X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamy 2023
Odpowiedz

Grudniowe mamy 2023

Oceń ten wątek:
  • _Hope Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2023, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiastaraczka wrote:
    Byłam dziś na USG, Henio waży 2900g, jest w 50 centylu. Wszystko dobrze 🥰

A z ciekawości któraś z Was podchodzi do vbac?

Kurcze,mnie coraz mocniej spojenie łonowe boli, byłam w zeszłym tygodniu u fizjo,teraz w piątek idę
    Za tydzień ciąża będzie donoszona. Jeszcze czekamy, aż moja mama przyjedzie do starszego synka i można rodzić 😁

Super, że wszystko u Was w porządku 🥰 a Henio tak równiutko w połowie norm. 😍
    I wow, to już prawie donoszona ciąża! Super! Też na to czekam.

U mnie vbac nie wchodzi w grę.

Spojenie też mnie już od jakiegoś czasu boli i coraz bardziej też kręgosłup. Dodatkowo mój synek tak boleśnie się rozpycha, że znów obawiam się tego jak duży jest. 🙈

Kasiastaraczka lubi tę wiadomość

2021 H🩷
    2023 W🩵
  • kropeczek Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2023, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja do bólu spojenia już przywykłam - każde przekręcenie, siadanie i wstawanie to taki ból że szok... Jak chodzę to też odczuwam 🤦🏼‍♀️ Ale coś tam niby ćwiczę jak znajdę czas i jest lepiej 💕

♥️ 2020 - 👧🏼

25.10.22 🕊👼🤍
    13.03.23 🕊👼🤍

🌈💜 12.2023 👶🏼

PAI1 hetero, MTHFR hetero
    💉 Clexane 40mg, Acard 150, luteina
  • Kasiastaraczka Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2023, 22:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lukaszkowa wrote:
    Zaczęliśmy ale nie wyszło i odpuściłam temat bo próba narobiła nam dużo szkód, dużo więcej niż pozytku. Ale widzę powoli, ze coś w świadomości Janka idzie do przodu bo u nas mówiąc szkoda mam na myśli, ze Janek gigantycznie wystraszył się swojej kupki. Wiec schowałam nocnik, wszystkie książeczki itp. ale teraz jak Jaś zrobi kupkę to chce zobaczyć ja w pieluszce, ja jak robię siku to tez często przychodzi i zaglada. Pokazuje mu nawet na dworze, ze pieski tez robią kupkę i coś tam juz widzę, ze mu się układa w głowie ale czekam aż sam powie papa pieluszce. Wiem, ze to ogarnie w swoim czasie. Nie chce tez zaczynać znowu teraz przed narodzinami Basi bo boje się, ze zobaczy ze ona ma pieluszkę i wiesz… poświęcam jej czas przy przewijaniu to będzie chciał tez znowu mieć. Może spróbujemy po nowym roku :)
    Jesteśmy już dawno odsmoczkowani, odmlekowani itp. wiec nie mogę narzekać - tylko pieluszka nam została. Zarówno odsmoczkowalismy i odstawiliśmy mleko w takich momentach gdzie wspólnie zauważyliśmy, ze do „ten” moment. Odpieluchiwac próbowaliśmy pod presja i to był błąd.
    Rozumiem
    U nas Tadzio miał przez chwilę fascynację nocnikiem, parę razy udało się zrobić siku,ale średnio z tą gotowością -ma 21,5 mca i też nie chcę teraz zaczynać przed narodzinami Henia,bo mógłby być regres... raczej na wiosnę spróbujemy jak ogarniemy sytuację we czwórkę
    Ciekawe jak będzie z cycy,bo dziś trochę ciumkal,ale przez poprzednie 2 dni nie

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87

Wysłany: 13 listopada 2023, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    _Hope wrote:
    Super, że wszystko u Was w porządku 🥰 a Henio tak równiutko w połowie norm. 😍
    I wow, to już prawie donoszona ciąża! Super! Też na to czekam.

U mnie vbac nie wchodzi w grę.

Spojenie też mnie już od jakiegoś czasu boli i coraz bardziej też kręgosłup. Dodatkowo mój synek tak boleśnie się rozpycha, że znów obawiam się tego jak duży jest. 🙈
    Dzięki 😚
    A Ty jutro masz wizytę?no ciekawe ile ma Wojtuś 😁🥰
    Oj mi też coraz bardziej kręgosłup doskwiera pomimo trzymania prawidłowej pozycji i ćwiczeń
    No nic,taka to końcówka ciąży

_Hope lubi tę wiadomość

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87

Wysłany: 13 listopada 2023, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kropeczek wrote:
    Ja do bólu spojenia już przywykłam - każde przekręcenie, siadanie i wstawanie to taki ból że szok... Jak chodzę to też odczuwam 🤦🏼‍♀️ Ale coś tam niby ćwiczę jak znajdę czas i jest lepiej 💕
    Ech...ja w pierwszej ciąży tego nie miałam...a teraz w sumie od niedawna, więc nie narzekam aż tak 🙃 bo bardziej mięśnie gruszkowate mi doskwierają

