Grudzień 2020
-
WIADOMOŚĆ
-
Mała panda wrote:Co do bety to żeby sprawdzić czy z ciążą ok, to musisz je powtórzyć, bo liczy się przyrost. Możesz mieć niską, ale za 48h fajnie jakby się podwoiła mi po 48h skoczyła z 41 na 163 więc 300% wzrostu, a czytałam na forum, że dziewczynom potrafiła i o 900% skoczyć na samym początku. Więc na spokojnie powtórz badanie po 48h, jak się podwoi będzie ok wejdź sobie w w zakładkę 'BAZA WIEDZY' i tam są kalkulatory ciążowe, w tym kalkulator przyrostu bety. Fajnie zaznaczone na wykresie, możesz sobie tam sprawdzić czy beta wzrasta prawidłowo
Mała panda dziękuję 😍 jeszcze nie ogarniam tak tej aplikacji. Na chwilę obecną jest jeszcze szok i niedowierzanie 🙈 z pewnością spojrzę w bazę wiedzy i pójdę za 2 dni na badanie.
Fakt też jest taki, że to pierwszy miesiąc jak używam aplikacji i wyznaczyła mi ona taki dzień owulacji. Lady Comp wyznaczał dzień później owulację. Miałam też 3 dyniowy spadek temperatury w okolicach 7-10 dzień po owulacji. Może to z tego wynika 🤷♀️ najważniejsze aby wzrosła ładnie za dwa dni!!
Bardzo się cieszę, że jest taki wątek i mogę tak sobie z Wami porozmawiać 😘😘 dziękuję !!
hashimoto, letrox 125
pregna plus, pregna DHA, acard, folian 400, metylowana wit b 12, wit D 2000, duphaston
15.05.2020 7pdo
⏸ beta HCG 19,7 🙏 🎈
18.05.2020 10 dpo
beta HCG 170,6 🎈
20.05.2020 12 dpo
beta HCG 375,3 🎈
TSH 1,211
progesteron 36,9
🔜 wizyta u ginekologa 29.05.2020 (6+0)
pecherzyk ciazowy 12,7 i ciałko żółte 😍pozniejsza owulacja raczej 5+4.
🔜 wizyta u ginekologa 10.06.2020 czekamy na zarodek i serduszko ♥️
pregna start,
14.04.20 II kreski
14.04.20 beta HCG - 45,1
TSH - 0,179
16.04.20 beta HCG 30😭
18.04.20 beta HCG 15😭
Ciaza biochemiczna strata ✨ -
Gosia1234 wrote:Mała panda dziękuję 😍 jeszcze nie ogarniam tak tej aplikacji. Na chwilę obecną jest jeszcze szok i niedowierzanie 🙈 z pewnością spojrzę w bazę wiedzy i pójdę za 2 dni na badanie.
Fakt też jest taki, że to pierwszy miesiąc jak używam aplikacji i wyznaczyła mi ona taki dzień owulacji. Lady Comp wyznaczał dzień później owulację. Miałam też 3 dyniowy spadek temperatury w okolicach 7-10 dzień po owulacji. Może to z tego wynika 🤷♀️ najważniejsze aby wzrosła ładnie za dwa dni!!
Bardzo się cieszę, że jest taki wątek i mogę tak sobie z Wami porozmawiać 😘😘 dziękuję !!
Jakby coś to mi chodzi o bazę wiedzy tu, na bellybestfriend.pl
Też ten cykl mam taki, że dwie różne aplikacje wyznaczyły mi dwa różne dni, jedną 16 a druga 19 DC jako owulację. Więc na pierwszej wizycie dowiem się, która miała rację bo skok temperatury w tym cyklu miałam tak mało spektakularny, że myślałam, że w ogóle nie było owulacji 😂Gosia1234 lubi tę wiadomość
-
Kropkaa87 wrote:O ciąży wiedzialm, że jestem po temperaturze bo codziennie mierzyłam ze wzg na korona.. kontrolowałam 😂 Do tego ból piersi straszny. W dniu miesiączki miałam tak wyraźne testy ze byłam zdziwiona, coś musiało się przestawić ...betę miałam 1700 ale to widzę ze różnie maja dziewczyny.Teraz czekam na pierwsze usg..
Mnie właśnie piersi nie bolą, zero zmian. Może też dlatego, że w ciągu roku dwa razy przechodziły nawał pokarmu (późne poronienia) 🤔 i te gruczoły nie muszą się teraz tak rozrastać.. nie wiem. Ale jak coś mnie przestaje boleć, albo poczuję się lepiej to panikuję. Wolę jak czuję się okropnie ciążowo 😁 -
Gosia1234 - nie ma zamartwiaj się czy beta jest za mała, być może tak jak koleżanki mówią owulacja mogła się przesunąć, zwłaszcza że pierwszy raz korzystasz z wykresu na ovu, jakbyś udostępniła to byśmy również go widziały Wyniki TSH skonsultuj przy wizycie z lekarzem.
