Grudzień 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyJoozefka - przykro mi z powodu cierpienia Twojego synka. Trzymam mocno kciuki, żeby Twoje kolejne dziecko urodziło sie zdrowe. Życzę Ci tego z całego serca. Podziwiam Cię, że jesteś tak silna i zdecydowałaś sie z mężem na kolejne dziecko.
Jooozefka lubi tę wiadomość
-
Szczesliwa_mamusia wrote:Joozefka - przykro mi z powodu cierpienia Twojego synka. Trzymam mocno kciuki, żeby Twoje kolejne dziecko urodziło sie zdrowe. Życzę Ci tego z całego serca. Podziwiam Cię, że jesteś tak silna i zdecydowałaś sie z mężem na kolejne dziecko.
Nie zdecydowałam się...to by było szaleństwo i skrajna nieodpowiedzialność...mam już 3 dzieci więc że tak powiem mała ta nasza rodzina nie była...to była totalna wpadka...najprawdopodobniej w 30 dniu cyklu stąd w 7t5d nawet serduszka nie było...teraz poproszę o podwiązanie jajowodów przy cc
Mama: c 2010; s 2011; c 2012 c 2017;
i aniołków (*) 2009;2014 -
nick nieaktualny
-
Mamookruszka - ty zmieniłaś suwaczek na termin wg usg tak? Bo była mniejsza różnica między nami wcześniej12.12.2017 - jestem
Izabela, 55cm i 4450g
Córcia Aleksandra 02.2011 - 57cm i 4250g
Aniołek 10 tc (*) 03.08.2015
Aniołek 9tc (*) 03.03.2016
Aniołek 5tc (*) 06.05.2016
Aniołek 10 tc (*) 15.07.2016
-
Jacqueline wrote:Mamookruszka - ty zmieniłaś suwaczek na termin wg usg tak? Bo była mniejsza różnica między nami wcześniej
Przepraszam że się wtrącam.. Jeżeli gin wyznaczył mi "ostateczny" termin na tydzień szybciej niż z om to jestem w 16 tygodniu czy w 15? Którym terminem mam się posługiwać bo zglupialam. -
Wachciowa - ja się trzymałam terminu z usg I trymestru, miałam je w 11t2d i ciąża wychodziła wtedy 3 dni starsza i w sumie tak też urodziła się córka, dzień wcześniej zaczęły się skurcze i urodziła się wg terminu z tego usg. Potem wychodziły jajca totalne na usg, w 31t3d było już prawie 2 tygodnie różnicy, w sensie, że ciąża starsza. Ja bym się trzymała tego terminu z usg jak wyznaczył gin na prenatalnych chyba.
Wachciowa lubi tę wiadomość
12.12.2017 - jestemIzabela, 55cm i 4450g
-
nick nieaktualnyAlxawl wrote:ja to bym chciała usłyszeć to co 6 lat temu na polowkowych - że wszystko jest ok i dzidziuś pięknie rośnie:)
teraz większe zmartwienia to u mnie infekcje i ich wpływ na rozwój maluszka...
editchen, spróbuj jeździć detektorem niżej, tam gdzie masz włosy łonowe i lekko powyżej nich i dociśnij go do skóry. nie bój sięja mam troszkę tluszczyku na brzuchu a u mnie było serduszko słychać już w 10+3 :>
-
Jooozefka wrote:Nie zdecydowałam się...to by było szaleństwo i skrajna nieodpowiedzialność...mam już 3 dzieci więc że tak powiem mała ta nasza rodzina nie była...to była totalna wpadka...najprawdopodobniej w 30 dniu cyklu stąd w 7t5d nawet serduszka nie było...teraz poproszę o podwiązanie jajowodów przy cc
Editchen, mamaginekolog kiedyś o tym mówiła w kontekście badania usg i dopplera, nawet balsam na skórze brzucha może utrudniać badanie, dlatego na wszelki wypadek nie smaruję się niczym dzień przed i w dniu wizyty
A i jeszcze jedna ważna rzecz, jestem w 14tc a ostatnio szukałam serduszka bite pół godziny, Psotka uciekała po całym brzuchu przede mną a przecież ma już ponad 7cm, więc teoretycznie powinno być łatwo znaleźćTakże cierpliwości i wytrwałości bo czasem Dzieci lubią robić psikusy i się chować przed nami
Jacqu, tak jest, zmieniłam zgodnie ze słowami lekarza, że przy takiej różnicy w wieku ciąży pod uwagę bierze się tylko wiek z usg 1 trymestru a termin om już się pomija wtedyChociaż Ty pewnie też niedługo zmienisz suwaczek bo prenatalne się zbliżają a Twoje Maleństwo też było większe niż z om, prawda?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 czerwca 2017, 21:38
editchen lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnymnie w końcu przestało piec alleluja hehe ale robic mi się zylaczek czy hemoroid
w 1 ciazy nie miałam więc to dlla mnie niestety nowośc. nie boli tylko troche sie dziwnie z tym czuje, czasami zapiecze. Zapytam gina we wtorek czy to mam czymś smarowac:)
-
Mamookruszka - no tak, niby 2 dni starsze z usg czy coś, ciekawe jak będzie na prenatalnym. Pewnie masz racje i zmienię, tego terminu z usg trzymałam się z córką właśnie12.12.2017 - jestem
Izabela, 55cm i 4450g
-
nick nieaktualny
-
Jacqueline wrote:Wachciowa - ja się trzymałam terminu z usg I trymestru, miałam je w 11t2d i ciąża wychodziła wtedy 3 dni starsza i w sumie tak też urodziła się córka, dzień wcześniej zaczęły się skurcze i urodziła się wg terminu z tego usg. Potem wychodziły jajca totalne na usg, w 31t3d było już prawie 2 tygodnie różnicy, w sensie, że ciąża starsza. Ja bym się trzymała tego terminu z usg jak wyznaczył gin na prenatalnych chyba.
