X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudzień 2017
Odpowiedz

Grudzień 2017

Oceń ten wątek:
  • Alxawl Autorytet

Wysłany: 17 maja 2017, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja chodziłam co tydzień do 10 tygodnia ciąży. właśnie chodzę w ramach pakietu luxmed i wszystkie wizyty są za darmo. w ten piątek ide na usg prenatalne do innej kliniki (dostałam tam skierowanie w ramach pakietu) i w poniedziałek idę do kontroli do mojego lekarza ;)
    Teraz myślę że wizyty będą co 4 tygodnie bo wg ostatniego usg krwiak się wchlonal.

wachciowa, no z tym że trzeba mieć osobny druczek z grupą krwi i peselem to jest prawda. mi też nie chcieli przyjac badań krwi ze szpitala po wypadku na których wyraźnie były napisane moje dane i grupa krwi u góry. ale lekarz dał skierowanie na NFZ na badanie grupy krwi.

a co do tej grupy krwi. znajoma ma grupę a rh+, jest w 3 ciąży i wyskoczył jej konflikt serologiczny! była w szpitalu u siebie i wyjaśnili że po porodzie miała przetaczana krew która nie do końca się zgadzala z jej krwią (gdzieś tam w tej krwi byly przeciwciala E-, a ona ma ee) i dla niej to nie jest nic groźnego ale to E- robi konflikt u jej nienarodzonego dziecka... dali jej skierowanie do Warszawy bo szczerze przyznali że sami nie wiedzą jak to leczyć o.O

Mom of 3 :)
    11.2011
    11.2017
    06.2019
  • emilydread Ekspertka

Wysłany: 17 maja 2017, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Od początku ciąży byłam u swojego lekarza 5 razy, wychodzi tak średnio co dwa tyg.
    Teraz mam dopiero 12 czerwca, ale to dlatego że 23 maja mam usg genetyczne więc i tak będzie widać co u dzidziaka :)

[m]alina, A85K lubią tę wiadomość

p19u9jcgcttxiugd.png
    23.05 Kaziu 15.00 cm <3
    *Aniołek 24.01 -10 tc*
  • Lady Savage Autorytet

Wysłany: 17 maja 2017, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    fema86 wrote:
    Ja nie miałam zleconego, a wszystkie badania załatwiałam na NFZ. Może to zależy od cukru naczczo. Widziałam również na forum, że dziewczyny nie pisały, że robią grupę krwi i przeciwciała, a teoretycznie to również jest obowiązkowe do dziesiątego tygodnia. W rozporządzeniu dot. opieki okołoporodowej badania te są zapisane jako zalecane.

Ps. Zaczynamy 11 tydzień :-)

Ps 2. Tak to jest jak pisze się z rańca. do 10 tyg.jest zwykła glukoza naczczo. Po doustnym podaniu glukozy jest w 24 – 28 tyg.
    Dziwne, ja w pierwszej ciąży miałam cukier dobry, wszystko zaczęło sie chrzanić koło 27 tyg.
    Grupy krwi nie muszę robić, bo mam z pierwszej ciąży a przeciwciała robiłam teraz, a w poprzedniej ciąży nie, po co się je robi?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2017, 09:50

3 cykl :) Zuzanna Zofia, 20.08.2015, 3180, 56 cm
    relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 maja 2017, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zapisalam sie na jutro :p

• Lady Savage Autorytet

Wysłany: 17 maja 2017, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suzira wrote:
    NO niestety nic nie bywa u mnie za długo piękne.

Jako, że juz pisałam że mam 3 grupe z cytologi, to w dodatku CIN2/CIN3.
    22 maja mam kolposkopie. Jeśli wyjdzie, że sprawa jest poważna trzeba będzie przeprowadzić biopsję. A Pani ginekolog od razu zapowiedziała , że wówczas może dojść do poronienia.
    Stwierdziła, że jeśli zmiany dysplazji będą bardzo niepokojące, trzeba będzie wybrać - moje zdrowie - czy ciąża. To jakaś w ogóle masakra. Jestem tym wszystkim załamana.
    A może któraś z Was miała problemy z cytologią w czasie ciąży?

nie, nie miałam problemów, trzymam kciuki za pomyślne rozwiązanie problemów. Będzie dobrze, wierz w to.

relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • fema86 Przyjaciółka

Wysłany: 17 maja 2017, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może z takiego powodu co napisała Alxawl. Trzeci dzieciaczek a tu konflikt :-).

