X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudzień 2017
Odpowiedz

Grudzień 2017

Oceń ten wątek:
  • k878 Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2017, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi też gin tak mówiła, ale lekarka u której chcę robić jest wtedy na urlopie, więc robimy wcześniej, 19t2d. Jeśli coś wyjdzie podejrzanego to się ad hoc umówimy gdzieś indziej.

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • Aztoria Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2017, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie sama się zastanawiam nad terminem USG połówkowego bo wczoraj lekarka co robiłam USG powiedziała żebym się zapisała na 18-19 tydzień i zapisałam się na 18+5 ale nie wiem czy to nie za wcześnie. W przyszłym tygodniu zapytam mojej gin i jak coś to przeloze na później.

Synuś :)
    oar8yx8d9kb4k9pj.png
  • Mamaokruszka Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2017, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamaginekolog pisała tutaj, że najlepszy okres na badania połówkowe jest pomiędzy skończonym 20 tygodniem (20+0), a jeszcze nie skończonym 22 tygodniem (21+6). Od 20+0 bo dziecko będzie wystarczająco duże, żeby wszystko dokładnie ocenić i sprawdzić, do 21+6 bo zgodnie z prawem, w przypadku rozpoznania wad letalnych, kobieta ma prawo zdecydować o terminacji ciąży.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 czerwca 2017, 09:54

relg2n0ax4qs6djf.png
    Asia, mama Aniołka Adasia 05.07.2016 (*)
    Forumowa tabelka KLIK!
    916au6bdty1b5a3d.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 czerwca 2017, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja czekam na wejscie. Nadal nie wiem czy robic pappa :/ mam mieszane uczucia. Ktos pisal ze waga matki tez wplywa na wyniki krwi? Az sie boje

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 czerwca 2017, 10:02

• editchen Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2017, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amus - jesli waga wplywa na wyniki pappy, to ja nawet nie bede na nie patrzec ;p wazne, ze usg bylo wczoraj ok :)
    a - ktoras z Was pytala o wplyw dupka na usg - mi lekarz wczoraj powiedzial (specjalnie spytalam), ze nie ma zadnego wplywu na wyniki pappy.

p19uk0s3bj0yg0zy.png
    3jgxflw1n3a4d7p2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 czerwca 2017, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amus nie martw się waga. Oczywiście do statystyki wlicza sie wszystko. Wiek, waga. Ale pappa nie ma z tym nie wspólnego. Krew z tego powodu nie będzie gorsza. Mi z usg prenatalnego wychodzilo gorzej. Jak policzył wszystkie parametry. A krew je poprawiła.
    Tak Editchen- ja też pytałam swojego lekarza o duphaston. Powiedzial że nie ma wpływu. A luteiny musiałabym bym brać jakieś mega ilości, żeby wplynely na wynik.
    Teraz czekam z niecierpliwością na następną wizytę, a w lipcu będę czekac na echo serca. Na razie się jeszcze tym nie martwię, ale pewnie będę przeżywać swoje bliżej wizyty

• Lunk_a Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2017, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny. Dziękuję zs wsparcie w szpitalu. Wczoraj wyszłam delikatnie plamiac. Miałam usg które nie wykazało krwiaka odklejania się kosmowki ani żadnej innej patologii.
    Z sama ciąża też w porządku.
    Lekarze powiedzieli ze to przez to że ze łożysko leży praktycznie na szyjce.
    Że sytuacja z krwawieniem i plamieniemplamieniem może być znowu.
    Oczywiście rano znowu podkrwawialam
    Mam w domu leki moge je brać i chyba nic więcej
    Przecież nie będę za każdym krwawieniem zgłaszać się do szpitala
    Teraz trochę plamienia trochę pokrwawiania
    Dodatkowo biorę clexane co może sprzyjać tym krwawieniom
    Myślę ze w szpitalu na tym etapie ciąży nie mogą nic innego Zrobić jak w domu
    Lekarz powiedział że łożysko może się podnieść około 17tc
    Aż ciężko wierzyć że przez takie łożysko moge mieć te krwawienia
    No ale lekarze niczego innego nie znaleźli
    Szczerze mówiąc jestem lekko załamana. Ja zawsze twarda i silna czuję się teraz bezsilna
    Lekarze zleclili oszczędzając tryb życia
    Nie wiem jak to będzie bo może być różnie.

