X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudzień 2017
Odpowiedz

Grudzień 2017

Oceń ten wątek:
  • Jooozefka Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2017, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czuję się wywołana do tablicy, żeby odpowiedzieć na to co Wam po szkole umknęło ;) bo ja miałam o tym powtórkę na studiach ;)
    Sperma zawiera prostaglandyny, które faktycznie wywołują skurcze i mogą prowadzić do rozpoczęcia porodu...
    Z piwnych oczu mogą wyjść niebieskie...i z niebieskich piwne...bo piwny jest mutacją genu oczu niebieskich...wystarczy 2 nosicieli wadliwego genu o niebieskich oczach i już ich dziecko zamiast niebieskich będzie miało piwne oczy :) lub z 2 o oczach piwnych też może być niebieskie :)

To prawda że lepiej dziedziczy się co 2 pokolenie czyli np po dziadkach...w tym te gorsze choroby, np łuszczycę, cukrzycę...z cech fenotypowych najlepiej dziedziczą się z tego co pamietam falowane włosy, orli nos...wzrost to najczęściej średnia wzrostu rodziców lub zasada, że jeśli oboje rodziców ma wrost powyżej normy to dziecko tez będzie miało wzrost powyżej normy ale będzie niższe od tego wyższego rodzica (tak samo dziedziczy się inteligencja)...a jeśli rodzice będą mieć wzrost poniżej normy...to dziecko będzie wyższe od nich, ale też poniżej normy...ot takie prawa biologiczne...niekoniecznie sprawdzające się teraz, gdzie pożywienie i chemia w nim zawarta działa jak nawóz przyspieszający i polepszający wzrost i dojrzewanie dzieci...jest jeszcze takie prawo psychologiczne zasobów...odnośnie inteligencji..pierwsze dziecko dostaje najwięcej, czyli jest z założenia najzdolniejsze....2 mniej a trzecie najmniej...przy 4 dziecku zasób się zapełnia od początku i to 4 może dorównać lub nawet przewyższyć 1 dziecko...ale to jak dla mnie choć niby obadane i udowodnione to trochę naginane ;)

magdzia26, nataliamonika, ara lubią tę wiadomość

Mama: c 2010; s 2011; c 2012 c 2017;
    i aniołków (*) 2009;2014
  • Jooozefka Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2017, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Belly właśnie pokazało mi że zaczęłam 6 miesiąc...bo wg OM dziś zaczął się 22t..w szoku jestem...myślałam, że od 24 będzie 6...

Szczesliwa_mamusia, magdzia26 lubią tę wiadomość

Mama: c 2010; s 2011; c 2012 c 2017;
    i aniołków (*) 2009;2014
  • Zołzimagic Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2017, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Belly chyba tez liczy tak, ze ciąża ma 10 miesięcy.

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 lipca 2017, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie patrze na kalendarz belly bo nie liczy standardowo.

• 78beti Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2017, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magdzia26 wrote:
    To moja siostrzenica jak miała 6 lat wyglądała identyko jak ja nawet jak moja siostra jej albo komuś innemu pokazywała moje zdjęcie z tego czasu to każdy mówił że to Oliwka ;)
    U nas było dokładnie ale jak młoda miała około 2 lat

magdzia26 lubi tę wiadomość

https://www.maluchy.pl/li-73179.png
  • MalaHD Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2017, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamusie a jak sie ubiera dziecko w zimę. Może głupie pytanie ale nie wiem w co mam się zaopatrzyć czy body tylko na długi rekaw czy te na krótki też? I na to jeszcze potrzebny kaftanik/ sweterek czy w domu może być w krótkim? Na to spodenki/ rajstopki/ polspiochy? I śpiochy kiedy sie ubiera, na noc?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lipca 2017, 10:10

klz9jw4z5xllyqdn.png
  • magdzia26 Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2017, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joozefka bardzo mi się podoba to co napisałaś o 4 dziecku :D ja jestem najmłodsza 4 właśnie :P czuje się dowartosciowana :D

Jooozefka, ara lubią tę wiadomość

zrz6x1hpqvnjwkat.png
    dqpr2n0afwpg3f4t.png[/url]
    Aniołek 16.08.2016 <3
  • mycha91 Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2017, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc dziewuchy! Ja juz w pedzie ^^ ciasto na drozdzowki z porzeczkami rosnie, ziemniaki na salatke gotuja i cieciorka na hummus tez ^^ kocham II trymestr ;)

