X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne ☃️🎄 GRUDZIEŃ 2024 🎅✨️
Odpowiedz

☃️🎄 GRUDZIEŃ 2024 🎅✨️

Oceń ten wątek:
  • Rita 💋 Przyjaciółka

Wysłany: 24 września, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rybka, ja pierwszy tydzień zwolnienia miałam wystawiony przez lekarza rodzinnego na oparzenie ręki i było normalnie płatne 100% ze względu na ciążę. Spróbować zawsze możesz. 😊 Ciąża sama w sobie nie jest powodem do wystawienia zwolnienia, ale jakieś dokuczliwe objawy już tak, więc myślę, że i rodzinny wystawi.

Skryta, my kupiliśmy Waldin 7w1 do salonu, bo ma kółeczka i mąż będzie mógł małego przewieźć do gabinetu jak będzie pracować, a w sypialni mamy dostawkę lionelo leonie plus, wydaje się mega fajna i nam się zmieści (a to trudne, bo mamy duże łóżko a małą sypialnię).

Businesscare, super! Wypoczywaj Kochana 😊

rybka8, businesscare, Skryta19 lubią tę wiadomość

♀️27 ♂️ 39
    💒razem 7 lat, 4 po Ślubie
    ❌ IUI 09/2023 ❌ IVF 02/2024

II podejście IVF 03/2024: 🍀
    13.03 ET 4.1.1 + EmbryoGlue (transfer zarodka świeżego), 6 maluchów na zimowisku❄️❄️❄️❄️❄️❄️
    10 dpt 23.03.2024 ⏸️ beta 246 🫣12 dpt beta 715 🥰 14 dpt beta 1781 😊 22 dpt beta 19903 😍 23 dpt 05.04.2024 mamy ❤️! (6t1d)
    13.05 5 cm 🐧 + NIFTY (niskie ryzyka, chłopiec!)
    21.05 I prenatalne 🩵 7 cm Synka 👶🏻
    16.07 II prenatalne: 381 g, zdrowy maluszek
    16.09 III prenatalne: 1440 g pięknego kawalera
    08.11 2988 g 🐻
    18.11 🩺

preg.png
  • Zagadka919 Autorytet

Wysłany: 24 września, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rybka zwolnienie z kodem ciążowym może wystawić każdy lekarz, musi być natomiast do tego powód, bo zwolnienie nie jest na ciążę a na chorobę. Jeśli bolą Cię plecy, to możesz spróbować podejść do internisty i powiedzieć o swoich dolegliwościach, wydaje mi się że na takim etapie ciąży nie odmówi.

🤰👱‍♂️🐕
    -20 kg, 5 lat starań o 👶
    02.04.2024 ⏸️
    Szczęśliwy 63 cykl starań o pierwsze♥️
    Cudzie trwaj 😭♥️
    Igusia 🧚🩷
    Szyjka pod obserwacją ⚠️
    22.11.2024 wizyta

PTP 13.12.2024 piątek 😃

preg.png
  • rybka8 Ekspertka

Wysłany: 24 września, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rita 💋 wrote:
    Rybka, ja pierwszy tydzień zwolnienia miałam wystawiony przez lekarza rodzinnego na oparzenie ręki i było normalnie płatne 100% ze względu na ciążę. Spróbować zawsze możesz. 😊 Ciąża sama w sobie nie jest powodem do wystawienia zwolnienia, ale jakieś dokuczliwe objawy już tak, więc myślę, że i rodzinny wystawi.

