X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudzień 2017
Odpowiedz

Grudzień 2017

Oceń ten wątek:
  • Missjust Ekspertka

Wysłany: 24 kwietnia 2017, 06:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Ja też jestem kociarą. Podwójną :) Moja kotka nie tuli się bardziej niż zwykle, ale nie wiem czemu mam wrażenie, że może jej trochę "odpalić" jak się dzidziuś urodzi. Chyba po jej charakterze to wnioskuję.
    Nola moje koty też są wychodzę i oczywiście że trochę martwię się o toxo, ale miałam kiedyś ginekolog, która o toxo zapytałam to mnie uspokoiła. Powiedziała że sama ma od zawsze wychodzące koty i 3 zdrowych dzieci i żebym się nie przyjmowała, bo szybciej można załapać od nieumytych rąk, mięsa czy owoców i warzyw. Żeby dbać o higienę i się specjalnie nie przejmować.

Nola lubi tę wiadomość

ur3qp2.png
    cravings-2017-12-14.jpg
  • Lady Savage Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2017, 07:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    78beti wrote:
    Taka na czas ciąży ?
    Tak, dokladnie na 1 trymestr, bo na drugi juz jest zapotrzebowanie na inne skladniki

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 kwietnia 2017, 07:00

3 cykl :) Zuzanna Zofia, 20.08.2015, 3180, 56 cm
    relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • Zołzimagic Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2017, 07:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    podobno od kota jest bardzo trudno sie zarazic. Pytalam gin jak to jest. Kot raz w zyciu wydala bakterie ktore sa w jego odchodach. Ale bakterie te pojawiaja sie pare godzin od kiedy kupa zostala zrobiona w kuwecie. Jesli sprzatacie regularnie i od razu jak kot sie zalatwi, do tego myjecie po tym rece, to tak jak dziewczyny mówia, latwiej sie zarazic nieumtymi warzywami i owocami.

Nola, Tizzi lubią tę wiadomość

• Lady Savage Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2017, 07:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja niecierpie kotow, nigdy do nich sie nie przekonam.

3 cykl :) Zuzanna Zofia, 20.08.2015, 3180, 56 cm
    relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • zapachmalin Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2017, 07:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się z rana ;) Dziś znowu mnóstwo pobudek aż dziwne to dla mnie. Choć mój synek miał bardzo ciężką noc, struł się czymś i do 2 w nocy wymiotował więc to też takie czuwanie a nie spanie potem. Na szczęście już lepiej. ;) no i zrobiłam ostatni test bo ciągle nie dowierzam ale kreska nie zniknęła więc chyba to prawda :D <3
    Miłego dnia, bez mdłości Dziewczyny ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 kwietnia 2017, 07:38

• Yoselyn82 Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2017, 07:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się w ten ładny poranek.

Odnośnie kotów to jakoś nie bardzo za nimi jestem. Nie przeszkadzają mi aż tak u kogoś ale ja bym nie chciała mieć w domu

Mój pierwszy cud - kochany Michałek ❤️❤️❤️

Mój drugi cud - kochany Juluś♥️♥️♥️

Nigdy się nie poddawaj chociaż byłoby to trudne! - Kiedy śmieje się dziecko - śmieje się cały świat
    ❤️❤️❤️
  • zapachmalin Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2017, 07:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Yoselyn jejku bo ja wstyd się przyznać zapominałam, że przecież Ty też masz dwie krechy. <3 bardzo bardzo gratuluję i się mega cieszę ;) a jak to wygląda z adopcją teraz? Można normalnie kontynuować w ciąży? ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 kwietnia 2017, 08:11

