X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudzień 2017
Odpowiedz

Grudzień 2017

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 lipca 2017, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    k878 wrote:
    Amus, serio, raz zasikałam wannę, raz próbowałam w toalecie trochę się podmyć; szum wody z kranu i po zawodach. Nie wiem, może za dużo piję wieczorem i w nocy, ale piję ile potrzebuję.
    hmm no ale z drugiej strony mozesz isc sie troszke wysikac a potem podmyć ? bo wiadomo, że mocz z drugiego strumienia należy brać. CHociaż jak o mnie chodzi wole szybko sie podmyć i leciec siku niż troche wysikac umyć sie i leciec siku znowu :P

• k878 Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2017, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no niestety, ja zawsze próbuję wbić się do lekarza do gabinetu między pacjentami i zapytać czy mnie przyjmą; baby z rejestracji są zazwyczaj okropne a lekarze raczej nie odmawiają, jak się przed nimi stanie z cielęcymi oczyma

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 lipca 2017, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    od kiedy jest 5 ty miesiąc ??

• emikey Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2017, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    k878 wrote:
    no niestety, ja zawsze próbuję wbić się do lekarza do gabinetu między pacjentami i zapytać czy mnie przyjmą; baby z rejestracji są zazwyczaj okropne a lekarze raczej nie odmawiają, jak się przed nimi stanie z cielęcymi oczyma
    Ja pójdę dziś po 2 i zobaczę jaka sytuacja.

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • magdzia26 Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2017, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    k878 wrote:
    Amus, serio, raz zasikałam wannę, raz próbowałam w toalecie trochę się podmyć; szum wody z kranu i po zawodach. Nie wiem, może za dużo piję wieczorem i w nocy, ale piję ile potrzebuję.
    A sikasz w nocy? Ja biorę pierwsza próbkę po całkowitym przebudzeniu a sikam w nocy poza tym ze 2-3 razy w życiu bym do rana nie wytrzymala może spróbuj wysikac się w nocy a mocz pobrać jak już się całkowicie przebudzisz?

zrz6x1hpqvnjwkat.png
    dqpr2n0afwpg3f4t.png[/url]
    Aniołek 16.08.2016 <3
  • Mamaokruszka Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2017, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emikey wrote:
    Nie w moim zajebistym szpitalu Wojewódzkim najwyraźniej. Za rok. Albo błagać lekarza po godzinach pracy . No albo oczywiście prywatnie. Prywatnie to migusiem.
    To może zacytuj im ustawę i zapytaj czy masz zadzwonić do oddziału NFZ, żeby oni im powiedzieli, jakie są terminy dla ciężarnych?

Zgodnie z art. 47c ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych z 27 sierpnia 2004 r., KOBIETA W CIĄŻY ma prawo do:

korzystania poza kolejnością ze świadczeń opieki zdrowotnej (art. 47c ust. 1 ww. ustawy),
    korzystania poza kolejnością z usług farmaceutycznych udzielanych w aptekach (art. 47c ust. 1 ww. ustawy),
    korzystania ze świadczeń opieki zdrowotnej w dniu zgłoszenia lub najpóźniej w ciągu 7 dni roboczych od dnia zgłoszenia (art. 47c ust. 3 i 4 ww. ustawy),
    nieodpłatnej pomocy prawnej finansowanej przez Państwo (art. 4 ust. 1 pkt 8 ustawy o nieodpłatnej pomocy prawnej oraz edukacji prawnej z 5 sierpnia 2015 r.).
    KOBIETA W OKRESIE CIĄŻY, PORODU lub POŁOGU nie musi być osobą ubezpieczoną, żeby korzystać z powyższych uprawnień (art. 2 ust. 1 pkt 4 ww. ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej).

relg2n0ax4qs6djf.png
    Asia, mama Aniołka Adasia 05.07.2016 (*)
    Forumowa tabelka KLIK!
    916au6bdty1b5a3d.png
  • emikey Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2017, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W aptekach i sklepach obsługują kobiety w ciąży be kolejki, w szpitalu mówią by prZyjść za rok. Taka ironia ze strony NFZ. Czekałam 2 godziny do samej rejestracji. Nie chciałam wchodZić bez kolejki chciałam tylko się dostać dziś. Za dużo wymagam od polskiej służby zdrowia widocZnie.