No to chyba podpytam w przyszłym tygodniu przy okazji wizyty, na której planuję poprosić o receptę na szczepionkę na krztusiec 😊
    Jednak z rana męczą mnie duszności i lekkie mdłości, wcześniej przechodziły po jedzeniu, ale teraz już nie,
    nawet się nasilają.
    Odpukać nie zdarzyło mi się w ciąży wymiotować, ale czasami nie wiem czy bym nie wolała sobie ulżyć 🫣

Rita 💋 lubi tę wiadomość

11.04 ⏸ 💗
    12.04 beta 148
    15.04 beta 792
    08.05 1,32cm dzidziusia, 177 u/min
    01.06 NIFTY zdrowa dziewczynka 💗
    02.08 347 g
    20.08 568 g
    22.10 1600 g
    8.11 2179 g
    preg.png
  • Malinowa _Mamba Autorytet

Wysłany: 24 września, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rita 💋 wrote:

Skryta, my kupiliśmy Waldin 7w1 do salonu, bo ma kółeczka i mąż będzie mógł małego przewieźć do gabinetu jak będzie pracować, a w sypialni mamy dostawkę lionelo leonie plus, wydaje się mega fajna i nam się zmieści (a to trudne, bo mamy duże łóżko a małą sypialnię).

Businesscare, super! Wypoczywaj Kochana 😊

My planujemy kupić jakieś jak najprostsze, bo mamy ograniczoną ilość miejsca w sypialni. Będziemy rozważać zakup z firmy Klupś albo Drewex - sprawdzone od lat.

Koku, Aune lubią tę wiadomość

👩‍💼'89
    - kilka lat po konizacji szyjki macicy
    - niedoczynność tarczycy + Hashimoto
    - PCOS (własne owulacje+ brak policystycznych jajników na USG)
    - podwyższona prolaktyna (chociaż w grudniu była bardzo ładna po środku widełek)
    - początek IO (mama od 2019 ma cukrzycę typu 1 + choroba Addisona)

👨‍💼'86

08.03.24 OM 🐒
    10.04.24 ⏸️ beta 914.4
    🤰13.12.2024

preg.png
  • Zagadka919 Autorytet

Wysłany: 24 września, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, czy macie przetestowane jakieś rajstopy ciążowe, które mają płaskie szwy?Te które mam mają tak okropnie wypukłe, że się nie nadają pod dopasowaną sukienkę 😂

Koku lubi tę wiadomość

🤰👱‍♂️🐕
    -20 kg, 5 lat starań o 👶
    02.04.2024 ⏸️
    Szczęśliwy 63 cykl starań o pierwsze♥️
    Cudzie trwaj 😭♥️
    Igusia 🧚🩷
    Szyjka pod obserwacją ⚠️
    22.11.2024 wizyta

PTP 13.12.2024 piątek 😃

preg.png
  • TęczowaJa Autorytet

Wysłany: 24 września, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melduje się po badaniu, młody ma 1700g i znowu się obrócił tym razem jest ułożenie pośladkowe 🙆 zobaczymy co będzie dalej, szyjka w porządku, ☺️ tylko żebra bolą ciągle 🤦 a przed nami wyjazd do Torunia na Grandprix więc nie wiem jak dam radę w aucie i na stadionie bo najgorzej mi w pozycji siedzącej właśnie i tak podobno do 35 tygodnia no potem już ma się wszystko obniżyć i przestać uciskać. A i jeszcze się pochwalę, że odstawiłam xonvea i nie wymiotuje co prawda znowu mi smażone potrawy śmierdzą strasznie i otwarcie lodówki też bywa wyzwaniem no i czasem mam mdłości i refluks też
    No nic trzeba dać radę te dwa miesiące jeszcze byle do przodu 💪

Koku, Kam.ila, businesscare, Atika, Elewina, Rita 💋, Malinowa _Mamba, Aune, Zagadka919, meowne, Amra, mar.1 lubią tę wiadomość

84'👩‍❤️‍💋‍👨 77' 🐶🐶+🐱🐱
    Starania od '20
    Teratozoospermia, oligospermia ciężka, morfologia 1%
    Kariotypy ✅
    HSG✅
    TSH 0,99
    AMH 05.23 -1,83, 11.23-3,39
    I IVF 💉start X'23
    16🥚, 12 oocytów, IMSI
    3 zarodki: 5.1.2, 5.2.1, 3.3.3,

