X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne ☃️🎄 GRUDZIEŃ 2024 🎅✨️
Odpowiedz

☃️🎄 GRUDZIEŃ 2024 🎅✨️

Oceń ten wątek:
  • Malinowa _Mamba Autorytet

Wysłany: 17 października 2024, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja tak na szybko podrzucę tylko info o promce na stronie Neno.
    A wieczorem w wolnej chwili napisze jak badania III trymestru

f0b4aaf1c5bf2.jpghttps://zapodaj.net/plik-sFznony01x

Amra, Mami_35, Mag_len lubią tę wiadomość

👨‍👩‍👦
    🩵👶 Aleksander 03.12.2024

age.png
  • Tatka Przyjaciółka

Wysłany: 17 października 2024, 17:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amra wrote:
    Stany w TV są pokazane jako idealne i wymarzone miejsce.
    Ja kocham filmy z lat 90 i właśnie dzięki nim Stany zaczęły mnie fascynować. Dla mnie to jest takie wymarzone miejsce do mieszkania, wszystko mi się tam podoba. A ludzie, którzy tam mieszkają wiedzą jak wygląda rzeczywistość 😉 Mimo wszystko mam nadzieję, że kiedyś uda nam się polecieć chociaż na chwilę i pozwiedzać 😍😍😍
    A co do opieki medycznej, to my Polsce w gruncie rzeczy, mamy naprawdę fajną ginekologiczno/poloznicza opiekę zdrowotną w porównaniu z innymi krajami.
    Tak, to prawda, oraz fakt ze medycyna jest bezpłatna w Polsce! Ja za wizytę na SOR i dwie tabletki paracetamolu dostałam rachunek na 9 tys))
    Co do zwiedzania - jest to bardzo różnorodny kraj, uwielbiam podróżować stanami i bardzo polecam taką przygodę! Trzymam kciuki aby podróżnicze plany się spełniły ))

Amra lubi tę wiadomość

starania o pierwszego maluszka od 01/ 2023

👩🏻 32
    AMH 2,53 ng/ml
    FSH 5,9
    Prolactin 10,4
    TSH 3,62
    ESTRADIOL 36
    10/2023 sonohysterogram wyniki ok

👨🏻33
    Volume 3 ml
    Concentration 13 mln
    Motility 53%
    Progressive motility score 3
    Motile sperm total count 20,67
    Morphology 2% - Subfertile
    oligoteratoospermia

NIPT - low risks 🫶🏻
  • Amra Autorytet

Wysłany: 17 października 2024, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tatka - matko jaka kwota 😳😳😳😳 dla nas w Polsce to jest kosmiczna suma a tutaj to tylko jedna wizyta na SORZE 😳

age.png
  • Amra Autorytet

Wysłany: 17 października 2024, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jak często twardnieje Wam brzuch w ciągu dnia? Dzisiaj miałam epizod 3 razy. Czuję takie mocne spinanie brzucha. Niby nie jest ono bolesne, bardziej niekomfortowe.
    Dzisiaj naprawdę za wiele nie robiłam, większość dnia leżę. Biore magnez 3x2 i luteinę 2x1. Naprawdę zaczynam się trochę niepokoić 🙈

age.png
  • Kam.ila Autorytet

Wysłany: 17 października 2024, 18:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amra wrote:
    Dziewczyny, jak często twardnieje Wam brzuch w ciągu dnia? Dzisiaj miałam epizod 3 razy. Czuję takie mocne spinanie brzucha. Niby nie jest ono bolesne, bardziej niekomfortowe.
    Dzisiaj naprawdę za wiele nie robiłam, większość dnia leżę. Biore magnez 3x2 i luteinę 2x1. Naprawdę zaczynam się trochę niepokoić 🙈

Ja np miałam tak, że twardniał mi brzuch właśnie jak za dużo leżałam. Bo później jak pozwoliłam sobie trochę więcej na chodzenie to nie mogłam chodzić. Robił się strasznie twardy i plecy mnie ciągły. Odkąd więcej chodzę to nie mam problemu z twardnieniem ani obrzękiem palcu u stóp i rąk. Po prostu chyba lepsze krążenie. Ale fakt żeby się przestawić musiałam dwa dni pod rząd wziąć nospe a później już było dobrze. Tak było u mnie oczywiście.. nie namawiam do niczego 😉

Amra lubi tę wiadomość

age.png
  • Kam.ila Autorytet

Wysłany: 17 października 2024, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mag_len wrote:
    Czy też tak macie,że z jednej strony nie możecie się już doczekać kiedy maleństwo będzie z Wami a z drugiej nie spieszy się Wam do nocnego wstawania i obowiązków? Ja mam tak skrajne emocje w tej ciąży jak nigdy.

