X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudzień 2017
Odpowiedz

Grudzień 2017

Oceń ten wątek:
  • Anuśka...G Ekspertka

Wysłany: 6 czerwca 2017, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jooozefka wrote:
    Ja 2 dni w sumie leżałam i odsypiałam...ale mnie przy krwawieniu strasznie poleciała hemoglobina...z 16.4 na 13.2 ...nigdy w życiu nawet po porodach nie miałam tak niskiej...zawsze mam "męską" krew...gęstą i ciężką...a teraz co dziennie sprzątam...ale nie odkurzam i nie noszę miski z praniem...mąż to robi...ale ubrania np już sama rozwieszam...po wyjściu jeszcze raz plamiłam...ale wtedy odprowadziłam córeczki do przedszkola...a mam kawałek...widać dla mnie to za daleko było...
    reasumując...pomyśl 3 razy zanim coś zrobisz...lepiej mieć nieposprzątane niż zaszkodzić dzieciaczkowi...
    Aha ok, no właśnie tak myślę że przede wszystkim nie dźwigać...resztę rzeczy robić normalnie, tylko duuuużo więcej w między czasie odpoczywać
    Muszę jeszcze do pracy trochę pochodzić i pokończyć kilka tematów, ale to z trzy dni w tyg po 2/4 godzinki maks
    Dzięki Jooozefka :*

Jooozefka lubi tę wiadomość

gann3e3klgptngn9.png
  • Lunk_a Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2017, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przy plamieniach miałam powiedziane ZWOLNIĆ
    Ale to plamienia. Przy krwawieniu na pewno trzeba dużo odpoczywać nie dźwigać
    .
    Słuchaj intuicji podpowie jak będziesz przeginała ;) wiem o czym mówisz bo też mam adhd :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 czerwca 2017, 13:34

iv09i09katk65tr1.png
  • Anuśka...G Ekspertka

Wysłany: 6 czerwca 2017, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczesliwa_mamusia wrote:
    Anuska-ja staram się jak najwięcej leżeć. Wstanę, wstawię pranie i odpoczywam. Po 15min znowu wstanę- ogarnę kuchnie ( wstawię brudy do zmywarki, posprzątam blaty) i znowu sie położę. Bo z doświadczenia wiem, że jak są dużo chce zrobić, to w głowie mi się kołuje i zaczyna ciągnąć mnie brzuch i mam zwiększone plamienie. Jak robię powoli, to jest ok. Niestety, dopuki mi się krwiak nie wchłonie, to tak musi być :)

A.. Ja też nie odkurzam. Nie noszę też nic ciezkiego.
    No właśnie ja chyba tak w sobotę się dobiłam, cały dzień na nogach...
    Teraz będę też tak robić jak Ty Szczęśliwa... Dziękuję :)

gann3e3klgptngn9.png
  • Anuśka...G Ekspertka

Wysłany: 6 czerwca 2017, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lunk_a wrote:
    Ja przy plamieniach miałam powiedziane ZWOLNIĆ
    Ale to plamienia. Przy krwawieniu na pewno trzeba dużo odpoczywać nie dźwigać
    .
    Słuchaj intuicji podpowie jak będziesz przeginała ;) wiem o czym mówisz bo też mam adhd :)
    Dziękuję :)

gann3e3klgptngn9.png
  • Lady Savage Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2017, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia1988 wrote:
    Mi nic ginekolog nie kazał brać.... na własną rękę biorę kwas foliowy i wit D 2000j.
    Te tabletki z kwasem DHA słyszałam, że od 4 msc się bierze... już sama nie wiem... może powinnam już sobie kupić... ??? ;/

pierwsze co słyszę, ale jeśli mu ufasz to rób jak Ci poradził, ja od pozytywnego testu biorę femibion, od 4 dni biorę femibion 2. Ginekolog na pierwszej wizycie mnie zapytała co biorę, powiedziałam, że te wyżej wymienione witaminy. Usyszałam odpowiedz, że bardzo dobrze.

