X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne ☃️🎄 GRUDZIEŃ 2024 🎅✨️
Odpowiedz

☃️🎄 GRUDZIEŃ 2024 🎅✨️

Oceń ten wątek:
  • Zagadka919 Autorytet

Wysłany: 18 października 2024, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meowne moja mama 2 córki obie ciążę przenosiła jedna kilka dni, a mnie wywoływali 12 dni po terminie 🙈 moja siostra 2 córki, obie ciążę przenosiła o kilka dni. I wszystkie dziewczynki urodzone z wagą 2,7-3 kg i długości 49-52 cm 😂 Także nie wiem czy to ma coś do rzeczy, ale ja się na razie tego trzymam że może być podobna waga wzrost i termin 😝 Za 4 h mam ostatnie prenatalne, zobaczymy czy długość mojej szyjki i inne parametry nie sprowadzą mnie na ziemię z tymi założeniami 🙃🙃 A jeszcze pierwsze porody miały błyskawiczne, to też bym chciała "odziedziczyć "

meowne lubi tę wiadomość

🤰👱‍♂️🐕
    -20 kg, 5 lat starań o 👶
    02.04.2024 ⏸️
    Szczęśliwy 63 cykl starań o pierwsze♥️
    Cudzie trwaj 😭♥️
    Igusia 9.12.2024🧚🩷

age.png
  • Mag_len Autorytet

Wysłany: 18 października 2024, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malinowa _Mamba wrote:
    Dziewczyny ja tak na szybko podrzucę tylko info o promce na stronie Neno.
    A wieczorem w wolnej chwili napisze jak badania III trymestru

f0b4aaf1c5bf2.jpghttps://zapodaj.net/plik-sFznony01x

Dzięki,skorzystalam😃

• Mag_len Autorytet

Wysłany: 18 października 2024, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    meowne wrote:
    Bardzo miło to czytać, przepięknie opisane. Trzymam za Was mocno kciuki!❣️

Jeśli chodzi o twardnienie brzucha to u mnie od kilku dni jest to pewnie jakieś +/- 10 razy dziennie a do tego miewam tez kilka razy dziennie te skurcze przypominające miesiączkowe bóle. Lekkie, nie sprawiają dużego dyskomfortu, ale wyczuwalne.

Czy myślicie, że to głupota sugerować się terminami porodu w rodzinie? Moja siostra urodziła pierwsze dziecko 40+1, a drugie 39+6. Wierzyłam, że donoszę do podobnych terminów, ale teraz zaczynam się zastanawiać 😄 Może nie słusznie, ale ciekawi mnie, czy znacie jakieś przykłady gdzie to się pokryło lub wręcz przeciwnie 😀

Moja mama urodziła dwa razy wczesniaki i przy trzecim leżała w szpitalu też z ryzykiem porodu przedwczesnego. Ja urodziłam w terminie, tzn pierwsza ciąża trochę ponad tydzień przed terminem,druga i trzecią 2-3 dni przed. Moja siostra ma 4 dzieci wszystkie po terminie chyba. Moim zdaniem nie ma reguły.

meowne, Aune lubią tę wiadomość

• Mag_len Autorytet

Wysłany: 18 października 2024, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i dodam,że moje porody raczej szybkie a u siostry trwaly dłużej. Wagowo moje dzieci w przedziale 3200-3500 dzieci siostry ok 4kg i więcej .😃wiadomo,że tu też liczą się geny ojca odnośnie wagi.

Jedyne co to i ja i siostra i mama mamy tendencje do skracającej się szyjki. Choć ja najmniej.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 października 2024, 11:16

meowne lubi tę wiadomość

• Aune Autorytet

Wysłany: 18 października 2024, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    villemo_gbm wrote:
    Melduję się po wizycie wczoraj Mały jest na 97 centylu więc do terminu nie dojdziemy bo pewnie będzie indukcja z powodu wagi dziecka i mojego wieku 40+, ale tego się dowiem na wizycie 7 listopada.

Co do brzucha też mi często twardnieje ale na szczęście szyjka ma 4 cm, a w poprzedniej ciąży miałam założony pessar i była od 20 TC tylko 2,5 cm, więc nie ma reguły że w jednej ciąży ma się tendencje do skracania szyjki a w drugiej też tak będzie.

