X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudzień 2017
Odpowiedz

Grudzień 2017

Oceń ten wątek:
  • MalaHD Autorytet

Wysłany: 10 października 2017, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi to się nie chce wstać siku a co dopiero latać z psem. Ale uwielbiam psiaki, tylko teraz to faktycznie kiepski moment.
    Gdzieś czytałam, że np jak kobieta w ciąży je za dużo nabiału to dziecko może mieć nietolerancję? Ale nie wiem czy to nie taki sam zabobon jak dieta matki karmiącej.

Ja swoich jeszcze nie otworzyłam, w ogóle mam wszystko zafoliowane i w kartonikach, już chyba odpowiedni czas wszystko namacalnie pooglądać

klz9jw4z5xllyqdn.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 października 2017, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Discret ale po czym stwierdzasz, że nie tną? Ja kupiłam w pepco nozyczki i obcinaczki za 5 zł i jestem zadowolona

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 października 2017, 21:35

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 października 2017, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Noworodki mają delikatne i cienkie pazurki jak kartka papieru. Mogą Ci się wydawać te nożyczki tępe ale za ostre mogą mu zrobić krzywdę

Lady Savage lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 października 2017, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam nożyczki i obcinaczkk canpolu i jestem bardzo zadowolona. Bardzo ładnie tną. Nożyczki są cieniutkie i z mała kulką na końcu. Chociaż ja i tak będę używać głównie obcinaczek. Tym mi się najwygodniej obcinało małe paznokietki

Lady Savage, editchen lubią tę wiadomość

• Iruletka Autorytet

Wysłany: 10 października 2017, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie, obcinaczki są najwygodniejsze. A nożyczki miałam z canpolu i byłam średnio zadowolona. Szybko przeszłam na zwykłe nożyczki i obcinanie pazurków u rąk na śnie

dhpclr4.png
  • magdzia26 Autorytet

Wysłany: 10 października 2017, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iruletka wrote:
    A jeśli chodzi o alergię u dzieci to zdecydowanie dziedziczona skłonność do niej ma tu największe znaczenie, a nie psn czy cc. A zaraz potem: jakość spożywanego pokarmu, zanieczyszczenie środowiska, faszerowanie chemią itd. Kiedyś czytaliśmy w pracy właśnie o tym, że ponoć dzieci po cc są bardziej narażone na alergię. Po czym przeanalizowaliśmy nasz siedmioosobowy zespół i zdecydowanie wygrały geny. Np. szef i jego żona nie są alergikami, mają trójkę dzieci, każde z cc i żadne jej nie ma. Koleżanka nr 1, której mąż jest alergikiem ma dwoje dzieci, jedno z psn, drugie z cc i oboje to alergicy. Koleżanka nr 2 nie jest alergikiem i jej mąż również, ma dwójkę z psn i jedno ma alergię. Kolejny kolega, którego żona to alergik, syn z cc i też alergik. I tak mogłabym wymieniać dalej.
    oczywiscie ze cc nie oznacza od razu ze dziecko bedzie alergikiem ale niestety zwieksza to ryzyko alergii poniewaz dziecko nie przeciskajac sie przez kanal rodny kobiety nie ma stycznosci z tymi wszystkimi dobrymi bakteriami (lekarze wyjmujac dziecko przez brzuch jest ono "jałowe" ) w jakims kraju nawet wymyslili ze "smaruja " dzieci po cc wydzielina z drog rodnych kobiety
    ps. u mnie w rodzinie nie ma alergikow moj syn mial bardzo ostra alergie do 2,5 lat

zrz6x1hpqvnjwkat.png
    dqpr2n0afwpg3f4t.png[/url]
    Aniołek 16.08.2016 <3
  • Lady Savage Autorytet

Wysłany: 10 października 2017, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczesliwa_mamusia wrote:
    Ja mam nożyczki i obcinaczkk canpolu i jestem bardzo zadowolona. Bardzo ładnie tną. Nożyczki są cieniutkie i z mała kulką na końcu. Chociaż ja i tak będę używać głównie obcinaczek. Tym mi się najwygodniej obcinało małe paznokietki

też mam z canpolu :)

3 cykl :) Zuzanna Zofia, 20.08.2015, 3180, 56 cm
    relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 października 2017, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój mąż jednak dzisiaj wrócił. Co mnie bardzo cieszy. Teraz sobie leżymy, P trzyma rękę na brzuchu, a mały wariuje. Chyba też się stęsknił za tatusiem.

