X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudzień 2020
Odpowiedz

Grudzień 2020

Oceń ten wątek:
  • Chcę być mamą Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2020, 16:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kina.. szkoda choć jak dla mnie zamiast wózka to idealnie np zeby dziecko w pierwszych miesiącach moglo tylko spac. Rozumiem ze u ciebie malo miejsca i dlatego szukasz takiego rozwiązania.
    Dzięki za opinie- wiec bede zmuszona jechac i osobiście zobaczyć a chcialam przez internet zamówić.

Kinaa lubi tę wiadomość

[link=https://www.suwaczki.com/]oar8s65g3pfujggo.png[/link]

Przestań bać się tego, co może pójść źle.
    Skup się na tym, co może pójść dobrze.

Amh 0.42 -2019
    Amh 0.84- 2018
    Jeden drozny jajowod
    06.2018 ivf 2/5 😕😕
    12.2018 ciąża- 7 tyg.- poronienie
    06.2019 icsi- 0 zaplodnionych

Od 07.2019 - Novum
    Tsh 1.8, podwyższona prolaktyna, torbiele
    Od 12.2019- antykoncepcja
    02.2020-punkcja torbieli 😟
    04.2020
    31dc- beta hCG 251
    33 dc.-635
    04.05. 6+1 ❤💍
    Bądź silny maluszku 🙏 walcz...
    20.07-185gram 💗
    23tc- 448 g
    26tc-710g
    30tc-1240g
    33tc-1500g
    35tc- 2240g

Wysłany: 26 sierpnia 2020, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edyciak wrote:
    Jestem już po USG połówkowym. 😉 Olek rozwija się prawidłowo. 😊 Jeszcze tylko twarzoczaszke trzeba będzie zbadać, bo buźki nie chciał pokazać. 😉

Super 🥰
    Gratulacje

Edyciak lubi tę wiadomość

Amh 0.42 -2019
    Amh 0.84- 2018
    Jeden drozny jajowod
    06.2018 ivf 2/5 😕😕

Od 07.2019 - Novum
    04.2020
    31dc- beta hCG 251
    33 dc.-635
    04.05. 6+1 ❤💍
    20.07-185gram 💗
    23tc- 448 g
    26tc-710g
    30tc-1240g
    33tc-1500g
    35tc- 2240g
  • Mamadzieci Znajoma

Wysłany: 26 sierpnia 2020, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie.Miałam dziś wizytę u lekarza. Mała waży już 857gr🥰Szyjka trzyma, bez zmian na szczęście.Cukrzycy nie mam 😁

Edyciak, Kinaa, Chcę być mamą, Kokaina lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 sierpnia 2020, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamadzieci wrote:
    Witajcie.Miałam dziś wizytę u lekarza. Mała waży już 857gr🥰Szyjka trzyma, bez zmian na szczęście.Cukrzycy nie mam 😁
    O kurde, jaki klocek. 😉 Który to u ciebie tydzień?

• Kinaa Ekspertka

Wysłany: 26 sierpnia 2020, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ciesze się że na wizytach wszystko dobrze :* <3
    Chcę być mamą no wielka szkoda ale nie chce kupowac czegoś co mi się przyda tylko na chwilkę a i nie mam do niego zaufania patrząc po wyglądzie. Lepiej jedź i sprawdź sobie może akurat tobie spasuje :) tylko zadzwoń sobie najpierw do danego sklepu czy go mają na stanie bo bardzo dużo sklepów ma w ofercie ale albo zamówienie internetowe (smyk nie ma wogóle stacjonarnie) albo dopiero jak zamówisz to zamawiają z magazynu na sklep na odbiór...

ckai9jcgzvp69p78.png

Wysłany: 26 sierpnia 2020, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamadzieci super wiadomość. Twoja malutka jest prawie 2x wieksza od mojej wiec pewnie masz termin na początek grudnia?

