X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudzień 2017
Odpowiedz

Grudzień 2017

Oceń ten wątek:
  • lolapola Przyjaciółka

Wysłany: 11 maja 2017, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    editchen wrote:
    mocz - wyniki bardzo prawidłowe.
    za to polaczylam sie przed chwila przez czat z polozna medicover i chyba mnie albo zalamala albo wkurzyla. oczywiscie nie powiedziala nic konkretnego, odpowiedzi z ksiazeczki standardowych odpowiedzi typu: na odleglosc nie powiem, to moze byc przez ten kaszel, jak sie pojawi plameinie jechac do szpitala, ze moze byc wydzielina zmieniona przez hormony, ale nie wiadomo. a na pytanie o to czy bole (podobne do miesiaczkowych) na tym etapie ciazy sa normalnie, napisala mi, ze "może mieć to związek z napadem kaszlu jak Pani wspomniała. Silne dolegliwości bólowe w ciąży są powodem do niepokoju. Jeżeli ból nie ustanie, proszę zastosować się do zaleceń, które napisałam powyżej" - czyli udac sie na izbe przyjec.... ja myslalam, ze te bole, to rosnaca macica i chcialam sie upewnic, a tu takie cos....

Mi lekarz wręcz powiedział ze bardzo dobrze jak pobolewa bo to znak ze sie rozwija wszystko w macicy. Mówił również ze nawet jakby bylo delikatne plamienie to tez moze byc normalny objaw. Martwic powinnam sie dopiero krwawieniem. Wtedy prosto do szpitala. Bylam u niego w sobote, tez wspominałam o dziwnym sluzie, myślałam nawet ze to upławy, bo raz sie cos takiego innego pojawia, raz normalnie, raz bardziej białe, raz bardziej żółte. Ale tu również mnie uspokoil, sprawdził i powiedział ze kompletnie nic sie nie dzieje. Czyli wychodzi ze to normalne.

editchen, A85K lubią tę wiadomość

• Mamabyc3 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2017, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mycha91 wrote:
    Dziewczyny, zmartwilam sie....od kilku dni mnoe piersi bola mniej. Rano praktycznie w ogole a wieczorami umiarkowanie....kilka ťgodni temu bolaly mnie tak ze az dotknac nie moglam.... boje sie czy z maluchem wszystko ok.
    Na tym etapie to normalne, że te nie przyjemne objawy zaczynają mijac choć wiadomo nie zawsze tak jest. Bo można ich nie mieć wcale, a mogą cycki bolec, czy mieć mdłości cale 9 miesięcy:)
    Także wszytsko jest jak najbardziej ok mnie tez juz tak nie bolą, mdłości prawie nie mam i tak powinno być:D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 maja 2017, 09:28

• Wachciowa Autorytet

Wysłany: 11 maja 2017, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynki mnie piersi nie bolą, czasami wieczorem. Zależy jaki stanik nosiłam. To mija. Natomiast mdłości mi się nasilają. :(

Czekam w kolejce do labo. Żaden moher mnie nie przepuscil. jak mnie to drażni. Wrrrr.
    Informacja o pierwszeństwie dla kobiet w ciąży to tylko fikcja. Przyjdą o 5 rano i stojA w kolejce żeby sobie pogadać. Pielęgniarki też wyskoczyły z tekstem że jeśli pozostali się zgodzą to mogę przyjść. Usłyszałam że ciąża to nie choroba.

f2wl2n0ajybxw4ws.png

2nn33e3kzqao0cl3.png
    06.06.19 174
    09.06.19 857
    21.06.19 <3
    12.07.19 2.69cm
    07.08.19 7.19cm💙
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 maja 2017, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wachciowa wrote:
    Dziewczynki mnie piersi nie bolą, czasami wieczorem. Zależy jaki stanik nosiłam. To mija. Natomiast mdłości mi się nasilają. :(

Czekam w kolejce do labo. Żaden moher mnie nie przepuscil. jak mnie to drażni. Wrrrr.
    Informacja o pierwszeństwie dla kobiet w ciąży to tylko fikcja. Przyjdą o 5 rano i stojA w kolejce żeby sobie pogadać. Pielęgniarki też wyskoczyły z tekstem że jeśli pozostali się zgodzą to mogę przyjść. Usłyszałam że ciąża to nie choroba.
    No... Normalne. Dlatego ja badania krwi robię w klinice poloznictwa i ginekologii, do której chodzę a nie w przychodni ogólnej. Bo tam też jest znieczulica. Jak ostatnio tam robiłam Tsh a kobieta w ciąży robiła test obciążenia glukoza i miała wejść po godzinie, to mało ja ludzie nie zlinczowali.