magdzia26, editchen, nataliamonika, salenne, [m]alina lubią tę wiadomość

• emikey Autorytet

Wysłany: 10 października 2017, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady Savage wrote:
    4 tyg to mnóstwo czasu ;) jeśli masz dobrą ilość wód płodowych to nie masz co się martwić, mówili coś o wodach?
    Ilość prawidłowa. No ja wiem, że przez 4 tyg może się przekręcić kilka razy. Tyle, że do tej pory zawsze był głowa w dół. Już przygotowałam się psychicznie na poród sn. Martwię się tym tylko co jeśli się nie odwróci. W Polsce wiedziałabym że cc. W anglii nie wiem czy czekała by mnie batalia o Cc czy nie. A po 34 tyg latać już nie mogę żeby tu wrócić jak coś :/ i tym się martwię. Najwazniejsze, że zdrowiutki jak rybka :) matka martwić się może. W sumie całe życie juz będę się o coś pewnie martwić :P

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • Iruletka Autorytet

Wysłany: 10 października 2017, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magdzia26 wrote:
    oczywiscie ze cc nie oznacza od razu ze dziecko bedzie alergikiem ale niestety zwieksza to ryzyko alergii poniewaz dziecko nie przeciskajac sie przez kanal rodny kobiety nie ma stycznosci z tymi wszystkimi dobrymi bakteriami (lekarze wyjmujac dziecko przez brzuch jest ono "jałowe" ) w jakims kraju nawet wymyslili ze "smaruja " dzieci po cc wydzielina z drog rodnych kobiety
    ps. u mnie w rodzinie nie ma alergikow moj syn mial bardzo ostra alergie do 2,5 lat
    Tak ponoć umieszczają jakiś materiał w pochwie kobiety na kilka dni przed cc, który potem wyciągają i przecierają noworodka po wyjęciu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 października 2017, 22:48

dhpclr4.png
  • emikey Autorytet

Wysłany: 10 października 2017, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczesliwa_mamusia wrote:
    Rzeczywiście rączkę ma konkretną. Pamiętam,ze mój siostrzeniec też miał duże raczki i gigantyczne stópki. Ale teraz już mi się wyrównało. Nie dziwię się też,ze babcia zakochana, Jak taka słodka buzie zobaczyła :)
    Lekarz powiedZiał, że łapę ma jak sipa dwunastka (łopata) i wypasione policzki. W ogóle bardzo miły lekarz. Prywatna klinika trochę sobie cenią za wizyty ale warto było. Żartował że mną, zapytał czy chce zgodę na lot (ale już mam) wszystko objasnial na bieżąco. Poczułam się wyjątkowo. :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 października 2017, 22:22

Szczesliwa_mamusia lubi tę wiadomość

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 października 2017, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    x

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 listopada 2017, 12:21

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 października 2017, 22:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aga1402 wrote:
    jak ja ci zazdroszcze. my sie polozylismy maz zaczal czytac bajke malemu az tu nagle jego braciszek zaczal dupe zawracac sms i lezenie skonczylo sie klotnia.
    cala sie poplakalam smutno mi i az sie cala trzese. maly tak wariowal chyba sie bal a teraz lezy cicho.
    to moje zycie to jakies przeklete.
    Nie smutaj się. Szkoda maleństwa. Aż tak mocno tyłek mu zawracał? Chociaż ja też nie lubię, Jak mam ktoś przerywa. Mąż już spi. Strasznie zmęczony wrócił, bo pół nocy wczorajszej montowali jakiś program w firmie, gdzie pojechali. Zasnął z ręka na moim brzuchu. A mały cały czas sie pręży, jakby chciał wyskoczyć pępkiem.

• nataliamonika Autorytet

Wysłany: 10 października 2017, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iruletka wrote:
    A jeśli chodzi o alergię u dzieci to zdecydowanie dziedziczona skłonność do niej ma tu największe znaczenie, a nie psn czy cc. A zaraz potem: jakość spożywanego pokarmu, zanieczyszczenie środowiska, faszerowanie chemią itd. Kiedyś czytaliśmy w pracy właśnie o tym, że ponoć dzieci po cc są bardziej narażone na alergię. Po czym przeanalizowaliśmy nasz siedmioosobowy zespół i zdecydowanie wygrały geny. Np. szef i jego żona nie są alergikami, mają trójkę dzieci, każde z cc i żadne jej nie ma. Koleżanka nr 1, której mąż jest alergikiem ma dwoje dzieci, jedno z psn, drugie z cc i oboje to alergicy. Koleżanka nr 2 nie jest alergikiem i jej mąż również, ma dwójkę z psn i jedno ma alergię. Kolejny kolega, którego żona to alergik, syn z cc i też alergik. I tak mogłabym wymieniać dalej.

