X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudzień 2017
Odpowiedz

Grudzień 2017

Oceń ten wątek:
  • belle_maman88 Przyjaciółka

Wysłany: 5 czerwca 2017, 08:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluje Dziewczynki wszystkich udanych wizyt a tym oczekujacym na dobre wiesci przesyl mnostwo wirtualnych usciskow :* :* musi byc dobrze kobietki!!! W grudniu wszystkie bedziemy opowiadac jakie nam sie cudowne zdrowe rozowe bobaski porodzily :)
    Ja juz w 11 tygodniu za tydzien wizytuje.Krwiak nie daje o sobie znac ,mam nadzieje ze dlatego ze juz go po prostu nie ma...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 czerwca 2017, 07:52

belle_maman88
    2nn3flw1hqf6daru.png

bl9ccwa15ywuhbhd.png
  • AnaR Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2017, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale mam stresa przed jutrzejszą wizyta. Mam nadzieję że z maluszkiem będzie wszystko dobrze :)

geeky-2017-12-21.jpg
    nzjdqqmzsy5sbehi.png
    Uleczka 29.01.2016
  • Mus Koleżanka

Wysłany: 5 czerwca 2017, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnaR na pewno będzie dobrze, napisz potem jak było na wizycie :)

25 dc- beta 94,52 U/l , 27 dc- beta 211,5 U/l
    29 dc- beta 475,8 U/l, 34 dc beta 2628 U/l
    24.04.17 jest serducho :)
    p19uskjomqafttjx.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 czerwca 2017, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzwonili do mnie przed chwilą z przychodni. Przyszedł test pappa. Co prawda położna mi mówiła, że w piątek jeszcze lekarz to opracuje razem z usg, ale powiedziała, że wyniki wyglądają bardzo dobrze i raczej jest wszystko wporządku. Wiedziałam :)

Beta mi wyszła 29.41, a białko 3.62

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 czerwca 2017, 09:04

Eli, Amus87, magdzia26, k878, editchen lubią tę wiadomość

• agii81 Ekspertka

Wysłany: 5 czerwca 2017, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jooozefka chciałam się jakoś odnieść do tego co napisałaś, ale nie wiem co napisać, każde słowa wydaja się głupie i bezsensowne. Jest mi strasznie przykro :(
    Wierzę także, że maleństwo nie pojawiło się bez celu, że będzie zdrowe, a Twój synek pozna braciszka lub siostrzyczkę.

Jeśli chodzi o podwiązanie jajowodów, to jeśli masz lekarza, który to zrobi,ja bym się nie zastanawiała. Wiara to jedno, ale sama wiesz i czujesz, że to będzie dobre wyjście.
    Swoja droga to wg mnie powinno być to legalne, choćby ze wskazań medycznych.

W temacie terminów to mi wg OM wychodzi 04.12 , z USG 01.12. Sama nie wiem, którego się trzymać, aczkolwiek 01.12 wyszedł mi na dwóch USG, więc chyba jest bardziej prawdopodobny. No cóż zobaczymy

Lunk_a mi genetyk powiedziała,że niektóre leki mogą wpływać na złe wyniki Pappa, podobno niektóre hormony, ale ja nie zagłębiałam się w temat bo ja biorę tylko euthyrox a on wpływu nie powinien mieć. Fakt, żadnych opracowań nie znalazłam w necie

Widziałam,że poruszałyście pomału temat wózków. Ja jestem na 99% zdecydowana na Navington Caravel. Dla najmłodszej córki miałam Deltim Premier (teraz to własnie Navington Caravel) Kupiłam używany, w stanie idealnym, Magda urodziła się w styczniu i sprawdził się w 100%. Spacerówka była super, duża,szeroka. Z żalem go sprzedawałam. Podobało i się, że miał lekko skrętne przednie koła. Teraz tez raczej kupię używany,a spacerówkę nową,bo więcej będę z niej korzystać. Fakt, jest ciężki,mieszkam na 2 piętrze, ale kiedyś mieszkałam na 4 i dawałam radę. Ma wielkie koła i spokojnie go wciągałam jedna ręką po schodach. dół po matulku zjeżdżałam, a później wpadłam na pomysł, że mogę gondolę odczepić i zanieść na górę z Magdą i zejść po resztę

