☃️🎄 GRUDZIEŃ 2024 🎅✨️
-
WIADOMOŚĆ
-
Atika wrote:Witajcie 😁
U mnie waga zwolniła uff, ale zauważyłam zmianę w brzuchu, jak wstaję, to ciągnie mnie okropnie E
W dół, więc pewnie się zwiększył, ale, że patrzę na siebie codziennie w lustrze to nie widzę różnicy. Ale jeśli ma podwoić swoją wagę w miesiąc, to się nie dziwię.
Moje dziecko już rozróżnia jasno, ciemno. Kiedy jest bardzo ruchliwe i brzuch podskakuje, odkrywam sukienkę, by zobaczyć je i nagrać , a wtedy on przestaje się ruszać, jakby przez brzuch przeswitywało światło.
Witajcie 😀
Ja też często czuję ten słodki ciężar 😅 jak się dodatkowo nisko ułoży to wtedy mega ciągnie w dół..
Wczoraj kupiłam trochę nowych ubranek dla Malucha, stojak do wanienki.
Muszę przejrzeć co mamy i zobaczyć czego jeszcze brakuje.
Dziś zamówiliśmy wózek, prawdopodobnie będzie już w następnym tygodniu, ale przetrzymają nam go tyle ile będziemy chcieli.
A jutro jedziemy na 95te urodziny mojej babci 🤩 zrezygnowaliśmy z sesji w sadzie i trochę żałuję, ale planujemy wykorzystać mojego brata albo jego narzeczoną, żeby zrobili nam kilka fotek na pamiątkę.Atika, Elewina, Zagadka919, Skryta19 lubią tę wiadomość
👩💼'89
- kilka lat po konizacji szyjki macicy
- niedoczynność tarczycy + Hashimoto
- PCOS (własne owulacje+ brak policystycznych jajników na USG)
- podwyższona prolaktyna (chociaż w grudniu była bardzo ładna po środku widełek)
- początek IO (mama od 2019 ma cukrzycę typu 1 + choroba Addisona)
👨💼'86
08.03.24 OM 🐒
10.04.24 ⏸️ beta 914.4
🤰13.12.2024
-
Pozdrawiam Was Dziewczyny z Kołobrzegu, pogoda cudna, dużo spaceruje i zauważyłam, że inaczej chodzę 🙈🤣 troszkę jak kaczuszka hihihi mimo, że ja ważę jak przed ciążą. Czy Wy też tak macie?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 września, 18:21
Malinowa _Mamba, Zagadka919, Atika, Aune lubią tę wiadomość
ona 38 on 48 + piesek
Invimed - Wrocław
02.2020 - 6 jajec, 5 zaplod.
2020 - 03,06
2021 - 03,07,10
Gynecentrum - Katowice
02.2023 - 20 jaj, 4 zapl., w 6 dobie zdegenerowały
05.2023 - 14 jaj, 7 zapl., po PGT-a 4
VI- 31.07.2023 😔
VII - 12.03.2024- 5AA
23 dpt - 0,23 FHR 99
28 dpt -(6+2) 0,54 FHR 149
mocne krwawienie
(7+3) 1,28
(8+2) 1,77
(10+3) 4,06
11/05- NIFTY -ok
20/05- prenatalne (12+3) 6,79 FHR 162
(13+3) FHR 153
(17+4) FHR146, 240g
17/07 - (20+4) pierwsze ruchy
18/07 -(20+6) II prenatalne -445g
krwotok z nosa - szpital
26/07 - (22+1) 496g
13/08 - (24+4) 800g
09/09 - (28+3) 1340g
17/09 - (29+4) III prenatalne 1774g
02/10 - (31+5) 2100g
malo ruchow- szpital
12/10 - (33+1) 2350g
29/10 - (35+4) 2650g
06/11 - (36+5) 2800g
13/11 - (37+5) 3035g
szpital- indukcja
-
Elewina wrote:Pozdrawiam Was Dziewczyny z Kołobrzegu, pogoda cudna, dużo spaceruje i zauważyłam, że inaczej chodzę 🙈🤣 troszkę jak kaczuszka hihihi mimo, że ja ważę jak przed ciążą. Czy Wy też tak macie?
