X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudzień 2017
Odpowiedz

Grudzień 2017

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 maja 2017, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    editchen wrote:
    Cześć :)
    a ja Wam powiem, w temacie badań prenatalnych, że jeszcze niedawno byłam zwolenniczką i głośno mówiłam, że pewnie bym usunęła. Po czym jak jestem w ciąży i usłyszałam serduszko Fasoli, to nie ma takiej opcji w ogóle. Badania tak, żeby jeśli nie daj Boże, wyjdzie coś nie tak - przygotowac się odpowiednio i w miarę możliwości podjąć leczenie już na tym etapie...
    No to juz indywidualna decyzja :)

editchen lubi tę wiadomość

• nesairah Autorytet

Wysłany: 12 maja 2017, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam we wtorek wizytę i będę rozmawiać z lekarzem na temat badań prenatalnych. Akurat mój lekarz wykonuje takie badania, więc z terminem nie będzie problemu. Ja myślę, że USG genetyczne robimy na 100%, z PAPPA jeszcze nie wiem...

Co do objawów, ja od wczoraj czuję się jakbym umierała. Nie mam w ogóle energii, ciągle bym spała, ciężko mi nawet ręką ruszyć a tu trzeba wytrzymać 8h w pracy. Gdybym nie wiedziała, że jestem w ciąży pomyślałabym, że jestem poważnie chora. Mdłości mam trochę mniej, ale są chwile, gdzie przychodzą niespodziewanie. Po pracy zaraz się kładę do łózka, aż mi głupio, że nic nie robię... nie mam siły.

preg.png

2017 - 👦, 2021 - 👶

2016 - [*] 6tc 👼
    2019 - [*] 6tc 👼
    2022 - cb💔
  • k878 Autorytet

Wysłany: 12 maja 2017, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jacqueline wrote:
    K878- a jakie miałaś wyniki białka S i jakie normy? Mi lekarz też mówił, że w ciąży może sie obniżać, a to teoretycznie jest trombofilia nabyta jak w ciąży sie mocno obniża białko s.

44% przy normie 60-150%;

owszem, w ciąży może być obniżone, podobnie wyższe mi wyszły D-dimery, ale tylko trochę
    hematolog (a naprawdę zrobiłam wywiad i dobry lekarz) stwierdził, że mimo wszystko białko mocno obniżone, a normy laboratorium dość szerokie, więc ufam mu i wolę się kłuć

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 maja 2017, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amus- tak wiem. Myślę, że lekarz ma pewno tego przypilnuje. Sama też będę pilnować.
    Editchen-miałam te same poglądy. Ale oczywiście każdego indywidualna sprawa. Jedynie chyba bym nie umiała sie poświęcić wychowywac dziecka z totalnym porażeniem mózgowyn. Podziwiam te matki, że mają siłę.
    Ja idę na prenatalne z mężem. Razem podejmiemy decyzje o rozszerzeniu go o test pappa. Mojej siostry wyszło genetyczne dobre i nie decydowała sie na pappa.

editchen lubi tę wiadomość

• k878 Autorytet

Wysłany: 12 maja 2017, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunshine_111 wrote:
    Jeśli i tak bierzesz Acard i Heparynę, to masz rację, że chyba te pozostałe badania nic nie wniosą, bo to się chyba do tego samego sprowadza. Jak masz homocysteinę w środku to super. Ja mam trochę wyżej, ale też na szczęście ok. No ten mój bardzo wysoki poziom kwasu foliowego (ponad 2 x norma) świadczy właśnie o tym, że go nie przekształcam, dlatego zaleciła odstawienie tego zwykłego, z którego mało pobieram a reszta męczy organizm, na ten lepiej przyswajalny. Witaminę B12 też mam taką metylowaną, ale nie wiem właśnie, czy mam ją sobie brać n własną rękę...

ja też się boję bez badania brać jakiekolwiek witaminy; nie mam objawów niedoboru; poza tym B12 metylowane jest niedostępne w Polsce, nie mam zaufania do tych zagranicznych suplementów, tym bardziej, że na większości jest napisane, że niewskazane dla kobiet w ciąży i karmiących, więc pewnie produkują w jakiejś szopie i sami nie wiedzą co jest w środku;

kwas foliowy biorę metylowany, Solgara, jedyny sensowny jaki znalazłam w aptekach; nie badałam mutacji MTHFR ale miałam nadmiar kwasu foliowego;

ile macie homocysteiny? ja mam 6,9 i lekarze twierdzą, że w porządku, moje laboratorium ma tez normę osobno dla kobiet w ciąży i przy suplementacji folianami, i to im wychodzi <8

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • belle_maman88 Przyjaciółka