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • lukaszkowa Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2023, 08:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiastaraczka wrote:
    Rozumiem
    U nas Tadzio miał przez chwilę fascynację nocnikiem, parę razy udało się zrobić siku,ale średnio z tą gotowością -ma 21,5 mca i też nie chcę teraz zaczynać przed narodzinami Henia,bo mógłby być regres... raczej na wiosnę spróbujemy jak ogarniemy sytuację we czwórkę
    Ciekawe jak będzie z cycy,bo dziś trochę ciumkal,ale przez poprzednie 2 dni nie
    Przyjdzie czas i na nasze baki :)

Kolejna noc nieprzespana :(

👪🐶🌲
    Invimed Poznań
    Udana II procedura IVF, 4 transfer (Intralipid, Prograf, Encorton).
    Janek - 13/07/2021 4130g, 58cm szczęścia.
    Marzec 2023 - ciąża naturalna.
    Basia - 6/12/2023 3680g
  • Linka2019 Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2023, 08:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja z trzy tygodnie temu miałam nagły, ostry atak bólu spojenia łonowego. Przy wstawaniu, przekręcaniu się na łóżku, wiadomo, że coś tam poboli. Ale ja po prostu nie mogłam wysiąść z auta,nie mogłam chodzić, chodziłam jakbym miała porażenie kończyn dolnych-nie przesadzam. Przeleżałam pierwszy raz w tej ciąży weekend. Córkę udało się odstawić do babci. Z nudów przeczytałam książkę, bo było na mojej liście 'co zrobić przed porodem'. Po weekendzie było lepiej tj. rano wstawałam, ale już wieczorem bolało, u odwołam się do fizjo i już jest lepiej. Ale ból okropny, myślałam, że.mi miednicę rozrywa.
    Cała ciążę się super chorobowo trzymałam a teraz na sam koniec mam okropny kaszel, jaki zatykający. Już dwa razy byłam u lekarza, w płucach nic nie słyszy, covidy, gruby wykluczone. Mam nadzieję, że uda mi się pozbierać do porodu,bo mi Blizne rozerwie, tak kaszle. Już chyba z 3 tydzień.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 listopada 2023, 08:35

• Natash88 Przyjaciółka

Wysłany: 14 listopada 2023, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, super Wasze wyniki dotychczasowych wizyt! :)

Ja się czuję już ok, ale dwa tygodnie temu zaliczyłam taka grypę?/covid? przez 4 dni, że nie czułam się tak źle od 20 lat (ogólnie ja nie choruje praktycznie w ogóle, bardzo nikłe przeziębienia co najwyżej). Masakra. Nie wiedziałam, że tak może boleć każdy staw, kość i mięsień ;)

Obecnie jest już ok, ale trochę swedziało mnie po tej chorobie ciało i zrobiłam próby wątrobowe, niestety lekko podwyższone. Dziś powtarzałam, w czw gin. Mam nadzieję, ze to nie cholestaza, bo nie chce przyspieszać porodu :/ Będzie mi na pewno ciężko pogodzić się z ew. cesarka :(

preg.png
  • lukaszkowa Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2023, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natash88 wrote:
    Hej, super Wasze wyniki dotychczasowych wizyt! :)

Ja się czuję już ok, ale dwa tygodnie temu zaliczyłam taka grypę?/covid? przez 4 dni, że nie czułam się tak źle od 20 lat (ogólnie ja nie choruje praktycznie w ogóle, bardzo nikłe przeziębienia co najwyżej). Masakra. Nie wiedziałam, że tak może boleć każdy staw, kość i mięsień ;)

Obecnie jest już ok, ale trochę swedziało mnie po tej chorobie ciało i zrobiłam próby wątrobowe, niestety lekko podwyższone. Dziś powtarzałam, w czw gin. Mam nadzieję, ze to nie cholestaza, bo nie chce przyspieszać porodu :/ Będzie mi na pewno ciężko pogodzić się z ew. cesarka :(
    No to już jest mało czasu na godzenie się ze zmianami :(

👪🐶🌲
    Invimed Poznań
    Basia - 6/12/2023 3680g
  • _Hope Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2023, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas po wizycie wszystko ok. Maluszek waży 2384 g i jest na 43 centylu.🥰
    Jutro muszę dzwonić i umówić wizytę już bezpośrednio u lekarza, który wykona CC i wtedy ustalimy dokładny termin przyjęcia do szpitala.