Co do cech to po moim mezu zdolnosc do uczenia sie i krecone wlosy, a po mnie plaskie uszy i empatie ;P

magdzia26, Eli lubią tę wiadomość

p19udqk3k1omz18g.png

25 tc 870 g Uleczki <3
    19tc 290g ! Kawał - no właśnie.Kogo?
    7tc, 0.62 cm kropka i bijace serduszko <3
    5CS 12dpo - beta 99.47! 15 dpo - 361.62!!
  • Eli Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2017, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MalaHD wrote:
    Mamusie a jak sie ubiera dziecko w zimę. Może głupie pytanie ale nie wiem w co mam się zaopatrzyć czy body tylko na długi rekaw czy te na krótki też? I na to jeszcze potrzebny kaftanik/ sweterek czy w domu może być w krótkim? Na to spodenki/ rajstopki/ polspiochy? I śpiochy kiedy sie ubiera, na noc?
    Przede wszystkim zalezy od temperatury w domu. My mamy teraz bardzo cieple mieszkanie, bez odkrecania kaloryferow 23/24 stopnie, wiec myślę, ze wystarcza body i polspiochy lub spiochy. Grunt to nie przegrzewac dziecka. Na noc mamy zwykle zakladaja pajace, ktorych ja osobiscie nie lubie przy zmianie pieluchy ;) na poczatku jeszcze niektore maluchy lubia byc owinięte w rozku, wiec tym bardsiej duza ilosc rZeczy odpada.

iv096iye2nwxgbh1.png
    zi139jcgosgurbhf.png
  • magdzia26 Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2017, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia1988 wrote:
    To pewnie przy końcówce zrezygnuję :) chyba że, już będę po terminie i trzeba będzie pogonić malucha :)
    No niestety ze "stymulowaniem"sutkow to działa na każdym etapie ciąży mnie w pierwszej ciąży położne i gin bardzo na to uczulaly żeby uważać i nie wywołać skurczy macicy...ale każdy robi jak uważa

zrz6x1hpqvnjwkat.png
    Aniołek 16.08.2016 <3
  • magdzia26 Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2017, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój na noc spał w pajacu i spiworku takim bawelnianym ocieplanym ale on straszny zmarzluch :P po domu zazwyczaj body na długi rękaw + spodnie+ skarpetki/ lub polspiochy a na dwor to kombinezon ocieplany/śpiworek ocieplany do wózka(fotelika) a pod spod body, rajstopy i jakiś sweterek cienki/bluza bez kaptura na duże mrozy to jeszcze skarpetki i spodnie zależy gdzie się idzie na ile i jaka zima każde dziecko inne ogólnie zasada jest taka że niby dzicku powinno się jedna warstwę więcej niż sobie zakładać

zrz6x1hpqvnjwkat.png
    Aniołek 16.08.2016 <3
  • Eli Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2017, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wlasnie, duzo zalezy od dZiecka. Moja strasznie nie lubi jak jest za cieplo, a ja jestem zmarzluch, wiec u nas mama ma warstwe wiecej niz corka ;) ale obok na porodowce urodzil sie chlopczyk, ktoremu od poczatku mama musiala zakladac kilka warstw, bo nie trzymal ciepla.

iv096iye2nwxgbh1.png
    zi139jcgosgurbhf.png
  • Eli Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2017, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mycha91 wrote:
    Czesc dziewuchy! Ja juz w pedzie ^^ ciasto na drozdzowki z porzeczkami rosnie, ziemniaki na salatke gotuja i cieciorka na hummus tez ^^ kocham II trymestr ;)

Co do cech to po moim mezu zdolnosc do uczenia sie i krecone wlosy, a po mnie plaskie uszy i empatie ;P
    Podziel sie ze mna ta energia ;)

iv096iye2nwxgbh1.png
    zi139jcgosgurbhf.png
  • MalaHD Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2017, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja marzlam jak byłam bardzo chuda ale miałam też ortoreksje i bylam niedozywiona. Umieralam wtedy do pracy podkoszulek z długim rękawem, sweter i koszula. SWETER pod koszule :P teraz już mi cieplej ale będę próbować w takim razie metoda prób i błędów ;)
    W mojej szkole rodzenia rusza nowy kurs od sierpnia ale zapisać się można dopiero w 20 tc więc zobaczymy czy będzie jeszcze miejsce na ten czy dopiero na następną turę. Mam nadzieję, że tam się sporo rzeczy dowiem.

klz9jw4z5xllyqdn.png
  • mycha91 Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2017, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eli wrote:
    Podziel sie ze mna ta energia ;)

A prosze! Troszke wysylam!