Mimo, że mi w ciąży rośnie tylko brzuch to zauważyłam że inaczej chodzę. Początkowo tylko jakby szerzej nogi stawiałam, a teraz to jak taki wysoki i szczupły pingwinek 🤣🤣🤣 no i bardzo zwolniłam.. wcześniej chodziłam prawie biegając a teraz spacerowe tempoElewina lubi tę wiadomość
👩💼'89
- podwyższona prolaktyna (chociaż w grudniu była bardzo ładna po środku widełek)
👨💼'86
08.03.24 OM 🐒
10.04.24 ⏸️ beta 914.4
🤰13.12.2024
-
Malinowa _Mamba wrote:Mimo, że mi w ciąży rośnie tylko brzuch to zauważyłam że inaczej chodzę. Początkowo tylko jakby szerzej nogi stawiałam, a teraz to jak taki wysoki i szczupły pingwinek 🤣🤣🤣 no i bardzo zwolniłam.. wcześniej chodziłam prawie biegając a teraz spacerowe tempo
A wiecie jak mnie mąż nazwał ? Powiedział, że chodzę zgarbiona jak dzwonnik Notre Dame 🤣🤣🤣Elewina lubi tę wiadomość
-
Elewina wrote:Pozdrawiam Was Dziewczyny z Kołobrzegu, pogoda cudna, dużo spaceruje i zauważyłam, że inaczej chodzę 🙈🤣 troszkę jak kaczuszka hihihi mimo, że ja ważę jak przed ciążą. Czy Wy też tak macie?
Ja też chodzę jak kaczka, szeroko nogi i brzuch do przodu 🙈 no i tempo żółwie 😅Elewina lubi tę wiadomość
-
Mam pytanie do dziewczyn, które ogarniają rzeczy związane z cukrzycą.
Dopiero tak naprawdę trzy dni trzymam dietę, bo wyszła mi cukrzyca ciążowa (wynik po 2 h był przekroczony na krzywej) i teraz trzymam dietę i mierze cukry.
Na razie mierzyć mam po 1 h i po 2 h po posiłku.
Czy to normalne, że po niektórych posiłkach mam wyższy wynik po 2 h niż po godzinie? 🤔
Ogólnie zawsze jestem w normach, ale mimo wszystko czy tak powinno wyglądać że po 2 h będzie troszkę większy ten cukier ?
Dopiero za tydzień mam wizytę kontrolną u diabetologa, a może któraś z Was ogarnia co i jak -
Dziewczyny a jak to jest z liczeniem ruchów dziecka po 28 TC? Jak to prawidłowo robić?
Na ostatniej wizycie zapomniałam o to zapytać, bo wybiło mnie z rytmu skierowanie do szpitalaWiadomość wyedytowana przez autora: 21 września, 21:54
👩💼'89
👨💼'86
08.03.24 OM 🐒
10.04.24 ⏸️ beta 914.4
🤰13.12.2024
-
Aleksia199825 wrote:Mam pytanie do dziewczyn, które ogarniają rzeczy związane z cukrzycą.
Dopiero tak naprawdę trzy dni trzymam dietę, bo wyszła mi cukrzyca ciążowa (wynik po 2 h był przekroczony na krzywej) i teraz trzymam dietę i mierze cukry.
Czy to normalne, że po niektórych posiłkach mam wyższy wynik po 2 h niż po godzinie? 🤔
Ogólnie zawsze jestem w normach, ale mimo wszystko czy tak powinno wyglądać że po 2 h będzie troszkę większy ten cukier ?
Dopiero za tydzień mam wizytę kontrolną u diabetologa, a może któraś z Was ogarnia co i jak
Mi nie kazali mierzyć po 2h ani przed każdym posiłkiem, ale tego co mi wiadomo to po 2h poziom powinien być niższy niż po 1h👩💼'89
👨💼'86
08.03.24 OM 🐒
10.04.24 ⏸️ beta 914.4
🤰13.12.2024
-
Aleksia199825 wrote:Mam pytanie do dziewczyn, które ogarniają rzeczy związane z cukrzycą.
Dopiero za tydzień mam wizytę kontrolną u diabetologa, a może któraś z Was ogarnia co i jakAleksia199825 lubi tę wiadomość
-
Malinowa _Mamba wrote:Dziewczyny a jak to jest z liczeniem ruchów dziecka po 28 TC? Jak to prawidłowo robić?
