Grudzień 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Mi to się nie chce wstać siku a co dopiero latać z psem. Ale uwielbiam psiaki, tylko teraz to faktycznie kiepski moment.
Gdzieś czytałam, że np jak kobieta w ciąży je za dużo nabiału to dziecko może mieć nietolerancję? Ale nie wiem czy to nie taki sam zabobon jak dieta matki karmiącej.
Ja swoich jeszcze nie otworzyłam, w ogóle mam wszystko zafoliowane i w kartonikach, już chyba odpowiedni czas wszystko namacalnie pooglądać -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyJa mam nożyczki i obcinaczkk canpolu i jestem bardzo zadowolona. Bardzo ładnie tną. Nożyczki są cieniutkie i z mała kulką na końcu. Chociaż ja i tak będę używać głównie obcinaczek. Tym mi się najwygodniej obcinało małe paznokietki
Lady Savage, editchen lubią tę wiadomość
-
Iruletka wrote:A jeśli chodzi o alergię u dzieci to zdecydowanie dziedziczona skłonność do niej ma tu największe znaczenie, a nie psn czy cc. A zaraz potem: jakość spożywanego pokarmu, zanieczyszczenie środowiska, faszerowanie chemią itd. Kiedyś czytaliśmy w pracy właśnie o tym, że ponoć dzieci po cc są bardziej narażone na alergię. Po czym przeanalizowaliśmy nasz siedmioosobowy zespół i zdecydowanie wygrały geny. Np. szef i jego żona nie są alergikami, mają trójkę dzieci, każde z cc i żadne jej nie ma. Koleżanka nr 1, której mąż jest alergikiem ma dwoje dzieci, jedno z psn, drugie z cc i oboje to alergicy. Koleżanka nr 2 nie jest alergikiem i jej mąż również, ma dwójkę z psn i jedno ma alergię. Kolejny kolega, którego żona to alergik, syn z cc i też alergik. I tak mogłabym wymieniać dalej.
ps. u mnie w rodzinie nie ma alergikow moj syn mial bardzo ostra alergie do 2,5 lat -
Szczesliwa_mamusia wrote:Ja mam nożyczki i obcinaczkk canpolu i jestem bardzo zadowolona. Bardzo ładnie tną. Nożyczki są cieniutkie i z mała kulką na końcu. Chociaż ja i tak będę używać głównie obcinaczek. Tym mi się najwygodniej obcinało małe paznokietki
też mam z canpolu -
nick nieaktualny
-
Lady Savage wrote:4 tyg to mnóstwo czasu
jeśli masz dobrą ilość wód płodowych to nie masz co się martwić, mówili coś o wodach?
i tym się martwię. Najwazniejsze, że zdrowiutki jak rybka
matka martwić się może. W sumie całe życie juz będę się o coś pewnie martwić
-
magdzia26 wrote:oczywiscie ze cc nie oznacza od razu ze dziecko bedzie alergikiem ale niestety zwieksza to ryzyko alergii poniewaz dziecko nie przeciskajac sie przez kanal rodny kobiety nie ma stycznosci z tymi wszystkimi dobrymi bakteriami (lekarze wyjmujac dziecko przez brzuch jest ono "jałowe" ) w jakims kraju nawet wymyslili ze "smaruja " dzieci po cc wydzielina z drog rodnych kobiety
ps. u mnie w rodzinie nie ma alergikow moj syn mial bardzo ostra alergie do 2,5 latWiadomość wyedytowana przez autora: 10 października 2017, 22:48
-
Szczesliwa_mamusia wrote:Rzeczywiście rączkę ma konkretną. Pamiętam,ze mój siostrzeniec też miał duże raczki i gigantyczne stópki. Ale teraz już mi się wyrównało. Nie dziwię się też,ze babcia zakochana, Jak taka słodka buzie zobaczyła
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 października 2017, 22:22
Szczesliwa_mamusia lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyaga1402 wrote:jak ja ci zazdroszcze. my sie polozylismy maz zaczal czytac bajke malemu az tu nagle jego braciszek zaczal dupe zawracac sms i lezenie skonczylo sie klotnia.
cala sie poplakalam smutno mi i az sie cala trzese. maly tak wariowal chyba sie bal a teraz lezy cicho.