Księgowa fajnie, że nas czytasz, pamiętam Twoje wsparcie po moich nie za ciekawych wynikach z pierwszych prenatalnych, dużo mi to dało, oczywiście trzymam kciuki za Was, ja jestem najlepszym przykładem, że cuda się zdarzają (chodzi mi o moj wiek ;) )

U mnie też niby 97 centyl, ale w 33 tygodniu i też 7 listopada mam wizytę 🙂 Możliwe, że też mnie czeka indukcja albo CC, ale doktor mówił, że może jeszcze zwolnić tempo i będziemy obserwować.

Na razie chyba nie mam twardnien brzucha, albo nie czuję, ale pewnie bym poczuła 🤔 Za to zdarzają się boleśniejsze kopnięcia i czasem coś zaboli jak się podnoszę.

villemo_gbm lubi tę wiadomość

👩+🧔 +👶+🐈‍⬛

age.png
  • meowne Autorytet

Wysłany: 18 października 2024, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za odpowiedzi, coś mi to już mówi 😃 Czyli, że najpewniej mimo wszystko loteria, bo geny o tym decydujące możemy mieć różne, albo te same 😃

Aune, Amra lubią tę wiadomość

24.03.2024 - II kreski ✨❤️
    25.03 beta-hcg: 203
    27.03 beta-hcg: 464
    2.04 beta-hcg: 4795
    09.04 🩺 (6+1) ❤️
    24.04 CRL: 1,70 cm
    20.05 NIFTY
    22.05 usg prenatalne crl: 6cm ☺️
    25.05 niskie ryzyka u dziewczynki 💗

preg.png
  • Aune Autorytet

Wysłany: 18 października 2024, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Księgowa wrote:
    Jeju, dziewczyny, nawet nie więcej jak mi ciepło na sercu, ze o mnie pamiętacie ❤️

U nas w porządku. Sa lepsze i gorsze momenty, wiadomo, ale fizycznie chyba odzyskalam siebie, pracuje, ogarniam życie - moglo byc gorzej. Dziewczynki tez dbają o to, żebym się nie smucila i pokazują jak bardzo sie kochaja, zaczynają sie razem bawic. 😊
    My mieliśmy poczekać 3 miesiace, ale jakos nam nie wychodzi z zabezpieczeniem 🙈 starać sie nie staramy, ale żeby sie zabezpieczać to też nam nie wychodzi 😅 na szczęście zaraz listopad i bede miala całkiem zielone swiatlo do powrotu i chyba tak też sie stanie. Nie umiemy przejść obojętnie obok tego, co było nam dane. I choc nigdy nie planowaliśmy trójki to jednak mały nam uswiadomil, ze mamy na to przestrzeń w sercu, jak poza nim. Chcemy spróbować jeszcze raz i zdać sie na to, co przygotował dla nas los.

Księgowa, nam też ciepło na sercu, że napisałaś ❤️Kciuki dla Was!!! 🍀🍀😊

Księgowa lubi tę wiadomość

👩+🧔 +👶+🐈‍⬛

age.png
  • Aune Autorytet

Wysłany: 18 października 2024, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    meowne wrote:
    Dzięki za odpowiedzi, coś mi to już mówi 😃 Czyli, że najpewniej mimo wszystko loteria, bo geny o tym decydujące możemy mieć różne, albo te same 😃

Moja mama 3 porody, każdy inny, dwa pierwsze w mniej więcej terminie, trzeci wywoływany, bo było już po terminie, pierwszy bardzo długi i męczący, drugi szybciutki i ok, trzeci nagła cesarka. Wszystkie dzieci 3600 gram. Siostra nie ma dzieci, a u mnie nie wiem czego się spodziewać, mam nadzieję tylko, że nie będzie długo i boleśnie, ale maluch już jest bardzo duży i zobaczymy czy nie będzie indukcji/CC.

meowne lubi tę wiadomość

👩+🧔 +👶+🐈‍⬛

age.png
  • meowne Autorytet

Wysłany: 18 października 2024, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aune wrote:
    Moja mama 3 porody, każdy inny, dwa pierwsze w mniej więcej terminie, trzeci wywoływany, bo było już po terminie, pierwszy bardzo długi i męczący, drugi szybciutki i ok, trzeci nagła cesarka. Wszystkie dzieci 3600 gram. Siostra nie ma dzieci, a u mnie nie wiem czego się spodziewać, mam nadzieję tylko, że nie będzie długo i boleśnie, ale maluch już jest bardzo duży i zobaczymy czy nie będzie indukcji/CC.

