X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudzień 2017
Odpowiedz

Grudzień 2017

Oceń ten wątek:
  • fema86 Przyjaciółka

Wysłany: 17 maja 2017, 06:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady Savage wrote:
    Jest obowiązkowe, nie wiem natomiast jak w przypadku hiperinsulinemii, to musisz z lekarzem ustalić.

Ja nie miałam zleconego, a wszystkie badania załatwiałam na NFZ. Może to zależy od cukru naczczo. Widziałam również na forum, że dziewczyny nie pisały, że robią grupę krwi i przeciwciała, a teoretycznie to również jest obowiązkowe do dziesiątego tygodnia. W rozporządzeniu dot. opieki okołoporodowej badania te są zapisane jako zalecane.

Ps. Zaczynamy 11 tydzień :-)

Ps 2. Tak to jest jak pisze się z rańca. do 10 tyg.jest zwykła glukoza naczczo. Po doustnym podaniu glukozy jest w 24 – 28 tyg.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2017, 06:37

Wachciowa, Tizzi lubią tę wiadomość

M.
    Udało się w 3 cs.
    756a4dc8268c00131fe5432c2f2d61d0.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • Jacqueline Autorytet

Wysłany: 17 maja 2017, 06:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje pomyślnych wieści na wizytach :)

Angie - ja miałam usg w szpitalu z powodu krwawienia z córką w 10t6d i było idealnie z OM, usg dość kiepskie. 3 dni później miałam normalnie umówioną wizytę u mojego prywatnie, 11t2d, córka wychodziła na nim już 2-3 dni starsza niż z OM. Właśnie 46-50mm zależy jak się zmierzyło bo bardzo ruchliwa była ;)

Małysmok - nie wiem czy twój lekarz na to pójdzie, ale czytałam, że jak jest niemożność zrobienia testu obciążenia glukozą, to praktykuje się (i za granicą jest to dość popularne, nie jak u nas), że normalne pobranie na czczo, potem wcinasz normalny posiłek swój i pobrania po 1 i 2h jak przy obciążeniu.

12.12.2017 - jestem :D Izabela, 55cm i 4450g :)
    Córcia Aleksandra 02.2011 - 57cm i 4250g :)
    Aniołek 10 tc (*) 03.08.2015
    Aniołek 9tc (*) 03.03.2016
    Aniołek 5tc (*) 06.05.2016
    Aniołek 10 tc (*) 15.07.2016
  • Mamabyc3 Autorytet

Wysłany: 17 maja 2017, 06:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malysmok to porozmawiaj z lekarzem napewno jest jakieś wyjście. Sama nic nie decyduj bo i tak jest jeszcze czas teraz mamy tylko na czczo a po 20tc jest z obciążeniem ;))

Wspaniałe wieści i fotki no już małe człowieki widać a nie kropki :D

• Wachciowa Autorytet

Wysłany: 17 maja 2017, 07:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry Mamusie. Zbieram się do wyjazdu na badania prenatalne. Proszę o krótką modlitwę za Serduszko które noszę pod swoim. <3

Ja musiałam wyrobić sobie grupę krwi i przeciwciałA, nikt nie honorował mojej legitymacji honorowego krwiodawstwa. Za głupie 2 karteczki zapłaciłam 49.75. Dodatkowo wyrobiłam sobie kartę krwi która jest ważna z dowodem.

Zołzimagic, migiem, fema86, Jooozefka, editchen, A85K, Tizzi lubią tę wiadomość

f2wl2n0ajybxw4ws.png

2nn33e3kzqao0cl3.png
    06.06.19 174
    09.06.19 857
    21.06.19 <3
    12.07.19 2.69cm
    07.08.19 7.19cm💙
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 maja 2017, 07:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam z rana z pracy
    A ja wczoraj zas jakies ataki paiki mialam ze ten test obciazenia zaszkodzil bo po 1h mialam ponad 180 to po pol h moglam miec i 250 :/ i sie stresowalam wczoraj

• emilydread Ekspertka

Wysłany: 17 maja 2017, 07:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wachciowa, będzie dobrze zobaczysz:)

Wachciowa lubi tę wiadomość

p19u9jcgcttxiugd.png
    23.05 Kaziu 15.00 cm <3
    *Aniołek 24.01 -10 tc*
  • mexicokaczka Debiutantka

Wysłany: 17 maja 2017, 07:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mycha91 wrote:
    Ta magia....ja mam pappa refundowane na NFZ....
    Usg genetyczne mowi sie dlatego ze wykonywac je powinien lekarz na odpowiednim sprzecie i taki ktory ma do tego odpowiednie uprawnienia.
    Zgadzam się z mychą91:). U mnie 'magiczny' pakiet usg i pappa z krwi jest jak najbardziej refundowany. Dostałam skierowanie od mojego ginekologa-położnika. Nazewnictwo okej jest umowne - "usg genetyczne" polega na szczegółowej kontroli budowy malucha w poszukiwaniu wad wynikających z problemów genetycznych. Powinno być wykonane na dobrym sprzęcie i przez ginekologa-genetyka. Tak twierdzi mój lekarz:)

• Suzira Nowa

Wysłany: 17 maja 2017, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NO niestety nic nie bywa u mnie za długo piękne.