Mała panda - ja nie miałam żadnych objawów, przyszły testy ciążowe to stwierdziłam że zrobie jeden bo chciałam się piwka napić xD i się nie napiłam.
-
Ja zrobiłam badanie 6dpo progesteronu i był ponad 36 (norma do 19). Telefonicznie skunsultowalam go z lekarzem i oboje stwierdziliśmy ze prędzej zrobiła mi się torbiel niż może to być ciąża. 8dpo zrobiłam test z porannego moczu i to taki super czuły - ujrzałam biel vizira. Ok 11dpo zaczęły mnie pobolewac piersi ( a tak naprawdę lewa była bardziej tkliwa, prawa flak). Moja faza lutealna wynosi 12 dni wiec 14dpo postanowiłam zrobić test, a tu zaskoczenie pojawiła się druga kreska zanim pojawiła się kontrolna, pobiegłam po drugi i to samo jeszcze tego samego dni pojechałam zrobić betę.
Moje objawy teraz to brak miesiączki, lewa pierś boli, a prawa leciutko tkliwa (ale ta tkliwosc pojawiał się dopiero jakieś 3dniowka temu). Kręci mi się w głowie jak szybko wstanę. Staram się nie być głodna, bo wtedy mnie muli, ale jakichś mdlosci nie mam. W poprzedniej ciąży mdlosci w ogóle nie miałam, a piersi przestały mnie bolec w 8 tygodniu.Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 kwietnia 2020, 21:14
-
Witam, nowe przybyłe szczęśliwej ciąży bez powikłań. U mnie ból piersi był teraz się uspokoiło chodź czuje że się szybko męczę i muszę odpoczywać częściej. A jak nie wiedziałam jeszcze o ciąży to miałam dzień taki jeden ze całe mieszkanie sprzątnęłam 😂 razem z kafelkami oknami itd 😂😂😂😂 to teraz mam z głowy :p
Gosia1234 lubi tę wiadomość
Czas szybko leci... trzeba życie chwytać całymi garściami
-
Dziewczyny ja dopiero pierwsza wizytę będę miała w połowie maja, także dacie radę. Mieszkam w Norwegii i tu ciąże uznaje się dopiero po 12tyg, a pierwsze usg ma się w 18tyg ciąży. Ja przez tą całą pandemii nie lecę do Polski póki co bo nie można i nie będę ryzykować, więc dopiero pójdę na prywatna wizytę w 12 tyg ciąży.
Mała panda jak ja Ciebie rozumiem z tymi dolegliwościami wolę jak są jak nagle ich nie ma i zaczynam czuć się dobrze
Ja póki co mam lekkie pobolewanie brzucha, bardzo delikatne, bolące piersi i lekkie mdłości rano, ale zjem i jest okej i mogłabym spać 24/24 ale przy moim 4latku nie pospie.
Miłego dniaCzekamy na Ciebie coreczko
Kiry AA
MTHFR hetero
PAI-4 homo
Celiakia
Słaba morfologia nasienia
5 👼
1👦 Jaś ♥️
Leki:clexane 04,acard 150mg,metyle,luteina, duphostan -
nick nieaktualnyWłaśnie w innych krajach uznaje się ciąże dopiero w 12 tyg. może to lepiej ... Z rodziny ode mnie młoda 18 latka w dani była u lekarza dopiero w 13tc i lajtowo totalna olewka tematu niczym się nie przejmuje. Druga ciąża bez problemow. Ja 32 lata pelna obaw czy wszystko ok, śledząca objawy ciąży czy znikają czy nie, odliczam do pierwszego usg w 7tc. Ale ten co nie doświadczył poronienia nie będzie znać naszego strachu przy kolejnej ciąży....
Fajnie, że jest to forum i można pogadać -
Mała panda wrote:Jakie były Wasze pierwsze, najpierwsze oznaki aktualnej ciąży? Coś co pojawiło się jeszcze przed terminem okresu? Moim były żyły ale nie na piersiach, tylko na nogach, dłoniach. Pojawiły się, a na drugi dzień miałam cień cienia na teście w 10dpo 😝 w 9dpo była biel vizira
Zimne stopy non stop - w frotowych skarpetkach i pod kołdrą zimne jak z lodówki. No i ciągle mi zimno. Bez przerwy.Poubierana chodzę jak w zimiePierwsza ciąża 8tc poronienie
Synek 2015
Córeczka 2017
Synek 05-16.03.2019 💔
-
Wczorajsza beta 1955, ostatnie badanie 6 dni temu 163, przyrost co 48h 130%, więc jest całkiem fajnie. Jutro sprawdzę świeży przyrost.
Ale zbadałam progesteron jeszcze raz i po 6 dniach spadł z 17 na 13,5 😟
Ktoś ma doświadczenie z progesteronem? Ja badam pierwszy raz... Myślałam, że będzie więcej.. może dlatego nie mam objawów?