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • emikey Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2017, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamaokruszka wrote:
    To może zacytuj im ustawę i zapytaj czy masz zadzwonić do oddziału NFZ, żeby oni im powiedzieli, jakie są terminy dla ciężarnych?

Zgodnie z art. 47c ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych z 27 sierpnia 2004 r., KOBIETA W CIĄŻY ma prawo do:

korzystania poza kolejnością ze świadczeń opieki zdrowotnej (art. 47c ust. 1 ww. ustawy),
    korzystania poza kolejnością z usług farmaceutycznych udzielanych w aptekach (art. 47c ust. 1 ww. ustawy),
    korzystania ze świadczeń opieki zdrowotnej w dniu zgłoszenia lub najpóźniej w ciągu 7 dni roboczych od dnia zgłoszenia (art. 47c ust. 3 i 4 ww. ustawy),
    nieodpłatnej pomocy prawnej finansowanej przez Państwo (art. 4 ust. 1 pkt 8 ustawy o nieodpłatnej pomocy prawnej oraz edukacji prawnej z 5 sierpnia 2015 r.).
    KOBIETA W OKRESIE CIĄŻY, PORODU lub POŁOGU nie musi być osobą ubezpieczoną, żeby korzystać z powyższych uprawnień (art. 2 ust. 1 pkt 4 ww. ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej).
    Pójdę o 14 i rzucę im to w twarz ;) dzięki

Mamaokruszka lubi tę wiadomość

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • Zołzimagic Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2017, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a ja znowu plamienie mam brązowe :/ Ale bez bóli. poczekam , poobserwuję i zobaczę jak to będzie. Dobrze ze mam detektor, to wiem że z Dzidzią wszystko okej. No i rusza sie dosyc mocno. Ale przytulanek z mezem nie bylo, wiec nie wiem po czym moze ono byc :/
    wyczytalam w necie ze dziecko moze uciskac i tak mocno kopac ze jakies naczynka moga peknąć. Wy w razie W kontaktujecie sie z Waszym ginekologiem czy od razu do szpitala?

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 lipca 2017, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jak miałam delikatne plamienie to pisałam do mojego ginekologa. Zazwyczaj nic się nie działo.

emikey Ja tam bym się kłóciła. Ewentualnie poszła do lekarza się zapytać.

Amus- 5 miesiąc według mojej ksiązki trwa od 18 tyg
    1-4 tydz.-I miesiąc
    5-8 tydz.-II
    9-13 tydz.-III
    14-17 tydz.-IV
    18-22 tydz.-V
    23-27 tydz.-VI
    28-31 tydz.-VII
    32-35 tydz.-VIII
    36-40 tydz.-IX

co do osłonek- to ja poczekam bliżej końca i ewentualnie wtedy kupię.

• Mamaokruszka Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2017, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emikey wrote:
    Pójdę o 14 i rzucę im to w twarz ;) dzięki
    Brak mi słów na takie zachowania! Ja to jestem furia, od razu bym dzwoniła do NFZ i kazała im się tłumaczyć z nieprzestrzegania przepisów. Albo napisałabym skargę, NFZ też potrafi zrobić kontrolę a wtedy już nie jest tak kolorowo.

