X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne ☃️🎄 GRUDZIEŃ 2024 🎅✨️
Odpowiedz

☃️🎄 GRUDZIEŃ 2024 🎅✨️

Oceń ten wątek:
  • Kam.ila Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2024, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam do Was pytanie .. czy odczuwacie jakoś powiększanie się brzucha? Bo z dnia na dzień mam coraz większy.. i nie wiem czy takie delikatne prądy czy ciągnięcia nie wiem jak to nazwać to to... W dodatku coraz częściej jak chodzę to zgarbiona.. totalnie nie wiem dlaczego 🤣

age.png
  • Zagadka919 Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2024, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też używam mustelli, mąż mnie smaruje wieczorem :)

Ja widzę że z dnia na dzień powiększa się brzuszek i ostatnio czuć takie rozciągnie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 sierpnia 2024, 19:20

mar.1 lubi tę wiadomość

🤰👱‍♂️🐕
    -20 kg, 5 lat starań o 👶
    02.04.2024 ⏸️
    Szczęśliwy 63 cykl starań o pierwsze♥️
    Cudzie trwaj 😭♥️
    Igusia 9.12.2024🧚🩷

age.png
  • Wikta06 Koleżanka

Wysłany: 27 sierpnia 2024, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kam.ila wrote:
    Mam do Was pytanie .. czy odczuwacie jakoś powiększanie się brzucha? Bo z dnia na dzień mam coraz większy.. i nie wiem czy takie delikatne prądy czy ciągnięcia nie wiem jak to nazwać to to... W dodatku coraz częściej jak chodzę to zgarbiona.. totalnie nie wiem dlaczego 🤣

Ja zauważyłam, że w nocy jak mnie boli brzuch (taki ból okresowy) to rano budzę się z większym brzuchem

• businesscare Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2024, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja czuję po skórze w okolicy pępka :/ czuje jak ciągnie, aż 1 miejsce gdzieś 1 cm od pępka jest wręcz sinawe kolorem i w dotyku mega napięte to. W tym miejscu przed ciążą miałam taką stała odcisnieta jakby zmarszczkę (nie wiem jak to nazwać😁) od garbienia się .
    Mierze cały dzien cukry nie oszczędzając się w diecie i aż nie wierzę w te cukrzycę. 1 godzina po posiłkach zakresy 80-100, sernik i kiełbasa nie robią na moim ciele wrażenia albo ta cukrzyca to trochę na wyrost. No nic, kontroli nigdy za wiele🤷

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 sierpnia 2024, 22:25

PCOS od 2015
    10.2023 odstawienie anty
    28.03.2024 ⏸️❤️
    16.04.2024 4,4 mm cudu, jest serduszko ❤️
    22.05.2024 NIFTY
    28.05.2024 prenatalne 🥼 zdrowy chłopak, ryzyka niskie🩵
    Termin 09.12.2024
  • Mandoriana Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2024, 08:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kam.ila wrote:
    Hej ja czasami rano lub w ciągu dnia czuje że skórą się robi napięta a potem jakby się wyluzowuje, zakładam ze dlatego że się rozciąga powoli. :)

age.png
  • Sandrix Ekspertka

Wysłany: 28 sierpnia 2024, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam wrażenie, że mnie swędzi i tak dziwnie jakby pobolewa w okolicy pępka, też mi się wydaje że rośnie ostatnie parę dni.
    Dzisiaj mam kryzys wizerunkowy bo szykowałam się do pracy do biura (zwykle pracuje zdalnie) i we wszystkim wyglądam jak torba 😵‍💫 i to nie że mam brzuch tylko wszystko mi utyło, wyglądam jakbym po prostu 10 kg przywaliła. A cycki mam tak ogromne że płakać mi się chce…każdy prawie większy od głowy. Masakra. Pół godziny próbowałam się ubrać. A jeszcze u nas ciągle 30 stopni więc wybór ograniczony. 🤢