• MalaHD Autorytet

Wysłany: 11 maja 2017, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas wszystko dobrze, dzidziuś ma już 2 cm :) Ale nadal jestem posrana ze strachu czy aby wszystko będzie dobrze. Chyba muszę przywyknąć po prostu, że ten lęk będzie mi już towarzyszył do końca.

Tizzi wpisz mnie na wizytę 25.05 i na 12.06 na prenatalne :)

Macie problem z hemoglobiną/hematokrytem? Mi wyszedł lekko obniżony hematokryt a hemoglobina na dolnej kresce. Wiem, że takie spadki są w ciąży normalne ale myślę nad jakimś żelazem, coś możecie polecić?

Wachciowa, Jacqueline, Wonderland, Zołzimagic, Jooozefka, Sunshine_111, magdzia26, Edith, editchen, migiem, A85K, Tizzi lubią tę wiadomość

klz9jw4z5xllyqdn.png
  • Mamabyc3 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2017, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczesliwa_mamusia wrote:
    No... Normalne. Dlatego ja badania krwi robię w klinice poloznictwa i ginekologii, do której chodzę a nie w przychodni ogólnej. Bo tam też jest znieczulica. Jak ostatnio tam robiłam Tsh a kobieta w ciąży robiła test obciążenia glukoza i miała wejść po godzinie, to mało ja ludzie nie zlinczowali.
    Bo takich rzeczy powinni pilnować pracownicy i nas jest jedną przychodnia w której pilnują pielęgniarki, ale ze mam daleko to nie chodze tam. Ogólnie czasem trzeba się klocic o swoje szczególnie jeśli są plakaty i informację o pierwszeństwie. Oczywiście nie mówię tu jeśli się dobrze czuje to jasne poczekam innym też się spieszy, ale jeśli naprawdę kręci się w głowie czy coś to walczyć. To też zależy jeśli ktoś po chamsku by mnie nie chciał puścić to bym wlazla. No chyba że mówimy tu o matce i rocznym dzieckiem które piszczy, albo o babci która ledwo stoi to sama bym puściła. Bądźmy dla siebie ludźmi i tyle. Choć te mohery 50-60letnie to czasem trzeba powiedzieć prawde bo tak to jest jak kos za szybko na emeryturę idzie i mu się nudzi.

editchen, A85K lubią tę wiadomość

• Jacqueline Autorytet

Wysłany: 11 maja 2017, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kciuki za wizyty :)

No cóż, chciałoby się wejść bez kolejki, owszem, niby kobiety w ciąży jak i dzieci mają pierwszeństwo, ale niektórych bierze złość, jak trafi się ileś tych dzieci pod rząd i kobiet w ciąży. Wtedy chociaż powinno być tak, że normalnie 1 osoba z kolejki a druga poza kolejnością. Choć jak wiadomo ludzie i to przeważnie starsi ludzie którzy wymagają szacunku od młodszych, przeważnie to oni niemiło się wyrażają. Byłam świadkiem takich sytuacji już nie raz czekając w kolejce. I nigdy młoda osoba nie komentowała tego w taki sposób jak osoby starsze.