Wysłany: 12 maja 2017, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzien dobry :) mi dzisiaj sniły sie za to krwawienia ,olewajacy mnie lekarz i maz i wogole te sny w ciazy sa tak mega realne ze wstaje i musze sie mocno zastanowic co jest prawda a co nie :) u mnie dzis tez kalafiorkowa <3 <3 córka uwielbia a ja sie z checia podepne :D
    Co do samopoczucie to u mnie mdłosci znosne ale jesli chodzi o energie do zycia...to szkoda gadac. Przed ciaza kładłam mała spac tak ok 22 i zaczynałam drugie zycie ;) a teraz przysypiam juz z nia potem zwlekam sie jakos zeby sie umyc i znowu do wyra. Jak wroci moj M. to niewiele bedzie miał ze mnie pozytku....ale przy drugiej ciazy to juz chyba doskonale wiedział na co sie pisze :)

zapachmalin lubi tę wiadomość

belle_maman88
    2nn3flw1hqf6daru.png

bl9ccwa15ywuhbhd.png
  • belle_maman88 Przyjaciółka

Wysłany: 12 maja 2017, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do pappy to ja robie bo ogolnie jesli miałoby sie dziac cos słego (odpukac) to wolałabym wiedziec o tym wczesnie i sie psychicznie przygotowac. Ale mam przyjaciółke które zawsze twierdziała ze ciazy bynie usuneła ale nigdy w zyciu nie chciałą by wiedziec w trakcie ze cos jest nie tak.Wiec z testu zrezygnowała.Jak dla mnie do indywidualnego przemyslenia.

belle_maman88
    2nn3flw1hqf6daru.png

bl9ccwa15ywuhbhd.png
  • Jacqueline Autorytet

Wysłany: 12 maja 2017, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    K878 - o kurczę faktycznie mocno obniżone to białko, to już trombofilia. U mnie wyszło co prawda w normie, ale 67% przy takich jak u ciebie. Chyba sobie zbadam znowu przy okazji następnych badań czy nie spadło.

12.12.2017 - jestem :D Izabela, 55cm i 4450g :)
    Córcia Aleksandra 02.2011 - 57cm i 4250g :)
    Aniołek 10 tc (*) 03.08.2015
    Aniołek 9tc (*) 03.03.2016
    Aniołek 5tc (*) 06.05.2016
    Aniołek 10 tc (*) 15.07.2016
  • k878 Autorytet

Wysłany: 12 maja 2017, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magdzia26 wrote:
    Dla mnie głupota mam nadzieję że nie wejdą te przepisy w życie bo to jakaś porażka po co zmieniać coś co niedawno wprowadzono i działa dobrze...przecież wiadomo że jak matka kp dziecko to i tak zostanie w domu i pójdzie na bezpłatny wychowawczy niż zamieni się z mężem i wróci do pracy chybaze wymyśla jak piersi od kobiety przekleic dla faceta...nie wyobrażam sobie tego tak jak było kiedyś tylko pół roku i matka do pracy a dziecko do żłobka :( w życiu bym półrocznego dziecka nie oddała komuś pod opiekę

Panowie z Brukseli równają walcem; ostatnio na Wyborczej pojawił się dobry film, w którym opowiadają jak to wygląda we Francji i Niemczech. Nie wszędzie tak ważne jest dobro dziecka jak dla matki-Polki :-)

Są kraje, gdzie jest tylko 3 mce macierzyńskiego; a potem DO ŻŁOBA! Spoko, jeśli nawet do grudnia się z tym upora Parlament i Komisja (a nie sądzę), to PiSiory na pewno nie zdążą.

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • Wachciowa Autorytet

Wysłany: 12 maja 2017, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój M czytał artykuł.. On z chęcią przyjedzie do kraju na 4 miesiące jeśli Pisiory zapłacą mu norweską stawkę. To jest niewykonalne.
    My nie mamy z kim zostawić Dzidzi. U nas przyjmują do przedszkoli od 3 roku, 2.5 jeśli jest odpieluchowane. Na chwilę obecną nie wyobrażam sobie obcej osoby w moim domu z moim Groszkiem. Moja Mamusia mieszka 100 km dalej.
    Póki co nie mamy się co martwić. <3 Niech nasze Dzidziusie rosną zdrowo.

f2wl2n0ajybxw4ws.png

2nn33e3kzqao0cl3.png
    06.06.19 174
    09.06.19 857
    21.06.19 <3
    12.07.19 2.69cm
    07.08.19 7.19cm💙
  • k878 Autorytet

Wysłany: 12 maja 2017, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Missjust wrote:
    Moja koleżanka mówiła, że ją lekarz zapytał, czy jak test wyjdzie negatywnie to usunie ciążę, ona na to, że nie, więc lekarz stwierdził, że nie ma sensu robić.

Lekarz w Polsce: spowiednik, przewodnik duchowy i psychoterapeuta w jednym. Powiedziałabym takiemu, żeby to go nie obchodziło. On ma się zająć ciążą zgodnie z obowiązującą wiedzą medyczną, a nie interesować się światopoglądem matki. Jedyne może lekarz powiedzieć, to wyjaśnić: test ocenia ryzyko wystąpienia pewnych mutacji i proszę się zastanowić czy Pani chce taką wiedzę mieć i co z nią Pani ewentualnie zrobi.