3 cykl :) Zuzanna Zofia, 20.08.2015, 3180, 56 cm
    relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 czerwca 2017, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam piekna morfologie i tez mi gin mowil ze tylko kwas inne np dhea dopiero od 2 trym

• nesairah Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2017, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lunk_a wrote:
    Hehe no popatrz czarodziejko a jakim cudem?
    Bo lekarz na usg tak sugerował :)

Z tego co wiem, jeżeli wynik PAPPa (w tych jednostkach MoM) jest bliżej 0,5 to wróży chłopca, a jeżeli bliżej 1,5 to dziewczynka :) U mnie się sprawdza, na tym etapie lekarz obstawia 80% chłopca, a wynik PAPPa, mam 0,6.

preg.png

2017 - 👦, 2021 - 👶

2016 - [*] 6tc 👼
    2019 - [*] 6tc 👼
    2022 - cb💔
  • Kumrara Przyjaciółka

Wysłany: 6 czerwca 2017, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja od początku biorę folik mama. Teraz 2/3 ale w pierwszym trymestrze brałam jedynkę. Skład ma fajny bo nie przepakowany a i cena przyzwoita. Lekarz mi go polecił i dobrze się po nim czuję.

ckaivfxmagzbj3ny.png
  • Lunk_a Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2017, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nesairah wrote:
    Z tego co wiem, jeżeli wynik PAPPa (w tych jednostkach MoM) jest bliżej 0,5 to wróży chłopca, a jeżeli bliżej 1,5 to dziewczynka :) U mnie się sprawdza, na tym etapie lekarz obstawia 80% chłopca, a wynik PAPPa, mam 0,6.
    Dzięki za wytłumaczenie ;) ciekawa teoria pewnie z odrobiną prawdy :)

iv09i09katk65tr1.png
  • belle_maman88 Przyjaciółka

Wysłany: 6 czerwca 2017, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia1988 wrote:
    Mi nic ginekolog nie kazał brać.... na własną rękę biorę kwas foliowy i wit D 2000j.
    Te tabletki z kwasem DHA słyszałam, że od 4 msc się bierze... już sama nie wiem... może powinnam już sobie kupić... ??? ;/
    Ja w pierwszym trymestrze w poprzedniej i tej ciazy biore tylko kwas foliowy a MamaDHA zaczynam dopiero od 2 trymestru :) tak zaleca moj gin.

belle_maman88
    2nn3flw1hqf6daru.png

bl9ccwa15ywuhbhd.png
  • nesairah Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2017, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lunk_a wrote:
    Dzięki za wytłumaczenie ;) ciekawa teoria pewnie z odrobiną prawdy :)

Czytałam już różne historie, raz się sprawdza, raz nie, ale statystycznie w większości przypadków jednak ta wróżba się spełnia :) W sumie ja się cieszę, ciągle gdzieś z tyłu głowy miałam synka. A mój P jak się cieszy! Już wymyśla co będą razem robić... chwali się, że będzie miał syna :)

preg.png

2017 - 👦, 2021 - 👶

2016 - [*] 6tc 👼
    2019 - [*] 6tc 👼
    2022 - cb💔
  • k878 Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2017, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chicken,

na pewno powiedz lekarzowi; ja odkąd miałam dziwne skoki to mierzę regularnie i spisuję, pokażę gin; endo pokazywałam już to stwierdziła, że nie widzi u nie problemu;

nie wiem ile kawy/herbaty pijesz; ja prawie wcale, więc przy takim ciśnieniu jak Twoje to bym se strzeliła herbatkę

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • Lunk_a Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2017, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nesairah wrote:
    Czytałam już różne historie, raz się sprawdza, raz nie, ale statystycznie w większości przypadków jednak ta wróżba się spełnia :) W sumie ja się cieszę, ciągle gdzieś z tyłu głowy miałam synka. A mój P jak się cieszy! Już wymyśla co będą razem robić... chwali się, że będzie miał syna :)
    To taka bardziej medyczna wróżba
    Może ja nawet jakieś naukowe wyjaśnienie jeśli się sprawdza

iv09i09katk65tr1.png
  • ara Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2017, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amus87 wrote:
    Czyli masz gdzies zlecenie albo o dzielo??

