Grudniowe mamy 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja bym chyba zostawiła wizytę i poczekała ten tydzień. Chyba że te plamienia by się rozkręciły, to bym leciała wcześniej 🙂 ale wiem, że czasem ta głowa mocno wariuje, to wtedy można iść wcześniej żeby się uspokoić, że pęcherzyk jest we właściwym miejscu 🙂
Dziewczyny, ma któraś z Was doświadczenie z anemią? Byłam dzisiaj na krwi i żelazo mam w normie, ale bardzo dolna granica. A ferrytyna norma od 15 a ja mam 7 to by wyjaśniało moje samopoczucie momentami -
No właśnie - niby te plamienia mnie aż tak nie martwią, bo nic innego wraz z nimi nie przyszło. Jednak jest to moja 1 ciążą no i doczytuję, czytam jakie inne dziewczyny miały doświadczenia z różnymi objawami/sytuacjami.
I doczytałam, że plamienie z jednej strony jest normalne, ale też widziałam, że u niektórych to się źle skończyło, albo że poleciały do lekarza i coś na to dostały. No nie było tego dużo ani wczoraj ani dzisiaj, więc będę monitorować, jakby coś się zmieniło to od razu pojadę, nawet bez dzwonienia.
Wiewioora ale fajnie Ci się udało, rok po roku. Też bym tak chciała
-
Możesz w sumie sprawdzić progesteron, jeżeli jest niski to byś dostała leki.
Ja poroniłam w zeszłym roku w 18 tygodniu, więc niestety żywego dziecka nie mam. -
Odiodi wrote:Dzięki za odpowiedź. Zapomniałam napisać, że wczoraj po długiej jeździe na rowerze pojawiło się u mnie pierwszy raz brązowe plamienie. Pewnie bym o tym zapomniała, ale poszłam przed chwilą do toalety i znowu było, także jestem pewna, że tą wizytę jednak zostawię. Nawet się zastanawiam czy nie dzwonić i nie dopytać o to. Tą wizytę to mam już od lutego umówioną bodajże, to miała być po prostu kontrola. Tak się złożyło, ze akurat to będzie 6tc.
I ostatnio ja byłam na rowerze z 20 min ,akurat nic mi się nie działo ale ochrzaniła mnie siostra żebym nie jeździła haha
-
Wiewioora wrote:Ja bym chyba zostawiła wizytę i poczekała ten tydzień. Chyba że te plamienia by się rozkręciły, to bym leciała wcześniej 🙂 ale wiem, że czasem ta głowa mocno wariuje, to wtedy można iść wcześniej żeby się uspokoić, że pęcherzyk jest we właściwym miejscu 🙂
Dziewczyny, ma któraś z Was doświadczenie z anemią? Byłam dzisiaj na krwi i żelazo mam w normie, ale bardzo dolna granica. A ferrytyna norma od 15 a ja mam 7 to by wyjaśniało moje samopoczucie momentami
Jak u Ciebie hemoglobina? Ja mam anemię. -
Nie robiłam teraz morfologii, tylko ferrytynę i żelazo, bo przy poprzednich badaniach dwa miesiące temu ferrytyna była w dolnej granicy. Morfologię mam z początku kwietnia, na co powinnam zwrócić uwagę?
-
Jestem po wizycie. Dzieciątko ma 2,10 cm i 171 bije serduszko 😍 było widać,że główka ruszyło 😍
Wiecie można czy jeśli na pizzy było oregano to może zaszkodzić? Bo tak teraz czytam,że nie powinno się go jeść.alex0806, Kasiastaraczka, Ann_123, _Hope, aga255 lubią tę wiadomość
-
Odiodi wrote:Pojadę na tą wizytę - może trochę poczekam, bo u nas ginekolog ma zawsze obsuwy nawet 2-3h, ale poczekać mogę.
To też moja pierwsza ciąża. Niestety kobiety u mnie w rodzinie miały niektóre problemy z zachodzeniem czy donoszeniem ciąży, może dlatego mam delikatnego stracha ;(
Ja na twoim miejscu bym poszła na tą wizytę bo z racji plamienia możliwe jest to że dostaniesz leki typu luteina bądź duphaston♥️ 2020 - 👧🏼
25.10.22 🕊👼🤍
13.03.23 🕊👼🤍
🌈💜 12.2023 👶🏼
PAI1 hetero, MTHFR hetero
💉 Clexane 40mg, Acard 150, luteina
-
Kropeczek, generalnie leukocyty w moczu mogą wskazywać na infekcje. Nie chcesz zrobić dla własnego spokoju posiewu?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 maja 2023, 20:34
-
Wiewioora wrote:Nie robiłam teraz morfologii, tylko ferrytynę i żelazo, bo przy poprzednich badaniach dwa miesiące temu ferrytyna była w dolnej granicy. Morfologię mam z początku kwietnia, na co powinnam zwrócić uwagę?
