☃️🎄 GRUDZIEŃ 2024 🎅✨️
-
WIADOMOŚĆ
-
Meowne moja mama 2 córki obie ciążę przenosiła jedna kilka dni, a mnie wywoływali 12 dni po terminie 🙈 moja siostra 2 córki, obie ciążę przenosiła o kilka dni. I wszystkie dziewczynki urodzone z wagą 2,7-3 kg i długości 49-52 cm 😂 Także nie wiem czy to ma coś do rzeczy, ale ja się na razie tego trzymam że może być podobna waga wzrost i termin 😝 Za 4 h mam ostatnie prenatalne, zobaczymy czy długość mojej szyjki i inne parametry nie sprowadzą mnie na ziemię z tymi założeniami 🙃🙃 A jeszcze pierwsze porody miały błyskawiczne, to też bym chciała "odziedziczyć "
meowne lubi tę wiadomość
-
Malinowa _Mamba wrote:Dziewczyny ja tak na szybko podrzucę tylko info o promce na stronie Neno.
A wieczorem w wolnej chwili napisze jak badania III trymestru
https://zapodaj.net/plik-sFznony01x
Dzięki,skorzystalam😃 -
meowne wrote:Bardzo miło to czytać, przepięknie opisane. Trzymam za Was mocno kciuki!❣️
Jeśli chodzi o twardnienie brzucha to u mnie od kilku dni jest to pewnie jakieś +/- 10 razy dziennie a do tego miewam tez kilka razy dziennie te skurcze przypominające miesiączkowe bóle. Lekkie, nie sprawiają dużego dyskomfortu, ale wyczuwalne.
Czy myślicie, że to głupota sugerować się terminami porodu w rodzinie? Moja siostra urodziła pierwsze dziecko 40+1, a drugie 39+6. Wierzyłam, że donoszę do podobnych terminów, ale teraz zaczynam się zastanawiać 😄 Może nie słusznie, ale ciekawi mnie, czy znacie jakieś przykłady gdzie to się pokryło lub wręcz przeciwnie 😀
Moja mama urodziła dwa razy wczesniaki i przy trzecim leżała w szpitalu też z ryzykiem porodu przedwczesnego. Ja urodziłam w terminie, tzn pierwsza ciąża trochę ponad tydzień przed terminem,druga i trzecią 2-3 dni przed. Moja siostra ma 4 dzieci wszystkie po terminie chyba. Moim zdaniem nie ma reguły.meowne, Aune lubią tę wiadomość
-
A i dodam,że moje porody raczej szybkie a u siostry trwaly dłużej. Wagowo moje dzieci w przedziale 3200-3500 dzieci siostry ok 4kg i więcej .😃wiadomo,że tu też liczą się geny ojca odnośnie wagi.
Jedyne co to i ja i siostra i mama mamy tendencje do skracającej się szyjki. Choć ja najmniej.Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 października, 11:16
meowne lubi tę wiadomość
-
villemo_gbm wrote:Melduję się po wizycie wczoraj Mały jest na 97 centylu więc do terminu nie dojdziemy bo pewnie będzie indukcja z powodu wagi dziecka i mojego wieku 40+, ale tego się dowiem na wizycie 7 listopada.
Co do brzucha też mi często twardnieje ale na szczęście szyjka ma 4 cm, a w poprzedniej ciąży miałam założony pessar i była od 20 TC tylko 2,5 cm, więc nie ma reguły że w jednej ciąży ma się tendencje do skracania szyjki a w drugiej też tak będzie.
Księgowa fajnie, że nas czytasz, pamiętam Twoje wsparcie po moich nie za ciekawych wynikach z pierwszych prenatalnych, dużo mi to dało, oczywiście trzymam kciuki za Was, ja jestem najlepszym przykładem, że cuda się zdarzają (chodzi mi o moj wiek )
U mnie też niby 97 centyl, ale w 33 tygodniu i też 7 listopada mam wizytę 🙂 Możliwe, że też mnie czeka indukcja albo CC, ale doktor mówił, że może jeszcze zwolnić tempo i będziemy obserwować.