Dzisiaj powtórka połówkowych z medicover, ciekawa jestem co z tymi wodami płodowymi. Proszę o kciuki jak jeszcze nie macie dosyć trzymania 3 raz za to samo 🥲😀

aambrozjaa93, mar.1, Malinowa _Mamba, Mag_len, spineczka, Kam.ila, Wanda_89, Sisi1905, Merida Waleczna lubią tę wiadomość

13.03 wyjęcie implantu anty
    17.04 ⏸
    17.04 beta 6,56
    19.04 beta 42,87
    26.04 beta 1585,24
    29.04 🩺 widoczny pęcherzyk ciążowy
    10.05 🩺USG, jest ❤️
    22.05 2 cm bobasa
    Sanco wynik prawidłowy, chłopiec
    17.06 prenatalne
    28.08 🩺 II prenatalne, ponad 500 g zdrowego synka
    02.10 kolejna wizyta
    16.10 & 22.10 III prenatalne
    19.12.2024 Karol na świecie 🤍

💊
    Euthyrox N50

age.png
  • Mandoriana Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2024, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wikta06 wrote:
    A mam jeszcze takie pytanie do was
    Czy używacie czegoś na rozstępy i czego?
    Ja używam olejku z Babydream na rozstępy, na zmianę z masłem kakaowym z shea i olejkiem cytrynowym który sama sporzadzilam i jak narażie nie mam nic :) ale ja nie tylko nakładam a wmasowuje porządnie wraz z lekkim szczypaniem skóry i robię tak dwa razy dziennie a wkrótce gdy zacznie się bardziej intensywnie brzuch powiększać i już nie będę pracować chce robić tak 3 razy dziennie a dodatkowo szczotkuje cialo twarda szczotka "na sucho" jeszcze przed olejkami raz dziennie:) Niestety zewnętrzne dbanie to nie wszystko należy też od środka o to dbać spożywając kolagen ja jem w postaci galaret mięsnych, wywarów kolagenowych i dla pewności jeszcze suplementuje dobrej jakości kolagen w proszku jestem bardzo zdeterminowana ale to ma również pomoc przy zapobiegnięciu pęknięcia krocza także same profity widzę:) aha także Wit C powinna być suplementowana u mnie w postaci czystego soku z rokitnika ale jest wiele innych opcji :)

rybka8 lubi tę wiadomość

age.png
  • KoKos Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2024, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja smarowałam bardzo regularnie i też byłam zdeterminowana, ale teraz przy tej szyjce na granicy i jak dotykam brzucha to się napina chyba trochę mam wrażenie, więc jak mnie swędzi i czuję napięcie skóry to posmaruje kremem albo olejkiem z musteli, ale nie robię już tego regularnie. Na boku po jednej stronie wydaje mi się, że widzę dwa małe rozstępy, ale na razie ogólnie brzuch wygląda ładnie 😂 noo ale widzę, że powiększa się szokującym tempie także raczej rozstępów nie unikne, a podobno to i tak genetyka, moja mama miała coraz to większe po każdej ciąży także tak 🙃🤷‍♀️

Starania od 05/2022💃28l🕴️34l
    2x operacja przepukliny pachwinowej prawej, zrosty?
    3x histeroskopia - polip + usunięcie przegrody macicy
    Tarczyca = Letrox ✅ Nasienie ✅ Sono-HSG 07/23 - drożne, macica bez zrostów ✅ 08/23 RM: drobne mięśniaki, lewy jajnik w brzuchu ❌ 09.10/23 - cb 💔 ->11.2023 klinika: 16-18cs stymulacje ✖️
    🍀19cs - lametta, ovitrelle, duphaston = 10dpo ⏸️ 20.03 🍀
    6+1🥚4,4mm
    8+4 🐥 1,87cm
    12+3🐓 6,44cm - I USG jest OK !
    15+4 🐔 około 10cm
    20+4 jest 🩷 - 395g połówkowe OK!
    26+3 🐡 1045g 29+4 🦐 1300g
    30+4 🦑 1447g - III USG jest OK!
    35+1 🐠 2343g 37+0 🐟 2770g
    39+1 🦈 3200g ---> indukcja 🤞🍀
    39+3 (CC) Franka - 52cm, 3340g 🥰

