,ale żeby im było łatwiej i szybciej.

• lukaszkowa Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2023, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nigdy nie uwierzę w to, ze na oddziale wola dac kobietę na cc i angażować tyle personelu miedzyoddzialowego i jeszcze trzymać ja dobę dłużej żeby się z nią „nie męczyć”. To kobieta w takim przypadku się meczy a nie personel i jeśli jak to oni często mówią „nie umie” rodzic i to nie idzie to idą w cc.

Paulina_98, RedTail_Rudzia lubią tę wiadomość

👪🐶🌲
    Invimed Poznań
    Basia - 6/12/2023 3680g
  • Patrycja 128 Koleżanka

Wysłany: 12 listopada 2023, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cesarka idzie szybko i dla lekarzy,który wykonują codziennie taki zabieg to nie jest problem. A poród naturalny trwa czasem nawet ponad 2 dni podczas których trzeba cały czas wszystko kontrolować. Wszystko zależy od szpitali nawet położna mi mówiła,że jak będę szukać szpitala żeby sprawdzić ile procent mają wykonywanych cesarek w danym szpitalu.

Wysłany: 12 listopada 2023, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lukaszkowa wrote:
    Nigdy nie uwierzę w to, ze na oddziale wola dac kobietę na cc i angażować tyle personelu miedzyoddzialowego i jeszcze trzymać ja dobę dłużej żeby się z nią „nie męczyć”. To kobieta w takim przypadku się meczy a nie personel i jeśli jak to oni często mówią „nie umie” rodzic i to nie idzie to idą w cc.
    Ja po cc wyszłam do domu po 48 h,wcale mnie dłużej nie trzymali 😁

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • lukaszkowa Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2023, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiastaraczka wrote:
    Ja po cc wyszłam do domu po 48 h,wcale mnie dłużej nie trzymali 😁
    Ja tez tak wyszłam :) ale nie jest to standard

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 listopada 2023, 12:11

👪🐶🌲
    Invimed Poznań
    Basia - 6/12/2023 3680g
  • kropeczek Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2023, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas po cc trzeba być 3 doby 😶

♥️ 2020 - 👧🏼

25.10.22 🕊👼🤍
    13.03.23 🕊👼🤍

🌈💜 12.2023 👶🏼

Wysłany: 13 listopada 2023, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam dziś na USG, Henio waży 2900g, jest w 50 centylu. Wszystko dobrze 🥰

A z ciekawości któraś z Was podchodzi do vbac?

Kurcze,mnie coraz mocniej spojenie łonowe boli, byłam w zeszłym tygodniu u fizjo,teraz w piątek idę
    Za tydzień ciąża będzie donoszona. Jeszcze czekamy, aż moja mama przyjedzie do starszego synka i można rodzić 😁

_Hope, Wiewioora lubią tę wiadomość

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • lukaszkowa Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2023, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiastaraczka wrote:
    Byłam dziś na USG, Henio waży 2900g, jest w 50 centylu. Wszystko dobrze 🥰

A z ciekawości któraś z Was podchodzi do vbac?

Kurcze,mnie coraz mocniej spojenie łonowe boli, byłam w zeszłym tygodniu u fizjo,teraz w piątek idę
    Za tydzień ciąża będzie donoszona. Jeszcze czekamy, aż moja mama przyjedzie do starszego synka i można rodzić 😁
    Ja chciałam podejść do vbac ale nie ma szans :/.
    Mnie już wieczorami boli całe ciało, mam już powoli dość :(

👪🐶🌲
    Invimed Poznań
    Basia - 6/12/2023 3680g

Wysłany: 13 listopada 2023, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lukaszkowa wrote:
    Ja chciałam podejść do vbac ale nie ma szans :/.
    Mnie już wieczorami boli całe ciało, mam już powoli dość :(
    Ech... rozumiem bardzo
    Ja dziś jakoś nie kręciłam się w nocy i później pół dnia bolało mnie dodatkowo ramię...

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87

Wysłany: 13 listopada 2023, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lukaszkowa a jak u Was odpieluchowanie? Janek sam wykazywał jakieś znaki gotowości czy po prostu zaczeliście?

Winnica lubi tę wiadomość

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • lukaszkowa Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2023, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiastaraczka wrote:
    Lukaszkowa a jak u Was odpieluchowanie? Janek sam wykazywał jakieś znaki gotowości czy po prostu zaczeliście?
    Zaczęliśmy ale nie wyszło i odpuściłam temat bo próba narobiła nam dużo szkód, dużo więcej niż pozytku. Ale widzę powoli, ze coś w świadomości Janka idzie do przodu bo u nas mówiąc szkoda mam na myśli, ze Janek gigantycznie wystraszył się swojej kupki. Wiec schowałam nocnik, wszystkie książeczki itp. ale teraz jak Jaś zrobi kupkę to chce zobaczyć ja w pieluszce, ja jak robię siku to tez często przychodzi i zaglada. Pokazuje mu nawet na dworze, ze pieski tez robią kupkę i coś tam juz widzę, ze mu się układa w głowie ale czekam aż sam powie papa pieluszce. Wiem, ze to ogarnie w swoim czasie. Nie chce tez zaczynać znowu teraz przed narodzinami Basi bo boje się, ze zobaczy ze ona ma pieluszkę i wiesz… poświęcam jej czas przy przewijaniu to będzie chciał tez znowu mieć. Może spróbujemy po nowym roku :)
    Jesteśmy już dawno odsmoczkowani, odmlekowani itp. wiec nie mogę narzekać - tylko pieluszka nam została. Zarówno odsmoczkowalismy i odstawiliśmy mleko w takich momentach gdzie wspólnie zauważyliśmy, ze do „ten” moment. Odpieluchiwac próbowaliśmy pod presja i to był błąd.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 listopada 2023, 21:16

Kasiastaraczka lubi tę wiadomość

👪🐶🌲
    Invimed Poznań
    Basia - 6/12/2023 3680g
‹‹ 261 262 263 264 265 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