• bebloszka90 Koleżanka

Wysłany: 24 kwietnia 2017, 08:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, w weekend nie miałam czasu pisać, ale podczytuję Was regularnie :) Witam wszystkie nowe forumowiczki i gratuluję :)
    Tizzi, faktycznie, może się spotkamy, chociaż ja póki co planuję rodzić w Stargardzie, ponieważ mój lekarz tam pracuje i nie ukrywam, że liczę na jakieś przywileje z tego tytułu, tzn. że może zajrzy do mnie częściej niż do innych pacjentek itd.
    Tak zmianiając temat, to od wczoraj strasznie panikuję. Od samego początku nie miałam typowych objawów ciążowych, tzn. mdłości i wymiotów, a jeśli chodzi o senność, to z racji wczesnego wstawania do pracy zazwyczaj jestem senna popołudniami, więc też jakoś specjalnie nie wiazalam tego z ciążą. Jedynym moim objawem, który pojawił się jakoś tydzień temu, było obrzmienie i ból piersi. Piszę był, ponieważ od piątku ten ból ustępuje, obrzmienie też, aż do tego stopnia, że od niedzieli rano moje piersi są miękkie i niebolesne (tzn. jak je ugniatam co chwilę, żeby sprawdzić, czy bolą, to zaczynają boleć, ale ogólnie przestałam je czuć ciążowo). Nawet mój mąż to zauważył. Z tego stresu nawet budzę się w nocy co chwilę i sprawdzam, czy zaczęły boleć - to jest niezależne ode mnie, chociaż tłumaczę sobie, że tak się czasem zdarza i nie musi oznaczać najgorszego. Proszę dziewczyny, jeśli któraś miała podobnie, a wszystko okazało się ok, to napiszcie o tym, bo zwariuję z tego zamartwiania się. Wizytę mam zaplanowaną na czwartek, ale spróbuję się wcisnąć na wtorek (najchętniej zaraz bym poszła, ale mój lekarz przyjmuje tylko we wtorki i czwartki). Jeśli się nie uda, a będę dalej panikować, to pójdę pewnie do bylejakiego lekarza na samo usg. Nie chcę popadać w paranoję, ale po stracie jest mega trudno zachować mi optymizm i przestać myśleć cały czas, czy wszystko jest w porządku.

m3sx3e3kh2c0mitc.png
    5.12.16 - pusty pęcherzyk, 7 tc
  • k878 Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2017, 08:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bebloszkanie panikuj, nie macaj tych piersi tak nałogowo, bo się wytwarza prolaktyna od dotykania i to może zaszkodzić
    idź do lekarza, jeśli to cię uspokoi i już.
    Ja już kilka razy miałam takie obserwacje i za godzinę buch! porcelana

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 kwietnia 2017, 08:31

Nola, Lady Savage, bebloszka90 lubią tę wiadomość

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • k878 Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2017, 08:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I któraś jeszcze się zastanawiała jakie przeciwciała ogólne w karcie ciąży; to nie chodzi o konflikt serologiczny? Bada się razem z grupą krwi (chyba, że już Wam nie powtarzają tej grupy krwi). Jeśli dziecko ma inne Rh niż mama, to mama może wytwarzać przeciwciała i atakować krew dziecka. I wtedy jest problem :-(

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • Mamaokruszka Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2017, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bebloszka, cycki kłamią! Moje nie bolały przez kilka dni, też panika chwytała mnie za gardło, ale zaczęły znowu boleć a i na usg wszystko wygląda ok. Nie martw się tym. Objawy nie muszą być cały czas i to zupełnie normalne.
    K878 a z jakiego powodu prolaktyna jest niebezpieczna w ciąży? Pytam bo mam hiperprolaktynemię a leczenie zostało przerwane na polecenie ginekologa i endokrynologa.

Nola, bebloszka90 lubią tę wiadomość

relg2n0ax4qs6djf.png
    Asia, mama Aniołka Adasia 05.07.2016 (*)
    Forumowa tabelka KLIK!
    916au6bdty1b5a3d.png
  • Jacqueline Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2017, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przy pierwszej ciąży konflikt serologiczny nie jest problemem, także spokojnie ;)
    A to badanie to odczyn Coombsa chyba jeśli dobrze pamiętam.

Nola - ja mam kota wychodnego, jednak Toxo przechodziłam dawno temu, a zresztą nie macasz kociego tyłka czy kupy przecież, co nie? ;) Jak dziewczyny piszą, prędzej od niemytych warzyw, owoców bądź surowego mięsa się zakazisz niż od kota.