age.png
  • aambrozjaa93 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2024, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak też myślę, że duży wpływ ma genetyka. Moja mama po czeterch ciążach prawie w ogóle nie ma roztępów i ja w pierwszej ciąży się smarowałam tylko czasem i pojawił się jeden malutki na dole brzucha i nigdzie więcej nic. Teraz się czasem posmaruje olejkiem, ale też jak do tej pory nic nie ma a też zauważyłam, że już brzuch ostatnio znacznie bardziej mi urósł.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 sierpnia 2024, 10:40

Henio🩵 4065g i 57cm💙

age.png

Staś🩵 3980g i 58cm💙

age.png
  • aambrozjaa93 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2024, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sandrix wrote:
    Ja mam wrażenie, że mnie swędzi i tak dziwnie jakby pobolewa w okolicy pępka, też mi się wydaje że rośnie ostatnie parę dni.
    Dzisiaj mam kryzys wizerunkowy bo szykowałam się do pracy do biura (zwykle pracuje zdalnie) i we wszystkim wyglądam jak torba 😵‍💫 i to nie że mam brzuch tylko wszystko mi utyło, wyglądam jakbym po prostu 10 kg przywaliła. A cycki mam tak ogromne że płakać mi się chce…każdy prawie większy od głowy. Masakra. Pół godziny próbowałam się ubrać. A jeszcze u nas ciągle 30 stopni więc wybór ograniczony. 🤢

Dzisiaj powtórka połówkowych z medicover, ciekawa jestem co z tymi wodami płodowymi. Proszę o kciuki jak jeszcze nie macie dosyć trzymania 3 raz za to samo 🥲😀

Mocne kciuki🤞🏻🤞🏻🍀

Sandrix lubi tę wiadomość

Henio🩵 4065g i 57cm💙

age.png

Staś🩵 3980g i 58cm💙

age.png
  • Dariaa29 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2024, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sandrix kciuki za badania!

Ja kupiłam na początku ciąży kosmetyki z firmy mom and who, takie masło do smarowania brzucha, które w kontakcie ze skórą zamienia się w olejek i krem przeciw rozstępom. Niestety nie jestem regularna w ich używaniu 🤣 ale też uważam, że powstanie rozstępów to duża sprawa genetyki, moja mama po 2 ciążach nie ma ani jednego rozstępu i mam nadzieję, że u mnie będzie tak samo 😀

Sandrix, aambrozjaa93, rybka8 lubią tę wiadomość

age.png
  • Aune Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2024, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sandrix, mocne kciuki 🍀

Też czuję jakby trochę skóra na brzuchu się rozciągała trochę, rozstępów na razie nie widać, chociaż nie smaruje regularnie 😅 mam olejek Mustela i balsam z Onlybio.

Sandrix lubi tę wiadomość

👩+🧔 +👶+🐈‍⬛

age.png
  • Elewina Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2024, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sandrix kciuki!!! 🤞🤞🤞

Ja rozstępy mam już chyba od zawsze, ale jak mówicie to genetyka po linii mamy (babcia, mama, jej siostra - po ciążach brzuchy jak abuzy) nie mam z tym jakoś problemów, to pamiątki po tak wyjątkowej chwili jak przyjście na świat dziecka 💛

Znalazlam sposób na zaparcia 😁 może komuś się przyda i pomoże. Ja męczyłam się strasznie (wizyta w toalecie co 2-3 dni, a brzuch spięty i twardy) teraz z rana do śniadania pije kubek kawy z mlekiem i po 15 minutach "młody bóg". Jeśli coś jest głupie, ale działa to nie jest głupie 😁😁😁

Cudownego dnia! 😘 kciukasy za wizyty

Sandrix, Aune, aambrozjaa93, Mandoriana, rybka8, Dariaa29 lubią tę wiadomość

ona 38 on 48 + piesek

Invimed - Wrocław
    02.2020 - 6 jajec, 5 zaplod.
    2020 - 03,06
    2021 - 03,07,10