1 transfer 8.11.23 - ET,
    5.1.2- 💔8 tydzień, 21.12.23👼♀️
    2 transfer 14.03.24 - FET,
    5.2.1, cykl natural
    9 dpt - 289,9
    11 dpt - 574,5
    13 dpt - 1453,0
    14 dpt - 2261,25
    20 dpt - 9760
    21 dpt - GS 1,16 cm
    27 dpt CRL 0,44 cm💞 FHR(+)
    7+2 - CRL 0,94cm-170
    8+4 - CRL 1,67cm-177
    10+2- CRL 3,46 cm
    11+6 - CRL 5,65 cm
    Nifty- ok 🩵
    17+3 200g 🍫🍫
    30.07 pierwsze ruchy
    23+3 720g
    27+3 1400g
    30+2 1700g
    34+3 2830g
    36+3 3600g
    ❄️ 3.3.3

"I już się spadać nie boję
    Chociaż może mnie znów zaboleć
    I wiem, że jestem bezpieczna
    Miękka, ciepła, lekka."

preg.png
  • Koku Ekspertka

Wysłany: 24 września, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też chętnie się dowiem gdzie kupić jakieś wygodne rajstopy ciążowe 😉

Czy wy dziewczyny już odświeżacie / malujecie pokoje w których maluszki będą spały?
    Ja wprowadziłam się rok temu więc ściany mam czyste i świeże więc raczej nie będę odświeżać ścian. Zastanawiam się tylko nad jakimiś dodatkami typu naklejki na ścianę dla malucha.
    Dziś poczynilam kolejne zakupy zamówiłam fotel uszak do karmienia.

Aune lubi tę wiadomość

Czekamy na ciebie córeczko 🩷 20.12.2024r.

👨‍👩‍👧+🐕+👵= 🏠
  • Kam.ila Autorytet

Wysłany: 24 września, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koku wrote:
    Też chętnie się dowiem gdzie kupić jakieś wygodne rajstopy ciążowe 😉

Czy wy dziewczyny już odświeżacie / malujecie pokoje w których maluszki będą spały?
    Ja wprowadziłam się rok temu więc ściany mam czyste i świeże więc raczej nie będę odświeżać ścian. Zastanawiam się tylko nad jakimiś dodatkami typu naklejki na ścianę dla malucha.
    Dziś poczynilam kolejne zakupy zamówiłam fotel uszak do karmienia.

Ja też nie malowałam tylko zamówiłam naklejki ze strony naklejkomania.pl przyszły eleganckie są równe wymiary więc jak najbardziej polecam. Jak będziesz chciała to mogę wstawić zdjecie jak to u mnie wyszło 😉

preg.png
  • Koku Ekspertka

Wysłany: 24 września, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kam.ila wrote:
    Ja też nie malowałam tylko zamówiłam naklejki ze strony naklejkomania.pl przyszły eleganckie są równe wymiary więc jak najbardziej polecam. Jak będziesz chciała to mogę wstawić zdjecie jak to u mnie wyszło 😉
    Chętnie zobaczę 🥰

👨‍👩‍👧+🐕+👵= 🏠
  • Kam.ila Autorytet

Wysłany: 24 września, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koku wrote:
    Chętnie zobaczę 🥰

d16f4d139fce2.jpghttps://zapodaj.net/plik-zDBh04rgFA

Koku, Atika, Elewina, Malinowa _Mamba, Aune, TęczowaJa, Amra, Fania017, Dariaa29, mar.1 lubią tę wiadomość

preg.png
  • Koku Ekspertka

Wysłany: 24 września, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Śliczne są 🥰

Kam.ila lubi tę wiadomość

👨‍👩‍👧+🐕+👵= 🏠
  • Koku Ekspertka

Wysłany: 24 września, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze pytanie 😉 do cukrzycowych mam.
    Czy pozwalacie sobie czasem na cukierka? Ewentualnie kawałek ciasta jakieś ciasteczka? 😁
    Ja mam dobre wyniki cukrow narazie i mam chęć na zjedzenie słodkiego 😁

