X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamy 2023
Odpowiedz

Grudniowe mamy 2023

Oceń ten wątek:
  • Wiewioora Autorytet

Wysłany: 23 maja 2023, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morelka, zauważyłam że to zależne od lekarza. Ja też robię pappa przed USG, ale zauważyłam na forum że niektórym lekarz każe robić krew tego samego dnia co USG i później koryguje ryzyka.

Starania od 06/2021
    05.2022 ⏸
    09.2022 18+4 Igorek 👼💔
    04.2023 ⏸ rośnij nasza kruszyno🌈
    29.12.2023 nasze tęczowe szczęście na świecie ♥️
    age.png
  • Ann_123 Koleżanka

Wysłany: 23 maja 2023, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    _Hope wrote:
    I chciałam Was zapytać czy Wasze brzuszki też już się zaokrągliły? 🤰

Może i tak, trudno stwierdzić, jestem bardzo szczupła, w pasie nic się nie zmieniło, bardziej pojawiają się wzdęcia po jedzeniu a największe na wieczór.

_Hope lubi tę wiadomość

preg.png
  • _Hope Autorytet

Wysłany: 23 maja 2023, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w poprzedniej ciąży test pappa robiłam tydzień wcześniej i od razu na USG genetycznym lekarz korygował ryzyko wystąpienia wad genetycznych. Teraz chodzę do tego samego ginekologa i postępujemy w taki sam sposób.
    Dla mnie prenatalne to najbardziej stresujące badania. 😖

2021 H🩷
    2023 W🩵
  • Morelka456 Autorytet

Wysłany: 23 maja 2023, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alex0806 wrote:
    Ja miałam tydzień wcześniej i wyniki były u lekarza na USG. Teraz nie wiem w sumie, dużo się pozmieniało z tymi prenatalnym i, ale zamierzam pójść w to samo miejsce co wtedy. Mój ginekolog nie wykonuje ale daje skierowanie

Daje skierowanie? Mi powiedział,że mi nie da bo nie mam +35

• alex0806 Autorytet

Wysłany: 23 maja 2023, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie w mieście badania prenatalne są refundowane :)

Laura 01.09.2019 🩷
    Szymon 27.12.2023 🩵
  • Dudka1997 Ekspertka

Wysłany: 23 maja 2023, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jeszcze nie mam brzucha a ważyć też się nie ważyłam 🤣

preg.png

08.2022 💔🤰
    31.03 ⏸️
    USG1 20.04 7t+1d ❤
    USG2 5.05 9t+2d ❤ zalozona karta ciazy, CRL 2.6cm
    USG 3 30.05 12t+6dn CRL 6.9cm Płeć: dziewczynka
  • Kasiastaraczka Autorytet

Wysłany: 23 maja 2023, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie,ja idę 5 czerwca na usg i wtedy też mam mieć pobraną krew,a wyniki mają być ok.tydzien później

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87

Wysłany: 23 maja 2023, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morelka456 wrote:
    Daje skierowanie? Mi powiedział,że mi nie da bo nie mam +35
    Jak nie masz 35+ to nie dostaniesz skierowania na nfz,musisz zrobić za $

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87

Wysłany: 23 maja 2023, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dudka1997 wrote:
    Ja jeszcze nie mam brzucha a ważyć też się nie ważyłam 🤣
    A w kartę ciąży lekarz/ położna nie wpisali Ci wagi?

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • Anu5ia Przyjaciółka

Wysłany: 23 maja 2023, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie lekko dół brzucha ale ciężko stwierdzić bo przy wymiotach mi już 5kg zeszło 😓

• Dzella19 Autorytet

Wysłany: 23 maja 2023, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny czytam sobie co piszecie i co u was, u mnie to tak jutro mam wizytę na NFZ bo udało mi się dostać, chce tylko skierowania na badania które dostałam os prywatnego lekarza żeby nie płacić tyle kasy na usg i pappa mam dopiero koniec czerwca będzie to 13/14 tydzien czy to nie za pozno ? Moja gin prywatnie powiedziała ze wtedy najlepiej zrobić sam koniec 1 trymestru :/, zastanawiam się tez czy zapisywać się do gin prywatnie który pracuje tez w szpitalu w którym chce rodzic ? I zrezygnować z mojej stałej gin( żeby nie było ten gin co pracuje w szpitalu tez już u niego byłam i jest bardzo dobry) tylko to było przed ciąża, ogólnie moje samopoczucie się psuje myśle cały czas co z dzidzia czy wszystko ok, stresuje się bardzo, i dobrze ze jutro już wizyta a następna za tydzien prywatnie, mogła bym chodzić codziennie do lekarza bo na prawdę nie wiem czemu ale mam takie myśli i głupie sny z którym się wybudzam masakra :/

• Anu5ia Przyjaciółka

Wysłany: 23 maja 2023, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzella19 wrote:
    Hej dziewczyny czytam sobie co piszecie i co u was, u mnie to tak jutro mam wizytę na NFZ bo udało mi się dostać, chce tylko skierowania na badania które dostałam os prywatnego lekarza żeby nie płacić tyle kasy na usg i pappa mam dopiero koniec czerwca będzie to 13/14 tydzien czy to nie za pozno ? Moja gin prywatnie powiedziała ze wtedy najlepiej zrobić sam koniec 1 trymestru :/, zastanawiam się tez czy zapisywać się do gin prywatnie który pracuje tez w szpitalu w którym chce rodzic ? I zrezygnować z mojej stałej gin( żeby nie było ten gin co pracuje w szpitalu tez już u niego byłam i jest bardzo dobry) tylko to było przed ciąża, ogólnie moje samopoczucie się psuje myśle cały czas co z dzidzia czy wszystko ok, stresuje się bardzo, i dobrze ze jutro już wizyta a następna za tydzien prywatnie, mogła bym chodzić codziennie do lekarza bo na prawdę nie wiem czemu ale mam takie myśli i głupie sny z którym się wybudzam masakra :/
    Mam to samo. Też mam głupie sny i się martwię a wizyta dopiero w piątek... ale mam nadzieję cały czas że będzie dobrze. Mam nadzieję że u Ciebie także :)
    Co do lekarza to zależy gdzie czujesz się dobrze... może w połowie ciąży prywatnie zacząć chodzić, albo jak on w szpitalu pracuje to może gdzieś tam można na NFZ do niego? :)