A z ciąży z córką to pamiętam zabawną dla mnie sytuację ;) Będąc pewnego razu na zakupach z mężem, w Tesco, już z wielkim brzuchem, stanęliśmy normalnie w kolejce, kilka osób przed nami z mnóstwem zakupów, my mało, ale dobrze się czułam to myślę sobie postoję normalnie ;) A kasjerka mnie zauważyła to natychmiast mnie poprosiła, że jak skończy liczyć tą osobę co zaczęła, to mamy podejść. Oczywiście w kolejce osoby wiekowo powyżej 50-tki, jedna młodsza tylko, nagle wszyscy zauważyli brzuch i patrzyli jak na kosmitkę kiedy szliśmy z tymi zakupami ;) z 3 razy taka sytuacja nam się przydarzyła ;)

Tak samo w lab kiedyś. Byłam już z dużym brzuchem, czekałam zawsze w kolejce normalnie, chociaż wisiała karteczka, że panie w ciąży bez kolejki. Pielęgniarka co jakiś czas wychylała głowę i pytała czy są panie w ciąży. Jakież było oburzenie starszych pań, wszystkie tak sądzę już spokojnie na emeryturze, plotkowały w najlepsze, a jak mnie poprosiła pielęgniarka no to jak to tak można... ;)

Nie lubię pyskować, ale jak ktoś wymaga szacunku wobec siebie, to niech i będzie kulturalny wobec innych osób, a nie od razu z wielkim oburzeniem startować.

Teraz już mam przygotowaną odpowiedź jeśli będę się źle czuła i chciałabym wejść bez kolejki. Sądzę, że większości osób mina w kolejce by zrzedła ;)

12.12.2017 - jestem :D Izabela, 55cm i 4450g :)
    Córcia Aleksandra 02.2011 - 57cm i 4250g :)
    Aniołek 10 tc (*) 03.08.2015
    Aniołek 9tc (*) 03.03.2016
    Aniołek 5tc (*) 06.05.2016
    Aniołek 10 tc (*) 15.07.2016
  • Wachciowa Autorytet

Wysłany: 11 maja 2017, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczesliwa_mamusia wrote:

U nas nie ma takiej kliniki. Chodzę do labo gdzie mogę zrobić prywatnie wyniki. Nawet w mojej przychodni nie mogę wykonać badań bez skierowania. Doszły mnie słuchy że mają zamknąć porodówke w moim mieście. Nowe rządy szpitala :/

f2wl2n0ajybxw4ws.png

2nn33e3kzqao0cl3.png
    06.06.19 174
    09.06.19 857
    21.06.19 <3
    12.07.19 2.69cm
    07.08.19 7.19cm💙
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 maja 2017, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MalaHD - teraz jest strach, czy wszystko dobrze. Jak się urodzi też będziesz się martwić. Takie to już jesteśmy kobiety
    Fajnie, że maleństwo rośnie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 maja 2017, 09:45

MalaHD lubi tę wiadomość

• Alxawl Autorytet

Wysłany: 11 maja 2017, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunshine_111 wrote:
    Dziewczyny, nie wiecie gdzie mogę ma Śląsku wykonać badanie PAI-1? Miała któraś z was robione? Hematolog mi zalecił, bo mam mthfr, ale Diagnostyka nie robi, nigdzie nie umiem znaleźć, tylko w 1 klinice niepłodności, ale w pakiecie z innymi badaniami, które już mam :(
    testDNA Katowice na załężu. tam chyba 1 badanie coś koło 200zl. polecam robiłam tam badania płci po poronieniu i wynik był w tym samym tygodniu

Mom of 3 :)
    11.2011
    11.2017
    06.2019
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 maja 2017, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jacqueline-własnie nie dawno opisywałam moją historię w sklepie. No cóż. Czasami na chamstwo trzeba chamstwem

• Jacqueline Autorytet

Wysłany: 11 maja 2017, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczęśliwa_Mamusia - szczerze? Aż mi było głupio jak kasjerka poprosiła tak bez kolejki czy coś, bo wtedy akurat na prawdę dobrze się czułam. Ale jeśli widać, że ktoś się źle czuje, czy personel sam poprosi, to teoretycznie osobom postronnym nic do tego. Stojąc tu czy gdzie indziej w kolejkach jak widzę, że ktoś się źle czuje, czy jest to osoba schorowana na prawdę, to sama mówię, żeby poszła się zapytać, czy może wejść bez kolejki czy w sklepie przepuszczę, bo w końcu sama też bym oczekiwała takiego zachowania wobec siebie w podobnej sytuacji to i ja staram się być miła i kulturalna ;)

Ale niektórych nie zmienisz i co zrobisz.