Na razie chyba nie mam twardnien brzucha, albo nie czuję, ale pewnie bym poczuła 🤔 Za to zdarzają się boleśniejsze kopnięcia i czasem coś zaboli jak się podnoszę.villemo_gbm lubi tę wiadomość
👩34+🧔40 +🐈⬛
endometrioza (2015 laparoskopia - usunięcie torbieli i zrostów)
antyk. hormonalna(evra) 2014-01.2024
⏸️31.03.2024
04.04.2024 beta HCG 980
🩺16.04.24 - crl 0.43 mm, jest serduszko
🩺 7.05 crl 2.47
🩺 27.05
🏥 USG prenatalne 3.06
crl 7.04 cm NT 1.9 mm/ Pappa ryzyka niskie ❤️
🩺24.06 synek 💙 2.07 230g
Połówkowe 30.07 i 12.08
🩺 26.08 💙🐻 800 gram
🩺 echo serca 16.09 - prawidłowe, 134/min, 💙🐻1471 g
🩺23.09 szyjka 4.1cm
🩺 14.10 💙🐻2300 g
🩺 7.11 💙🐻 3400 g
🩺 18.11
-
Dzięki za odpowiedzi, coś mi to już mówi 😃 Czyli, że najpewniej mimo wszystko loteria, bo geny o tym decydujące możemy mieć różne, albo te same 😃
Aune, Amra lubią tę wiadomość
-
Księgowa wrote:Jeju, dziewczyny, nawet nie więcej jak mi ciepło na sercu, ze o mnie pamiętacie ❤️
U nas w porządku. Sa lepsze i gorsze momenty, wiadomo, ale fizycznie chyba odzyskalam siebie, pracuje, ogarniam życie - moglo byc gorzej. Dziewczynki tez dbają o to, żebym się nie smucila i pokazują jak bardzo sie kochaja, zaczynają sie razem bawic. 😊
My mieliśmy poczekać 3 miesiace, ale jakos nam nie wychodzi z zabezpieczeniem 🙈 starać sie nie staramy, ale żeby sie zabezpieczać to też nam nie wychodzi 😅 na szczęście zaraz listopad i bede miala całkiem zielone swiatlo do powrotu i chyba tak też sie stanie. Nie umiemy przejść obojętnie obok tego, co było nam dane. I choc nigdy nie planowaliśmy trójki to jednak mały nam uswiadomil, ze mamy na to przestrzeń w sercu, jak poza nim. Chcemy spróbować jeszcze raz i zdać sie na to, co przygotował dla nas los.
Księgowa, nam też ciepło na sercu, że napisałaś ❤️Kciuki dla Was!!! 🍀🍀😊Księgowa lubi tę wiadomość
👩34+🧔40 +🐈⬛
⏸️31.03.2024
04.04.2024 beta HCG 980
🩺 7.05 crl 2.47
🩺 27.05
🏥 USG prenatalne 3.06
🩺24.06 synek 💙 2.07 230g
Połówkowe 30.07 i 12.08
🩺 26.08 💙🐻 800 gram
🩺23.09 szyjka 4.1cm
🩺 14.10 💙🐻2300 g
🩺 7.11 💙🐻 3400 g
🩺 18.11
-
meowne wrote:Dzięki za odpowiedzi, coś mi to już mówi 😃 Czyli, że najpewniej mimo wszystko loteria, bo geny o tym decydujące możemy mieć różne, albo te same 😃
Moja mama 3 porody, każdy inny, dwa pierwsze w mniej więcej terminie, trzeci wywoływany, bo było już po terminie, pierwszy bardzo długi i męczący, drugi szybciutki i ok, trzeci nagła cesarka. Wszystkie dzieci 3600 gram. Siostra nie ma dzieci, a u mnie nie wiem czego się spodziewać, mam nadzieję tylko, że nie będzie długo i boleśnie, ale maluch już jest bardzo duży i zobaczymy czy nie będzie indukcji/CC.meowne lubi tę wiadomość
👩34+🧔40 +🐈⬛
⏸️31.03.2024
04.04.2024 beta HCG 980
🩺 7.05 crl 2.47
🩺 27.05
🏥 USG prenatalne 3.06
🩺24.06 synek 💙 2.07 230g
Połówkowe 30.07 i 12.08
🩺 26.08 💙🐻 800 gram
🩺23.09 szyjka 4.1cm
🩺 14.10 💙🐻2300 g
🩺 7.11 💙🐻 3400 g
🩺 18.11
-
Aune wrote:Moja mama 3 porody, każdy inny, dwa pierwsze w mniej więcej terminie, trzeci wywoływany, bo było już po terminie, pierwszy bardzo długi i męczący, drugi szybciutki i ok, trzeci nagła cesarka. Wszystkie dzieci 3600 gram. Siostra nie ma dzieci, a u mnie nie wiem czego się spodziewać, mam nadzieję tylko, że nie będzie długo i boleśnie, ale maluch już jest bardzo duży i zobaczymy czy nie będzie indukcji/CC.