Wiewioora, alex0806, Kasiastaraczka lubią tę wiadomość

2021 H🩷
    2023 W🩵
  • lukaszkowa Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2023, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    _Hope wrote:
    U nas po wizycie wszystko ok. Maluszek waży 2384 g i jest na 43 centylu.🥰
    Jutro muszę dzwonić i umówić wizytę już bezpośrednio u lekarza, który wykona CC i wtedy ustalimy dokładny termin przyjęcia do szpitala.
    Super! No to wcale nie będzie wielki :)

_Hope lubi tę wiadomość

👪🐶🌲
    Invimed Poznań
    Basia - 6/12/2023 3680g
  • Martys92 Przyjaciółka

Wysłany: 15 listopada 2023, 06:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej sorki że tak nagle pisze ale czytam was od początku. Termin mam na 6 grudnia i nadal biorę dupka bo mała chciała w 30 TC wyjść. Teraz pytanie gdy przestanę brać to czy szybko poród się zacznie?

c55fyx8djqdgl5at.png
  • _Hope Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2023, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lukaszkowa wrote:
    Super! No to wcale nie będzie wielki :)

Tak, synuś nie zapowiada się zbyt duży. 😊

Umówiłam się na KTG za tydzień, a 01.12 mam ostatnią wizytę przed porodem u lekarza, który wykona cięcie 🙀 i wtedy wyznaczy mi dzień cesarki. Już nie mogę się doczekać. 🙊
    Oby tylko maluch grzecznie poczekał do tego czasu 🙏 ale jestem w dobrej myśli, bo szyjka jeszcze zamknięta.
    Cieszę się, że to już ostatnia prosta i wkrótce będę tulić mojego Wojtusia. 🥰

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2023, 16:32

2021 H🩷
    2023 W🩵
  • lukaszkowa Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2023, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martys92 wrote:
    Hej sorki że tak nagle pisze ale czytam was od początku. Termin mam na 6 grudnia i nadal biorę dupka bo mała chciała w 30 TC wyjść. Teraz pytanie gdy przestanę brać to czy szybko poród się zacznie?
    Tego nikt Ci nie powie :)

👪🐶🌲
    Invimed Poznań
    Basia - 6/12/2023 3680g
  • Linka2019 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2023, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martys92 wrote:

Na rozpoczęcie porodu wpływa mnóstwo rzeczy, nie tylko progesteron. To nie to samo, co np. wywoływanie miesiączki odstawieniem progesteronu. Nikt nie udziali Ci odpowiedzi na Twoje pytanie.

• Wiewioora Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2023, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej 😊 byłam dzisiaj na wizycie, młody już 2.5 kg 🙈 szyjka zamknięta, czy długa nie wiem bo lekarz powiedział że już tego nie mierzymy, tylko sprawdza czy zamknięta 🤷🏼‍♀️ i powiedział że za 3 a nawet 2 tygodnie mogę już w sumie rodzic, bo będzie donoszona 😀 mąż nie jest zachwycony tą informacją i jest przerażony 🤣 za 3 tyg umówiona już w sumie chyba ostatnia wizyta, nie dowierzam że jest na tym etapie ciąży 😱
    Z negatywów to mam dodatni gbs, ale po prostu będzie ten antybiotyk i tyle 🤷🏼‍♀️

alex0806, kropeczek, _Hope, Kasiastaraczka lubią tę wiadomość

Starania od 06/2021
    05.2022 ⏸
    09.2022 18+4 Igorek 👼💔
    04.2023 ⏸ rośnij nasza kruszyno🌈
    29.12.2023 nasze tęczowe szczęście na świecie ♥️
    age.png
  • lukaszkowa Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2023, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewioora wrote:
    Hej 😊 byłam dzisiaj na wizycie, młody już 2.5 kg 🙈 szyjka zamknięta, czy długa nie wiem bo lekarz powiedział że już tego nie mierzymy, tylko sprawdza czy zamknięta 🤷🏼‍♀️ i powiedział że za 3 a nawet 2 tygodnie mogę już w sumie rodzic, bo będzie donoszona 😀 mąż nie jest zachwycony tą informacją i jest przerażony 🤣 za 3 tyg umówiona już w sumie chyba ostatnia wizyta, nie dowierzam że jest na tym etapie ciąży 😱
    Z negatywów to mam dodatni gbs, ale po prostu będzie ten antybiotyk i tyle 🤷🏼‍♀️
    Ja tez mam dodatni :) ale szybko Ci pobrał :)

👪🐶🌲
    Invimed Poznań
    Basia - 6/12/2023 3680g
  • Wiewioora Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2023, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lukaszkowa wrote:
    Ja tez mam dodatni :) ale szybko Ci pobrał :)
    Wyszło przypadkiem, podejrzewałam że mam infekcje, mój gin był na urlopie, więc poszłam do invicty zrobić indywidualnie. No i tam wyszedł dodatni gbs, dwa tygodnie temu.

Starania od 06/2021
    05.2022 ⏸
    09.2022 18+4 Igorek 👼💔
    04.2023 ⏸ rośnij nasza kruszyno🌈
    29.12.2023 nasze tęczowe szczęście na świecie ♥️
    age.png
  • lukaszkowa Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2023, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie może jak tam u Dudki naszej mamy? :)

👪🐶🌲
    Invimed Poznań
    Basia - 6/12/2023 3680g

Wysłany: 17 listopada 2023, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lukaszkowa wrote:
    Przyjdzie czas i na nasze baki :)

Kolejna noc nieprzespana :(
    Ech,przez ból?
    Ja pomimo, że mnie boli to śpię,uff

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
‹‹ 262 263 264 265 266 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