A co do wyczuwania przez koty to hmmm nasza kotka lubiła być głaskana jednak nic poza tym, ale nie lubiła jak ją za bardzo głaskałam i nigdy sie obok mnie nie kładła. A od paru dni jak więcej leżę to kiedy do domu wejdzie i dostanie jeść kładzie sie obok mnie zaraz ;)

Witam nowe mamusie :)

Nola lubi tę wiadomość

12.12.2017 - jestem :D Izabela, 55cm i 4450g :)
    Córcia Aleksandra 02.2011 - 57cm i 4250g :)
    Aniołek 10 tc (*) 03.08.2015
    Aniołek 9tc (*) 03.03.2016
    Aniołek 5tc (*) 06.05.2016
    Aniołek 10 tc (*) 15.07.2016
  • Basik83 Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2017, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamabyc3 wrote:
    Basik a ty do nas grudniowek się zaliczasz super;)

Ja po luteinie też miałam wrażenie jakbym popuszczala tak mokro miałam.
    Heheh no tak wychodzi zobaczymy jeszcze co lekarz powie po wizycie ale na kazdym kalkulatorze wg om wychodzi ze grudzien

iv09i09kqbjpvj1e.png
    Madzia 2006❤Zuzia 2008
  • Eli Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2017, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nola wrote:
    Czesc dziewczyny Witam sie zanim kury wstały jak to ja przed świtem :) A propos kotow Tak podobno wyczuwaja :) Ja mam mega przytulaśną kotke spi z nami pcha się na brzuch itd Mam pytanie ma ktoras kota tak jak ja wychodnego (ze biega gdzies na zewnatrz?) Boje sie toxoplazmozy i waham czy moge teraz go brac do lozka itd Czy te koty o ktorych piszecie ze spicie z nimi leza Wam na kolanach sa tylko domowe? Bo wtedy sytuacja bezpieczniejsza chyba...No i najgorzej :) co to bedzie jak urodzi sie niemowlak armagedon hehe przeciez nie ma pewnosci czy kot nie zadrapie dziecka przez przypadek nawet co myslicie?
    Tak jak dziewczyny pisza, predzej zarazisz sie od miesa czy zle umytych warzyw niz od kota, ktory mapowyzej 6 mies. Moja kotka w tym roku bedzie miala 5 lat i wazy okolo 8 kg (dachowiec), wiec jak corka sie urodzila to bylismy ostrozni, zeby kocica nie wskoczyla na Mala (ur z waga 2300). Po jakims czasie zaczelismy je do siebie przyzwyczajac i kotka bardzo madra, do dziecka nie podchodzi sama, a jak juz dziecko ja zaczepi to stara sie uaktywnia wszystkie poklady swojej cierpliwosci i dziecku krzywdy nie robi. Na poczatku zdarzalo sie, ze przyszla wyzyc sie na mnie i np mnie ugryzla w reke, na szczescie na to mam metody i szybko jej przeszlo. W kazd badz razie musze przyznac, ze trafil mi sie wyjatkowo madry kot i do dziecka i w domu nic nie niszczy :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 kwietnia 2017, 09:04

Nola lubi tę wiadomość

iv096iye2nwxgbh1.png
    zi139jcgosgurbhf.png
  • Justya85 Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2017, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jacqueline wrote:
    Przy pierwszej ciąży konflikt serologiczny nie jest problemem, także spokojnie ;)
    A czemu niby?ja miałam praktycznie co wizytę sprawdzane przeciwciała... na szczęście córka odziedziczyła grupę krwi po mnie.
    Co do kotów nie pomogę, mieliśmy jednego na próbę że tak powiem (wiem wiem koty to nie zabawki itp)ale nie dałam rady, nie cierpie a w domu nie chce żadnego zwierza.
    bebloszka90 nie zamarwiaj się, w pierwszej ciąży cały czas moje cyce były większe twarde i bolały tak że hej, a teraz nic nie urosły, są miękkie, fakt bolą ale miały takie dni co nie bolały i robiłam tak jak Ty hehe :) a za dwa dni ból nie do zniesienia. Niestety ale tylko usg Cię uspokoi pewnie. Co do prolaktyny, no wiadomo że w ciąży rośnie i to nie jest nic złego (ja też się leczyłam przed brałam bromka)ale takie macanie wytwarza pewnie skoki tej prl i może to wtedy jest niebezpieczne?