Ileż łatwiej byłoby to już wszystko wiedzieć i móc mentalnie się nastawiać, ale myślę, że i tak każda z nas tyle różnych scenariuszy przemyślała. Ja czasem mam wrażenie, że zasypiam nie od wysiłku fizycznego, a od tych intensywnych procesów myślowych 😅

rybka8, Aune lubią tę wiadomość

24.03.2024 - II kreski ✨❤️
    25.03 beta-hcg: 203
    27.03 beta-hcg: 464
    2.04 beta-hcg: 4795
    09.04 🩺 (6+1) ❤️
    24.04 CRL: 1,70 cm
    20.05 NIFTY
    22.05 usg prenatalne crl: 6cm ☺️
    25.05 niskie ryzyka u dziewczynki 💗

preg.png
  • Mag_len Autorytet

Wysłany: 18 października 2024, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meowne,mój mąż to się czasem już denerwuje jak idziemy spać a ja ciągle z nowym tematem do rozmów wyskakuje, tyle,że ja nie mogę zasnąć jak zaczynam intensywnie myśleć i myśleć 😅 i niby mam 3 porody za sobą a teraz też już myślę jak to będzie. Czy zacznie się w dzień czy w nocy, Logistyka co z dziećmi itp.

rybka8, Aune, Paula9463 lubią tę wiadomość

• rybka8 Ekspertka

Wysłany: 18 października 2024, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja teściowa miała 3 porody 3 tygodnie przed terminem. Męża bratowa natomiast zaczęła rodzić dzień przed terminem, więc teściowa nie miała tu wpływu 😅

A liczyłam trochę na to, że jakieś mężowe geny przejdą i nie będę celować w wigilię na porodówce 😅 Chociaż położna bardzo zachęca i mówi, że super atmosfera 😅😅 Z drugiej strony uniknę wtedy zbędnych nerwów przy natrętnych gościach "bo trzeba zobaczyć wnuczkę z okazji świąt" i zamartwiania się czy ktoś nie ukrywa choroby lub przeziębienia...

Aune, Mami_35 lubią tę wiadomość

11.04 ⏸ 💗
    12.04 beta 148
    15.04 beta 792
    08.05 1,32cm dzidziusia, 177 u/min
    01.06 NIFTY zdrowa dziewczynka 💗
    02.08 347 g
    20.08 568 g
    22.10 1600 g
    8.11 2179 g
    9.12 39+0 Maja 🩷
    age.png
  • Mandoriana Autorytet

Wysłany: 18 października 2024, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to nawet sie nie chce porównywać do porodów innych kobiet w rodzinie bo po pierwsze wydaje mi się że to kwestia indywidualna a pozatym żadna kobieta z tych które żyją wspolczesnie nie rodziła w domu, wszystkie rodziły w szpitalu zdane na lekarzy a ten sam poród tej samej kobiety będzie sie roznil w zależności od miejsca i warunkow także ciężko się porównywać. Ja tylko mogę liczyć na to że u mnie pojdzie gładko i takie też mam nieodparte odczucie że będzie dobrze:)
    Właśnie wróciłam z kontroli u nowej położnej strasznie przemiła kobieta pogadalyśmy dużo o moich aspiracjach do tego jak chce żeby wyglądał mój poród w domu, ustaliliśmy parę rzeczy a za dwa tygodnie spotkamy si u mnie w domu bo chce zapoznać się z układem mieszkania oraz żebym przedstawiła dokładną wizję od strony technicznej jak chce to wszystko rozplanować (np gdzie basen będzie stał, w jakiej odległości od łazienki czy łóżka itp) .
    Sprawdziła też jak malenstwo jest ułożone (jest główka w dół), wytłumaczyła jak to się sprawdza i była bardzo zadowolona z jego serduszka bo bije jak dzwon nie ma wątpliwości że jest zdrowe. 😍Macica i dziecko prawidłowych rozmiarów.
    Jak ja już chce być w 37 tygodniu i spodziewać się w każdej chwili porodu🙏🙏

rybka8, Aune, Amra, Paula9463 lubią tę wiadomość

age.png
  • Malinowa _Mamba Autorytet

Wysłany: 18 października 2024, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej hej,