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 czerwca 2017, 09:14

<3Wbwmp2.png <3
  • Nola Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2017, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eli wrote:
    Mi ostatnio lekarz tlumaczyl na wizycie, ze powoli tworzy sie lozysko, ale moze byc tak, ze progesteron troche spadnie zanim wytworzy sie calkowicie i moze pojawic sie nawet plamienie, z tym, ze ja biore luteine i duphadton i wlasnie, zeby nie bylo takiej sytuacji kazal pobrac jeszcze jakis czas. Przepraszam, ze tak niemedycznie tlumacze, ale inaczej nie umiem. A u Ciebie jest juz lozysko?
    Wykształca się. Narazie to kosmówka (trofoblast) i przekształca się w łożysko. Właśnie wiem, że ono w pełni się wytworzy dopiero koło 16-20tc dlatego pobiorę jeszcze Luteinę i chciałabym szczęsliwego zakończenia w postaci odstawiena i żeby było wszystko dobrze już bez wspomagaczy tylko tak ze mnie naturalnie :) Dzięki dziewczyny! trochę sie uspokoiłam

2nn3dqk3kf70gzik.png
  • Lunk_a Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2017, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem ciekawa jakie parametry z usg wpisuje się w te statystykę. Tutaj zdaje się czytałam że przeziernosc i akcje serca płodu

Nie wiem jak inne czynniki jak wielkość kości nosowej pęcherza itd
    Pewnie dopytam lekarza jak da mi znać z wynikiem.

iv09i09katk65tr1.png
  • Kamcia1988 Ekspertka

Wysłany: 5 czerwca 2017, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej hej, witam się w 12 tygodniu :)

agii81, Szczesliwa_mamusia, Sunshine_111, magdzia26, Lady Savage, Aztoria, editchen, Edith, Tizzi lubią tę wiadomość

w4sq43r8x4wdamie.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 czerwca 2017, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem pp dentyscie. Mam dwa zeby zrobione t,n wlozone lekarstwo. Dentystka mowila ze mozna, mam nadzieje ze mnie nie oszukala:p ten ulamany zab byl okropny. Powiedziala ze jak zacznie bolec w czasie tego lekarstwa (za dwa tyg wizyta) to kanalowka. Drugi zab to 7 w niej mialam pol plomby tej srebnej( te trujace) pol gdzies wypadlo a te bol wyskoczylo same,nie wiercila bo sie moze uwalniac jakies zwiazki toksyczne wiec na szczescie wylazlo w calosci.

Mialyscie zakladne w ciazy lekarstwo do zeba??
    A znieczulenia nie mialam bo nie bylo gleboko. Moze dwa razy jęknelam i tyle

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 czerwca 2017, 09:28

• Nola Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2017, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przy okazji witam się w 15 tygodniu. Czy Wy też już tak bardzo chciałybyście mieć widoczny brzuszek taki twardy ciążowy typowo (a nie jedzeniowy :P ? Chciałabym już czuć kopniaki byłabym spokojniejsza :) Nie mogę się już doczekać tej dumy jak idę z brzuszkiem w letniej sukience ulicą :)Niestety największe brzuchy przypadną nam na jesień/zimę jak będziemy poubierane i nic nie będziemy umiały na siebie wciągnąć :)

Szczesliwa_mamusia, Wachciowa, Sunshine_111, magdzia26, Aztoria, k878, editchen, Tizzi lubią tę wiadomość

2nn3dqk3kf70gzik.png
  • Wachciowa Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2017, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amus87 wrote:

Mialyscie zakladne w ciazy lekarstwo do zeba??

Tak. Byłam nawet kilka razy na wymianie trutki.

f2wl2n0ajybxw4ws.png

2nn33e3kzqao0cl3.png
    06.06.19 174
    09.06.19 857
    21.06.19 <3
    12.07.19 2.69cm
    07.08.19 7.19cm💙
  • Nola Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2017, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Modrzewiowa wrote:
    Nola, ja badam progesteron co 2 tygodnie. Takie mam zalecenia.