A wogole to Wam powiem ze male raz ze mi sie dzisian non stop rusza jak nienormalne to jeszcze tak sie ulozylo ze juz przrd sniadaniem mialam brzuch ktorego nichuchu nie bylo kak wciagnac ;P rojber!

Eli lubi tę wiadomość

p19udqk3k1omz18g.png

25 tc 870 g Uleczki <3
    19tc 290g ! Kawał - no właśnie.Kogo?
    7tc, 0.62 cm kropka i bijace serduszko <3
    5CS 12dpo - beta 99.47! 15 dpo - 361.62!!
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 lipca 2017, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magdzia26 wrote:
    Joozefka bardzo mi się podoba to co napisałaś o 4 dziecku :D ja jestem najmłodsza 4 właśnie :P czuje się dowartosciowana :D
    A ja jestem druga i czuje sie pokrzywdzona hehehe

• magdzia26 Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2017, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amus87 wrote:
    A ja jestem druga i czuje sie pokrzywdzona hehehe
    Zawsze mogłabyś być 3 :P

zrz6x1hpqvnjwkat.png
    Aniołek 16.08.2016 <3
  • nataliamonika Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2017, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jooozefka wrote:
    Czuję się wywołana do tablicy, żeby odpowiedzieć na to co Wam po szkole umknęło ;) bo ja miałam o tym powtórkę na studiach ;)
    Sperma zawiera prostaglandyny, które faktycznie wywołują skurcze i mogą prowadzić do rozpoczęcia porodu...
    Z piwnych oczu mogą wyjść niebieskie...i z niebieskich piwne...bo piwny jest mutacją genu oczu niebieskich...wystarczy 2 nosicieli wadliwego genu o niebieskich oczach i już ich dziecko zamiast niebieskich będzie miało piwne oczy :) lub z 2 o oczach piwnych też może być niebieskie :)

To prawda że lepiej dziedziczy się co 2 pokolenie czyli np po dziadkach...w tym te gorsze choroby, np łuszczycę, cukrzycę...z cech fenotypowych najlepiej dziedziczą się z tego co pamietam falowane włosy, orli nos...wzrost to najczęściej średnia wzrostu rodziców lub zasada, że jeśli oboje rodziców ma wrost powyżej normy to dziecko tez będzie miało wzrost powyżej normy ale będzie niższe od tego wyższego rodzica (tak samo dziedziczy się inteligencja)...a jeśli rodzice będą mieć wzrost poniżej normy...to dziecko będzie wyższe od nich, ale też poniżej normy...ot takie prawa biologiczne...niekoniecznie sprawdzające się teraz, gdzie pożywienie i chemia w nim zawarta działa jak nawóz przyspieszający i polepszający wzrost i dojrzewanie dzieci...jest jeszcze takie prawo psychologiczne zasobów...odnośnie inteligencji..pierwsze dziecko dostaje najwięcej, czyli jest z założenia najzdolniejsze....2 mniej a trzecie najmniej...przy 4 dziecku zasób się zapełnia od początku i to 4 może dorównać lub nawet przewyższyć 1 dziecko...ale to jak dla mnie choć niby obadane i udowodnione to trochę naginane ;)

Dzięki za te obszerne wyjaśnienia. Zawsze byłam noga z biologii :D Byłam przekonana, że przy niebieskich oczach nie ma szans na brązowe,a tu taki zonk :D U mnie w najbliższej rodzinie co najmniej do pokolenia dziadków byli sami niebieskoocy, ale u męża już niekoniecznie. Ojciec ma piwne, 3 z 4 dziadków piwne lub brązowe, więc wychodzi na to, że może być niespodzianka :D

Gaja <3
    7u22krntwp1p38lc.png

27.09.2016 - Aniołek [*] 7tc
  • nataliamonika Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2017, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amus87 wrote:
    Ja nie patrze na kalendarz belly bo nie liczy standardowo.

Wręcz bardzo dziwnie liczy...

Gaja <3
    7u22krntwp1p38lc.png

27.09.2016 - Aniołek [*] 7tc
  • Zołzimagic Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2017, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się trzymam że od 22.5 tyg zaczyna się 6 miesiąc :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lipca 2017, 11:33

‹‹ 711 712 713 714 715 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