Na ostatniej wizycie zapomniałam o to zapytać, bo wybiło mnie z rytmu skierowanie do szpitala
Natomiast mój lekarz nie karze w ogóle liczyć ruchów tylko mowi, że po prostu powinno się je czuć regularnieWiadomość wyedytowana przez autora: 22 września, 06:55
Mandoriana, Kam.ila, Zagadka919 lubią tę wiadomość
-
Dariaa29 wrote:Moje położne ze szkoły rodzenia mówią żeby wybrać sobie jedną godzinę w ciągu dnia, najlepiej po posiłku, położyć się na lewym boku i liczyć do 10 ruchów, jeśli się pojawi 10 w ciągu godziny to wszystko okej.
Natomiast mój lekarz nie karze w ogóle liczyć ruchów tylko mowi, że po prostu powinno się je czuć regularnie
Mój tak samo.. zawsze pyta czy czuję ruchy i tyle. No można sobie policzyć w wolnej chwili ale bez przesady kopnie 8 czy 9 razy i co już będzie źle bo nie jest 10 ruchów. 😉Sandrix, Mandoriana lubią tę wiadomość
-
Malinowa _Mamba wrote:Dziewczyny a jak to jest z liczeniem ruchów dziecka po 28 TC? Jak to prawidłowo robić?
Na ostatniej wizycie zapomniałam o to zapytać, bo wybiło mnie z rytmu skierowanie do szpitala
Hej,
Pytałam o to mojego lekarza to powiedział, że obecnie się odchodzi od liczenia - nie ma czegoś takiego, że dziecko się powinno ruszyć x razy na godzinę. Mówił że tylko stresu bym sobie dołożyła i co tydzień bym była na sorze, bo mam za mało ruchów. Doradził, że jak mnie to stresuje to lepiej kupić detektor tętna.
Powiem Wam że widzę u siebie, że te dni jej aktywności są naprawdę różne. Są takie dni, że rusza się bardzo intensywnie, a są też takie, że czuję tylko bardzo delikatne ruchy. Pewnie to też kwestia jej ułożenia, do tego mam łożysko na przedniej ścianie więc też trochę tłumi.Malinowa _Mamba lubi tę wiadomość
-
Ja też zauważam różne dni pod względem aktywności synka, czasem jest tak, że przez większość dnia czuję, że szaleje mi w brzuchu, a czasem tylko bardzo delikatnie co jakiś czas poczuje ruch. Jak coś mnie niepokoi to korzystam z detektora
Skryta19 lubi tę wiadomość
-
Czesc wszystkim, mam pytanko czy któraś też odczuwa pobolewanie dolnych żeber ? Mnie od 3 dni pobolewa a dziś w nocy to nawet źle spałam z tego tytułu. Czytałam że to wynik wypychania organów przez macicę do góry. Trochę mnie to przeraża że już teraz to czuję a to jeszcze 3 miesiące i co będzie potem.. na koniec ciąży macica sięga żeber nie wyobrażam sobie tego ..jestem osobą drobną mam małą klatkę piersiową i boje się że dyskomfort będzie się za mocno zwiększał. Któraś tak ma? Radzicie sobie jakoś?
-
Mi lekarz również mówił, że odchodzi się od liczenia, ja w ciągu dnia jestem mocno aktywna malutka wtedy śpi, dopiero po południu, nocą i z rana mocno się kotłuje 😉 czasem też po jedzeniu ale nie zawsze.
Jeśli chodzi o mierzenie cukru, ja od początku od 10 tygodnia na insulinie i mam pilnować cukrów- naczczo mniej jak 90, po 1 godzinie mniej jak 140, po 2 mniej jak 120 jeśli coś zjem i po 2 godzinach mam więcej jak 120 to już wiem, że to jedzonko nie dla mnie.Atika lubi tę wiadomość
ona 38 on 48 + piesek
Invimed - Wrocław
02.2020 - 6 jajec, 5 zaplod.