Ileż łatwiej byłoby to już wszystko wiedzieć i móc mentalnie się nastawiać, ale myślę, że i tak każda z nas tyle różnych scenariuszy przemyślała. Ja czasem mam wrażenie, że zasypiam nie od wysiłku fizycznego, a od tych intensywnych procesów myślowych 😅rybka8, Aune lubią tę wiadomość
-
Meowne,mój mąż to się czasem już denerwuje jak idziemy spać a ja ciągle z nowym tematem do rozmów wyskakuje, tyle,że ja nie mogę zasnąć jak zaczynam intensywnie myśleć i myśleć 😅 i niby mam 3 porody za sobą a teraz też już myślę jak to będzie. Czy zacznie się w dzień czy w nocy, Logistyka co z dziećmi itp.
rybka8, Aune, Paula9463 lubią tę wiadomość
-
Moja teściowa miała 3 porody 3 tygodnie przed terminem. Męża bratowa natomiast zaczęła rodzić dzień przed terminem, więc teściowa nie miała tu wpływu 😅
A liczyłam trochę na to, że jakieś mężowe geny przejdą i nie będę celować w wigilię na porodówce 😅 Chociaż położna bardzo zachęca i mówi, że super atmosfera 😅😅 Z drugiej strony uniknę wtedy zbędnych nerwów przy natrętnych gościach "bo trzeba zobaczyć wnuczkę z okazji świąt" i zamartwiania się czy ktoś nie ukrywa choroby lub przeziębienia...Aune, Mami_35 lubią tę wiadomość
-
Ja to nawet sie nie chce porównywać do porodów innych kobiet w rodzinie bo po pierwsze wydaje mi się że to kwestia indywidualna a pozatym żadna kobieta z tych które żyją wspolczesnie nie rodziła w domu, wszystkie rodziły w szpitalu zdane na lekarzy a ten sam poród tej samej kobiety będzie sie roznil w zależności od miejsca i warunkow także ciężko się porównywać. Ja tylko mogę liczyć na to że u mnie pojdzie gładko i takie też mam nieodparte odczucie że będzie dobrze:)
Właśnie wróciłam z kontroli u nowej położnej strasznie przemiła kobieta pogadalyśmy dużo o moich aspiracjach do tego jak chce żeby wyglądał mój poród w domu, ustaliliśmy parę rzeczy a za dwa tygodnie spotkamy si u mnie w domu bo chce zapoznać się z układem mieszkania oraz żebym przedstawiła dokładną wizję od strony technicznej jak chce to wszystko rozplanować (np gdzie basen będzie stał, w jakiej odległości od łazienki czy łóżka itp) .
Sprawdziła też jak malenstwo jest ułożone (jest główka w dół), wytłumaczyła jak to się sprawdza i była bardzo zadowolona z jego serduszka bo bije jak dzwon nie ma wątpliwości że jest zdrowe. 😍Macica i dziecko prawidłowych rozmiarów.
Jak ja już chce być w 37 tygodniu i spodziewać się w każdej chwili porodu🙏🙏rybka8, Aune, Amra, Paula9463 lubią tę wiadomość
-
Hej hej,
W środę byliśmy na badaniach prenatalnych III trymestru i nasz akrobata rozwija się prawidłowo. Był tak śmiesznie ułożony, że jedną nogę miał na głowie a drugiej pan doktor musiał szukać.
Cała wizyta trwała chyba z 20 minut Młody jest indywidualistą i nie chciał za bardzo pokazać buzi, żeby rodzice mieli ładne ujęcie.