Zgadza się, geny i środowisko. Pisałam właśnie dzisiaj na Facebooku, że u nas mała ma niestety 30% szans przy mężu alergiku, gdybym ja miała, to ryzyko wzrasta do 40. Mąż ma alergię na wszystko co się da oprócz jedzenia. Pyłki, sierść, wełnę... Nawet kwiatów w domu za bardzo nie mogę mieć, stoją tylko zioła i kaktusy w kuchni :/ Teściowa co prawda rodziła przez cc w związku z ułożeniem pośladkowym, ale jego ojciec też jest alergikiem i astmatykiem. Mąż dodatkowo jeszcze miał po urodzeniu zapalenie opon i sepsę, więc od małego był trzymany ze strachu w sterylnych warunkach.
    Leciał kiedyś fajny dokument właśnie o alergiach i wziewnych i pokarmowych. Zajmowano się głównie dziećmi mieszkającymi na wsi, bo u nich alergie występują najrzadziej, więc wiadomo o co chodzi.

Gaja <3
    7u22krntwp1p38lc.png

27.09.2016 - Aniołek [*] 7tc
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 października 2017, 23:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga-musisz męża do pionu sprowadzić. Ja wyznaje zasadę, że jak chłopem czasem nie wstrzasniesz (czyt.opier....sz), to się nie otrzasnie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 października 2017, 23:20

Zołzimagic, editchen, Angie 31, Lady Savage lubią tę wiadomość

• emikey Autorytet

Wysłany: 11 października 2017, 02:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciężka noc :( mały nawala mnie po wątrobie, że aż mnie z bólu skręca :/ i rzuca mnie na wymioty. A on nie przestaje ;( mści się chyba za wczorajszy dzień

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2017, 03:25

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • Nola Autorytet

Wysłany: 11 października 2017, 04:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc laski :) myslalam ze bede jedyna ktora napisze w nocy a tu prosze:) Musze sie z Wami podzielic jedna informacja po wizycie bo z jednej strony pozytywnie a z drugiej troche szok i sie boje :P otoz okazalo sie ze mala wazy UWAGA 2,5 kg!!!! Wyszlo na usg ze jest starsza o 3 tyg Glowe ma jakbym byla w 36 tc! Jestem troche przerazona :) tzn ciesze sie ze sie rozwija ale taki przeskok? Na ost wizycie miala zaledwie 1kg200...Co wy na to? Ratujcie dobrym slowem :) u nas w rodzinie nie bylo duzych dzieci Czy to przez moje obzarsteo slodyczami? :p ale strach mnie oblecial na mysl o porodzie tym bardziej ze mala glowa w dol i lekarz mnie na sn namawia

2nn3dqk3kf70gzik.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 października 2017, 06:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nola-a może błąd pomiaru. Waga i tak szacunkowa. Może tak określił po rozmiarze główki? Wątpię,zeby słodycze spowodowały taki wzrost. Moja siostra się bardzo objadala słodyczami, a jej syn urodził się 2700. Nie martw się. Kiedy masz następna wizytę?

Nola lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 października 2017, 06:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emikey wrote:
    Ciężka noc :( mały nawala mnie po wątrobie, że aż mnie z bólu skręca :/ i rzuca mnie na wymioty. A on nie przestaje ;( mści się chyba za wczorajszy dzień
    A próbowałas pokolysac biodrami, puszczać mu muzykę klasyczna? Na mojego to działa, Jak się mocno wierci. Mój lekarz sie śmieje,ze Chopin i jego polonez dobrze uspokaja maluchy :)

• Jacqueline Autorytet

Wysłany: 11 października 2017, 07:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nola - ja cie nie "pociesze" :P Słodyczy nie żarłam, a Ola też była duża, w 31t4d ważyła wg usg 2260g, głowa starsza sporo, zgadzał się w sumie brzuszek tylko z wiekiem, nogi troszkę starsze. W 39t3d lekarz określił wagę na 4126 max 4200, urodziła się 4250g ;)

z tym, że pomijając moją rodzinę, a raczej moją mamę, to teściowa rodziła duże dzieci, cała trójca, w przedziale 4000-4200 ;) Największy mój mąż ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2017, 07:08

Nola lubi tę wiadomość

12.12.2017 - jestem :D Izabela, 55cm i 4450g :)
    Córcia Aleksandra 02.2011 - 57cm i 4250g :)
    Aniołek 10 tc (*) 03.08.2015
    Aniołek 9tc (*) 03.03.2016
    Aniołek 5tc (*) 06.05.2016
    Aniołek 10 tc (*) 15.07.2016
‹‹ 1338 1339 1340 1341 1342 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