Gynecentrum - Katowice
    02.2023 - 20 jaj, 4 zapl., w 6 dobie zdegenerowały
    05.2023 - 14 jaj, 7 zapl., po PGT-a 4

VI- 31.07.2023 😔

VII - 12.03.2024- 5AA
    23 dpt - 0,23 FHR 99
    28 dpt -(6+2) 0,54 FHR 149
    mocne krwawienie
    (7+3) 1,28
    (8+2) 1,77
    (10+3) 4,06
    11/05- NIFTY -ok
    20/05- prenatalne (12+3) 6,79 FHR 162
    (13+3) FHR 153
    (17+4) FHR146, 240g
    17/07 - (20+4) pierwsze ruchy
    18/07 -(20+6) II prenatalne -445g
    krwotok z nosa - szpital
    26/07 - (22+1) 496g
    13/08 - (24+4) 800g
    09/09 - (28+3) 1340g
    17/09 - (29+4) III prenatalne 1774g
    02/10 - (31+5) 2100g
    malo ruchow- szpital
    12/10 - (33+1) 2350g
    29/10 - (35+4) 2650g
    06/11 - (36+5) 2800g
    13/11 - (37+5) 3035g
    szpital- indukcja

15/11/2024 - Księżniczka z nami!!! 🩷🩷🩷 2860g, 52cm, 22.13 cc
  • Nina_02 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2024, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elewina wrote:
    Sandrix kciuki!!! 🤞🤞🤞

Ja rozstępy mam już chyba od zawsze, ale jak mówicie to genetyka po linii mamy (babcia, mama, jej siostra - po ciążach brzuchy jak abuzy) nie mam z tym jakoś problemów, to pamiątki po tak wyjątkowej chwili jak przyjście na świat dziecka 💛

Znalazlam sposób na zaparcia 😁 może komuś się przyda i pomoże. Ja męczyłam się strasznie (wizyta w toalecie co 2-3 dni, a brzuch spięty i twardy) teraz z rana do śniadania pije kubek kawy z mlekiem i po 15 minutach "młody bóg". Jeśli coś jest głupie, ale działa to nie jest głupie 😁😁😁

Na zaparcia jeśli jeszcze o tym nie wiecie, polecam stołeczek pod nogi na kibelku. Podnóżek, skrzynka, kosz na śmieci cokolwiek, chodzi o to żeby nogi były na podwyższeniu. Od lat się tak wypróżniam i jest dużo lepiej i łatwiej, bez parcia 😅

Aune, aambrozjaa93, Kam.ila lubią tę wiadomość

👩34 ❤️🧔‍♂️35

Starania od 2020
    03.2024 3️⃣ iui 🙏
    26.03.2024 ⏸️
    27.03.2024 beta 62 😍
    25.05.2024 nifty- niskie ryzyka 💙

Dobrze, że już jesteś Synku 🥰

s-age.png
  • Aune Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2024, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, podnóżek to super opcja :D Chociaż my mamy, do tego rano piję słabą kawkę z mlekiem, a zaparcia i tak się zdarzają.

Dziewczyny, a planujecie baby shower, ktoś Wam organizuje? Moja siostra chce, ale ja sama nie wiem czy mam ochotę na taką imprezę 😅 I czy zapraszać mamę, bo wiem że by chciała, ale jak tak to od razu teściową też by wypadało, czy zrobić osobno jakąś kawkę dla mamy, cioci i teściowki, a osobno małą imprezę dla koleżanek, jak się zaczynam nad tym zastanawiać to mi się odechciewa coś robić 🙈

👩+🧔 +👶+🐈‍⬛

age.png
  • aambrozjaa93 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2024, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elewina wrote:
    Sandrix kciuki!!! 🤞🤞🤞

Potwierdzam na mnie akurat zawsze kawa działa😄

Elewina lubi tę wiadomość

Henio🩵 4065g i 57cm💙

age.png

Staś🩵 3980g i 58cm💙

age.png
  • aambrozjaa93 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2024, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aune wrote:
    Tak, podnóżek to super opcja :D Chociaż my mamy, do tego rano piję słabą kawkę z mlekiem, a zaparcia i tak się zdarzają.