2020 - 03,06
2021 - 03,07,10
Gynecentrum - Katowice
02.2023 - 20 jaj, 4 zapl., w 6 dobie zdegenerowały
05.2023 - 14 jaj, 7 zapl., po PGT-a 4
VI- 31.07.2023 😔
VII - 12.03.2024- 5AA
23 dpt - 0,23 FHR 99
28 dpt -(6+2) 0,54 FHR 149
mocne krwawienie
(7+3) 1,28
(8+2) 1,77
(10+3) 4,06
11/05- NIFTY -ok
20/05- prenatalne (12+3) 6,79 FHR 162
(13+3) FHR 153
(17+4) FHR146, 240g
17/07 - (20+4) pierwsze ruchy
18/07 -(20+6) II prenatalne -445g
krwotok z nosa - szpital
26/07 - (22+1) 496g
13/08 - (24+4) 800g
09/09 - (28+3) 1340g
17/09 - (29+4) III prenatalne 1774g
02/10 - (31+5) 2100g
malo ruchow- szpital
12/10 - (33+1) 2350g
29/10 - (35+4) 2650g
06/11 - (36+5) 2800g
13/11 - (37+5) 3035g
szpital- indukcja
-
Mi doktor nic nie mówił na temat ruchów, że mam liczyć 🙂 Wczoraj np. malutka miała jakiś dzień tańców już ją prosiłam żeby dała mi odpocząć 🤭 A łożysko mam na przedniej ścianie i też ruchy zazwyczaj czułam lekkie, no ale wczoraj jakoś nisko się ułożyła i coś w pęcherzu kombinowała 🙈 Za to w nocy wyjątkowo spokojna była. Także inaczej niż zwykle i myślę że wiele czynników ma na to wpływ, jeśli to liczenie byłoby istotne to myślę, że lekarze by o tym mówili.
Dobrego dnia 😍 -
Mandoriana wrote:Czesc wszystkim, mam pytanko czy któraś też odczuwa pobolewanie dolnych żeber ? Mnie od 3 dni pobolewa a dziś w nocy to nawet źle spałam z tego tytułu. Czytałam że to wynik wypychania organów przez macicę do góry. Trochę mnie to przeraża że już teraz to czuję a to jeszcze 3 miesiące i co będzie potem.. na koniec ciąży macica sięga żeber nie wyobrażam sobie tego ..jestem osobą drobną mam małą klatkę piersiową i boje się że dyskomfort będzie się za mocno zwiększał. Któraś tak ma? Radzicie sobie jakoś?
Mam okropny ból pod żebrami mniej więcej od 24tc. Jestem pod opieką fizjoterapeutki. To ból przepony. Bardzo pomagają ćwiczenia oddechowe takie jak do porodu, klasyczny koci grzbiet, i pozycja dziecka z jogi 😊 kilka razy dziennie kilka powtórzeń i jestem w stanie w miarę bez bólu spać 😊
Ale czy u Ciebie jest to samo nie wiem 😔 u mnie to lata stresu i wszystkie mięśnie pleców, karku, szyji to jeden wielki kamień do rozpracowania po ciąży 😅Mandoriana lubi tę wiadomość
-
Witajcie 😁
dziś od pół godziny mam silny ból po lewej stronie, między pachwiną a brzuchem. Podejrzewam, że to więzadła się rozciągają, ale tak mocno boli?
Dziecko rusza się regularnie, mniej więcej co godzinę.
Często reaguje na hałasy i na głosy. Kiedy usłyszy dźwięk dzwonka telegonu, od razu budzi się.
Skryta19 wrote:Hej,
Pytałam o to mojego lekarza to powiedział, że obecnie się odchodzi od liczenia - nie ma czegoś takiego, że dziecko się powinno ruszyć x razy na godzinę. Mówił że tylko stresu bym sobie dołożyła i co tydzień bym była na sorze, bo mam za mało ruchów. Doradził, że jak mnie to stresuje to lepiej kupić detektor tętna.
Powiem Wam że widzę u siebie, że te dni jej aktywności są naprawdę różne. Są takie dni, że rusza się bardzo intensywnie, a są też takie, że czuję tylko bardzo delikatne ruchy. Pewnie to też kwestia jej ułożenia, do tego mam łożysko na przedniej ścianie więc też trochę tłumi.
Co do cukrów, na szczęście mam czujnik, więc nie muszę się kłuć, ale w poprzedniej ciąży sprawdzałam na czczo i godzinę po 3 głównych posiłkach.
Wtedy wytyczne były ciut inne i na czczo miałam mieć w granicach 100, a po posiłku nie więcej jak 130.
Jeśli mieściłam się w tym zakresie (odchyły co jakiś czas mogły być) to nic się nie działo.