• Wachciowa Autorytet

Wysłany: 11 maja 2017, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny w laboratoriach Diagnostyka jest promocja Na pakiety
    TSH FT3 FT4 45zł
    TOXO CMV RÓŻYCZKA zarówno Igg Igm 125 zł.

f2wl2n0ajybxw4ws.png

2nn33e3kzqao0cl3.png
    06.06.19 174
    09.06.19 857
    21.06.19 <3
    12.07.19 2.69cm
    07.08.19 7.19cm💙
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 maja 2017, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie. Ja sobie stałam grzecznie, ale jak się komuś nie chce stać w kolejce i się próbuje przede mnie wcisnąć to sie wkurzyłam. A wtedy naprawdę źle się czułam. A tu starsza babka wypala, że ciąża to nie choroba. Ech... Sama jestem osoba, która jak widzi, że ktoś ma mało rzeczy albo jest kobieta w ciąży, albo starsza schorowana osoba to przepuszczam.

• Sunshine_111 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2017, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wonderland wrote:
    Spróbuj w Genomie w Rudzie Śląskiej, albo w poradni genetycznej i diagnostyki prenatalnej z pracownią cytogenetyczną i genetyki molekularnej w Zabrzu. Do Zabrza nawet można wysłać krew pobraną przy okazji gdzie indziej (ja tak wysyałam), potem wynik masz na maila. Ja też mam MTHFR, ale nikt m niczego takiego nie zlecał, tylko acard + heparyna w ciąży + więcej kwasu foliowego, ew wit b6 i b12. Powiesz coś więcej o tym badaniu?

Dziękuję Wonderland. W Genomie w laboratorium mi powiedziano, że nie robią, ale mam się jeszcze dopytać na rejestracji, ale nie ma szans się dodzwonić, Do Zabrza tez nie potrafię. Może jak się poranny młyn skończy to się uda. Pani w Diagnostyce poleciłą mi kliniki niepłodności. Gyncentrum nie roi, w Angeliusie robią tylko cały pakiet na trombofilię za 350 zł (większość badań z tego już mam) a w Invimedzie robią z wymazu z policzka samo PAI-1 za 350 zł. To najwyżej zrobię ten pakiet, jest tam jeszcze 1 badanie, którego nie robiłam...

No mi właśnie nikt niic nie zlecił, a na każdej wizycie się upominałam, bo jak podchodziłam do IVF to wiem, że przy mthfr w ciemno dają heparynę. A teraz miałam krwiaki i krwawienie, i trochę rozjechane wyniki krzepnięcia, więc mnie wysłali do hematologa. Byłam wczoraj, i zaleciła jeszcze badania, których nie miałam, niektóre do powtórzenia, no i mam problem tylko z tym PAI-1 bo resztę robi diagnostyka.
    Ogólnie nie ma u mnie bezpośrednich wskazań żeby brać heparynę (mam 2 heterozygoty, a Ty?) ale ze względu na długie starania i problemy z zajściem zaleciła, żeby jednak rozważyć branie choćby najniżej dawki, no chyba, że coś jeszcze wyjdzie dodatkowego z tych badań. Acardu przy krwiakach nie zaleca, bo jego działanie się długo utrzymuje po odstawieniu (7-10 dni) i w razie kolejnego krwawienia mógłby być problem. Więc chyba będę brać Clexane 0,4. Kwas foliowy mam dużo ponad normę, kazała mi odstawić zwykły i brać tylko folian (Femibion + jeszcze jakieś 0,4), B12 mam dużo, więc nie muszę brać.
    O samym badaniu nie wiem nic więcej, poza tym, że jest związane z trombofilią, krzepliwością - coś jak MTHFR. Na innych forach znalazłam, że dziewczyny miały często robione oba te badania.