Mnie nie przeraża wstawanie ani obowiązki w domu...za to szpital, poród czy dam radę i ogarnianie dziecka w szpitalu to dla mnie masakra. Strasznie mnie to stresuje. I oczywiście bojowo jestem nastawiona na teściową i jej mądrości. To będzie dopiero walka.

age.png
  • Kam.ila Autorytet

Wysłany: 17 października 2024, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Księgowa wrote:
    Jeju, dziewczyny, nawet nie więcej jak mi ciepło na sercu, ze o mnie pamiętacie ❤️

U nas w porządku. Sa lepsze i gorsze momenty, wiadomo, ale fizycznie chyba odzyskalam siebie, pracuje, ogarniam życie - moglo byc gorzej. Dziewczynki tez dbają o to, żebym się nie smucila i pokazują jak bardzo sie kochaja, zaczynają sie razem bawic. 😊
    My mieliśmy poczekać 3 miesiace, ale jakos nam nie wychodzi z zabezpieczeniem 🙈 starać sie nie staramy, ale żeby sie zabezpieczać to też nam nie wychodzi 😅 na szczęście zaraz listopad i bede miala całkiem zielone swiatlo do powrotu i chyba tak też sie stanie. Nie umiemy przejść obojętnie obok tego, co było nam dane. I choc nigdy nie planowaliśmy trójki to jednak mały nam uswiadomil, ze mamy na to przestrzeń w sercu, jak poza nim. Chcemy spróbować jeszcze raz i zdać sie na to, co przygotował dla nas los.

Cudownie się czyta, że poukładałaś sobie na spokojnie wszystko. Trzymam kciuki żebyś we własnym tempie i w swoim czasie spełniła swoje marzenie. Będziemy tu czekać na dobre informacje ! 🤩

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 października 2024, 18:45

Księgowa lubi tę wiadomość

age.png
  • Atika Autorytet

Wysłany: 17 października 2024, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amra wrote:

Kilka razy dziennie, popołudniu trzy razy w ciągu godziny.
    Położna powiedziała, że póki twardnienie nie osiąga minuty to nie jest źle.
    U mnie na razie trwają zazwyczaj ok. 20 do 30 sekund z bólem miesiączkowym a pomiędzy bez bólu, ale staram się nie panikować.
    Bóle mogą być wzrostowe.

Kupiłam w KiKu leginsy z szerokim pasem, nie ciążowe, Ale polecam, bawełniane fajnie się noszą i cena przystępna. 😊

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 października 2024, 19:30

Amra lubi tę wiadomość

Ona: AMH 0,13 po suplementacji i HW 0,36 IO
    stan przedcukrzycowy
    On: Problem męski - słaba morfologia
    I klasa 2022r. 1% (wcześniej 0%) 2023r. 0%
    II klasa 2022r. 5% 2023r. 15%
    Koncentracja plemników 42,6 mln/ml
    Ruch postępowy 2022r. 55% 2023 66%
    Ruch całkowity 2022r. 60% 2023 70%
    Brak ruchu 2022r. 40% 2023r. 30%
    DFI: 2021r. 41% 2022r. 26% 2023r. 30%
    Stymulacja XI.22 - 4 komórki - 3 dojrzałe
    1 zapłodniona zatrzymana w 4 dobie.
    Stymulacja III 23 - 1 ładna komórka , niestety za szybki przyrost i pękła :-(
    Suplementacja: q10, DHEA, Miovelia Pro, Miovelia NAC, L-carnityna
    leki Glucophage 3x500
    XII starania naturalne
    X 23 histeroskopia - antybiotykoterapia
    Bakterie w nasieniu - antybiotykoterapia.
    Przerwa, w międzyczasie starania bez nadziei.
    Naturals :-)
    28 XI 2024 narodziny synka
    preg.png
  • Mag_len Autorytet

Wysłany: 17 października 2024, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amra wrote:
    U mnie to pewnie z 10 razy dziennie. Mimo magnezu. Jak już jest za często to biorę no spe.