relg2n0ax4qs6djf.png
    Forumowa tabelka KLIK!
    916au6bdty1b5a3d.png
  • Mamaokruszka Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2017, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zołzimagic wrote:
    Dziewczyny a ja znowu plamienie mam brązowe :/ Ale bez bóli. poczekam , poobserwuję i zobaczę jak to będzie. Dobrze ze mam detektor, to wiem że z Dzidzią wszystko okej. No i rusza sie dosyc mocno. Ale przytulanek z mezem nie bylo, wiec nie wiem po czym moze ono byc :/
    wyczytalam w necie ze dziecko moze uciskac i tak mocno kopac ze jakies naczynka moga peknąć. Wy w razie W kontaktujecie sie z Waszym ginekologiem czy od razu do szpitala?
    Jeśli plamienie to nospa + magnez + więcej luteiny, leżenie i telefon do doktorka. Jeśli krew to od razu IP. Na ogół plamienia są niegroźne, szczególnie, że w ciąży szyjka jest mocno ukrwiona i czasem po prostu coś tam skapnie z niej. Dopóki nie ma świeżej krwi, nie ma czym się zamartwiać (wiem, łatwo powiedzieć, praktycznie nie da się zrobić) ale skonsultować trzeba.

relg2n0ax4qs6djf.png
    Forumowa tabelka KLIK!
    916au6bdty1b5a3d.png
  • magdzia26 Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2017, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zołzimagic wrote:
    A gdzie masz łożysko? Bo może być też od tego jeżeli jest przodujace lub częściowo przodujace albo nadrzerka jakąś mala? Najlepiej skonsultuj się z ginem

zrz6x1hpqvnjwkat.png
    dqpr2n0afwpg3f4t.png[/url]
    Aniołek 16.08.2016 <3
  • k878 Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2017, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magdzia26 wrote:
    A sikasz w nocy? Ja biorę pierwsza próbkę po całkowitym przebudzeniu a sikam w nocy poza tym ze 2-3 razy w życiu bym do rana nie wytrzymala może spróbuj wysikac się w nocy a mocz pobrać jak już się całkowicie przebudzisz?

owszem, 1-2 razy na noc; już kombinowałam i nic się nie udało, uznałam, ze trudno, najwyżej luxmed więcej na mnie wyda a ja się nabiegam;

anyway teraz ten mocz to wyszedł kosmiczny; wszystko w nim pływało, najbardziej mnie te fosforany martwią, bo to może świadczyć o problemach z nerkami i tworzeniem się piasku i kamieni; ale występuje też przy diecie mocno warzywnej :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lipca 2017, 10:37

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • Zołzimagic Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2017, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lekarz mi powiedział ze na tylniej scianie, 2 tygodnie temu. Mam wizyte za tydzień we wtorek ,jak sie te plamienia uspokoja to wytrzymam i wtedy wypytam. Obserwuje sie dzis caly dzien, ale wiadomo, to az strach do lazienki isc :) no nic, zobaczymy...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lipca 2017, 10:48

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 lipca 2017, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieji szczesliwa :)) czyli jak bedzie 18+0 to juz 5 msc :)

• Zołzimagic Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2017, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To na tympewno belly cos za szybko przezuca na 5 miesiac?
    Ale długo nie ma tu juz Tizzy.

• nesairah Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2017, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się w 20 tygodniu :)

Co do kolejek w NFZ - to jakaś paranoja. Ja już dawno zwątpiłam i leczę się prywatnie.

A kolejki w sklepach... wczoraj byliśmy sobie na zakupach w Auchan. Miałam na sobie obcisłą bokserkę, brzuch już dawno widać. Specjalnie stanęłam przy kasie z pierwszeństwem, ale ani kasjerka, ani ludzie mnie nie przepuścili, udawali, że nie widzą, albo myśleli, że jestem zwyczajnie gruba. No cóż, jeszcze poczekam :D

Lady Savage lubi tę wiadomość

preg.png

2017 - 👦, 2021 - 👶

2016 - [*] 6tc 👼
    2019 - [*] 6tc 👼
    2022 - cb💔
  • Lady Savage Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2017, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emikey wrote:
    Przecież na m.skierowanie od gina i to z zagrożeniem porpnienisi a mimo to ZA ROK. Ja tylko się zastanawiam. Przyjmuje od 8:00 do 15:35. Ma jedna godzinę w tym na medycynę pracy. I 10 osób dzienne. Ja się pytam co on robi w pozostałym czasie? Prywatnie przyjmuje w szpitalu czy co.