Ja się witam, zimno u mnie takie że masakra. Ja dziwie się że mi jeszcze nikt nie powiedział że w ciąży jestem, bo brzuch mi faktycznie już wyszedł. Cyc boli dalej, a co do mdłości jak co chwilke coś zjem to spoko a jakbym nie jadła coś np 3h i popije mineralki to kibel murowany. Muszę sobie na allegro poszukać jakiś legginsów ciążowych bo do lidla daleko było:)
    I aż tydzień do wizyty....:(

bebloszka90 lubi tę wiadomość

Panie Boże chroń tą małą istotkę i pozwól nam ją kochać...synuś!
    9ewnskjogh9me2fr.png
    29.11.2017 mamy serduszko!
    Córeńka 5 latka (2013)
    Aniołek [*] hbd10 (w 7 przestało bić serduszko:() (11.05.2017)
    hashimoto, podwyższona prl, homa-r 1,66-dietka
  • kaka470 Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2017, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się w 6 tygodniu , ostatni sikany na pamiątkę
    554278699226d240m.jpg

Zołzimagic, Justya85, Jacqueline, Nola, Lady Savage, bebloszka90, magdzia26, Aztoria, A85K, Wachciowa, Jooozefka, Tizzi lubią tę wiadomość

30.11.2015 <3 Laurka ,16.02.2017 Anołek 6tc[*], 01.01.2018<3 Tomuś

201511304980.png

201801011678.png
  • Zołzimagic Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2017, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patrze tak sobie na Wasze podpisy pod suwaczkami... jej bardzo duzo z Nas ma na koncie aniolka. Nie mowi sie o tym tak czesto, oficjalnie, a poronienie dotyka większość kobiet...
    K787 to ja sie zastanawialam bo mam to badanie w ksiazeczce ciąży, moj niemiecki genialny nie jest i ciezko bylo mi to sobie przetłumaczyć. Dziewczyny z Niemiec a Wy mialyscie badaniw cmv ? Ja za tydzień na wizycie zapytam o to. Przygotowuje sie juz do badania , na pierwszej wizycie nie udalo sie pobrac mi krwi, pokuli mnie nawet w recen i sie nie udalo, krew nie chciala leciec, do tego mam problem z zylami, stresuje mnie to zawsze i to tez pewnie jakas blokadana organizmu. Niewiadomo czemu. Lekarz kazal mi wiecej pic wody, przed badaniem i dzien przed mam wypic mega duzo. Oby sie tym razem udalo, ostatnio godzine siedzialam i probowaly 4 pielęgniarki. Nawet okladaly mnie cieplymi recznikami aby zwiekszyc przeplyw krwi i by zyly byly bardziej widoczne ale dupa...nie udalo sie. Ktoras ma podobny problem? Teraz to juz bedzie 9 tydzien, gin powiedziala ze musimy pobrac ta krew a ja juz sie stresuje bo wiem ze bedzie.problem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 kwietnia 2017, 09:10

• Mamabyc3 Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2017, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Balboszka ja też mam objawy co kilka dni. Teraz przestało mnie mdlic, cycki nie bolą, i tak głównie to objawem ciąży jest brak @. Nie ma co panikowac bo w 1 ciąży Oprócz ciągłego jedzenia słodkiego to kompletnie nic mi nie było. Także spokojnie wszytsko napewno dobrze;)

A co do tych przeciwciał to chodzi o jakieś białka które są wytwarzane z kontaktem z ciałem obcym ( w naszym przypadku chodzi o dzieci) jeśli maszukasz rh+ to bardzo mała szansa, że organizm teraz je wytworzy. Jednak badanie trzeba zrobić. Ostatnio czytałam na ten temat bo nie byłam pewna czy robić to badanie

bebloszka90 lubi tę wiadomość

• emilydread Ekspertka

Wysłany: 24 kwietnia 2017, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzymam kciuki za dzisiejsze wizyty, dajcie od razu znać :*

p19u9jcgcttxiugd.png
    23.05 Kaziu 15.00 cm <3
    *Aniołek 24.01 -10 tc*
  • chicken Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2017, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mialam dzis straszny seb :( Snilo mi sie, ze musialam jechac szybko do szpitala bo zaczelam krwawic i na dodatek ktos chcial mi ukrasc auto...
    Plakalam przez sen, obudzilam sie przestraszona i mnie trzyma do tejpory :(
    Wczoraj dosc daleko jechalismy autem i spedzilismy w sumie 4h w drodze. Mam nadzieje, ze polskie dziury nei wplynely zle na malucha :(
    Jutro mam kolejna wizyte u gina, a dzis bylam oddac 4 probowki krwi i mocz-mam nadzieje, ze wszystko bedzie dobrze

Dzis mnie jakos opuscily mdlosci (jak narazie), za to jestem potwornie zmeczona i glowa mnie boli...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 kwietnia 2017, 09:12

geeky-2017-12-12.jpg
‹‹ 215 216 217 218 219 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