• Odiodi Ekspertka

Wysłany: 23 maja 2023, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a ja trochę z innej strony ? Jak wasz apetyt ? Ja jestem dopiero w połowie 5 tygodnia a mam tak wilczy apetyt, już od dobrego tygodnia, właśnie wróciłam z pracy i zjadłam miskę makaronu z sosem pomidorowym, 3 rzadki czekolady i jeszcze zapilam to koktajlem truskawkowym i Kawą... masakra, obiecuje sobie ze od jutra będę sprawdzać dzienne kalorie i starać się nie przekraczać 2tys, zwłaszcza że większą część dnia siedzę, w pracy 8h przed komputerem, w domu to samo (robie dodatkowe kursy) i później idę spać. Na spacer nawet mi ciezko iść, bo od roku mieszkam na małej wiosce gdzie nawet chodników nie ma do spacerowania. Boję się, że mocno przytyje, a już widzę że niektóre ciuchy zrobiły mi się ciaśniejsze
    Miałyście tak? Mam nadzieję, że w którymś momencie to się zmieni

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 maja 2023, 18:06

preg.png
  • alex0806 Autorytet

Wysłany: 23 maja 2023, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam taki napad głodu też jakoś na samym początku. Wciągałam kapustę kiszoną i ogórki małosolne, a teraz mogłabym nie jeść nic innego, tylko tosty. I zupy. A tak to jest mi niedobrze i na nic nie mam zbytnio ochoty

Laura 01.09.2019 🩷
    Szymon 27.12.2023 🩵
  • Nattttal Ekspertka

Wysłany: 23 maja 2023, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzella19 wrote:
    usg i pappa mam dopiero koniec czerwca będzie to 13/14 tydzien czy to nie za pozno ?

Badania prenatalne robi się w przedziale od 11+0 do 13+6. Jeżeli masz badanie blisko 13+6, to jedyne czym bym się ja osobiście martwiła, to że ciąża jest starsza, niż początkowo wyliczono, bo wtedy nie da sie juz zrobić badania. Wskazuje się też, że dzidziuś ma mieć wielkość od 45 mm do 84 mam ☺️

preg.png
  • Dudka1997 Ekspertka

Wysłany: 23 maja 2023, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiastaraczka wrote:
    A w kartę ciąży lekarz/ położna nie wpisali Ci wagi?
    Wpisał lekarz jak zakładał kartę ciąży i to było 5 maja i od tamtej pory się nie ważyłam;) ale lekarz na pewno zważy 30 maja jak będę miała wizytę to się dowiem ;)

Kasiastaraczka lubi tę wiadomość

preg.png

08.2022 💔🤰
    31.03 ⏸️
    USG1 20.04 7t+1d ❤
  • Dudka1997 Ekspertka

Wysłany: 23 maja 2023, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nattttal wrote:
    Badania prenatalne robi się w przedziale od 11+0 do 13+6. Jeżeli masz badanie blisko 13+6, to jedyne czym bym się ja osobiście martwiła, to że ciąża jest starsza, niż początkowo wyliczono, bo wtedy nie da sie juz zrobić badania. Wskazuje się też, że dzidziuś ma mieć wielkość od 45 mm do 84 mam ☺️

Ja mam właśnie wyznaczone na 13+6 bo tak lekarz ustalił więc tego się trzymam ;)
    I o dziwo jestem od początku ciąży jakaś spokojna i niczym się nie stresuje ;)

Ann_123 lubi tę wiadomość

preg.png

08.2022 💔🤰
    31.03 ⏸️
    USG1 20.04 7t+1d ❤
  • Dzella19 Autorytet

Wysłany: 23 maja 2023, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciąża jest podobno tydzien młodsza dlatego mówię ze będzie to 13/14 tydzien to będzie dokładnie 12+6 lub 13+6 wiec mam nadzieje ze będzie dobrze

Nattttal lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 maja 2023, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny:)
    Ja właśnie dzisiaj się umówiłam na prenatalne i mam termin na 19.06 i krew tego samego dnia więc jak piszecie co lekarz to metoda. ;) Do tego całe badanie będziemy mieć nagrane na pendrive'a. 😊

Ostatnio mam wrażenie, że prześpię życie. Rano wstaje, a potem o 15 "drzemka" 1.5 h co najmniej.. 😴 Masakra, mąż się śmieje, że śpię już nawet więcej niż nasz kot. 😂

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 maja 2023, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morelka456 wrote:
    Następną wizytę mam 5 czerwca i mam trzy terminy zapisane na prenatalne ( mój lekarz nie robi już). PAPP-a robię tego samego dnia co prenatalne. W ogóle dzidziuś jak na 8+1 wczoraj to już duży no nie? Z usg wyszło 8+4 o 3 dni więcej.

O to nawet następną wizytę mamy tego samego dnia 🤭

Morelka456 lubi tę wiadomość

‹‹ 51 52 53 54 55 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