W takich sytuacjach rzucajcie hasło: Że prosisz na piśmie odmowę udzielenia pomocy mimo skierowania i zagrożenia.
    To działa na nich jak zimny kubeł wody na głowę, masz prawo do takiego pisma! A oni w razie gdyby coś się stało z Tobą mają problem, bo możesz nieźle odszkodowanie wywalczyć wtedy od szpitala. Więc bronią się rękoma i nogami. Zawsze działa. Nie wyjdziesz stąd dopóki albo cię nie zarejestruje albo nie da takiego pisma! I dobrze by było nagrywać to jeszcze! Gwarantuje że pomaga!

ara lubi tę wiadomość

3 cykl :) Zuzanna Zofia, 20.08.2015, 3180, 56 cm
    relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • Alxawl Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2017, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ech , u mnie też dziś plamienie było. Poleciało kilka jasnobrązowych kropelek :( Na szczęście już jest ok. Podejrzewam, że to przez nystatynę - takie tabletki dopochwowe na grzybki. Są wielkie i niczym niepowlekane, wieczorem poczułam że kantem nystatyny sobie przejechałam po ściance w środku :(
    Wzięłam magnez, luteinę i leżę. Na wszelki wypadek chyba zrezygnuję ze spacerku dzisiaj. W brzuszku mała fika koziołki i na detektorze serduszko pracuje ładnie :)

k878, u mnie też były fosforany w osadzie ale lekarka stwierdziła że to zanieczyszczenie próbki. Bardziej wkurzające są grzybki, miałam je i w zwykłym badaniu moczu i w posiewie. Do posiewu zrobili antybiogram i te moje grzyby reagują na dwa leki doustne zabronione w ciąży... także teraz jedynie mam brać nystatynę która w czasie brania hamuje ich rozwój ale nie zabija całkowicie...
    A bakterie w moczu też miałam kosmiczne, kiedy przyniosłam im na badanie mocz z godziny 5 rano... tak samo leukocyty mi wyszły w nienormalnej ilości. W medicover polecili mi do badania moczu kupić pojemnik sterylny (w aptece niby wszystkie są sterylne ale najlepiej powiedzieć że potrzebujesz pojemnik tylko na posiew, jest o kilka groszy droższy) i mocz oddać max 2h po pobraniu. U mnie faktycznie pomogło, bo wyniki wyszły wg mojej lekarki dużo bardziej realne ;)

Aha, i jeszcze chciałam wam napisać spostrzeżenia po braniu prenatal classic. Ma w składzie żelazo, którego trochę się obawiałam. Lekarka mnie uspokoiła i powiedziała że ilość żelaza w tym suplemencie jest znikoma i chyba miała rację ;) Po ponad 6 tygodniach codziennego brania nie podwyższył mi wartości hgb, a teraz nawet spadła. I tak w maju było 12,6 hgb, w czerwcu 13,4 a w badaniach z 1 lipca hgb wynosiło 12,4. płytki idą cały czas w dół ale na to żelazo nie pomaga. normy hgb są wg mojego lab od 11,2 do 15,2.

Mom of 3 :)
    11.2011
    11.2017
    06.2019
‹‹ 689 690 691 692 693 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

W którym tygodniu planowane cesarskie cięcie? Co spakować do szpitala?

Choć poród fizjologiczny, czyli siłami natury, jest naturalnym procesem, w niektórych sytuacjach cesarskie cięcie może być korzystniejsze dla zdrowia matki i dziecka. W jakich sytuacjach i w którym tygodniu ciąży zaleca się poród przez cesarskie cięcie? Jak przyszła mama może się do tego przygotować?

CZYTAJ WIĘCEJ

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