Ma trochę mniejszy brzuszek, ale mamy się tym nie martwić, bo jest w normie. Waży ok. 1630 g (przytył przez 2 tygodnie o ok.250-300 g) i mieści się tym w 33 percentylu.
Na ten moment jest ułożony pośladkowo i jak się nie obróci to wskazanie do CC, ale na ten moment się tym nie martwię, bo ma jeszcze czas, żeby się obróci. Poza tym 5 tygodni temu był już ułożony główkowo.
Jedyne fotki z buźka Maluszka jakie udało się uchwycić
https://zapodaj.net/plik-yHnNis4h2haambrozjaa93, Koku, Aune, MummyYummy, Sandrix, Amra, businesscare, Dariaa29, Zagadka919, Mandoriana, Mag_len, Nina_02, Mami_35, mar.1, Rita 💋, Paula9463 lubią tę wiadomość
👩💼'89
- kilka lat po konizacji szyjki macicy
- niedoczynność tarczycy + Hashimoto
- PCOS (własne owulacje+ brak policystycznych jajników na USG)
- podwyższona prolaktyna (chociaż w grudniu była bardzo ładna po środku widełek)
- początek IO (mama od 2019 ma cukrzycę typu 1 + choroba Addisona)
👨💼'86
08.03.24 OM 🐒
10.04.24 ⏸️ beta 914.4
🤰13.12.2024
-
meowne wrote:Ileż łatwiej byłoby to już wszystko wiedzieć i móc mentalnie się nastawiać, ale myślę, że i tak każda z nas tyle różnych scenariuszy przemyślała. Ja czasem mam wrażenie, że zasypiam nie od wysiłku fizycznego, a od tych intensywnych procesów myślowych 😅
O, rozumiem Cię, bo też mam takie intensywne procesy myślowe i to męczy, ja to mam tak całe życie 😅 Też bym chciała wiedzieć jak będzie, ale staram się pogodzić psychicznie z tym, że nie jestem w stanie wszystkiego zaplanować.
Malinowa_Mamba, słodkie fotki- mój ostatnio też się tak rączką zakrywał, więc całej buźki nie uchwyciliśmy na zdjęciu 😉 Ma jeszcze czas żeby się obrócić, najważniejsze, że wszystko ok 😊👩34+🧔40 +🐈⬛
⏸️31.03.2024
04.04.2024 beta HCG 980
🩺 7.05 crl 2.47
🩺 27.05
🏥 USG prenatalne 3.06
🩺24.06 synek 💙 2.07 230g
Połówkowe 30.07 i 12.08
🩺 26.08 💙🐻 800 gram
🩺23.09 szyjka 4.1cm
🩺 14.10 💙🐻2300 g
🩺 7.11 💙🐻 3400 g
🩺 18.11
-
Moja "teściowa" troje pierwszych urodziła o czasie a najmłodszego dwa tygodnie przed terminem.
Malinowa Mamba to niesamowite, że można podglądać maleństwo. Technologia poszła tak do przodu. 😊
Nogę na głowie? 😅 Rzeczywiście akrobata 😆
Na YT pokazane są pozycje pomagające dziecku przekręcić się.Ona: AMH 0,13 po suplementacji i HW 0,36 IO
stan przedcukrzycowy
On: Problem męski - słaba morfologia
I klasa 2022r. 1% (wcześniej 0%) 2023r. 0%
II klasa 2022r. 5% 2023r. 15%
Koncentracja plemników 42,6 mln/ml
Ruch postępowy 2022r. 55% 2023 66%
Ruch całkowity 2022r. 60% 2023 70%
Brak ruchu 2022r. 40% 2023r. 30%
DFI: 2021r. 41% 2022r. 26% 2023r. 30%
Stymulacja XI.22 - 4 komórki - 3 dojrzałe
1 zapłodniona zatrzymana w 4 dobie.
Stymulacja III 23 - 1 ładna komórka , niestety za szybki przyrost i pękła
Suplementacja: q10, DHEA, Miovelia Pro, Miovelia NAC, L-carnityna
leki Glucophage 3x500
XII starania naturalne
X 23 histeroskopia - antybiotykoterapia
Bakterie w nasieniu - antybiotykoterapia.
Przerwa, w międzyczasie starania bez nadziei.
