X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudzień 2017
Odpowiedz

Grudzień 2017

Oceń ten wątek:
  • Anuśka...G Ekspertka

Wysłany: 6 czerwca 2017, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jooozefka wrote:
    Ja 2 dni w sumie leżałam i odsypiałam...ale mnie przy krwawieniu strasznie poleciała hemoglobina...z 16.4 na 13.2 ...nigdy w życiu nawet po porodach nie miałam tak niskiej...zawsze mam "męską" krew...gęstą i ciężką...a teraz co dziennie sprzątam...ale nie odkurzam i nie noszę miski z praniem...mąż to robi...ale ubrania np już sama rozwieszam...po wyjściu jeszcze raz plamiłam...ale wtedy odprowadziłam córeczki do przedszkola...a mam kawałek...widać dla mnie to za daleko było...
    reasumując...pomyśl 3 razy zanim coś zrobisz...lepiej mieć nieposprzątane niż zaszkodzić dzieciaczkowi...
    Aha ok, no właśnie tak myślę że przede wszystkim nie dźwigać...resztę rzeczy robić normalnie, tylko duuuużo więcej w między czasie odpoczywać
    Muszę jeszcze do pracy trochę pochodzić i pokończyć kilka tematów, ale to z trzy dni w tyg po 2/4 godzinki maks
    Dzięki Jooozefka :*

Jooozefka lubi tę wiadomość

gann3e3klgptngn9.png
  • Lunk_a Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2017, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przy plamieniach miałam powiedziane ZWOLNIĆ
    Ale to plamienia. Przy krwawieniu na pewno trzeba dużo odpoczywać nie dźwigać
    .
    Słuchaj intuicji podpowie jak będziesz przeginała ;) wiem o czym mówisz bo też mam adhd :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 czerwca 2017, 13:34

iv09i09katk65tr1.png
  • Anuśka...G Ekspertka

Wysłany: 6 czerwca 2017, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczesliwa_mamusia wrote:
    Anuska-ja staram się jak najwięcej leżeć. Wstanę, wstawię pranie i odpoczywam. Po 15min znowu wstanę- ogarnę kuchnie ( wstawię brudy do zmywarki, posprzątam blaty) i znowu sie położę. Bo z doświadczenia wiem, że jak są dużo chce zrobić, to w głowie mi się kołuje i zaczyna ciągnąć mnie brzuch i mam zwiększone plamienie. Jak robię powoli, to jest ok. Niestety, dopuki mi się krwiak nie wchłonie, to tak musi być :)

A.. Ja też nie odkurzam. Nie noszę też nic ciezkiego.
    No właśnie ja chyba tak w sobotę się dobiłam, cały dzień na nogach...
    Teraz będę też tak robić jak Ty Szczęśliwa... Dziękuję :)

gann3e3klgptngn9.png
  • Anuśka...G Ekspertka

Wysłany: 6 czerwca 2017, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lunk_a wrote:
    Ja przy plamieniach miałam powiedziane ZWOLNIĆ
    Ale to plamienia. Przy krwawieniu na pewno trzeba dużo odpoczywać nie dźwigać
    .
    Słuchaj intuicji podpowie jak będziesz przeginała ;) wiem o czym mówisz bo też mam adhd :)
    Dziękuję :)

gann3e3klgptngn9.png
  • Lady Savage Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2017, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia1988 wrote:
    Mi nic ginekolog nie kazał brać.... na własną rękę biorę kwas foliowy i wit D 2000j.
    Te tabletki z kwasem DHA słyszałam, że od 4 msc się bierze... już sama nie wiem... może powinnam już sobie kupić... ??? ;/

pierwsze co słyszę, ale jeśli mu ufasz to rób jak Ci poradził, ja od pozytywnego testu biorę femibion, od 4 dni biorę femibion 2. Ginekolog na pierwszej wizycie mnie zapytała co biorę, powiedziałam, że te wyżej wymienione witaminy. Usyszałam odpowiedz, że bardzo dobrze.

3 cykl :) Zuzanna Zofia, 20.08.2015, 3180, 56 cm
    relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 czerwca 2017, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam piekna morfologie i tez mi gin mowil ze tylko kwas inne np dhea dopiero od 2 trym

• nesairah Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2017, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lunk_a wrote:
    Hehe no popatrz czarodziejko a jakim cudem?
    Bo lekarz na usg tak sugerował :)

Z tego co wiem, jeżeli wynik PAPPa (w tych jednostkach MoM) jest bliżej 0,5 to wróży chłopca, a jeżeli bliżej 1,5 to dziewczynka :) U mnie się sprawdza, na tym etapie lekarz obstawia 80% chłopca, a wynik PAPPa, mam 0,6.

preg.png

2017 - 👦, 2021 - 👶

2016 - [*] 6tc 👼
    2019 - [*] 6tc 👼
    2022 - cb💔
  • Kumrara Przyjaciółka

Wysłany: 6 czerwca 2017, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja od początku biorę folik mama. Teraz 2/3 ale w pierwszym trymestrze brałam jedynkę. Skład ma fajny bo nie przepakowany a i cena przyzwoita. Lekarz mi go polecił i dobrze się po nim czuję.