Amra, Sandrix lubią tę wiadomość

• Mami_35 Ekspertka

Wysłany: 17 października 2024, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja się obawiam i porodu i tego co będzie po :-) tzn samego porodu trochę mniej, bo nie mam takich doświadczen z porodem SN więc jeszcze nie wiem co to naprawdę znaczy.
    Ale bardziej obawiam się rozłąki ze starszą córką, która nigdy nie nocowała beż żadnego z rodziców. I poważnie rozważam czy jeśli dojdzie do próby porodu SN, to nie odesłać męża do córki i próbować samej rodzić.... wiem że wsparcie się przydaje, ale z drugiej strony obawiam się, że będę mieć z tyłu głowy ten lęk o nią...

💗 luty 2023 - córeczka 920 g, 29 t.c.
    💝 grudzień 2024 - czekamy
  • Nina_02 Autorytet

Wysłany: 17 października 2024, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kam.ila wrote:
    Mnie nie przeraża wstawanie ani obowiązki w domu...za to szpital, poród czy dam radę i ogarnianie dziecka w szpitalu to dla mnie masakra. Strasznie mnie to stresuje. I oczywiście bojowo jestem nastawiona na teściową i jej mądrości. To będzie dopiero walka.

Samego porodu się nie boję. Jedyne co mnie martwi w kwestii porodu to czy syn będzie cały i zdrowy 🥺

Ale walka z teściową i jej mądrościami też mnie bardzo przeraża. Już wiem, że jej pewnych rzeczy nie przetłumaczę i boję się że naze relacje się zepsują. Ona poprostu nie będzie mnie słuchać. Wiem to. No chyba że mnie zaskoczy i potulnie weźmie sobie do serca wszystkie moje uwagi 😅

👩33 ❤️🧔‍♂️34
    Starania od 2020
    03.2024 3️⃣ iui 🙏
    26.03.2024 ⏸️
    27.03.2024 beta 62 😍
    25.05.2024 nifty- niskie ryzyka 💙

Dobrze że już jesteś Synku 🥰

age.png
  • mar.1 Ekspertka

Wysłany: 17 października 2024, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zauważyłam, że częściej twardnieje mi brzuch jak się denerwuje lub jestem niespokojna. Ewidentnie działa też na to stres.

Księgowa jak miło Cię widzieć ❤️ trzymamy kciuki żeby to piękne marzenie się spełniło 💕

Tatka, ale super poczytać o stanach "od środka". Jednak to całkiem co innego niż filmowy americano dream ;) ale klimatu kowbojów Wam zazdroszczę 🤠

Co do obaw to ja też je miewam, znowu całe życie wywróci się do góry nogami. Boję się jak uda mi się połączyć opiekę nad małą i starszakiem. Jak przy zarwanych nocach i długich karmieniach zadbać o wartościowy czas z synkiem, dla niego to też będzie ogromną zmiana. Dodatkowo około miesiąc, półtorej po porodzie szykuje nam się przeprowadzka, także naprawdę same zmiany przed nami 🙈 I boję się baby bluesa, bo jeszcze jak hormony oszaleją to już całkiem się mogę nie pozbierać w tym wszystkim..
    Z jednej strony nastrajam się pozytywnie, z drugiej wolę być ciut pesymistyczna, żeby w razie czego nie być zawiedziona, że jednak nie było tak łatwo jak za pierwszym razem.

Księgowa, Tatka lubią tę wiadomość

06.04 ⏸️ 💕

07.12.2024 9:55 54 cm 3020 g 👶 R ❤️

24.02.2022 17:50 53 cm 3020 g 👶T💙
    age.png
  • Dariaa29 Autorytet

Wysłany: 18 października 2024, 02:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amra wrote:
    Mi bardzo różnie, czasem 2-3 razy przez cały dzień, a czasem 5 w ciągu tylko jednej godziny 🙈 ale lekarz i położna mówią, że jest to fizjologia na tym etapie i żeby się tym aż tak nie martwić. Położna doradziła, że gdy te twardnienia robią sie częste można wejść pod prysznic i polewać sobie brzuch i plecy ciepłą wodą

Amra, Atika lubią tę wiadomość

preg.png
  • villemo_gbm Autorytet

Wysłany: 18 października 2024, 05:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melduję się po wizycie wczoraj Mały jest na 97 centylu więc do terminu nie dojdziemy bo pewnie będzie indukcja z powodu wagi dziecka i mojego wieku 40+, ale tego się dowiem na wizycie 7 listopada.

Co do brzucha też mi często twardnieje ale na szczęście szyjka ma 4 cm, a w poprzedniej ciąży miałam założony pessar i była od 20 TC tylko 2,5 cm, więc nie ma reguły że w jednej ciąży ma się tendencje do skracania szyjki a w drugiej też tak będzie.

