X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudzień 2017
Odpowiedz

Grudzień 2017

Oceń ten wątek:
  • Sunshine_111 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2017, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wonderland wrote:
    Ja też mam 2 heterozygoty. W ciążę zawsze zachodzę za pierwszym podejściem (to już 4). Pierwszą ciążę straciłam w 14tc, ale tu największym prawdopodobieństwem było zakażenie listeriozą. Druga była biochemiczna. W ciąży z synkiem od 10tc (wtedy mniej więcej dowiedziałam się o MTHFR) brałam Acard 75 i Fraxiparine 0,3; zmieniłam też zwykły kwas foliowy na Femibion, brałam dwie tabletki B6 dziennie i B12 raz na dwa dni (nie robłam badań na pozim kw. foliowego i B12, ale watro pamiętać o tym, że my mamy problem z przekształceniem kwasu z krwi do metylofolianu, dlatego nie zawsze poziom kw. foliowego i witamin B we krwi pokazuje czy naprawdę nam go nie brakuje) - wszystko od początku było w porządku, synek urodził się w terminie, jest zdrowym chłopcem. Ja robiłam czynnik V Leiden, mutację genu protrombiny G20210A i dwie mutacje MTHFR. Z tego, co czytam na necie, to widzę że to PAI-1 i tak nie zmienia sposobu postępowania, więc skoro nikt mi nic o tym nie mówił, to sobie to już chyba daruję.

Edit: przed ciążą robiłam badania krzepliwości (te podstawowe) i wszystkie wyszły ok, natomiast w pierwszych tygodniach ciąży z synkiem powtórzyłam te badania i wyszło zbyt niskie białko S, także te niegenetyczne parametry mogą się zmieniać np. w ciąży. Jedyne co jeszcze badałam, to homocyteinę i miałam mniej więcej w środku normy

Jeśli i tak bierzesz Acard i Heparynę, to masz rację, że chyba te pozostałe badania nic nie wniosą, bo to się chyba do tego samego sprowadza. Jak masz homocysteinę w środku to super. Ja mam trochę wyżej, ale też na szczęście ok. No ten mój bardzo wysoki poziom kwasu foliowego (ponad 2 x norma) świadczy właśnie o tym, że go nie przekształcam, dlatego zaleciła odstawienie tego zwykłego, z którego mało pobieram a reszta męczy organizm, na ten lepiej przyswajalny. Witaminę B12 też mam taką metylowaną, ale nie wiem właśnie, czy mam ją sobie brać n własną rękę...

mhsvf71xt0wtqk81.png
  • majamia Autorytet

Wysłany: 11 maja 2017, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaka super ♡

kaka470 lubi tę wiadomość

syn 03-2014 <3
    syn 03-2016 <3 kp do 13tc
    syn 11-2017 <3 kp do 13tc
    'Zanim się rozpędzisz, zrób pierwszy krok'.
  • Lady Savage Autorytet

Wysłany: 11 maja 2017, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super :) wspaniałe wiadomości teraz już tylko takie tu będą :)

kaka470 lubi tę wiadomość

3 cykl :) Zuzanna Zofia, 20.08.2015, 3180, 56 cm
    relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 maja 2017, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczesliwa_mamusia wrote:
    Hmm.. Trochę to dziwne, że między palcami. W ogóle co to za gdybanie, że może mieć. I co poradziła na to?
    on nie ma miedzy palcami tzn w tym jednym miejscu na wysokości palca ostatniego a przedostatniego ale na wierzchu dłoni ja to mam bardziej między palcami ale smaruje balsamem i znika a go pieką go prawie całe dłonie ma takie plamy czerwone suche szorstkie- ja bym sie upierała ze to alergiczne ale alergika nigdy nie miałam wiec nie wiem. Jutro idzie do pediatry bo dzisiaj to był taki na dyżurze normalny w sensie ogólny.

8195697_18426315_1484616504902877_1476954090_o.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 maja 2017, 21:08

• Wonderland Autorytet

Wysłany: 11 maja 2017, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 października 2017, 20:34

<3
    MRqfp2.pngAnMUp2.png
  • Wonderland Autorytet

Wysłany: 11 maja 2017, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 października 2017, 20:35

<3
    MRqfp2.pngAnMUp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 maja 2017, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no fotka jako taka wyszła :/ w sensie coś tam widac ale nei za dobrze, tam gdzie jest jasna skóra ( normalna) a takie czerwone. Jedynie co to że wychodzi mu to az za nadgarstek. Moze wysuszył az tak skóre sama nie wiem. Nic logicznego na ten temat nie znalazłam. Niby w tym rumieniu zakażnym jest cos takiego jak efekt skarpetek i rękawiczek wtedy taka wysypka nie wychodzi poza dłonie ( nadgarstki) i wyglada to wlasnie jakby dziecko miało rękawiczki ale nie wygląda tak to u niego poza tym na stopach nic nie ma

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 maja 2017, 21:16

• Mamabyc3 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2017, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amus87 wrote:
    no fotka jako taka wyszła :/ w sensie coś tam widac ale nei za dobrze, tam gdzie jest jasna skóra ( normalna) a takie czerwone. Jedynie co to że wychodzi mu to az za nadgarstek. Moze wysuszył az tak skóre sama nie wiem. Nic logicznego na ten temat nie znalazłam. Niby w tym rumieniu zakażnym jest cos takiego jak efekt skarpetek i rękawiczek wtedy taka wysypka nie wychodzi poza dłonie ( nadgarstki) i wyglada to wlasnie jakby dziecko miało rękawiczki ale nie wygląda tak to u niego poza tym na stopach nic nie ma
    Amus moje dziewczyny mają takie plamy jakby szczypiace na przed ramnieniach i czasami na plecach. Każdy lekarz u którego byłam mówił że to od slsow i innych badziewi w mydlach, żelach i najlepiej wtedy dziecko myć w emolientach do czasu aż nie zejdzie a jeśli często się pojawia to kąpać w płynie do higieny inmnej bo one nie zawierają drazniacych substancji. Może faktycznie za dużo myciecie ręce twarda woda plus mydła mogą mocno podrażniac skórę więc zmienić mydło zostaje. Moim dziewczyna pomaga właśnie mycie w żelu do higieny inmnej.