Za wszystkie Was trzrnsm kciuki. Napisałam te wiadomość żeby podziękować za odp jak byłam w szpitalu.

iv09i09katk65tr1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 czerwca 2017, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i kicha... Mam.podwyzszone ryzyko trisomo 13 bo dziecko mialo tetno 177 :/ zrobilam papla

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 czerwca 2017, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lunk_a to należysz do tego klubu dziewczyn co to samo przeszły. Uwierz mi będzie dobrze. Ja już 3tygodnie od incydentu w szpitalu i żadnych sensacji. Teraz to nawet żadnej plamki nie ma. Ale Fakt-po uważam mocno na siebie. A biorę dodatkowo w południe duphaston. Czyli 3xdziennie zamiast dwóch. Najważniejsze, że z dzieckiem w porządku, a resztę to przetrwasz

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 czerwca 2017, 11:05

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 czerwca 2017, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amus a jakie Ci wyszło to ryzyko? Tylko tętno miało podwyższone, a jak inne parametry? Moze bardzo się denerwowałas i dlatego puls dziecko miało wyzszy

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 czerwca 2017, 11:07

• Zołzimagic Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2017, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amus to ze dziecko mialo tetno podwyzszone nie swiadczy o tym ze od razu wieksze ryzyko wady genetycznej. Moje mialo 175 a wszystkie parametry idealne. Poprostu Ty bylas zdenerwowana bardziej stad wyzsze tetno. Zrob krew jak chcesz ale jesli wszystko na usg było idealne to nie wiem czy jest sens robic Pappa. A jak inne parametry?

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 czerwca 2017, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie denerwowalam sie wlasnie. Maly skakal wszystkie inne paramtery w normie. Dla trisomo 13 wyszlo 1:711 z racji wlasnie tetna.

Dziwi mnie to bo Kuba mial w tymsamym czasie tetno 174 i dr gadal ze okej na prenatalnyvb

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 czerwca 2017, 11:14

• Zołzimagic Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2017, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to u mnie bylo takie same ryzyko, 1:670. Po teście Pappa zmalalo do 1:15000

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 czerwca 2017, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No a jak inne parametry? Bo akurat trisomia 13, to zespół patou. Więc nie wierzę, że dla tak ciezkiego schorzenia, to tylko tętno na tym zawazylo. Coś musiało wyjść w tych obliczeniach nie tak. A lekarz ma pewno ma certyfikat FMF?
    Poza tym pappa poprawi mocno Ci statystyki.

• Lunk_a Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2017, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczesliwa_mamusia wrote:
    Lunk_a to należysz do tego klubu dziewczyn co to samo przeszły. Uwierz mi będzie dobrze. Ja już 3tygodnie od incydentu w szpitalu i żadnych sensacji. Teraz to nawet żadnej plamki nie ma. Ale Fakt-po uważam mocno na siebie. A biorę dodatkowo w południe duphaston. Czyli 3xdziennie zamiast dwóch. Najważniejsze, że z dzieckiem w porządku, a resztę to przetrwasz
    Tak tylko widzisz ja mam znowu plamienis. Rano krew teraz ns czarno brązowo
    I tak w kółko.
    Nie wiem jak będzie
    Staram się byc dobrej myśli ale czy leżę czy chodzę nie ma znaczenia