Kinaa wlasnie dzisiaj wpadłam tez na to żeby jechac i obejrzeć zeby nie kupować kota w worku. Także mam nadzieje ze w sobote sie uda Wtedy pewnie stwierdzę czy warto czy lepiej szukac czegos innego.
    Ale nikt się nie wypowiada na grupie i ciekawa jestem czy nikt nie ma czy mamusi takie zajęte 😃

Kinaa lubi tę wiadomość

Amh 0.42 -2019
    Amh 0.84- 2018
    Jeden drozny jajowod
    06.2018 ivf 2/5 😕😕

Od 07.2019 - Novum
    04.2020
    31dc- beta hCG 251
    33 dc.-635
    04.05. 6+1 ❤💍
    20.07-185gram 💗
    23tc- 448 g
    26tc-710g
    30tc-1240g
    33tc-1500g
    35tc- 2240g
  • Mamadzieci Znajoma

Wysłany: 27 sierpnia 2020, 00:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Obecnie jest 25+3 a termin mam na 7 grudnia 😊nie potrafię wkleić suwaczka...🤣

• Mysza1990 Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2020, 05:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamadzieci ale duza corcia. Super
    Jeśli chcesz wkleić suwaczka naciśnij na któryś z naszych, wybierz po kolei wg instrukcji i skopijuj link. Później wchodzisz tu w ustawienia u góry po prawej stronie. Jak cie przekieruje wybierasz 3 zakładke, w opisie wklejasz link jak chcesz możesz coś dopisac i zapisz

1usaj44jiie83zb2.png
    Nasz aniołek 05.2019 6tc

* kariotypy prawidlowe
    *AMH 6,28
    *fDNA plemnika 25%
    03.2019 HSG jajowody drożne
    12.2019 histeroskopia wszystko ok
    01.2020 początek ivf
    17.02 pick up 🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀
    22.02 1ET 🍀😭😭😭

20.04 beta 686,9 progesteron 40
    22.04 beta 1509 progesteron 35
    28.04 beta 23563 37 progesteron
    05.05 mamy ❤
    16.06 badanie prenatalne maleństwo ma 6,3 cm
    18.08 polowkowe. 80% chlopiec, 460g

Cudzie trwaj .💚💛🧡❤💙💜
  • Mała panda Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2020, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny!
    Super, że wizyty udane❤️

Edyciak, to leżymy razem. U mnie 3 tygodnie temu szyjka miała 40mm, ale od wewnątrz był lejek, więc część zamknięta miała tylko 20mm. Do tego strata jednej ciąży z powodu niewydolności, to inna sytuacja u mnie. Od razu szpital. Po tygodniu w szpitalu lejek się powiększył i na całej długości Szyjki zrobiło się rozwarcie na palec. Od razu założyli mi szew okrężny na szyjkę, no i teraz leżę 🙈 też szykuję wyprawkę tak żeby na 28-30 tc było wszystko gotowe. Bo niestety ciąże ze szwem średnio kończą się w 32 tc.. miałaś sprawdzaną szyjkę na połówkowych?

Mamadzieci, zazdroszczę wagi maluszka❤️ U nas dobrze by było gdyby Mała rosła szybciutko, ale niestety nasze geny nie pozwalają. U nas tydzień temu waga 550g. Pewnie już nieźle czujesz ruchy ❤️🙈

Ciąża 3 ♥️ Łucja :*
    3jgxyx8drpyu6ix0.png
    63b581a52b.png
    👼Mikołaj (21tc) i 👼Maja (18tc) 💔[*]
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 sierpnia 2020, 18:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała panda, czytałam twoja historię na innym wątku. Współczuję, ale myślę, że skończy się pomyślnie. 😉
    Ja połówkowe miałam dopiero wczoraj, ostatnio ten sam lekarz sprawdzał mi szyjkę dwa tygodnie temu i wyglądała tak samo, więc można powiedzieć, że sytuacja jest stabilna, bo się nie pogarsza. I jednak ma duże znaczenie to, że USG porównawcze robi ten sam lekarz. Bo w szpitalu powiedzieli, że jest wszystko w porządku, długość bez rewelacji, ale jeszcze mieści się w granicy. Natomiast mój lekarz mówi, że jak na ten obraz USG ta długość może być... Kurczę, czyli tak szybko poszło u ciebie rozwarcie? A już w tym czasie oszczędzałas się?.w ogóle coś czułaś czy rozwieralo się bezobjawowo?

