GRUDZIEŃ 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
Dita , a czy przy takim krwiaku współżycie też zabronione? Tak się z ciekawości zastanawiam
Cieszę się, że nie jestem sama taka "bezobjawowa"
Pozwalacie sobie na jedną kawkę w ciąży?Starania od 09.2018
💗31 lat, PCOS, nietolerancja glukozy, cykle bezowulacyjne
mutacja PAI-1 4G heterozygotyczny i MTHFR_677C>T homozygotyczny
stymulacja Lamettą i Clo ❌
06.2019 Jajowody drożne ✔
06.2019 Histeroskopia zwiadowcza - bez patologii✔
🧬02.2020 Gameta Gdynia
10.2020-1 IUI❌| 11.2020-2 IUI💪 10 t.c.- przestało bić | 03.2021-3 IUI❌| 04.2021-4 IUI💪
06.2024 naturalny cud ❤️
I beta 13 - II beta 38 - III beta 115
progesteron 30
-
Alutka128 wrote:Kawę pije normalnie, ba i to po turecku, mieszkam w Serbii i tutaj tylko taka się pije :pStarania od 09.2018
💗31 lat, PCOS, nietolerancja glukozy, cykle bezowulacyjne
mutacja PAI-1 4G heterozygotyczny i MTHFR_677C>T homozygotyczny
stymulacja Lamettą i Clo ❌
06.2019 Jajowody drożne ✔
06.2019 Histeroskopia zwiadowcza - bez patologii✔
🧬02.2020 Gameta Gdynia
10.2020-1 IUI❌| 11.2020-2 IUI💪 10 t.c.- przestało bić | 03.2021-3 IUI❌| 04.2021-4 IUI💪
06.2024 naturalny cud ❤️
I beta 13 - II beta 38 - III beta 115
progesteron 30
-
Abilify05 wrote:Dita , a czy przy takim krwiaku współżycie też zabronione? Tak się z ciekawości zastanawiam
Ginekolog mówił bym się oszczędzała, więcej leżała. O współżyciu nie wspominał, a ja nie pytałam bo przez poprzednie poronienia i tak zachowuję wstrzemięźliwość do drugiego trymestru 🙂
2 aniołki 2016r. 👼👼
Zespół antyfosfolipidowy, MTHFR A1298c, za wysoka homocysteina, dodatnie ANA1, ANA2, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, hipoglikemia reaktywna -
Abilify05 wrote:Wow w Serbii, egzotycznie Opowiesz coś o tamtejszej służbie zdrowia? Jak wygląda kwestia ginekologa, prowadzenia ciąży, czy robienia badań na własną rękę (tak jak np. w W. Brytanii czy Niemczech nie można samej sobie iść na betę HCG, a bodajże w Holandii czy w Szwecji na pierwsze USG ciążowe przyjmują w późnym czasie, nie jak w Polsce nawet w 4-5 tyg. itp.) Jestem bardzo ciekawa, bo o Serbii jeszcze nie słyszałam
Beta tylko prywatnie płaci się około 7 euro, jeśli chodzi o lekarza, idę kiedy chce, przyjmuje od razu, nie trzeba robić terminów, badania z tego co wiem to są na fundusz, ale nie wiem na 100% bo jeszcze żadnych mi nie zlecił :p gabinety lekarskie bardzo ubogie, stare... Ale lekarze są sympatyczni, pomagają jak mogą. Serbia to jest taka dawna Polska jak jeszcze jeden drugiemu pomagał, bardzo fajny kraj, jedzenie podobne do polskiego, no i obowiązek picia śliwowicy do każdej kawy 😂 polecam Serbię żeby jechać na urlop :pAbilify05, Joasia3201 lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny, wiem że trochę kontrowersyjny temat ale jak ze szczepieniem na covid? Ja dzisiaj się zarejestrowałam na 21.05.. chcę zapytać lekarza 13.05 na wizycie, jak powie ze mam czekać do 2-3 trymestru to przełoże ale nie wiem co robić6cs: 08.2018 - synek
5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
2cs.: 12.2021 - córeczka
-
Marta..a wrote:Dziewczyny, wiem że trochę kontrowersyjny temat ale jak ze szczepieniem na covid? Ja dzisiaj się zarejestrowałam na 21.05.. chcę zapytać lekarza 13.05 na wizycie, jak powie ze mam czekać do 2-3 trymestru to przełoże ale nie wiem co robić
Hej, przepraszam, że się wtrącę, ale "chodzę" po wszystkich wątkach w poszukiwaniu różnych głosów co do szczepienia w ciąży.
Z tego co wiem, to Polskie Towarzystwo Ginekologiczne zezwoliło na szczepienia, ale po okresie organogenezy czyli po 16 tygodniu ciąży.
I najlepiej szczepionką Pfizera lub Moderny.
Ja się dzisiaj zapisałam na 12 maja. I mimo, że jestem już dużo dalej w ciąży niż Ty, to boję się. Mój lekarz prowadzący nie jest zwolennikiem szczepień na covid w ciąży. W piątek mam połówkowe więc zapytam lekarki o jej zdanie..Koniczynka28 lubi tę wiadomość
-
To ze Pfizer i moderną to wiem, mam umówiony Pfizer właśnie.