W środę byliśmy na badaniach prenatalnych III trymestru i nasz akrobata rozwija się prawidłowo. Był tak śmiesznie ułożony, że jedną nogę miał na głowie a drugiej pan doktor musiał szukać.
    Cała wizyta trwała chyba z 20 minut Młody jest indywidualistą i nie chciał za bardzo pokazać buzi, żeby rodzice mieli ładne ujęcie.
    Ma trochę mniejszy brzuszek, ale mamy się tym nie martwić, bo jest w normie. Waży ok. 1630 g (przytył przez 2 tygodnie o ok.250-300 g) i mieści się tym w 33 percentylu.
    Na ten moment jest ułożony pośladkowo i jak się nie obróci to wskazanie do CC, ale na ten moment się tym nie martwię, bo ma jeszcze czas, żeby się obróci. Poza tym 5 tygodni temu był już ułożony główkowo.

Jedyne fotki z buźka Maluszka jakie udało się uchwycić
    c5b5446456f53.jpghttps://zapodaj.net/plik-yHnNis4h2h

aambrozjaa93, Koku, Aune, MummyYummy, Sandrix, Amra, businesscare, Dariaa29, Zagadka919, Mandoriana, Mag_len, Nina_02, Mami_35, mar.1, Rita 💋, Paula9463 lubią tę wiadomość

👨‍👩‍👦
    🩵👶 Aleksander 03.12.2024

age.png
  • Aune Autorytet

Wysłany: 18 października 2024, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    meowne wrote:
    Ileż łatwiej byłoby to już wszystko wiedzieć i móc mentalnie się nastawiać, ale myślę, że i tak każda z nas tyle różnych scenariuszy przemyślała. Ja czasem mam wrażenie, że zasypiam nie od wysiłku fizycznego, a od tych intensywnych procesów myślowych 😅

O, rozumiem Cię, bo też mam takie intensywne procesy myślowe i to męczy, ja to mam tak całe życie 😅 Też bym chciała wiedzieć jak będzie, ale staram się pogodzić psychicznie z tym, że nie jestem w stanie wszystkiego zaplanować.

Malinowa_Mamba, słodkie fotki- mój ostatnio też się tak rączką zakrywał, więc całej buźki nie uchwyciliśmy na zdjęciu 😉 Ma jeszcze czas żeby się obrócić, najważniejsze, że wszystko ok 😊

👩+🧔 +👶+🐈‍⬛

age.png
  • Atika Autorytet

Wysłany: 18 października 2024, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja "teściowa" troje pierwszych urodziła o czasie a najmłodszego dwa tygodnie przed terminem.

Malinowa Mamba to niesamowite, że można podglądać maleństwo. Technologia poszła tak do przodu. 😊
    Nogę na głowie? 😅 Rzeczywiście akrobata 😆
    Na YT pokazane są pozycje pomagające dziecku przekręcić się.

Ona: AMH 0,13 po suplementacji i HW 0,36 IO
    stan przedcukrzycowy
    On: Problem męski - słaba morfologia
    I klasa 2022r. 1% (wcześniej 0%) 2023r. 0%
    II klasa 2022r. 5% 2023r. 15%
    Koncentracja plemników 42,6 mln/ml
    Ruch postępowy 2022r. 55% 2023 66%
    Ruch całkowity 2022r. 60% 2023 70%
    Brak ruchu 2022r. 40% 2023r. 30%
    DFI: 2021r. 41% 2022r. 26% 2023r. 30%
    Stymulacja XI.22 - 4 komórki - 3 dojrzałe
    1 zapłodniona zatrzymana w 4 dobie.
    Stymulacja III 23 - 1 ładna komórka , niestety za szybki przyrost i pękła :-(
    Suplementacja: q10, DHEA, Miovelia Pro, Miovelia NAC, L-carnityna
    leki Glucophage 3x500
    XII starania naturalne
    X 23 histeroskopia - antybiotykoterapia
    Bakterie w nasieniu - antybiotykoterapia.
    Przerwa, w międzyczasie starania bez nadziei.
    Naturals :-)
    28 XI 2024 narodziny synka
    preg.png
  • MummyYummy Autorytet

Wysłany: 18 października 2024, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, któraś z Was polecała jakiś syrop na zgagę - czy ktoś pamięta, jaka to była nazwa?

Ostatnio zgaga sięga zenitu, a ja nie mogę patrzeć na Gaviscon w tabletkach i mam odruch wymiotny. Helpunku! 🙂

• Malinowa _Mamba Autorytet

Wysłany: 18 października 2024, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Atika wrote:
    Moja "teściowa" troje pierwszych urodziła o czasie a najmłodszego dwa tygodnie przed terminem.