Missjust, Amus87, Szczesliwa_mamusia, magdzia26 lubią tę wiadomość

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 maja 2017, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokladnie. Co dr obchodzi decyzja kobiety

• Lady Savage Autorytet

Wysłany: 12 maja 2017, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam nowa mame, skoro nas poczytujesz to pewnie wiesz ze na rym etapie siusia ma i dz, i chl. Wiec nie nastawiaj sie na płeć.

3 cykl :) Zuzanna Zofia, 20.08.2015, 3180, 56 cm
    relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • Lady Savage Autorytet

Wysłany: 12 maja 2017, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Belle mamma ma identyko. Przed ciaza do 2 nue raz siedzialam, sprzaralam, prasowalam mlodej ciuchy do zlobka, teraz zasypiam z nia o 20-21, budzik sobie ustawiam gdy ja klade, ale nue raz taj ciezko wstac, mimo ze popoludniu obie razem 2 godziny drzemamy

3 cykl :) Zuzanna Zofia, 20.08.2015, 3180, 56 cm
    relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • k878 Autorytet

Wysłany: 12 maja 2017, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jacqueline, taki wynik jak u Ciebie to faktycznie może być obniżenie w ciąży i nie masz się co martwić. Ja jestem zła, bo robiłam te badania sama bez skierowania i głupia Diagnostyka odczekała dzielnie z wynikami, miał być do 9 dni i wynik był dokładnie dziewiątego. Zanim jeszcze trafiłam do hematologa, to potrwało prawie kolejne 2 tyg.
    Jak się dostaje skierowanie od lekarza z LuxMed, to potrafią czasami tego samego dnia rzucić wyniki, mimo iż termin do tygodnia, albo jeszcze dłużej.

Dobre jest to, że od połowy stycznia biorę Acard. No i skoro już teraz się kłuję, to mam nadzieję będzie dobrze...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 maja 2017, 12:43

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • Wonderland Autorytet

Wysłany: 12 maja 2017, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 października 2017, 20:35

Sunshine_111 lubi tę wiadomość

<3
    MRqfp2.pngAnMUp2.png
  • Wonderland Autorytet

Wysłany: 12 maja 2017, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 października 2017, 20:35

k878, Lady Savage lubią tę wiadomość

<3
    MRqfp2.pngAnMUp2.png
  • Mamaokruszka Autorytet

Wysłany: 12 maja 2017, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wonderland wrote:
    Sunshine, Mamaokruszka dziękuję Wam :) widzę, że rzeczywiście dużo się zmieniło w tym czasie i muszę się na nowo wgłębić w temat. Mamaokruszka, Ty też jesteś heterozygotą? Bo przez 1,5 roku brałam naprawdę duże dawki niemetylowanego kwasu foliowego i b6 i b12 i nie odczuwałam żadnych skutków ubocznych. W każdym razie dobrze, że wiedza idzie do przodu, bo wcześniej o MTHFR naprawdę ciężko było znaleźć cokolwiek sensownego.
    Tak, jestem heterozygotą 1298 A-C więc teoretycznie mam najlżejszą formę mutacji ale chyba po miesiącu brania zestawu Femibion+kwas foliowy 5mg miałam okropne skutki uboczne. Teraz zmniejszyłam już dawki metylowanego kwasu bo był czas, jak miałam wysoką homocysteinę, że brałam Femibion i do tego 3x800 mcg kwasu metylowanego i czułam się normalnie :-)

Wonderland lubi tę wiadomość

relg2n0ax4qs6djf.png
    Asia, mama Aniołka Adasia 05.07.2016 (*)
    Forumowa tabelka KLIK!
    916au6bdty1b5a3d.png
  • magdzia26 Autorytet

Wysłany: 12 maja 2017, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj Ara mamy ten sam termin ;) nasze dzidzie też są podobnej wielkości noi widzę że Twój lekarz tak samo odważny jak mój i "śmiał " powiedzieć coś na temat płci :P aż czekalam na wypowiedź koleżanki która Cię uswiadomi że na pewno Twój lekarz się myli bo przecież to nie możliwe żeby było widać teraz płeć ;)...nie ważne że napisałaś że "traktujesz to z przymrużeniem oka " zresztą dokładnie tak jak ja i tak trzeba było się doczepic...ehhh

ara, mycha91, emilydread lubią tę wiadomość

zrz6x1hpqvnjwkat.png
    dqpr2n0afwpg3f4t.png[/url]
    Aniołek 16.08.2016 <3
  • malysmok84 Autorytet

Wysłany: 12 maja 2017, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ppropos prenatalnych i pappa, z tego co zrozumialam mojego lekarza, to u mnie w szpitalu prnatalne sa normalnie na nfz, ale jesli tam mam lekarza prowadzacego i robie wszystkie badania to moge zrobic tez pappa za nieduza doplata ok 130pln...tez sie zastanawiam, ale.chyba zrobie. A jaki wplyw ma luteina na wyniki?

Lilka <3
    f2w39jcge388wdve.png

Endometrioza, Hiperinsulinemia, Hiperprolaktynemia
‹‹ 337 338 339 340 341 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