👨‍👩‍👧+🐕+👵= 🏠
  • businesscare Autorytet

Wysłany: 24 września, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koku wrote:
    Czy pozwalacie sobie czasem na cukierka? Ewentualnie kawałek ciasta jakieś ciasteczka? 😁
    Ależ pewnie! 2 kostki czekolady po dobrze zbilansowanym posiłku i cukry piękne :)
    W Lidlu dorwałam takie cukierki z allnutrition Nutlove bez dodatku cukru i one też nic mi nie robią, ale wszystko trzeba przetestować na sobie :)
    Przed roczkiem siostry rozmawiałam z dietetyk jak jeść aby móc zjeść kawałek tortu urodzinowego, też było ok :) ale musiałam przed samym tortek zjeść więcej białka i warzyw a minimalna ilość ziemniaków :)

Koku lubi tę wiadomość

PCOS od 2015
    10.2023 odstawienie anty
    28.03.2024 ⏸️❤️
    16.04.2024 4,4 mm cudu, jest serduszko ❤️
    22.05.2024 NIFTY
    28.05.2024 prenatalne 🥼 zdrowy chłopak, ryzyka niskie🩵
    Termin 09.12.2024
  • Mami_35 Przyjaciółka

Wysłany: 24 września, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koku wrote:

Ja czasem tak - o wiele gorzej działa na mnie białe pieczywo niż np kawałek czekolady lub ciasta. Tylko jak coś, to jem od razu po posiłku i staram się raczej w pierwszej połowie dnia, w sumie nie wiem czemu :-)

Koku lubi tę wiadomość

💗
  • Silenka Autorytet

Wysłany: 24 września, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A te naklejeczki są prześwitujące?? Bo mam jedna ciemna ścianę w pokoiku i np naklejki z Ali są prześwitujące, co na ciemniejszej ścianie nie wygląda dobrze 🤦‍♀️

🩷💙

preg.png
  • Malinowa _Mamba Autorytet

Wysłany: 24 września, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koku wrote:

Słodycze nie są totalnie zakazane. Ważne, żeby jeść je zaraz po posiłku, żeby nasz organizm traktował jako jeden posiłek.
    Diabetolog mojej mamy mówił, że najlepiej zjadać (tak jak owoce) w pierwszej połowie dnia.
    Ja dodatkowo sprawdzam jeszcze jaką ilość węglowodanów i cukru ma dany słodycz.

W niedzielę byliśmy na 95tych urodzinach mojej babci i w sumie nie oszczędzałam się jakoś bardzo że świadomością, że tego dnia cukier będzie wariował. Zjadłam tort (domowej roboty ale z masami owocowymi i tynkiem) i w sumie 2 kawałki ciasta, ale wszystko było zaraz po posiłku i odczyty poniżej 140.
    Wczoraj miałam straszną ochotę na słodkie, dojadałam tort i jakieś 2 kawałki ciasta (ogólnie małosłodkie). Zjadłam po obiedzie i tu cukier również w normie.

Musisz zaobserwować na swoim przykładzie jak Twój organizm zareaguje na daną słodycz. Że swojego przykładu wiem, że np. mamie mocno skacze cukier po serniku, ale moja babcia akurat robi słodki i jeszcze z bezą. Moja teściowa robi z pianką kokosową i jak zjem po obiedzie to cukier mam w normie.

Edit: gorzka czekolada nie jest zakazana w cukrzycy 😀

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 września, 19:42

Koku, Mami_35 lubią tę wiadomość

👩‍💼'89
    - kilka lat po konizacji szyjki macicy
    - niedoczynność tarczycy + Hashimoto
    - PCOS (własne owulacje+ brak policystycznych jajników na USG)
    - podwyższona prolaktyna (chociaż w grudniu była bardzo ładna po środku widełek)
    - początek IO (mama od 2019 ma cukrzycę typu 1 + choroba Addisona)