Księgowa fajnie, że nas czytasz, pamiętam Twoje wsparcie po moich nie za ciekawych wynikach z pierwszych prenatalnych, dużo mi to dało, oczywiście trzymam kciuki za Was, ja jestem najlepszym przykładem, że cuda się zdarzają (chodzi mi o moj wiek ;) )

mar.1, Mag_len, MummyYummy, spineczka, Zagadka919, Dariaa29, Atika, meowne, Aune, Mami_35, Księgowa lubią tę wiadomość

event.png
  • Mag_len Autorytet

Wysłany: 18 października 2024, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mami_35 wrote:
    A ja się obawiam i porodu i tego co będzie po :-) tzn samego porodu trochę mniej, bo nie mam takich doświadczen z porodem SN więc jeszcze nie wiem co to naprawdę znaczy.
    Ale bardziej obawiam się rozłąki ze starszą córką, która nigdy nie nocowała beż żadnego z rodziców. I poważnie rozważam czy jeśli dojdzie do próby porodu SN, to nie odesłać męża do córki i próbować samej rodzić.... wiem że wsparcie się przydaje, ale z drugiej strony obawiam się, że będę mieć z tyłu głowy ten lęk o nią...
    Też miałam ten lęk przy drugim porodzie, ale wsparcie męża dla mnie było nieocenione. Trzeci poród bylam sama bo covid i to było dużo trudniejsze. A te (oby) kilka godzin porodu córka na pewno da świetnie sobie radę.

Mami_35 lubi tę wiadomość

• Mag_len Autorytet

Wysłany: 18 października 2024, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nina_02 wrote:
    Samego porodu się nie boję. Jedyne co mnie martwi w kwestii porodu to czy syn będzie cały i zdrowy 🥺

Ale walka z teściową i jej mądrościami też mnie bardzo przeraża. Już wiem, że jej pewnych rzeczy nie przetłumaczę i boję się że naze relacje się zepsują. Ona poprostu nie będzie mnie słuchać. Wiem to. No chyba że mnie zaskoczy i potulnie weźmie sobie do serca wszystkie moje uwagi 😅
    Miałam tak samo w pierwszej ciąży. Starałam się w miarę kulturalnie stawiać granice. Z wieloma rzeczami się nie zgadzaliśmy ale jakoś to zaakceptowała,że mamy inne zdanie. Choć wiadomo, nawet teraz po tylu latach ingeruję i próbuje coś narzucać jak np imię.

• MummyYummy Autorytet

Wysłany: 18 października 2024, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    villemo_gbm wrote:
    Melduję się po wizycie wczoraj Mały jest na 97 centylu więc do terminu nie dojdziemy bo pewnie będzie indukcja z powodu wagi dziecka i mojego wieku 40+, ale tego się dowiem na wizycie 7 listopada.

Co do brzucha też mi często twardnieje ale na szczęście szyjka ma 4 cm, a w poprzedniej ciąży miałam założony pessar i była od 20 TC tylko 2,5 cm, więc nie ma reguły że w jednej ciąży ma się tendencje do skracania szyjki a w drugiej też tak będzie.

Księgowa fajnie, że nas czytasz, pamiętam Twoje wsparcie po moich nie za ciekawych wynikach z pierwszych prenatalnych, dużo mi to dało, oczywiście trzymam kciuki za Was, ja jestem najlepszym przykładem, że cuda się zdarzają (chodzi mi o moj wiek ;) )

Cieszę się, że u Was wszystko w porządku i że znasz mniej więcej plan działania ♥️ Mogę podpytać, ile waży synek?

Tak jak piszesz, z szyjką nie ma reguły 🙂

Co do twardnienia, to ją zauważyłam, że najczęściej to się dzieje wtedy, kiedy myję włosy, pochylając się nad wanną albo zmywam naczynia, które nie nadają się do zmywarki 🙈 Położna ze Szkoły Rodzenia mówiła, że właśnie takie pozycje mogą wywoływać twardnienia, ale jeśli nie trwają one długo i nie stają się regularne, to nie ma czym.sir martwić.

• villemo_gbm Autorytet

Wysłany: 18 października 2024, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MummyYummy wrote:
    Cieszę się, że u Was wszystko w porządku i że znasz mniej więcej plan działania ♥️ Mogę podpytać, ile waży synek?