to moje zycie to jakies przeklete. -
Iruletka wrote:A jeśli chodzi o alergię u dzieci to zdecydowanie dziedziczona skłonność do niej ma tu największe znaczenie, a nie psn czy cc. A zaraz potem: jakość spożywanego pokarmu, zanieczyszczenie środowiska, faszerowanie chemią itd. Kiedyś czytaliśmy w pracy właśnie o tym, że ponoć dzieci po cc są bardziej narażone na alergię. Po czym przeanalizowaliśmy nasz siedmioosobowy zespół i zdecydowanie wygrały geny. Np. szef i jego żona nie są alergikami, mają trójkę dzieci, każde z cc i żadne jej nie ma. Koleżanka nr 1, której mąż jest alergikiem ma dwoje dzieci, jedno z psn, drugie z cc i oboje to alergicy. Koleżanka nr 2 nie jest alergikiem i jej mąż również, ma dwójkę z psn i jedno ma alergię. Kolejny kolega, którego żona to alergik, syn z cc i też alergik. I tak mogłabym wymieniać dalej.
Zgadza się, geny i środowisko. Pisałam właśnie dzisiaj na Facebooku, że u nas mała ma niestety 30% szans przy mężu alergiku, gdybym ja miała, to ryzyko wzrasta do 40. Mąż ma alergię na wszystko co się da oprócz jedzenia. Pyłki, sierść, wełnę... Nawet kwiatów w domu za bardzo nie mogę mieć, stoją tylko zioła i kaktusy w kuchniTeściowa co prawda rodziła przez cc w związku z ułożeniem pośladkowym, ale jego ojciec też jest alergikiem i astmatykiem. Mąż dodatkowo jeszcze miał po urodzeniu zapalenie opon i sepsę, więc od małego był trzymany ze strachu w sterylnych warunkach.
Leciał kiedyś fajny dokument właśnie o alergiach i wziewnych i pokarmowych. Zajmowano się głównie dziećmi mieszkającymi na wsi, bo u nich alergie występują najrzadziej, więc wiadomo o co chodzi.Gaja
27.09.2016 - Aniołek [*] 7tc -
nick nieaktualnyAga-musisz męża do pionu sprowadzić. Ja wyznaje zasadę, że jak chłopem czasem nie wstrzasniesz (czyt.opier....sz), to się nie otrzasnie
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 października 2017, 23:20
Zołzimagic, editchen, Angie 31, Lady Savage lubią tę wiadomość
-
Czesc laski
myslalam ze bede jedyna ktora napisze w nocy a tu prosze:) Musze sie z Wami podzielic jedna informacja po wizycie bo z jednej strony pozytywnie a z drugiej troche szok i sie boje
otoz okazalo sie ze mala wazy UWAGA 2,5 kg!!!! Wyszlo na usg ze jest starsza o 3 tyg Glowe ma jakbym byla w 36 tc! Jestem troche przerazona
tzn ciesze sie ze sie rozwija ale taki przeskok? Na ost wizycie miala zaledwie 1kg200...Co wy na to? Ratujcie dobrym slowem
u nas w rodzinie nie bylo duzych dzieci Czy to przez moje obzarsteo slodyczami? :p ale strach mnie oblecial na mysl o porodzie tym bardziej ze mala glowa w dol i lekarz mnie na sn namawia
-
nick nieaktualnyNola-a może błąd pomiaru. Waga i tak szacunkowa. Może tak określił po rozmiarze główki? Wątpię,zeby słodycze spowodowały taki wzrost. Moja siostra się bardzo objadala słodyczami, a jej syn urodził się 2700. Nie martw się. Kiedy masz następna wizytę?
Nola lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyemikey wrote:Ciężka noc
mały nawala mnie po wątrobie, że aż mnie z bólu skręca
i rzuca mnie na wymioty. A on nie przestaje ;( mści się chyba za wczorajszy dzień
-
Nola - ja cie nie "pociesze"
Słodyczy nie żarłam, a Ola też była duża, w 31t4d ważyła wg usg 2260g, głowa starsza sporo, zgadzał się w sumie brzuszek tylko z wiekiem, nogi troszkę starsze. W 39t3d lekarz określił wagę na 4126 max 4200, urodziła się 4250g
z tym, że pomijając moją rodzinę, a raczej moją mamę, to teściowa rodziła duże dzieci, cała trójca, w przedziale 4000-4200Największy mój mąż
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2017, 07:08
Nola lubi tę wiadomość
12.12.2017 - jestemIzabela, 55cm i 4450g
Córcia Aleksandra 02.2011 - 57cm i 4250g
Aniołek 10 tc (*) 03.08.2015
Aniołek 9tc (*) 03.03.2016
Aniołek 5tc (*) 06.05.2016
Aniołek 10 tc (*) 15.07.2016