ckaivfxmagzbj3ny.png
  • Lunk_a Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2017, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nesairah wrote:
    Z tego co wiem, jeżeli wynik PAPPa (w tych jednostkach MoM) jest bliżej 0,5 to wróży chłopca, a jeżeli bliżej 1,5 to dziewczynka :) U mnie się sprawdza, na tym etapie lekarz obstawia 80% chłopca, a wynik PAPPa, mam 0,6.
    Dzięki za wytłumaczenie ;) ciekawa teoria pewnie z odrobiną prawdy :)

iv09i09katk65tr1.png
  • belle_maman88 Przyjaciółka

Wysłany: 6 czerwca 2017, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia1988 wrote:
    Mi nic ginekolog nie kazał brać.... na własną rękę biorę kwas foliowy i wit D 2000j.
    Te tabletki z kwasem DHA słyszałam, że od 4 msc się bierze... już sama nie wiem... może powinnam już sobie kupić... ??? ;/
    Ja w pierwszym trymestrze w poprzedniej i tej ciazy biore tylko kwas foliowy a MamaDHA zaczynam dopiero od 2 trymestru :) tak zaleca moj gin.

belle_maman88
    2nn3flw1hqf6daru.png

bl9ccwa15ywuhbhd.png
  • nesairah Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2017, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lunk_a wrote:
    Dzięki za wytłumaczenie ;) ciekawa teoria pewnie z odrobiną prawdy :)

Czytałam już różne historie, raz się sprawdza, raz nie, ale statystycznie w większości przypadków jednak ta wróżba się spełnia :) W sumie ja się cieszę, ciągle gdzieś z tyłu głowy miałam synka. A mój P jak się cieszy! Już wymyśla co będą razem robić... chwali się, że będzie miał syna :)

preg.png

2017 - 👦, 2021 - 👶

2016 - [*] 6tc 👼
    2019 - [*] 6tc 👼
    2022 - cb💔
  • k878 Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2017, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chicken,

na pewno powiedz lekarzowi; ja odkąd miałam dziwne skoki to mierzę regularnie i spisuję, pokażę gin; endo pokazywałam już to stwierdziła, że nie widzi u nie problemu;

nie wiem ile kawy/herbaty pijesz; ja prawie wcale, więc przy takim ciśnieniu jak Twoje to bym se strzeliła herbatkę

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • Lunk_a Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2017, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nesairah wrote:
    Czytałam już różne historie, raz się sprawdza, raz nie, ale statystycznie w większości przypadków jednak ta wróżba się spełnia :) W sumie ja się cieszę, ciągle gdzieś z tyłu głowy miałam synka. A mój P jak się cieszy! Już wymyśla co będą razem robić... chwali się, że będzie miał syna :)
    To taka bardziej medyczna wróżba
    Może ja nawet jakieś naukowe wyjaśnienie jeśli się sprawdza

iv09i09katk65tr1.png
  • ara Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2017, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amus87 wrote:
    Czyli masz gdzies zlecenie albo o dzielo??

nie, obie umowy to umowy o pracę na czas nieokreślony

• chicken Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2017, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    k878 wrote:
    chicken,

na pewno powiedz lekarzowi; ja odkąd miałam dziwne skoki to mierzę regularnie i spisuję, pokażę gin; endo pokazywałam już to stwierdziła, że nie widzi u nie problemu;

nie wiem ile kawy/herbaty pijesz; ja prawie wcale, więc przy takim ciśnieniu jak Twoje to bym se strzeliła herbatkę
    zero kawy i herbaty
    Jak jest zima to wtedy pije sobie herbatki i to wszystko

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 czerwca 2017, 14:31

geeky-2017-12-12.jpg
  • k878 Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2017, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja trafiłam do super internistki;

przy okazji zapytałam czy teraz przy przeziębieniu mogę badać cytomegalię, bo chciałam sobie zrobić, a on na to "ale jak to sobie zrobić, to nie ma tego w standardzie?" i dała mi skierowanie; co prawda na IgG tylko, ale zawsze 50 zł do przodu

pół godziny u niej siedziałam, osłuchała mnie dokładnie, do uszu zajrzała, gardła, pomacała węzły chłonne; dawno nie byłam u takiego lekarza

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • nesairah Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2017, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    k878 wrote:
    a ja trafiłam do super internistki;

przy okazji zapytałam czy teraz przy przeziębieniu mogę badać cytomegalię, bo chciałam sobie zrobić, a on na to "ale jak to sobie zrobić, to nie ma tego w standardzie?" i dała mi skierowanie; co prawda na IgG tylko, ale zawsze 50 zł do przodu

pół godziny u niej siedziałam, osłuchała mnie dokładnie, do uszu zajrzała, gardła, pomacała węzły chłonne; dawno nie byłam u takiego lekarza

Ja właśnie muszę się wybrać do internisty. Mój gin mówił coś o EKG, że internista powinien zrobić. Miałaś robione?

preg.png

2017 - 👦, 2021 - 👶

2016 - [*] 6tc 👼
    2019 - [*] 6tc 👼
    2022 - cb💔
  • k878 Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2017, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    EKG? nie; a po co EKG

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • nesairah Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2017, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    k878 wrote:
    EKG? nie; a po co EKG

No własnie nie wiem... ale jest szansa, że źle zrozumiałam gina, bo to było na prenatalnych i byłam podekscytowana wynikami i w ogóle. Coś mi w głowie stuka, ale nie jestem pewna, że na 100% mówił o EKG. Zresztą internista ma wpisać w kartę ciąży, że konsultacja się odbyła, bez szczegółów.

preg.png

2017 - 👦, 2021 - 👶

2016 - [*] 6tc 👼
    2019 - [*] 6tc 👼
    2022 - cb💔
  • k878 Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2017, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a nie o KTG? to jest echo serca płodu

a co do podekscytowania to też tak mam ;)
    od jakiegoś czasu wszędzie chodzę z notatnikiem i długopisem i od razu przerywam lekarzowi, że już już, tylko sobie zapiszę

internista? serio? w mojej karcie spoza ginekologicznych rzeczy to jest tylko stomatolog;

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 czerwca 2017, 15:15

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
‹‹ 494 495 496 497 498 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