Mała panda lubi tę wiadomość

• Mała panda Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2020, 04:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edyciak wrote:
    Mała panda, czytałam twoja historię na innym wątku. Współczuję, ale myślę, że skończy się pomyślnie. 😉
    Ja połówkowe miałam dopiero wczoraj, ostatnio ten sam lekarz sprawdzał mi szyjkę dwa tygodnie temu i wyglądała tak samo, więc można powiedzieć, że sytuacja jest stabilna, bo się nie pogarsza. I jednak ma duże znaczenie to, że USG porównawcze robi ten sam lekarz. Bo w szpitalu powiedzieli, że jest wszystko w porządku, długość bez rewelacji, ale jeszcze mieści się w granicy. Natomiast mój lekarz mówi, że jak na ten obraz USG ta długość może być... Kurczę, czyli tak szybko poszło u ciebie rozwarcie? A już w tym czasie oszczędzałas się?.w ogóle coś czułaś czy rozwieralo się bezobjawowo?
    No to jak przez dwa tygodnie nic się nie zmieniło to bardzo dobrze, może wystarczy, że się będziesz oszczędzać. Oby tak dalej. Najważniejsze, że nie robi się lejek od wewnątrz :) no i tak, mierzenie przez jednego lekarza ma znaczenia, bo widziałam jakie wartości w szpitalu wychodziły różnym lekarzom 🙈
    U mnie to w momencie. Byłam na wizycie w 19t+5d szyjka 4cm, zamknięta na całej długości. Od tej wizyty cały czas leżałam, wstawałam tylko do łazienki, raz że mi twardniał brzuch czasem (ale to od 14 tc mi twardniał, więc nic nowego), a dwa, że jakoś intuicyjnie czułam, że coś się dzieje. Jedyny z objawów to bym mogła uznać napieranie w kroczu, w środku. Teraz po szwie to uczucie zniknęło więc chyba rzeczywiście to był objaw. Po półtora tygodnia na połówkowych lekarka wyłapała lejek, szyjka miała niby 4 cm, ale zamkniętą na długości 2cm, mój lekarz to potwierdził, od razu szpital (to był poniedziałek), w szpitalu dalej leżałam tylko już z luteiną, po 5 dniach, w piątek, kolejne USG, szyjka długości 36mm, ale zamknięta na długości 17mm. A po weekendzie, w poniedziałek, podczas badania szyjka już się rozwarła
    na palec całkowicie, choć nie była zgładzona, długość miała nawet w porządku, tylko kanał był otwarty. No i godzinę później już byłam na stole zabiegowym gotowa do założenia szwu.
    Teraz jest lepiej. Zniknęło napieranie, brzuch się uspokoił, czuję się bardzo normalnie, bez dolegliwości żadnych, a przed szwem ciągle coś mnie szczykało, bolało, ciągnęło, uciskło, nawet rwa kulszowa zniknęła nagle 😳 no, ale świat nie może być kolorowy, bo ze szwem ryzyko infekcji, PROM, przedwczesnej akcji skurczowej wzrasta, więc i tak do końca nie można być spokojnym 😐

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 sierpnia 2020, 04:20

3jgxyx8drpyu6ix0.png
    63b581a52b.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 sierpnia 2020, 07:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała panda, no właśnie mam lejek od wewnątrz. 😕 Rozwarcia nie ma, ale objaw lejka jest widoczny na USG. Z tym że od dwóch tygodni wygląda tak samo. A zamknięty kanał ma długość 22 mm.
    Mam też w zaleceniach codzienny pomiar pH pochwy, żeby wyłapać szybko ewentualną infekcję lub (nie daj Boże) sączenie wód płodowych.

• Mała panda Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2020, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edyciak wrote:
    Mała panda, no właśnie mam lejek od wewnątrz. 😕 Rozwarcia nie ma, ale objaw lejka jest widoczny na USG. Z tym że od dwóch tygodni wygląda tak samo. A zamknięty kanał ma długość 22 mm.
    Mam też w zaleceniach codzienny pomiar pH pochwy, żeby wyłapać szybko ewentualną infekcję lub (nie daj Boże) sączenie wód płodowych.
    To jak lejek to trzeba bardzo uważać. Ale pęcherz się nie wpukla? Miałaś robiony pomiar po nacisku na dno macicy, ewentualnie podczas wymuszonego kaszlu? Wtedy się czasem okazuje, że pęcherz przy wysiłku wpukla się do lejka. U mnie wszystko trzymało, mimo lejka, pęcherz się nie wpuklał, no ale ze względu na obciążony wywiad położniczy i to, że postępowało to wszystko no to szew założony. Ale chyba lekarze mają takie samo podejście, bo mnie najpierw obserwowali czy się nie pogłębia to i w sumie nie widzieli za bardzo powodu do jakiejś paniki, luteina, odpoczynek. Gdyby to była moja pierwsza taka ciąża to tak jak Ty byłabym pod obserwacją po prostu :)
    Ja właśnie zamówiłam sobie papierki lakmusowe, żeby też sprawdzać. Biorę luteinę i mam taką wodnistą wydzielinę po niej, że czasem już nie wiem czy mi coś się nie sączy 🙈 wcześniej przed szwem się nie przejmowałam tak, a teraz sobie coś wkręcam ciągle. Jak się używa tych papierków? Przykłada się w okolicę pochwy czy jak?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 sierpnia 2020, 11:07