Na początku miałam 38ng/ml potem 30 ng/ml i w końcu 23ng/ml w 9 tyg. Od tego momentu mam włączone 2 x 100 mg luteiny.
    Kolejne badanie będę robiła w poniedziałek po 24 godzinnej przerwie w braniu luteiny
    Modrzewiowa a krwawiłas? czy skąd miałaś zalecenia żeby badać Były jakieś przesłanki? bo ja nie krawię ale i tak panicznie sie boję że coś się stanie dzidziusiowi i nawet nie będę miała objawów. Ja na początku ciąży progesteron 55, później 32 a w 14TYG 25 :( bałam się że to za mało i dlaczego spada :( a lekarz jakoś się nie przejmuje :( i to mnie najbardziej martwi a może właśnie nie powinno i to ja panikuję ehhh :P tak źle i tak niedobrze

2nn3dqk3kf70gzik.png
  • Wachciowa Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2017, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nola wrote:
    Przy okazji witam się w 15 tygodniu. Czy Wy też już tak bardzo chciałybyście mieć widoczny brzuszek taki twardy ciążowy typowo (a nie jedzeniowy :P ? Chciałabym już czuć kopniaki byłabym spokojniejsza :) Nie mogę się już doczekać tej dumy jak idę z brzuszkiem w letniej sukience ulicą :)Niestety największe brzuchy przypadną nam na jesień/zimę jak będziemy poubierane i nic nie będziemy umiały na siebie wciągnąć :)

Dobrze że większość butów zimowych jest na zamek. Chociaż z tym nie powinno być problemu :D

f2wl2n0ajybxw4ws.png

2nn33e3kzqao0cl3.png
    06.06.19 174
    09.06.19 857
    21.06.19 <3
    12.07.19 2.69cm
    07.08.19 7.19cm💙
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 czerwca 2017, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wachciowa wrote:
    Tak. Byłam nawet kilka razy na wymianie trutki.
    Dziekuje za odpowiedz :)

Mam jeszcxe dwa zeby do robienia ale delikatne dziurki juz. I ponporodzie wywali mi srebrna plombe z jednego zeba i zalozy normalna. Ale to potem.

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 czerwca 2017, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nola wrote:
    Ja niee ale ja gruba jestem :p
    Moja sasiadka ma 20 tydz obecnie i ogolnie miala normalna budowe ciala a teraz wyglada jak w 8 msc !:D taki brzchol ciazowy ze szok :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 czerwca 2017, 09:57

• k878 Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2017, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agii81 wrote:
    W temacie terminów to mi wg OM wychodzi 04.12 , z USG 01.12. Sama nie wiem, którego się trzymać, aczkolwiek 01.12 wyszedł mi na dwóch USG, więc chyba jest bardziej prawdopodobny. No cóż zobaczymy

Przy takiej różnicy to chyba nie ma większego znaczenia. Ja też mam z miesiączki 14 czy 15.12 (bo różnie lekarze liczą) a z USG 10.12.

Mi gin powiedziała, że przy tak małej różnicy nic się nie zmienia czyli żeby się posługiwać tym z OM, ale przecież wiem, że mam cykle 25-26 dni, więc nie rozumiem, czemu mam się posługiwać "standardowym" 28-dniowym; tym bardziej, że dzidzia rozmiarem ewidentnie do tego pasuje. I dlatego generalnie posługuję się tym 10.12, ale co tam, zdarzają się wcześniak i przenoszone, więc póki co wszystko jedno :-)

Lunk_a - z USG to kość nosowa, NT, jakieś parametry serca, ale nie wiem już które oraz przepływ w wątrobie płodu.

Amus - ja też miałam zęba robionego, normalnie, nie kanałowo, ale mi potem spuchło strasznie dziąsło i coś mi zakładała przeciwbólowo-leczącego; byłam tak obolała, że nie dopytałam o skład, ale powiedziała, że spokojnie w ciąży można.