Jako, że juz pisałam że mam 3 grupe z cytologi, to w dodatku CIN2/CIN3.
    22 maja mam kolposkopie. Jeśli wyjdzie, że sprawa jest poważna trzeba będzie przeprowadzić biopsję. A Pani ginekolog od razu zapowiedziała , że wówczas może dojść do poronienia.
    Stwierdziła, że jeśli zmiany dysplazji będą bardzo niepokojące, trzeba będzie wybrać - moje zdrowie - czy ciąża. To jakaś w ogóle masakra. Jestem tym wszystkim załamana.
    A może któraś z Was miała problemy z cytologią w czasie ciąży?

Nigdy, nie mów nigdy...

0d1yhqvkax0dg9k0.png
  • Modrzewiowa Autorytet

Wysłany: 17 maja 2017, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chicken wrote:
    Ja tak biore codziennie.
    gin mi powiedziala, ze kwasu foliowego nie da sie przedawkowac :) Co innego z witaminami, na to trzeba uwazac.
    Takze bez stresu

Przedawkować można witaminy rozpuszczalne w tłuszczach np. wit A, E, D3 natomiast witamin typu C, B (cała gama) nie przedawkujesz, rozpuszczają się w wodzie i z nią nadmiar jest wydalany

dev358pr___.png

Franciszek :*
    10.05.2017 r. serduszko naszego Serduszka :)

cbpregz2jivxh5d2.png

Me­dicus cu­rat, na­tura sa­nat
  • majamia Autorytet

Wysłany: 17 maja 2017, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wachciowa wrote:
    Dzień dobry Mamusie. Zbieram się do wyjazdu na badania prenatalne. Proszę o krótką modlitwę za Serduszko które noszę pod swoim. <3

Ja musiałam wyrobić sobie grupę krwi i przeciwciałA, nikt nie honorował mojej legitymacji honorowego krwiodawstwa. Za głupie 2 karteczki zapłaciłam 49.75. Dodatkowo wyrobiłam sobie kartę krwi która jest ważna z dowodem.
    Zartujesz!?!?!
    Ja mam wyniki badania grupy krwi sprzed x lat i w kazdej ciazy brali, to pod uwage, bez dodatkowych badan.
    Dobrze, ze nazwiska nie mam zmienionego od tgo czasu.

syn 03-2014 <3
    syn 03-2016 <3 kp do 13tc
    syn 11-2017 <3 kp do 13tc
    'Zanim się rozpędzisz, zrób pierwszy krok'.
  • Modrzewiowa Autorytet

Wysłany: 17 maja 2017, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja mam pytanie, szczególnie do dziewczyn, które mają większy staż ciążowy - jak często macie wizyty u lekarza prowadzącego?

Ja jestem poirytowana zachowaniem mojego, wizyty co 2 tygodnie, prywatne, płatne. Niedługo chyba z torbami pójdę. Na szczęście, czekam na wizytę z Lux Med.

Czy któraś z Was prowadzi ciążę w ramach ubezpieczenia LuxMed, być może nawet w dolnośląskim? Jesteście zadowolone?

dev358pr___.png

Franciszek :*
    10.05.2017 r. serduszko naszego Serduszka :)

cbpregz2jivxh5d2.png

Me­dicus cu­rat, na­tura sa­nat
  • Wachciowa Autorytet

Wysłany: 17 maja 2017, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    majamia wrote:
    Zartujesz!?!?!
    Ja mam wyniki badania grupy krwi sprzed x lat i w kazdej ciazy brali, to pod uwage, bez dodatkowych badan.
    Dobrze, ze nazwiska nie mam zmienionego od tgo czasu.

Naprawdę tak było. Mam legitymację z pieczątką, nie miałam typowego papierka. I w klinice w Warszawie, w Toruniu u gina każdy pytał o ten papierek. Sama moja znajomość grupy krwi czy legitymacja to było za mało. Byłam zła jak osa. :/

Udało mi się dotrzeć nie stojąc w korku. :) troszku poczekam i zobaczę moją Kluskę. :)

f2wl2n0ajybxw4ws.png

2nn33e3kzqao0cl3.png
    06.06.19 174
    09.06.19 857
    21.06.19 <3
    12.07.19 2.69cm
    07.08.19 7.19cm💙
  • Wachciowa Autorytet

Wysłany: 17 maja 2017, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Modrzewiowa wrote:
    A ja mam pytanie, szczególnie do dziewczyn, które mają większy staż ciążowy - jak często macie wizyty u lekarza prowadzącego?