M.
    Udało się w 3 cs.
    756a4dc8268c00131fe5432c2f2d61d0.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • Lady Savage Autorytet

Wysłany: 17 maja 2017, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    majamia wrote:
    Zartujesz!?!?!
    Ja mam wyniki badania grupy krwi sprzed x lat i w kazdej ciazy brali, to pod uwage, bez dodatkowych badan.
    Dobrze, ze nazwiska nie mam zmienionego od tgo czasu.
    u mnie też, dziwne bo mojej karty krwiodactwa nie przyjeli, natomiast mojego faceta tak xD. Ja musiałam robić badania jaką mam grupę krwi.

relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • Lady Savage Autorytet

Wysłany: 17 maja 2017, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Modrzewiowa wrote:
    A ja mam pytanie, szczególnie do dziewczyn, które mają większy staż ciążowy - jak często macie wizyty u lekarza prowadzącego?

Ja jestem poirytowana zachowaniem mojego, wizyty co 2 tygodnie, prywatne, płatne. Niedługo chyba z torbami pójdę. Na szczęście, czekam na wizytę z Lux Med.

Czy któraś z Was prowadzi ciążę w ramach ubezpieczenia LuxMed, być może nawet w dolnośląskim? Jesteście zadowolone?

Ja prywatnie i na nfz mam wizyty co 4, 5 tyg.

relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • Lady Savage Autorytet

Wysłany: 17 maja 2017, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    fema86 wrote:
    Może z takiego powodu co napisała Alxawl. Trzeci dzieciaczek a tu konflikt :-).

tylko u nas nie może dość do konfliktu bo my z partnerem mamy dokładnie taką samą grupę krwi.

relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • nesairah Autorytet

Wysłany: 17 maja 2017, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady Savage a kiedy idziesz na wizytę, bo wczoraj pisałaś, że nie dowiedziałaś się co u malucha?

preg.png

2017 - 👦, 2021 - 👶

2016 - [*] 6tc 👼
    2019 - [*] 6tc 👼
    2022 - cb💔
  • Lady Savage Autorytet

Wysłany: 17 maja 2017, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zbieram się do szpitala, trzymajcie kciuki

Zołzimagic, Jooozefka, migiem, A85K lubią tę wiadomość

relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • Zołzimagic Autorytet

Wysłany: 17 maja 2017, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tizzi wpisz mi badania prenatalne na 2.06 :)

Tizzi lubi tę wiadomość

• k878 Autorytet

Wysłany: 17 maja 2017, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ojej, ale znowu do czytania :-)

Co do testu glukozy, to ja miałam robione tylko na czczo i powiedzieli, że jak wyjdzie OK, to nie będziemy robić badania po obciążeniu; skoro się źle czujesz po tym, a jesteś pod kontrolą, to chyba nie ma najmniejszego sensu, żeby organizm męczyć

Wizyty u gin mam co 3-4 tyg przez całą ciążę (w LuxMed), nie ma w tym USG, jest osobno, wyjdzie 4-5 szt. na całą ciążę, ale na kartę ciąży możesz mieć fanaberię i pójść kiedy chcesz jak coś cię niepokoi - gorzej z dostępnością.

Z grupą krwi to Cię faktycznie wyrolowali, przecież to się nie zmienia! Przeciwciała trzeba zbadać, ale to zawsze taniej. Głupia polska służba zdrowia nie wierzy w czyjeś badania i powtarza od zera; nie pierwszy taki przypadek;

Lady Savage, a jaką macie grupę krwi? Konfliktu na pewno nie ma w przypadku 0 Rh- bo to jest recesywna grupa i recesywne Rh. W innych przypadkach może być różnie.