Ja wciąż przeziębiona :-( niby już było wszystko dobrze, ale czasami mam fale gorączki (takie do 37,2 na szczęście), bolące gardło i zapchany nos :(
    Od ilości miodu, syropu klonowego i soku malinowego jakie pochłaniam chyba dostanę cukrzycy...A czosnek i cebula mi już bokiem wychodzi.

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 czerwca 2017, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jej ale nie lubie smaku tego lekarstwa masakra az mi sie podnosi

• nesairah Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2017, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny! Dawno się nie odzywałam, ale ciągle czytam co się dzieje u Was.

Co do wyników PAPPA i luteiny - ja biorę od początku ciąży 2x100 i mi wynik PAPPA wyszedł prawidłowo. Tizzi z tego, co kojarzę jesteś jeszcze młodziutka, chyba rok młodsza ode mnie, więc nie martw się na zapas. Czuję, że będzie dobrze. Ten test to tylko statystyka.

Powiem Wam, że ja ciągle czuję się tak sobie... jeszcze sporadycznie zdarzają się wymioty. Cieszę się, że nie śpię już całymi dniami... ale szybko się męczę. Ostatnio mój kot mnie znienawidził - gryzie mnie po nogach :D słyszałam, że koty jakoś wyczuwają ciążę i zmienia się ich stosunek do ciężarnej, raz na lepsze, a raz na gorsze.

Po prenatalnych postanowiliśmy powiedzieć o ciąży rodzicom i przyszłym teściom. W sumie ucieszyli się, ale nie są zadowoleni, że dziecko urodzi się przed ślubem. A to, że będzie chrzest razem ze ślubem jest dla nich nie do przeżycia :D Trudno, to nasze wybory, jakoś muszą to zaakceptować.

Największe obawy mam przed poinformowaniem pracodawcy i współpracowników. Jakoś czuję, że zostanę wyalienowana... dlatego wolałabym powiedzieć tuż przed samym L4, czyli końcem lipca, ale do tego czasu nie ukryję brzucha :( więc koniec końców postanowiłam powiedzieć po następnej wizycie, którą mam zaplanowaną na 22 czerwca. To będzie już 16 tydzień, może jeszcze jakoś ukryję brzuch do tego czasu.

A jak tam wasze brzuszki? Widoczne?

Tizzi lubi tę wiadomość

preg.png

2017 - 👦, 2021 - 👶

2016 - [*] 6tc 👼
    2019 - [*] 6tc 👼
    2022 - cb💔
  • MalaHD Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2017, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wczoraj miałam mały kryzys, ryczałam, że jestem gruba i brzydka :P
    Byłam wysportowana, miałam ładne ciało i ciężko jest mi się z tym pogodzić. Ćwiczę codziennie, jem mniej niż przed ciążą a sadło mi rośnie, to nie jest brzuch ciążowy tylko tłuszcz. Bardzo o siebie dbam i wiem, że nie jest to moja wina oraz jestem najszcześliwsza na świecie, że zostanę mamą ale czasem mnie takie myśli nachodzą, że tylko wyję. Wam też się zdarza nad sobą tak użalać?

klz9jw4z5xllyqdn.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 czerwca 2017, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    K878 w ciazy niestety jestesmy bardzo podatne na chorobska ale mysle ze takie przeziebienia nie szkodzą. Tylko szkoda zr tak sie bied a meczysz :/ moze to w konvu opusci. Ja mam gardlo straszne ale yo mam jakas alergie bo momentalnie kichanie smarkanie i swedzenie gardla

‹‹ 484 485 486 487 488 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nie pozwól, by decydował przypadek – świadomie zaplanuj swoje rodzicielstwo

Planowanie rodziny to proces, który wymaga nie tylko przygotowania emocjonalnego, ale również kompleksowego podejścia zdrowotnego. Współczesna medycyna oferuje narzędzia, które pozwalają przyszłym rodzicom świadomie zadbać o zdrowie swojego potomstwa. W tym kontekście niezwykle istotne jest zrozumienie roli genetyki i docenienie możliwości wczesnego wykrywania ryzyka chorób dziedzicznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