mhsvf71xt0wtqk81.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 maja 2017, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze 40min i w końcu zjem. Już mi żołądek do kręgosłupa przysycha. Żyły maja chyba dość, bo porobiły mi się wylewy. A pielęgniarka całkiem sprawnie i bezboleśnie pobiera krew

• Jacqueline Autorytet

Wysłany: 11 maja 2017, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczęśliwa_Mamusiu - wiesz, mnie nerwy po prostu by wzięły w takiej sytuacji. W obecnej ciąży czuję się gorzej niż w poprzednich, zawroty głowy mam dość mocne i dłuższe stanie dla mnie to katorga. Wypaliłabym prosto z mostu "czy chciałaby pani być na moim miejscu, że jestem w takiej sytuacji (dałabym jej konkretny opis) i niech pani przemyśli jeszcze raz swoje słowa".

Szczesliwa_mamusia lubi tę wiadomość

• Sunshine_111 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2017, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alxawl wrote:
    testDNA Katowice na załężu. tam chyba 1 badanie coś koło 200zl. polecam robiłam tam badania płci po poronieniu i wynik był w tym samym tygodniu

Dziękuję. Dodzwoniłam się. Robią z wymazu za 217 - też robiłaś tam to badanie z wymazu? Nigdy nie robiłam takich badań, zawsze z krwi...

mhsvf71xt0wtqk81.png
  • aknelam Ekspertka

Wysłany: 11 maja 2017, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uff, widzę,że nie tylko ja zauważam zmniejszenie objawów. Teraz to mój 10tc3dc, piersi bolą zdecydowanie mniej, już nie sprawiają wrażenia kamieni, szczególnie wieczorem po zdjęciu stanika. Pobolewają, ale są bardziej, hmmm...sprężyste. Takie zauważalne niezbyt przyjemne mdłości miałam około 2 tygodni, teraz właściwie przeszły, od czasu do czasu czuję je, ale już z dużo mniejszym nasileniem.
    Ogólnie to czuję się zmęczona, wracam z pracy około 18 i szczerze mówiąc najchętniej położyłabym się do łózka i nie robiła nic. I to moje zmęczenie/lenistwo jest tak zaawansowane,że prawie się zmuszam,żeby się zająć się czymś konkretnym.

Co do udogodnień dla kobiet w ciąży i stania w kolejkach, to na razie dla własnego zdrowia psychicznego nie korzystam. Dopóki ciąża jest niezauważalna a i ja czuję się na tyle dobrze,żeby odstać swoje, to wolę to, niż się nasłuchać i toczyć walki, bo tylko więcej mi to zmarnuje zdrowia i przysporzy nerwów. Co miesiąc mam sytuację u endokrynologa - ze względu na ciąże jestem zapisywana poza kolejką, na dodatkowe godziny, ale i tak muszę przyjść rano, zająć kolejkę i odczekać 6 czasem 8 godzin na swoją kolej. I wiecie co, wolę to niż miałabym słuchać tego zrzędzenia, marudzenia, obrażania itp. a wiem,że tak by było, bo już nie raz byłam świadkiem podobnych sytuacji. Więc na chwile obecną asertywność odrzuciłam na bok, z myślą o maluchu oszczędzam i sobie i jemu niepotrzebnych stresów :)

• magdzia26 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2017, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ostatnio przeczytałam u mamyginekolog że zgodnie z nowymi przepisami które obowiązują od tego roku kobiety w ciąży muszą być obsługiwane poza kolejnością w przychodniach i aptekach nie wiem czy laboratoria też się w to łapią ale chyba tak...wiec nie ma ze któreś ktoś nie przepusci takie są przepisy i koniec oczywiście że ciąża to nie choroba ale przy mdlosciach czekanie prawie 2h na pobranie krwi na czczo może się skończyć jak u mnie ostatnio ze jak dotarlam do domu to prawie zemdlalam zdązyłam się tylko położyć na łóżku tak mi słabo było że aż się cała trzeslam...wiec następnym razem mam to gdzieś i wbijam się bez kolejki

zrz6x1hpqvnjwkat.png
    dqpr2n0afwpg3f4t.png[/url]
    Aniołek 16.08.2016 <3
‹‹ 330 331 332 333 334 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