Hemoglobina powinna być przynajmniej 12 u mnie 9,6 na początku a obecnie 10,80. Bierzesz jakieś żelazo dodatkowo? -
Morelka456 wrote:Jestem po wizycie. Dzieciątko ma 2,10 cm i 171 bije serduszko 😍 było widać,że główka ruszyło 😍
Wiecie można czy jeśli na pizzy było oregano to może zaszkodzić? Bo tak teraz czytam,że nie powinno się go jeść. -
Odiodi wrote:Hej, zrobiłam jeszcze jeden pomiar bety i mam kolejno :
15.05 (28 dc) 195 mlU/mL
18.05 (31dc) 997 mlU/mL
22.05 (35 dc) 5204 mlU/mL
Co myślicie ? Podaje w nawiasie dc, bo nie wiem dokładnie kiedy była owulacja.
Na tą wizytę pójdę, może coś zobaczę
Już nie rób bety. Wszystko jest dobrze. Na wizytę możesz iść ale nie nastawiaj się na bijące serduszko ale na pewno pęcherzyk ciążowy będzie widać
Dzień cyklu liczy się od pierwszego dnia ostatniej miesiączki więc hm owulacją nie ma znaczenia na to który to dzień cyklu.Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 maja 2023, 20:47
-
e_mil_ka wrote:Hemoglobina powinna być przynajmniej 12 u mnie 9,6 na początku a obecnie 10,80. Bierzesz jakieś żelazo dodatkowo?
e_mil_ka lubi tę wiadomość
-
Odiodi wrote:Hej, zrobiłam jeszcze jeden pomiar bety i mam kolejno :
15.05 (28 dc) 195 mlU/mL
18.05 (31dc) 997 mlU/mL
22.05 (35 dc) 5204 mlU/mL
Co myślicie ? Podaje w nawiasie dc, bo nie wiem dokładnie kiedy była owulacja.
Na tą wizytę pójdę, może coś zobaczę -
Wiewioora - powinnaś zacząć brac zelazo ale takie na receptę to ukryta anemia, zaraz morfologia poleci na łeb na szyje, miałam ferrytryne 5 a morfologia jeszcz była ok, ogólnie ferytryna pokazuje zapas zelaza w watrobie.
Dieta tego nie nadrobisz, poza żelazem powinno sie brac witamie B12 poprawia wchłanialność żelaza. Weź wyniki na wizyte i im szybciej zaczniesz brać tym lepiej.
Z objawów to mega zmęczenie, zadyszka, wypadanie włosów ogólna niemoc.
Wogóle to kobiety powinny badac wlasnie poziom ferrytryny a po ciąży to juz musowo, nie pwoiem juz o badaniu przed planowaną ciążą
Też mógł organizm nie odbudowac zapasow po poprzedniej ciazy, badałaś wczesniej poziom ferrytryny?Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 maja 2023, 06:23
e_mil_ka lubi tę wiadomość
-
Nie badałam Wit B12 niedawno badałam i wynik był ok. Głowa mnie często boli i jak czasem za długo postoje to robię się blada i mi słabo. Dzwoniłam dzisiaj do przychodni z prośbą, żeby ginekolog do mnie zadzwonił, ale najwidoczniej nie miał wolnej chwili. Wizyty mam za tydzień, ale wolałam już teraz zadziałać.
-
U mnie objawy anemii to zawroty głowy, suchość skóry zmęczenie i senność i cienie pod oczami wypadanie wlosow. Tylko u mnie to już silną anemia była. Szkoda że nikt mnie nie zbadał pod tym kątem po ciąży mimo że byłam u lekarza rodzinnego i mówiłam że coś jest nie tak. Zrobiono badania w kierunku tarczycy i na tym skończono. Nikt nie pomyślał że sucha skóra która miałam na twarzy dosłownie czoło aż szorstkie jest objawem anemii.