3jgxyx8drpyu6ix0.png
    63b581a52b.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 sierpnia 2020, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie, nie miałam takiego USG. Lekarz nic nie mówił, że pęcherz płodowy się wpukla. Na tradycyjnym USG widać, że ten pęcherz zbytnio do szyjki nawet nie dotyka.
    Z tymi papierkami też mam nie lada problem. 😁 Wkłada się końcówkę do pochwy, ale mi to najlepiej wychodzi w pozycji przysiadu, bo inaczej nie umiem trafić. 😂 I to nie zawsze zamocze całą końcówkę, więc papierek się za dobrze nie wybarwia..

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 sierpnia 2020, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wydzieliny też mam sporo i to takiej wodnistej. Niejednokrotnie się zestresowałam, czy to nie wody... Czasami na łóżku potrafi zostać mokra plama. 🙈 Tyle tego jest.

• Glonojadek Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2020, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy będąc na L4 ciążowym musiałyście dostarczać zaświadczenie od lekarza z informacją o tygodniu ciąży lub terminie porodu do pracodawcy? Właśnie dostałam mejla z taką prośbą i dziwię się po co 🤔 jak się ich zapytałam to dostałam tylko lakoniczną odpowiedź "do akt pracowniczych".

3 lata starań
    24.03.2020r. - ⏸️
    d70f5fc7b3.png
  • Mysza1990 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2020, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny ja dziś ogladalam chico baby hug 4w1 i powiem wam ze dla mnie super.
    Ale mam dzis uczucie ucisku na krocze i delikatnie klucia i juz zaczynam się martwić

1usaj44jiie83zb2.png
    Nasz aniołek 05.2019 6tc

* kariotypy prawidlowe
    *AMH 6,28
    *fDNA plemnika 25%
    03.2019 HSG jajowody drożne
    12.2019 histeroskopia wszystko ok
    01.2020 początek ivf
    17.02 pick up 🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀
    22.02 1ET 🍀😭😭😭

20.04 beta 686,9 progesteron 40
    22.04 beta 1509 progesteron 35
    28.04 beta 23563 37 progesteron
    05.05 mamy ❤
    16.06 badanie prenatalne maleństwo ma 6,3 cm
    18.08 polowkowe. 80% chlopiec, 460g

Cudzie trwaj .💚💛🧡❤💙💜
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 sierpnia 2020, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Glonojadek wrote:
    Czy będąc na L4 ciążowym musiałyście dostarczać zaświadczenie od lekarza z informacją o tygodniu ciąży lub terminie porodu do pracodawcy? Właśnie dostałam mejla z taką prośbą i dziwię się po co 🤔 jak się ich zapytałam to dostałam tylko lakoniczną odpowiedź "do akt pracowniczych".
    Nie. Po co im to potrzebne..

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 sierpnia 2020, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mysza1990 wrote:
    Hej dziewczyny ja dziś ogladalam chico baby hug 4w1 i powiem wam ze dla mnie super.
    Ale mam dzis uczucie ucisku na krocze i delikatnie klucia i juz zaczynam się martwić
    Jeżeli dolegliwości się nasilą, to jedź to sprawdzić do szpitala. Nie zmieniła ci się wydzielina?

• Mała panda Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2020, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mysza1990 wrote:
    Może dzidzia się tak ułożyła? U mnie jak głową w dół siedziała to czasem tak było, a jak się obróciła to dolegliwości mijały. Oczywiście u mnie z moją szyjką no to napieranie główki nie za dobre jest, ale w zdrowej ciąży to normalne i może się tak zdarzyć. Ale obserwuj. Odpocznij, bo może za dużo pochodziłaś, tylko bez paniki

3jgxyx8drpyu6ix0.png
    63b581a52b.png
‹‹ 124 125 126 127 128 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