Malinowa Mamba to niesamowite, że można podglądać maleństwo. Technologia poszła tak do przodu. 😊
    Nogę na głowie? 😅 Rzeczywiście akrobata 😆
    Na YT pokazane są pozycje pomagające dziecku przekręcić się.

Moja "teściowa" nie wie na ile może sobie pozwolić 🤣🤣 czasem mojego P. przez telefon podpytuje co robię 🤣🤣 pech chce, że zawsze trafia, że coś konkretnego robię np. obiad czy pranie 🤣🤣 mnie często podpytuje czy i jakie imię wybraliśmy 😅 wie, że mi chodzą dwa po głowie i nikt z najbliższych nie wie jakie. Próbuje na różne sposoby, że jej mogę powiedzieć, że nikomu nie powie. W pierwszej kolejności jak już to powiedziałabym mojej mamie niż teściowej 😅
    My mieliśmy z teściami szybki start😂 poznaliśmy się w w Wielkanoc a za chwilę się okazało, że jestem w ciąży 🤭 mogę się tylko domyślać co jej po głowie chodziło. Z rozmowy z P. i jego bratową (tu przydaje się czytanie między wierszami i łączenie faktów) wiem, że teść się bardziej ucieszył, że ponownie zostaną dziadkami.

Jak lekarz powiedział, że Młody ma nogę na głowę zarzuconą a drugiej musi poszukać też byłam zaskoczona, ale ewidentnie obraz USG na to wskazywał 😂
    Na 16:20 mamy dziś zaplanowaną wizytę kontrolną u prowadzącej.

Atika, mar.1 lubią tę wiadomość

👨‍👩‍👦
    🩵👶 Aleksander 03.12.2024

age.png
  • Amra Autorytet

Wysłany: 18 października 2024, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malinowa _Mamba wrote:
    Hej hej,

W środę byliśmy na badaniach prenatalnych III trymestru i nasz akrobata rozwija się prawidłowo. Był tak śmiesznie ułożony, że jedną nogę miał na głowie a drugiej pan doktor musiał szukać.
    Cała wizyta trwała chyba z 20 minut Młody jest indywidualistą i nie chciał za bardzo pokazać buzi, żeby rodzice mieli ładne ujęcie.
    Ma trochę mniejszy brzuszek, ale mamy się tym nie martwić, bo jest w normie. Waży ok. 1630 g (przytył przez 2 tygodnie o ok.250-300 g) i mieści się tym w 33 percentylu.
    Na ten moment jest ułożony pośladkowo i jak się nie obróci to wskazanie do CC, ale na ten moment się tym nie martwię, bo ma jeszcze czas, żeby się obróci. Poza tym 5 tygodni temu był już ułożony główkowo.

Jedyne fotki z buźka Maluszka jakie udało się uchwycić
    c5b5446456f53.jpghttps://zapodaj.net/plik-yHnNis4h2h
    Jaki słodki maluszek 😍😍😍
    Moja ostatnio na USG miała dwie nogi na głowie 😅😅😅 ja nie wiem jak oni to robią 😅

Malinowa _Mamba lubi tę wiadomość

age.png
  • Dariaa29 Autorytet

Wysłany: 18 października 2024, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MummyYummy wrote:
    Dziewczyny, któraś z Was polecała jakiś syrop na zgagę - czy ktoś pamięta, jaka to była nazwa?

Ostatnio zgaga sięga zenitu, a ja nie mogę patrzeć na Gaviscon w tabletkach i mam odruch wymiotny. Helpunku! 🙂
    Ja znam niestety tylko gaviscon, który jest też w syropie 🙈

age.png
  • Zagadka919 Autorytet

Wysłany: 18 października 2024, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MummyYummy wrote:

Ja polecałam syrop Gaviskon. Na mnie już te tabletki nie działały, a syrop działa :) Ale ostatecznie postanowiłam spróbować nie pić kawy i od kilku dni nie pije i nie mam zgagi 😱

MummyYummy, Wanda_89 lubią tę wiadomość

🤰👱‍♂️🐕
    -20 kg, 5 lat starań o 👶
    02.04.2024 ⏸️
    Szczęśliwy 63 cykl starań o pierwsze♥️
    Cudzie trwaj 😭♥️
    Igusia 9.12.2024🧚🩷

age.png
‹‹ 389 390 391 392 393 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