Ja jestem poirytowana zachowaniem mojego, wizyty co 2 tygodnie, prywatne, płatne. Niedługo chyba z torbami pójdę. Na szczęście, czekam na wizytę z Lux Med.

Czy któraś z Was prowadzi ciążę w ramach ubezpieczenia LuxMed, być może nawet w dolnośląskim? Jesteście zadowolone?

Ja chodzę prywatnie, wizyty miałam w 4+3, 6+3, 8+3, prenatalne dzisiaj, teraz będę miała 13+0 I już tylko 1 raz w miesiącu.

A85K lubi tę wiadomość

f2wl2n0ajybxw4ws.png

2nn33e3kzqao0cl3.png
    06.06.19 174
    09.06.19 857
    21.06.19 <3
    12.07.19 2.69cm
    07.08.19 7.19cm💙
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 maja 2017, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzymam kciuki za dzisiejsze wizyty.
    Suzira- trochę patowa sytuacja, Ale biopsje będę czego robić? Ja miałam w ciąży biopsje endometrium i skończyło się dobrze. Też dziwna lekarka, mogłaby być bardziej delikatna. Nie martw się na zapas.
    Co do tych testów pappa, to czytałam że lekarze muszą mieć do tego odpowiednie certyfikaty, które co roku są odnawiane audytem. Wchodzilam na stronę, gdzie mozna sprawdzić lekarzy uprawnionych i znalazłam tam swojego lekarza :)

• majamia Autorytet

Wysłany: 17 maja 2017, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na poczatku wizyty czesciej - co dwa tygodnie, co tydzień. Pozniej raz na miesiąc. Pod koniec znowu czesciej, albo kontrolne ktg w szpitalu.

syn 03-2014 <3
    syn 03-2016 <3 kp do 13tc
    syn 11-2017 <3 kp do 13tc
    'Zanim się rozpędzisz, zrób pierwszy krok'.
  • nesairah Autorytet

Wysłany: 17 maja 2017, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Modrzewiowa wrote:

Ja miałam od początku 4 wizyty: 4tc, 5tc, 7tc i 10tc - każda to koszt 100zł, ale uspokajają mnie i nie chciałabym mieć mniej.

Do tego za 2 tygodnie prenatalne - USG będzie to koszt 250zł + test podwójny PAPP-A i wolne beta hCG pewnie drugie tyle. Dostałam też zalecenie żeby iść do stomatologa, więc tam pewnie też kilka stów zostawię.

preg.png

2017 - 👦, 2021 - 👶

2016 - [*] 6tc 👼
    2019 - [*] 6tc 👼
    2022 - cb💔
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 maja 2017, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesto macie wizyty. Ja to raz na miesiac

• fema86 Przyjaciółka

Wysłany: 17 maja 2017, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suzira wrote:
    NO niestety nic nie bywa u mnie za długo piękne.

Jako, że juz pisałam że mam 3 grupe z cytologi, to w dodatku CIN2/CIN3.
    22 maja mam kolposkopie. Jeśli wyjdzie, że sprawa jest poważna trzeba będzie przeprowadzić biopsję. A Pani ginekolog od razu zapowiedziała , że wówczas może dojść do poronienia.
    Stwierdziła, że jeśli zmiany dysplazji będą bardzo niepokojące, trzeba będzie wybrać - moje zdrowie - czy ciąża. To jakaś w ogóle masakra. Jestem tym wszystkim załamana.
    A może któraś z Was miała problemy z cytologią w czasie ciąży?

Ja nie miałam, ale moja koleżanka miała i wiem, że strasznie to przeżyła, bo lekarze jej mówili, że zaraz po porodzie na stół w celu usunięcia szyjki etc. Dziewczyna mało w depresję nie popadła. A po porodzie wszystko się unormowało i teraz ma już drugiego dzieciaczka :-).

Suzira lubi tę wiadomość

M.
    Udało się w 3 cs.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 maja 2017, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też byłam w 5t4d, 7t4d, 9t6d. Teraz idę w 12.5 na prenatalne. A i w między czasie 11.1 na NFZ do poradni.Ja osobiście wolę pojsc częściej. Dobrze mi to robi na psychikę :)

• fema86 Przyjaciółka

Wysłany: 17 maja 2017, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Modrzewiowa wrote:

Mój gin podobno znany jest z tego, że lubi często zapraszać do gabinetu. Ja póki co byłam 4 razy z tego raz na własne życzenie :-)

M.
    Udało się w 3 cs.
‹‹ 367 368 369 370 371 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