Ale fajne zdjęcia super wiadomości racja teraz już tylko takie będą:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 maja 2017, 21:25

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 maja 2017, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziwnie to wygląda. Dobrze, że idziesz do pediatry. Dla mnie to wygląda na podrażnienie, ale ja nie jestem lekarzem. Ja bym mu smarowala kremem na atopowe zapalenie skóry. Ciekawe co lekarz powie. I myła "mydłem bez mydła".iwostin ma fajna kostkę mająca, jak miałam zapalenie skóry, to tym myłam sie całą. Nie wysuszało, ani nie podrażniało. Ewentualnie płynem do higieny intymnej jak mówi kolezanka

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 maja 2017, 21:30

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 maja 2017, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na necie znalazlam podobnie wygladajaca zmiane
    8195911_rece_AZS1.jpg

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 maja 2017, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki dziewczyny. Malz wykapal go dzisiaj szarym mydlem obadamy. Mamabyc a sa one takie suche szorstkie te zmiany?

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 maja 2017, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To co wyżej to ja miałam przy silnym kontakcie alergicznym.

• Lady Savage Autorytet

Wysłany: 11 maja 2017, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amus87 po pierwsze nie licz na to że do Ci zejdzie tak szybko jak się pojawiło, to ze mąż umył w szarym mydle raz nie znaczy, że ten sposób nie jest skuteczny. Moim zdaniem jest to uczulenie, ewentualnie obserwuj czy się nie pojawiają krosty. Takie białe jak potówki. Jeśli tak, to może być to grypa bostońska, Zuza ją przechodziła w listopadzie.

3 cykl :) Zuzanna Zofia, 20.08.2015, 3180, 56 cm
    relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 maja 2017, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bostonke juz mielismy, szkaraltyne i ospe tez :p
    Tez jakos mysle ze to alergia :)
    Obadamy ehhh. Maz mnie zryczal ze jak zwykle najczarnieksze scenriusze biore pod uwage i mam sie temu nie dac

• Mamabyc3 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2017, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amus87 wrote:
    Dzieki dziewczyny. Malz wykapal go dzisiaj szarym mydlem obadamy. Mamabyc a sa one takie suche szorstkie te zmiany?
    One mają zawsze szorstkie ( jak pumeks) czerwone, swędzi i piecze, wygląda trochę po zejściu zaczerwienienia jakby skóra delikatnie się łuszczyla tak wygląda choć tak nie jest. Na początku myślam że to alergia ale to podrażnienie właśnie na parabeny i sls choć może są na te składniki uczulone. Mi jeden pediatra powiedział do dziecka najlepsze co jest to płyn do higieny inmnej bo jak nie szkodzi kobiecie po porodzie z nacieciem to dziecku jedynie pomoże. I po miesiącu się z nim zgodziłam.

• Mamabyc3 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2017, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amus nie panikuj idziesz do pediatry i cos zapisze napewno nic poważnego to nie jest kochana. Może zwykle podrażnienie albo alergia. Nie wiem jak od razu powiedział jakieś wirusy a wogole zapisał coś mu na to ?

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 maja 2017, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niee i chyyba sie mna zasugerowal bo powiedzialam czego sie obawiam
    Jedynie co to mowilam ze odtsawilam neosine dwa dni temu bo mu katar minal

• Mamaokruszka Autorytet

Wysłany: 11 maja 2017, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunshine, zrób sobie to PAI, testDNA robi to badanie i z krwi i z wymazu. Jeśli masz MTHFR i PAI-1 to często konieczne są wyższe dawki heparyny. Ja miałam informację od lekarzy, że gdybym miała sam MTHFR to dostałabym zalecenie brania metylowanych witamin z grupy B i może Acardu a tak to mam i Acard i heparynę.

relg2n0ax4qs6djf.png
    Asia, mama Aniołka Adasia 05.07.2016 (*)
    Forumowa tabelka KLIK!
    916au6bdty1b5a3d.png
  • Mamabyc3 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2017, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amus87 wrote:
    Niee i chyyba sie mna zasugerowal bo powiedzialam czego sie obawiam
    Jedynie co to mowilam ze odtsawilam neosine dwa dni temu bo mu katar minal
    YYYY to idź do pediatry bo sugerowanie się mama która coś powiedziała to raczej dobrze o lekarzu nie świadczy ani o jego kompetencjach... szczególnie z nic nie zapisał także na spokojnie

• Sunshine_111 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2017, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamaokruszka wrote:
    Sunshine, zrób sobie to PAI, testDNA robi to badanie i z krwi i z wymazu. Jeśli masz MTHFR i PAI-1 to często konieczne są wyższe dawki heparyny. Ja miałam informację od lekarzy, że gdybym miała sam MTHFR to dostałabym zalecenie brania metylowanych witamin z grupy B i może Acardu a tak to mam i Acard i heparynę.

Zrobiłam dziś w testDNA i zobaczymy. Właśnie do samego mthfr nie zawsze dają heparynę od razu. Mi lekarka jednak zaleciła ze względu na historię starań. Zobaczymy, co mi powychodzi jeszcze... ;)

mhsvf71xt0wtqk81.png
‹‹ 334 335 336 337 338 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