Przesunęłam moja pierwsza wizytę na dziś, przy tym bHCG powinno być widać pęcherzyk chociaż.. -
nick nieaktualny
-
Glonojadek jutro mam wizytę video rozmowę z lekarzem rodzinnym w sprawie zwolnienia, niestety tutaj nie za bardzo chcą dawać zwolnienie, oczywiście będę ściemniać ze rzygam itd oprócz tego pracuje jako pedagog w przedszkolu i od poniedziałku każą nam już wracać do pracy, a ja nie będę ryzykować. Pierwsza ciąże poroniłam, druga ciąża biochemiczna, potem ciąż zagrosona ale z happy endem już 4letnim,pozniej znów poronienie i powiem wam szczerze, że gdyby nie to że poprostu wpadliśmy z mężem nie wiem czy bym się zdecydowała na jeszcze jedno dziecko. Także ja rozumiem wasz strach bo sama się boję okropnie, a każde usg dla mnie to nie przespane noce i ogromny strach.Czekamy na Ciebie coreczko
Kiry AA
MTHFR hetero
PAI-4 homo
Celiakia
5 👼
1👦 Jaś ♥️
Kropkaa87 wrote:Moja gin powiedziała ze nie bada się proga w ciąży bo „skacze”. I progesteron powyżej 11 wystarcza wysycic wszystkie receptory jądrowe czy jakoś tak i błonowe do utrzymania ciąży .Ile prawdy nie wiem tak na pocieszenie
Trochę pocieszyło o 15:30 mam wizytę, zobaczymy co powie mój gin.Glonojadek lubi tę wiadomość
-
Kropkaa87 Chciałabym podjeść do ciąży lajtowo jak ta Twoja kuzynka, ale z moim bagażem niestety nie umiem. Cały czas mówię że ja tam mogę rodzic ale te 9msc w strachu to nic fajnego.
Kropkaa87 jesteśmy z tego samego roku 😉Czekamy na Ciebie coreczko
Kiry AA
MTHFR hetero
PAI-4 homo
Celiakia
5 👼
1👦 Jaś ♥️
nick nieaktualnyKitaja wrote:Kropkaa87 Chciałabym podjeść do ciąży lajtowo jak ta Twoja kuzynka, ale z moim bagażem niestety nie umiem. Cały czas mówię że ja tam mogę rodzic ale te 9msc w strachu to nic fajnego.
Kropkaa87 jesteśmy z tego samego roku 😉
W moim wieku jesteś i już masz taki bagaż doświadczeń z ciąża podziwiam:) ja rok temu poroniłam i rok bez skutku starania. Hormonów trochę przyjęłam i nic... ja miałam problem z cienkim endometrium..nawet hormony nie dawały rady pogrubić go... byłam wściekła ze koleżanki które ze mną w szpitalu leżały maja już dzieci po tym wszystkim a ja nadal nic... Przestalam brać wspomagacze niby dla kobiet starających się w saszetkach. Piłam tran i okazało się miesiąc temu ze mam niedobór duży wit. D. Nie wiem czy to już w miesiąc suplementowania pomogło czy nie ale przestałam skupiać się na tym zeby mieć dziecko i wyszło:) za tydzień będę wiedzieć na czym stoję -
Kitaja daj znać jak się udało z tym zwolnieniem, słyszałam od koleżanki w Anglii że tam też to wszystko inaczej wygląda tak jak w Norwegii z tego co mówisz. Ja się tylko chwytam za głowę i zastanawiam się jak to jest że u nas taka sielanka z badaniami i chuchanie i dmuchanie. No ale wszystko ma swoje plusy i minusy. Trzymam kciuki Kitaja!
-
nick nieaktualnyHej dziewczyny,
Ja mieszkam we Francji i tutaj też się nie leci do ginekologa tak szybciutko. Raczej każą czekać do 9/10tyg albo i później kiedy już na pewno będzie coś widać. Generalnie ważne jest, żeby przyjść do końca 1 trymestru, bo trzeba też wtedy wypełniać formalności. Ale nikt tu nie biega do gina po zobaczeniu II kresek. Beta też nie jest taka popularna. Ja też dopiero 5 tydz a będę jeszcze czekać miesiąc na pewno... Nie chcę latać bez sensu. Sprawdzę tylko jutro bete czy odpowiada wiekowi ciąży i postawie na cierpliwość. -
nick nieaktualnyJa jestem w Belgii, jak czytam te wasze bety to sama się stresuję bo tu też nie da rady pójść na własną rękę i sobie zrobić, czytam codziennie was wszystkie I czekam w niepokoju na swoją pierwszą wizytę, zero objawów, według apki 6 tydzień, wizyta w piątek 🙏 zero objawów, zero plamien - jedyny plus, bo w pierwszej ciąży która straciłam w 2 trymestrze plamienia miałam kazdego dnia I cały czas słyszałam, że wszystko jest ok - nie robiąc mi żadnych badań. Jaki kraj takie zasady. Tym razem zmiana lekarza jeśli wszystko będzie Oki