Tak jak piszesz, z szyjką nie ma reguły 🙂

Co do twardnienia, to ją zauważyłam, że najczęściej to się dzieje wtedy, kiedy myję włosy, pochylając się nad wanną albo zmywam naczynia, które nie nadają się do zmywarki 🙈 Położna ze Szkoły Rodzenia mówiła, że właśnie takie pozycje mogą wywoływać twardnienia, ale jeśli nie trwają one długo i nie stają się regularne, to nie ma czym.sir martwić.
    Wczoraj na wizycie wyliczył lekarza 2 kg a wczoraj był 30+5 (termin porodu już jest skorygowany po pierwszych prenatalnych)

event.png
  • meowne Autorytet

Wysłany: 18 października 2024, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Księgowa wrote:
    Jeju, dziewczyny, nawet nie więcej jak mi ciepło na sercu, ze o mnie pamiętacie ❤️

U nas w porządku. Sa lepsze i gorsze momenty, wiadomo, ale fizycznie chyba odzyskalam siebie, pracuje, ogarniam życie - moglo byc gorzej. Dziewczynki tez dbają o to, żebym się nie smucila i pokazują jak bardzo sie kochaja, zaczynają sie razem bawic. 😊
    My mieliśmy poczekać 3 miesiace, ale jakos nam nie wychodzi z zabezpieczeniem 🙈 starać sie nie staramy, ale żeby sie zabezpieczać to też nam nie wychodzi 😅 na szczęście zaraz listopad i bede miala całkiem zielone swiatlo do powrotu i chyba tak też sie stanie. Nie umiemy przejść obojętnie obok tego, co było nam dane. I choc nigdy nie planowaliśmy trójki to jednak mały nam uswiadomil, ze mamy na to przestrzeń w sercu, jak poza nim. Chcemy spróbować jeszcze raz i zdać sie na to, co przygotował dla nas los.

Bardzo miło to czytać, przepięknie opisane. Trzymam za Was mocno kciuki!❣️

Jeśli chodzi o twardnienie brzucha to u mnie od kilku dni jest to pewnie jakieś +/- 10 razy dziennie a do tego miewam tez kilka razy dziennie te skurcze przypominające miesiączkowe bóle. Lekkie, nie sprawiają dużego dyskomfortu, ale wyczuwalne.

Czy myślicie, że to głupota sugerować się terminami porodu w rodzinie? Moja siostra urodziła pierwsze dziecko 40+1, a drugie 39+6. Wierzyłam, że donoszę do podobnych terminów, ale teraz zaczynam się zastanawiać 😄 Może nie słusznie, ale ciekawi mnie, czy znacie jakieś przykłady gdzie to się pokryło lub wręcz przeciwnie 😀

Księgowa lubi tę wiadomość

24.03.2024 - II kreski ✨❤️
    25.03 beta-hcg: 203
    27.03 beta-hcg: 464
    2.04 beta-hcg: 4795
    09.04 🩺 (6+1) ❤️
    24.04 CRL: 1,70 cm
    20.05 NIFTY
    22.05 usg prenatalne crl: 6cm ☺️
    25.05 niskie ryzyka u dziewczynki 💗

preg.png
  • meowne Autorytet

Wysłany: 18 października 2024, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    meowne wrote:
    Czy myślicie, że to głupota sugerować się terminami porodu w rodzinie? Moja siostra urodziła pierwsze dziecko 40+1, a drugie 39+6. Wierzyłam, że donoszę do podobnych terminów, ale teraz zaczynam się zastanawiać 😄 Może nie słusznie, ale ciekawi mnie, czy znacie jakieś przykłady gdzie to się pokryło lub wręcz przeciwnie 😀

Choć oczywiście wiadomo, że 3 przypadki urodzenia około terminu to nie bardzo jest jakaś tendencja, a raczej przypadek bo z założenia oczekujemy donoszenia ciąży do 40 tygodnia, ale np jeśli u 3 kobiet w rodzinie wszystkie rodzą w 38 tygodniu i tych dzieciaków jest już kilkoro to może już jest jakaś tendencja. Chyba sama dochodzę do wniosku, że to nie ma sensu, ale wypowiedzcie się proszę :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 października 2024, 10:39

Zagadka919 lubi tę wiadomość

24.03.2024 - II kreski ✨❤️
    25.03 beta-hcg: 203
    27.03 beta-hcg: 464
    2.04 beta-hcg: 4795
    09.04 🩺 (6+1) ❤️
    24.04 CRL: 1,70 cm
    20.05 NIFTY
    22.05 usg prenatalne crl: 6cm ☺️
    25.05 niskie ryzyka u dziewczynki 💗

preg.png
‹‹ 388 389 390 391 392 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