Dziewczyny, a planujecie baby shower, ktoś Wam organizuje? Moja siostra chce, ale ja sama nie wiem czy mam ochotę na taką imprezę 😅 I czy zapraszać mamę, bo wiem że by chciała, ale jak tak to od razu teściową też by wypadało, czy zrobić osobno jakąś kawkę dla mamy, cioci i teściowki, a osobno małą imprezę dla koleżanek, jak się zaczynam nad tym zastanawiać to mi się odechciewa coś robić 🙈

Ja bym chciała chociaż taką małą imprezkę, bo oczywiście w pierwszej ciąży nie miałam, ale nie ma mi kto zorganizować i musiałabym wszystko sama robić także pewnie nic z tego🥲

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 sierpnia 2024, 12:30

Henio🩵 4065g i 57cm💙

age.png

Staś🩵 3980g i 58cm💙

age.png
  • Malinowa _Mamba Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2024, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mocne kciuki za dzisiejsze wizyty ✊🤞🤞🍀

Smarowała się oliwką z Rossmanna, taką jaką można było dostać za 1gr, ale odkąd jestem po wizycie z informacją, że szyjka się skróciła i mamy zakaz głaskania brzucha to odpuściłam smarowanie. Trudno jak mają być rozstępy to będą.
    Jeśli genetyka gra dużą rolę to i tak je będę miała. Zarówno mama jak i jej siostra mają rozstępy. Babcia podobno też aczkolwiek nikt nigdy u niej ich nie widział 🤣🤣
    Poza tym ja mam trochę inną budowę niż rodzice czy dziadkowie. Mama nie ma wyraźnie zaznaczonych bioder a ja je jednak trochę mam. Ciążę widać u mnie jedynie przez rosnący brzuch, pozostałe części ciała są w sumie bez zmian.

Zapisaliśmy się pod koniec września na sesję w sadzie jabłkowym. Taka mini sesja, ale nie typowo ciążowa w sukniach tiulowych. To ma być taka nasza mała pamiątka. Muszę tylko nam jakieś ubranie ogarnąć, żeby było w miarę sensownie i spójnie 😅

Co do baby shower to ja nie chcę tego typu imprezy. Wystarczy mi atrakcji zapewnionych przeprowadzką. Planujemy jeszcze we wrześniu jakieś spotkanie/obiad, żeby nasi rodzice się poznali. No i pewnie pod koniec września wybierzemy się do babci tak urodzinowo.. w końcu to jej 95 urodziny

Aune lubi tę wiadomość

👨‍👩‍👦
    🩵👶 Aleksander 03.12.2024

age.png
  • Zagadka919 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2024, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na zaparcia polecam 1-2 kiwi dziennie.

Jeśli chodzi o baby shower, to kiedyś byłam bardzo na nie. A teraz już bardziej na tak, ale nie wiem czy będzie miał kto się tym zająć, więc jeszcze zobaczę ;)

Aune lubi tę wiadomość

🤰👱‍♂️🐕
    -20 kg, 5 lat starań o 👶
    02.04.2024 ⏸️
    Szczęśliwy 63 cykl starań o pierwsze♥️
    Cudzie trwaj 😭♥️
    Igusia 9.12.2024🧚🩷

age.png
  • Mandoriana Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2024, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym chciała babyshower ale jestem za granicą i nie ma mi kto zorganizować chyba że wykorzystam ten krótki urlop w Polsce jaki planujemy pod koniec października ale u mnie więcej seniorów w rodzinie niż młodych i nie znają tego terminu raczej to będzie poprostu mała uroczystość rodzinna na cześć maluszka i kto będzie miał ochotę to może coś kupić i tyle 😊

Aune lubi tę wiadomość

age.png
‹‹ 310 311 312 313 314 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