👨‍💼'86

08.03.24 OM 🐒
    10.04.24 ⏸️ beta 914.4
    🤰13.12.2024

preg.png
  • Aune Autorytet

Wysłany: 24 września, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kam.ila, piękne te naklejki! 😊 Też o czymś takim myślałam!
    My musimy pomalować pokój dla synka, bo na razie jest w odcieniach różowego, a chcemy błękitny, do tego moja zdolna siostra namaluje nam jakieś chmurki, gwiazdki, upatrzyłam sobie też ładną lampkę ścienną z pasującym motywem 🙂

Łóżeczko do pokoju malucha mam wybrane - Ikea Sundvik, a do naszej sypialni mamy dostawkę Kinderkraft Neste Up2 na kółkach, z dodatkowym materacem, złożyliśmy już testowo i bardzo fajna, wydaje się solidna.

Też gorzej śpię w nocy, bo zawsze koło 2giej pobudka na siku, a potem czasem o 5tej i wtedy ciężko zasnąć, a jak się sama o 5tej nie obudzę to moja kotka pomaga 😂 Jak już się obudzę to też milion myśli na temat porodu, wyprawki, itd. itp.

Dzisiaj było u mnie jeszcze trochę słońca, więc poparłam w Loveli ubranka, rożek, śpiworki, kocyk, a potem suszyłam na powietrzu, ale jeszcze muszę kilka zestawów ubranek dokupić + zamówienie apteczne.

Kam.ila, Zagadka919 lubią tę wiadomość

👩34+🧔40 +🐈‍⬛
    endometrioza (2015 laparoskopia - usunięcie torbieli i zrostów)
    antyk. hormonalna(evra) 2014-01.2024

⏸️31.03.2024
    04.04.2024 beta HCG 980

🩺16.04.24 - crl 0.43 mm, jest serduszko
    🩺 7.05 crl 2.47
    🩺 27.05
    🏥 USG prenatalne 3.06
    crl 7.04 cm NT 1.9 mm/ Pappa ryzyka niskie ❤️
    🩺24.06 synek 💙 2.07 230g
    Połówkowe 30.07 i 12.08
    🩺 26.08 💙🐻 800 gram
    🩺 echo serca 16.09 - prawidłowe, 134/min, 💙🐻1471 g
    🩺23.09 szyjka 4.1cm
    🩺 14.10 💙🐻2300 g
    🩺 7.11 💙🐻 3400 g
    🩺 18.11

preg.png
  • Kam.ila Autorytet

Wysłany: 24 września, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Silenka wrote:
    A te naklejeczki są prześwitujące?? Bo mam jedna ciemna ścianę w pokoiku i np naklejki z Ali są prześwitujące, co na ciemniejszej ścianie nie wygląda dobrze 🤦‍♀️

Nie one nie prześwitują. Może kiepskie światło i tak nie widać ale serio są bardzo solidne. Ja bardziej się obawiałam kolorów ale też mają fajne barwy😉

Aune lubi tę wiadomość

preg.png
  • Aleksia199825 Ekspertka

Wysłany: 24 września, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja również mam pytanko do słodkich mam 😄
    Dziewczyny, jakiego używacie glukometru?
    Ja dostałam w przychodni firmy Ixell i w sumie od kilku dni nie miałam ani jednego przekroczenia, ale teraz czytam opinie, że ten glukometr zaniża wyniki i martwię się, że tak naprawdę mam wyższy cukier i szkodzę maluszkowi.
    Czy możecie polecić jakąś inną firmę lub powiedzieć, jakiego Wy używacie?

Dzięki ☺️

• Silenka Autorytet

Wysłany: 24 września, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kam.ila wrote:
    Nie one nie prześwitują. Może kiepskie światło i tak nie widać ale serio są bardzo solidne. Ja bardziej się obawiałam kolorów ale też mają fajne barwy😉
    Daj proszę linka do tych naklejek, bo na tej stronie co wyzej wstawiłaś to same naklejki z napisami 😀

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 września, 20:59

🩷💙

preg.png
‹‹ 350 351 352 353 354 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