iv09i09katk65tr1.png
  • Mamaokruszka Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2017, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lunka, łożysko na szyjce oznacza, że Twoje ruchy i sam wzrost łożyska mogą powodować krwawienia. Znam dziewczynę, która była w takiej sytuacji jak Ty, dużo leżała, odpoczywała i krwawienia były rzadsze i mniejsze. Nie wiem czy finalnie łożysko się podniosło ale ok 17-20tc łożysko powinno podnieść się wysoko (2cm nad ujście szyjki) i wtedy będzie ok, jeśli tak się nie stanie to będzie łożysko przodujące (zasłaniające ujście szyjki) i wtedy trzeba na siebie bardzo uważać do końca ciąży, sporo leżeć, nie dźwigać, unikać nadmiernego wysiłku fizycznego. Clexane może nasilać krwawienia i to co normalnie by zostało w macicy i się wchłonęło, wyleje się na zewnątrz bo ten lek właśnie tak działa. Też przechodziłam przez krwawienia/plamienia, wiem jak to stresuje, tak samo jak Ty biorę Clexane, więc dobrze rozumiem Twoje obawy. A badasz anty Xa?

Amus, dziecko mogło mieć wyższe tętno bo chwilę wcześniej urządziło sobie dziką dyskotekę w brzuszku :) Jeden marker to nic złego, jeśli wszystkie pozostałe parametry są w normie a u dziecka nie widać wad kończyn, kręgosłupa, mózgu czy serca to nie masz kompletnie czym się martwić. Oczywiście ryzyko wpiszą, bo muszą to zrobić, ale to tylko ryzyko. Pamiętaj, że jeden marker, szczególnie taki jak szybsza akcja serca nic nie znaczy, poza tym, że pewnie Twój maluszek przed chwilą bardzo dobrze się bawił i zwyczajnie złapał zadyszkę ;)

relg2n0ax4qs6djf.png
    Forumowa tabelka KLIK!
    916au6bdty1b5a3d.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 czerwca 2017, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem w domu prawie 3 tyg, a Ty dopiero wyszłaś. Ja po wyjściu ze szpitala, to 2tyg plamilam. A jak pofolgowalam to dopiero leciało. Głowa do góry.

• nesairah Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2017, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny! Forum w końcu działa :)
    Wczoraj powiedziałam o ciąży w pracy... szefowie bardzo szczęśliwi, życzyli powodzenia. Przyjęli tą wiadomość bardzo pozytywnie i z tego się cieszę.

Wczoraj byłam w H&M po spodnie ciążowe, bo brzuszek już zaczyna być sporo większy i nie ma szans żebym w normalne spodnie weszła. Niestety u mnie w H&M rozmiarówka zaczyna się od 38, a w nich się topię. Muszę mieć 36. Stanęło więc na szortach, ale długich też potrzebuję. A wy gdzie kupujecie ciążowe ubrania?

Do wizyty jeszcze 9 dni, już nie mogę się doczekać.

preg.png

2017 - 👦, 2021 - 👶

2016 - [*] 6tc 👼
    2019 - [*] 6tc 👼
    2022 - cb💔
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 czerwca 2017, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maly skakal przy badaniu. No staram sie nie przejmiwac bo wszystko inne w normie nt 1,4 kosc wofoczna nozko brzuszek taczki kregoslup glowka wsio ok. Tylko tetno :)

Zolza no to moze i u nas pappa poprawi wynik :)

• Mamaokruszka Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2017, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amus87 wrote:
    Nie denerwowalam sie wlasnie. Maly skakal wszystkie inne paramtery w normie. Dla trisomo 13 wyszlo 1:711 z racji wlasnie tetna.

Dziwi mnie to bo Kuba mial w tymsamym czasie tetno 174 i dr gadal ze okej na prenatalnyvb
    Ty w tym roku kończysz 30 lat, prawda? Pamiętaj, że ryzyko wad genetycznych statystycznie rośnie wraz z wiekiem matki, więc z automatu startujesz z innego poziomu niż kilka lat temu, przy pierwszym dziecku. Ale to nie oznacza, że Maluchowi coś dolega, tylko, że statystycznie prawdopodobieństwo jest większe. A skoro Dzidzia nie miała innych problemów, to oznacza, że nie ma czym się przejmować, naprawdę.

relg2n0ax4qs6djf.png
    Forumowa tabelka KLIK!
    916au6bdty1b5a3d.png
‹‹ 517 518 519 520 521 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