Dziękuję. Lekarz mi właśnie tłumaczył że wyznacza mi ten termin i na późniejsze daty które wynikną podczas badań Usg nie mam już tak zwracać uwagi. Zobaczymy. -
nick nieaktualny
-
Mamaokruszka wrote:Nie chcę Cię martwić, ale podwiązanie jajowodów jest w Polsce nielegalne. Mojej bliskiej koleżance, mimo, że ostatnia ciąża prawie kosztowała ją życie (poważne powikłania po 3 cc, 2 tygodnie na OIOMIe) nie podwiązano jajowodów, lekarz wykręcał się, że nie wolno ale przy tym upominał ją, że kolejna ciąża może ją zabić...
Editchen, mamaginekolog kiedyś o tym mówiła w kontekście badania usg i dopplera, nawet balsam na skórze brzucha może utrudniać badanie, dlatego na wszelki wypadek nie smaruję się niczym dzień przed i w dniu wizyty
Jacqu, tak jest, zmieniłam zgodnie ze słowami lekarza, że przy takiej różnicy w wieku ciąży pod uwagę bierze się tylko wiek z usg 1 trymestru a termin om już się pomija wtedyChociaż Ty pewnie też niedługo zmienisz suwaczek bo prenatalne się zbliżają a Twoje Maleństwo też było większe niż z om, prawda?
Zatem u mnie będzie nielegalnie...rozmawiałam już z ginem...bardziej martwi mnie to, że jest niezgodne z religią ...a jesteśmy wierzącą rodziną...wezmę ten grzech na siebie...bo skoro nie moge opanować własnego cyklu i płodności (mam PCO) to nie chcę narażać kolejnego potencjalnego dzieciątka na chorobę...a jeszcze jestesmy zbyt młodym małżeństwem by rezygnować z seksu...
Mama: c 2010; s 2011; c 2012 c 2017;
i aniołków (*) 2009;2014 -
Kiedyś może lekarze do tego inaczej podchodzili, moja ciocia rodziła dawno temu bo 30 lat temu pierwsze dziecko, drugie za 4 lata i kolejne za 4 znowu, ostatnia ciąża wpadka i bliźniaki. Z tego co mi wiadomo lekarzowi nic w łapę nie dali, też miała problemy zdrowotne już w związku z ostatnią ciążą i ma duże problemy z chodzeniem też obecnie, lekarz na jej prośbę podwiązał jej jajowody przy ostatniej cesarce.
Pamiętacie kiedyś było głośno w telewizji o kobiecie której lekarz ze względu na "jej dobro" podwiązał jajowody. Huczało, że to bez jej zgody czy coś.
Moim zdaniem jeśli istnieje duże ryzyko, że kolejna ciąża niesie z sobą duże prawdopodobieństwo urodzenia chorego dziecka bądź ma zagrażać zdrowiu/życiu matki, to powinno być podobnie jak z ustawa aborcyjną która jest i tak restrykcyjna u nas.12.12.2017 - jestemIzabela, 55cm i 4450g
-
Jacqueline wrote:Mamookruszka - no tak, niby 2 dni starsze z usg czy coś, ciekawe jak będzie na prenatalnym. Pewnie masz racje i zmienię, tego terminu z usg trzymałam się z córką właśnie
W jednym mierzeniu nawet wyszło 7-8 dni starsze ale oprogramowanie liczy średnią z 3 pomiarów i finalnie zostało 6 dni
-
Joozefka to straszne co musicie przechodzić jako rodzice... noi wasz synek...ile musi się nacierpiec ;( ja jestem wierząca ale nigdy po prostu nigdy nie zrozumiem dlaczego takie małe istotki...dlaczego dzieci muszą tak cierpieć...chorować
to jest straszne
ja myślę że to dziecko które wam zostało dane na pewno nie jest "przez przypadek" myślę że jest w tym dużo głębszy sens i myślę że będzie ono w 100 % zdrowe