-
Atika wrote:Moja "teściowa" troje pierwszych urodziła o czasie a najmłodszego dwa tygodnie przed terminem.
Malinowa Mamba to niesamowite, że można podglądać maleństwo. Technologia poszła tak do przodu. 😊
Nogę na głowie? 😅 Rzeczywiście akrobata 😆
Na YT pokazane są pozycje pomagające dziecku przekręcić się.
Moja "teściowa" nie wie na ile może sobie pozwolić 🤣🤣 czasem mojego P. przez telefon podpytuje co robię 🤣🤣 pech chce, że zawsze trafia, że coś konkretnego robię np. obiad czy pranie 🤣🤣 mnie często podpytuje czy i jakie imię wybraliśmy 😅 wie, że mi chodzą dwa po głowie i nikt z najbliższych nie wie jakie. Próbuje na różne sposoby, że jej mogę powiedzieć, że nikomu nie powie. W pierwszej kolejności jak już to powiedziałabym mojej mamie niż teściowej 😅
My mieliśmy z teściami szybki start😂 poznaliśmy się w w Wielkanoc a za chwilę się okazało, że jestem w ciąży 🤭 mogę się tylko domyślać co jej po głowie chodziło. Z rozmowy z P. i jego bratową (tu przydaje się czytanie między wierszami i łączenie faktów) wiem, że teść się bardziej ucieszył, że ponownie zostaną dziadkami.
Jak lekarz powiedział, że Młody ma nogę na głowę zarzuconą a drugiej musi poszukać też byłam zaskoczona, ale ewidentnie obraz USG na to wskazywał 😂
Na 16:20 mamy dziś zaplanowaną wizytę kontrolną u prowadzącej.Atika, mar.1 lubią tę wiadomość
👩💼'89
- kilka lat po konizacji szyjki macicy
- niedoczynność tarczycy + Hashimoto
- PCOS (własne owulacje+ brak policystycznych jajników na USG)
- podwyższona prolaktyna (chociaż w grudniu była bardzo ładna po środku widełek)
- początek IO (mama od 2019 ma cukrzycę typu 1 + choroba Addisona)
👨💼'86
08.03.24 OM 🐒
10.04.24 ⏸️ beta 914.4
🤰13.12.2024
-
Malinowa _Mamba wrote:Hej hej,
W środę byliśmy na badaniach prenatalnych III trymestru i nasz akrobata rozwija się prawidłowo. Był tak śmiesznie ułożony, że jedną nogę miał na głowie a drugiej pan doktor musiał szukać.
Cała wizyta trwała chyba z 20 minut Młody jest indywidualistą i nie chciał za bardzo pokazać buzi, żeby rodzice mieli ładne ujęcie.
Ma trochę mniejszy brzuszek, ale mamy się tym nie martwić, bo jest w normie. Waży ok. 1630 g (przytył przez 2 tygodnie o ok.250-300 g) i mieści się tym w 33 percentylu.
Na ten moment jest ułożony pośladkowo i jak się nie obróci to wskazanie do CC, ale na ten moment się tym nie martwię, bo ma jeszcze czas, żeby się obróci. Poza tym 5 tygodni temu był już ułożony główkowo.
Jedyne fotki z buźka Maluszka jakie udało się uchwycić
https://zapodaj.net/plik-yHnNis4h2h
Moja ostatnio na USG miała dwie nogi na głowie 😅😅😅 ja nie wiem jak oni to robią 😅Malinowa _Mamba lubi tę wiadomość
-
MummyYummy wrote:Dziewczyny, któraś z Was polecała jakiś syrop na zgagę - czy ktoś pamięta, jaka to była nazwa?
Ostatnio zgaga sięga zenitu, a ja nie mogę patrzeć na Gaviscon w tabletkach i mam odruch wymiotny. Helpunku! 🙂 -
MummyYummy wrote:Dziewczyny, któraś z Was polecała jakiś syrop na zgagę - czy ktoś pamięta, jaka to była nazwa?
Ostatnio zgaga sięga zenitu, a ja nie mogę patrzeć na Gaviscon w tabletkach i mam odruch wymiotny. Helpunku! 🙂MummyYummy, Wanda_89 lubią tę wiadomość