nie, obie umowy to umowy o pracę na czas nieokreślony

• chicken Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2017, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    k878 wrote:
    chicken,

na pewno powiedz lekarzowi; ja odkąd miałam dziwne skoki to mierzę regularnie i spisuję, pokażę gin; endo pokazywałam już to stwierdziła, że nie widzi u nie problemu;

nie wiem ile kawy/herbaty pijesz; ja prawie wcale, więc przy takim ciśnieniu jak Twoje to bym se strzeliła herbatkę
    zero kawy i herbaty
    Jak jest zima to wtedy pije sobie herbatki i to wszystko

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 czerwca 2017, 14:31

geeky-2017-12-12.jpg
  • k878 Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2017, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja trafiłam do super internistki;

przy okazji zapytałam czy teraz przy przeziębieniu mogę badać cytomegalię, bo chciałam sobie zrobić, a on na to "ale jak to sobie zrobić, to nie ma tego w standardzie?" i dała mi skierowanie; co prawda na IgG tylko, ale zawsze 50 zł do przodu

pół godziny u niej siedziałam, osłuchała mnie dokładnie, do uszu zajrzała, gardła, pomacała węzły chłonne; dawno nie byłam u takiego lekarza

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • nesairah Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2017, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    k878 wrote:
    a ja trafiłam do super internistki;

przy okazji zapytałam czy teraz przy przeziębieniu mogę badać cytomegalię, bo chciałam sobie zrobić, a on na to "ale jak to sobie zrobić, to nie ma tego w standardzie?" i dała mi skierowanie; co prawda na IgG tylko, ale zawsze 50 zł do przodu

pół godziny u niej siedziałam, osłuchała mnie dokładnie, do uszu zajrzała, gardła, pomacała węzły chłonne; dawno nie byłam u takiego lekarza

Ja właśnie muszę się wybrać do internisty. Mój gin mówił coś o EKG, że internista powinien zrobić. Miałaś robione?

preg.png

2017 - 👦, 2021 - 👶

2016 - [*] 6tc 👼
    2019 - [*] 6tc 👼
    2022 - cb💔
  • k878 Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2017, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    EKG? nie; a po co EKG

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • nesairah Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2017, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    k878 wrote:
    EKG? nie; a po co EKG

No własnie nie wiem... ale jest szansa, że źle zrozumiałam gina, bo to było na prenatalnych i byłam podekscytowana wynikami i w ogóle. Coś mi w głowie stuka, ale nie jestem pewna, że na 100% mówił o EKG. Zresztą internista ma wpisać w kartę ciąży, że konsultacja się odbyła, bez szczegółów.

preg.png

2017 - 👦, 2021 - 👶

2016 - [*] 6tc 👼
    2019 - [*] 6tc 👼
    2022 - cb💔
  • k878 Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2017, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a nie o KTG? to jest echo serca płodu

a co do podekscytowania to też tak mam ;)
    od jakiegoś czasu wszędzie chodzę z notatnikiem i długopisem i od razu przerywam lekarzowi, że już już, tylko sobie zapiszę

internista? serio? w mojej karcie spoza ginekologicznych rzeczy to jest tylko stomatolog;

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 czerwca 2017, 15:15

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
‹‹ 494 495 496 497 498 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Masz objawy duszności wydechowej, ale nie jesteś zdiagnozowany? Lekarz online może pokierować Cię dalej

Duszność wydechowa utrudnia oddychanie, szczególnie podczas wydychania powietrza. Uczucie braku tchu może budzić niepokój. Jeśli doświadczasz takich objawów, a diagnoza wciąż nie jest postawiona, warto skonsultować się z lekarzem. Konsultacja online to szybki sposób na omówienie symptomów, uzyskanie wstępnej oceny i wskazówek dotyczących dalszej diagnostyki.

CZYTAJ WIĘCEJ