Insuliny nie miałam.
Jadłam normalnie, zrezygnowałam tylko że słodyczy.Skryta19 lubi tę wiadomość
Ona: AMH 0,13 po suplementacji i HW 0,36 IO
stan przedcukrzycowy
On: Problem męski - słaba morfologia
I klasa 2022r. 1% (wcześniej 0%) 2023r. 0%
II klasa 2022r. 5% 2023r. 15%
Koncentracja plemników 42,6 mln/ml
Ruch postępowy 2022r. 55% 2023 66%
Ruch całkowity 2022r. 60% 2023 70%
Brak ruchu 2022r. 40% 2023r. 30%
DFI: 2021r. 41% 2022r. 26% 2023r. 30%
Stymulacja XI.22 - 4 komórki - 3 dojrzałe
1 zapłodniona zatrzymana w 4 dobie.
Stymulacja III 23 - 1 ładna komórka , niestety za szybki przyrost i pękła
Suplementacja: q10, DHEA, Miovelia Pro, Miovelia NAC, L-carnityna
leki Glucophage 3x500
XII starania naturalne
X 23 histeroskopia - antybiotykoterapia
Bakterie w nasieniu - antybiotykoterapia.
Przerwa, w międzyczasie starania bez nadziei.
-
Jeszcze co do cukrzycy ciążowej.
Jeśli po dwóch godzinach masz wyższą glukozę niż po godzinie, to musisz zastanowić się co zjadłaś.
Często jest tak, że coś bardzo powoli podnosi cukier w organizmie, organizm z tym próbuje walczyć, robiąc za każdym razem jakiś wyrzut insuliny, ale te cukry nadal nie chcą spadać. Obciąża się w ten sposób trzustkę.
Wtedy trzeba zweryfikować co to mogło być i następnym razem zrezygnować z tego, lub zjeść mniejszą ilość.
Ja zauważyłam, że jak tylko zjem coś pszennego to cukier leci do góry i nic nie pomaga. Aaa i nie wiem o co chodzi, ale te niby drożdżówki dla diabetyków bardziej podnoszą cukier niż zwykłe ciastko 🫣
Pamiętam, że dietetyczka ostrzegała mnie przed żywnością dla diabetyków, że często tylko z pozoru tak się nazywa.... no i przekonałam się.
Jeju, przegapiłam wczoraj swoją studniówkę. 😱🥰
Jeszcze tylko 99 dni.Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 września, 12:44
Mandoriana, Koku, Malinowa _Mamba lubią tę wiadomość
Ona: AMH 0,13 po suplementacji i HW 0,36 IO
stan przedcukrzycowy
On: Problem męski - słaba morfologia
I klasa 2022r. 1% (wcześniej 0%) 2023r. 0%
II klasa 2022r. 5% 2023r. 15%
Koncentracja plemników 42,6 mln/ml
Ruch postępowy 2022r. 55% 2023 66%
Ruch całkowity 2022r. 60% 2023 70%
Brak ruchu 2022r. 40% 2023r. 30%
DFI: 2021r. 41% 2022r. 26% 2023r. 30%
Stymulacja XI.22 - 4 komórki - 3 dojrzałe
1 zapłodniona zatrzymana w 4 dobie.
Stymulacja III 23 - 1 ładna komórka , niestety za szybki przyrost i pękła
Suplementacja: q10, DHEA, Miovelia Pro, Miovelia NAC, L-carnityna
leki Glucophage 3x500
XII starania naturalne
X 23 histeroskopia - antybiotykoterapia
Bakterie w nasieniu - antybiotykoterapia.
Przerwa, w międzyczasie starania bez nadziei.
-
Ja też mam kaczy chód 😁 do niedawna jeszcze dosyć normalnie chodziłam, a teraz też to widzę że chodzę jak kaczka 😁
Ruchów nie liczę. Lekarz ani położna nic mi na ten temat nie mówili także poprostu uważnie wsłuchuję się w malucha w brzuchu. Bywa tak że przez pół dnia nie czuję prawie nic jedynie jakieś smyranie gmeranie i to wszystko.Elewina, Skryta19, Kam.ila lubią tę wiadomość
Czekamy na ciebie córeczko 🩷 20.12.2024r.
👨👩👧+🐕+👵= 🏠