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • Modrzewiowa Autorytet

Wysłany: 17 maja 2017, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś

Dziewczyny, jeśli idzie o oznaczanie grup krwi i przeciwciał obecnych w waszej krwi, to robi się takie badania w 1, 2 i kolejnej ciąży, bo możliwe jest ich wytworzenie z wielu wielu powodów, nie tylko transfuzje.
    O ile główna grupa krwi Wam i Waszym partnerom się nie zmieni w ciągu życia ( tzn może, ale to bardzo specyficzne sytuacje medyczne), to nasze organizmy mogą wytworzyć przeciwciała.
    Przeciwciała mogą wytworzyć się w tzw głównych grupach AB0 czy RhD ale także w tych mniej znanych Kell, Duffy itd.
    To jest ważniejsze dla naszych Maluszków niż dla nas, koniec końcem ... jest bardzo ważne dla uniknięcia ewentualnych problemów

dev358pr___.png

Franciszek :*
    10.05.2017 r. serduszko naszego Serduszka :)

cbpregz2jivxh5d2.png

Me­dicus cu­rat, na­tura sa­nat
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 maja 2017, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zołzimagic wrote:
    Tizzi wpisz mi badania prenatalne na 2.06 :)
    Ooo.. To w tym samym terminie co ja. I gdzie w końcu idziesz?

Zołzimagic lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 maja 2017, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    k878 wrote:
    ojej, ale znowu do czytania :-)

Co do testu glukozy, to ja miałam robione tylko na czczo i powiedzieli, że jak wyjdzie OK, to nie będziemy robić badania po obciążeniu; skoro się źle czujesz po tym, a jesteś pod kontrolą, to chyba nie ma najmniejszego sensu, żeby organizm męczyć

Wizyty u gin mam co 3-4 tyg przez całą ciążę (w LuxMed), nie ma w tym USG, jest osobno, wyjdzie 4-5 szt. na całą ciążę, ale na kartę ciąży możesz mieć fanaberię i pójść kiedy chcesz jak coś cię niepokoi - gorzej z dostępnością.

Z grupą krwi to Cię faktycznie wyrolowali, przecież to się nie zmienia! Przeciwciała trzeba zbadać, ale to zawsze taniej. Głupia polska służba zdrowia nie wierzy w czyjeś badania i powtarza od zera; nie pierwszy taki przypadek;

Lady Savage, a jaką macie grupę krwi? Konfliktu na pewno nie ma w przypadku 0 Rh- bo to jest recesywna grupa i recesywne Rh. W innych przypadkach może być różnie.
    Czyli jesli wyszloby ci wysokie na czczo mialabys tez obciazenie? Czy tez dopiero poootem?
    Ja mam brh + moj ma 0. Gin nic o badanii przeciwcial nie gadal

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 maja 2017, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emilydread wrote:
    Od początku ciąży byłam u swojego lekarza 5 razy, wychodzi tak średnio co dwa tyg.
    Teraz mam dopiero 12 czerwca, ale to dlatego że 23 maja mam usg genetyczne więc i tak będzie widać co u dzidziaka :)
    Ja bylam raz ale przemyslalam ide jutro potem 6 i potem prenatalnd

• k878 Autorytet

Wysłany: 17 maja 2017, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny, wklejam link z różnymi normami laboratoryjnymi w ciąży, widziałam tu na forum w innym wątku:

http://s0www.utdlab.com/contents/image.do?imageKey=OBGYN%2F81137&source=image_view&view=print&elapsedTimeMs=6#

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • k878 Autorytet

Wysłany: 17 maja 2017, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amus87 wrote:
    Czyli jesli wyszloby ci wysokie na czczo mialabys tez obciazenie? Czy tez dopiero poootem?
    Ja mam brh + moj ma 0. Gin nic o badanii przeciwcial nie gadal

generalnie gin zawsze mówi, że jak cokolwiek wychodzi źle w badaniach, to do niej przyjść jak najszybciej albo do obojętnie jakiego lekarza, w tym przypadku pewnie następnego dnia bym robiła test z obciążeniem;

a z przeciwciałami to może zapytaj lekarza? może po prostu przeoczyłaś, ja czasami też się gubię w tym stosie papierów...

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 maja 2017, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W poprzedniej ciazy mialam robione. Potem tez jakos rok temu z racji watroby. Tak samo mam co jakis czas AFP ale teraz nie zlecal przeciwcial. Cytologi tez nie ale ja mam 9 msc temu robiona moze dlatego

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2017, 10:32

‹‹ 368 369 370 371 372 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