No właśnie gdyby nie ciąża to nawet dzisiaj bym się zaszczepila i tu moj dylemat właśnie. Czytałam jakiś artykuł amerykański i tam nie było związku z poronieniem itp a szczepionkani no ale wiadomo.. upłynęło za mało czasu.6cs: 08.2018 - synek
-
Marta..a wrote:To ze Pfizer i moderną to wiem, mam umówiony Pfizer właśnie.
No właśnie gdyby nie ciąża to nawet dzisiaj bym się zaszczepila i tu moj dylemat właśnie. Czytałam jakiś artykuł amerykański i tam nie było związku z poronieniem itp a szczepionkani no ale wiadomo.. upłynęło za mało czasu.
Dylemat goni dylemat 😔
Niewiadomo tak naprawdę nic konkretnego na tą chwilę.
Ale dałam sobie więcej czasu do namysłu (bo miałam opcję szczepienia 5 maja), nie wiem na co liczę, chyba na to, że jednak do tego 12go będzie jakaś informacja, która przekona mnie na 100% lub odciągnie od myśli o szczepieniu w ciąży -
Tak mnie męczą mdłości i senność, że wysiadam. W pierwszej ciąży ciągle spałam, teraz muszę pół dnia biegać za pierwszą ciążą 🙈 Więc nie jest lekko. Jest też krwiak, ale lekarz mówił, że powinien się wchłonąć. A są tu mamy karmiące nadal piersią? Karmię córkę (prawie 20mcy) i ostatnio trochę boli karmienie, mam nadzieję, że minie. Nie chcę jej odstawiać
-
Ja w ciąży na pewno się nie zaszczepię. W listopadzie przechodziłam Covid i w marcu jeszcze miałam przeciwciała 🤷♀️. Mam nadzieję, że drugi raz się nie przyplącze choróbsko. Po ciąży, po połogu pewnie już się zaszczepię.
Mnie też męczą mdłości i senność. Rano i wieczorem wymiotuję, a w ciągu dnia mdli. Nic mi nie smakuje.
Martwi mnie trochę ten mój krwiak, mam nadzieję że nie będzie rósł. Stresuje mnie już kolejna wizyta, bo na tym etapie mniej więcej stanęło serduszko.Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia 2021, 18:31
2 aniołki 2016r. 👼👼
Zespół antyfosfolipidowy, MTHFR A1298c, za wysoka homocysteina, dodatnie ANA1, ANA2, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, hipoglikemia reaktywna -
Jutro mam wizytę tak bardzo się boje. Jest dokładnie ten sam tydzień i dzień w którym straciłam pierwsza fasolkę. Do tego od 2 dni nie wstaje z łóżka co 20 minut wymioty. Mam nadzieje ze nie wróży to nic złego.09.12.2016 jesteś na świecie córeczko ❤️
23.01.2019 8 tc aniołek :,(
14.10.2020 CB
29.03 są 2 kreski
29.04 szok! 2 ❤️
20.05 jeden z zarodków obumarł oby ten drugi był silny
22.07 czekamy na Maksymiliana ❤️ -
Trzymam kciuki ze tym razem będzie dobrze, ja policzyłam ze dla mnie taki krytyczny czas to 20-26.05 i chyba pójdę wtedy na wizytę z pakietu z pracy chociaż zeby zobaczyć czy wszystko jest dobrze chociaż w moim przypadku na pierwszej wizycie lekarz zobaczył ze pęcherz w stosunku do zarodk byl o tydzień mniejszy, więc poerwsz wizyta juz źle się zaczęła. Może tym będę się uspokoić jak 4.05 wreszcie dowiem się czy jestem w ciąży i czy jest daleko od blizny po cc.6cs: 08.2018 - synek
-
Marta..a wrote:Dziewczyny, wiem że trochę kontrowersyjny temat ale jak ze szczepieniem na covid? Ja dzisiaj się zarejestrowałam na 21.05.. chcę zapytać lekarza 13.05 na wizycie, jak powie ze mam czekać do 2-3 trymestru to przełoże ale nie wiem co robić
-
Cześć dziewczyny! Dawno się nie odzywałam.
Carmelatte bardzo współczuję .
Mam nadzieję, że nikt już nie opuści tego wątku i będzie nas tylko przybywać.
Moja fasolka rozwija się dobrze. Wczoraj miałam usg i ma już 2cm. Zresztą ciąża tak mi daje w kość, że nie miałam wątpliwości, że wszystko jest ok.
Nie jestem w stanie wąchać perfum mojego męża i wielu specyfików mydlano/szamponowych. Odrzuca mnie też zapach jabłek, bananów i innych niektórych owoców. Kawy nie przełknę. Myślę, że moje zaburzenia węchu i smaku po covidzie, który przechodziłam w sumie pół roku temu już nałożyły się na ciążowe spaczenie i jest... no dramat . Wchodzi tylko bułka. Schudłam 1,5 kg.
Co do szczepienia, to nie muszę podejmować decyzji, bo zdążyłam zaszczepić się jeszcze przed ciążą 2 dawkami (jestem z grupy 0). Natomiast zaszczepiłabym się w 2. trymestrze zgodnie z zaleceniami Pfizerem.