X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne ☃️🎄 GRUDZIEŃ 2024 🎅✨️
Odpowiedz

☃️🎄 GRUDZIEŃ 2024 🎅✨️

Oceń ten wątek:
  • Holibka Autorytet

Wysłany: 12 grudnia, 23:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Atika super, że laktacja hula i wkrótce wychodzicie!
    Maść na blizny - ja używałam zwykły cepan. Teraz kupiłam jeszcze plastry na blizny. To już po zagojeniu na pewno. Przy tym braku czucia bardzo pomaga mobilizacja. Ja po drugiej cc znacznie szybciej je odzyskałam dzięki ćwiczeniom i mobilizacji od urofizjo.

Gazy hmm może masaż? Fajny jest np.
    🔘masaż shantala,
    🔘ruchy okrężne całej dłoni po brzuszku zgodnie z ruchem wskazówek zegara,
    🔘przekładanie na boczki,
    🔘rotacja bioderek,
    🔘noszenie na żabkę,
    🔘kąpiel - dzieci w kąpieli rozluźniają brzuszki

Gratuluję wszystkim mamusiom, które już maja maluszki po jasnej stronie brzucha, tym które już wyszły lub zaraz wychodzą ze szpitala, a także udanej laktacji oraz dobrych przyrostów maluszków :)

Trzymam kciuki za kolejne jak najlepsze i najbezpieczniejsze porody!

Przepraszam, że tak zbiorczo, ale nie wyrabiam na dwa wątki 🤣

Atika, Aune, Zagadka919, spineczka, Rita 💋, aambrozjaa93, rybka8 lubią tę wiadomość

age.png

age.png
  • Mag_len Autorytet

Wysłany: 12 grudnia, 23:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To u mnie karmienie raczej z jednej piersi na jedno karmienie. Dwie zazwyczaj tylko wieczorem.

Atika,ja jak widzę,że mała boli brzuszek to kładę ja na sobie na klatce piersiowej albo po prostu w łóżeczku na brzuchu. Masuje brzuszek, przyginam nóżki do brzuszka. Muszę odszukać też termofor z pestek wiśni bo bardzo nam pomagał przy poprzednich maluchach. Pamiętam też z poprzednich razy, że jak mi się nie chciało w nocy wstać po termofor to odpinalam dzieciom body i kładłam swoja reke na ich brzuszku i spały spokojniej.

Atika lubi tę wiadomość

• Atika Autorytet

Wysłany: 12 grudnia, 23:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Holibka wrote:
    @Atika super, że laktacja hula i wkrótce wychodzicie!
    Maść na blizny - ja używałam zwykły cepan. Teraz kupiłam jeszcze plastry na blizny. To już po zagojeniu na pewno. Przy tym braku czucia bardzo pomaga mobilizacja. Ja po drugiej cc znacznie szybciej je odzyskałam dzięki ćwiczeniom i mobilizacji od urofizjo.

Gazy hmm może masaż? Fajny jest np.
    🔘masaż shantala,
    🔘ruchy okrężne całej dłoni po brzuszku zgodnie z ruchem wskazówek zegara,
    🔘przekładanie na boczki,
    🔘rotacja bioderek,
    🔘noszenie na żabkę,
    🔘kąpiel - dzieci w kąpieli rozluźniają brzuszki

Gratuluję wszystkim mamusiom, które już maja maluszki po jasnej stronie brzucha, tym które już wyszły lub zaraz wychodzą ze szpitala, a także udanej laktacji oraz dobrych przyrostów maluszków :)

Trzymam kciuki za kolejne jak najlepsze i najbezpieczniejsze porody!

Przepraszam, że tak zbiorczo, ale nie wyrabiam na dwa wątki 🤣

Dzięki za porady. 😍
    Już niedługo i ty będziesz tulić swoje maleństwo. 🍀

Zagadka919 wrote:
    Dziewczyny, które karmią piersią co ile czasu i jak długo trwają te karmienia? Bo nam doradca w szpitalu zaleciła budzić co 2-3 h (córka sama zapomina że trzeba jeść) i karmić po 15 min z każdej piersi na sesję. Jutro ma przyjść nasza położna, więc zobaczymy co ona na to. I też ciekawa jestem czy malutka przybrała ja wadze, bardzo na to liczę 🙏

Z butelki mój pokarm co 2 godziny, teraz z piersi najczesciej co 3 godziny, czasem 4 a czasem 2,5 . Zazwyczaj po ok 10 minut, sporadycznie 15.

Ona: AMH 0,13 po suplementacji i HW 0,36 IO
    stan przedcukrzycowy
    On: Problem męski - słaba morfologia
    I klasa 2022r. 1% (wcześniej 0%) 2023r. 0%
    II klasa 2022r. 5% 2023r. 15%
    Koncentracja plemników 42,6 mln/ml
    Ruch postępowy 2022r. 55% 2023 66%
    Ruch całkowity 2022r. 60% 2023 70%
    Brak ruchu 2022r. 40% 2023r. 30%
    DFI: 2021r. 41% 2022r. 26% 2023r. 30%
    Stymulacja XI.22 - 4 komórki - 3 dojrzałe
    1 zapłodniona zatrzymana w 4 dobie.
    Stymulacja III 23 - 1 ładna komórka , niestety za szybki przyrost i pękła :-(
    Suplementacja: q10, DHEA, Miovelia Pro, Miovelia NAC, L-carnityna
    leki Glucophage 3x500
    XII starania naturalne
    X 23 histeroskopia - antybiotykoterapia
    Bakterie w nasieniu - antybiotykoterapia.
    Przerwa, w międzyczasie starania bez nadziei.
    Naturals :-)
    28 XI 2024 narodziny synka
    preg.png
  • MummyYummy Autorytet

Wysłany: 13 grudnia, 06:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Amra, zdrówka 😘

@Megipta, spóźnione wszystkiego najlepszego 🥳♥️

@Atika, super, że tak sobie radzicie z karmieniem 💪

@Nina, przytulam za emocje związane z porodem 🫂 Fantastycznie, że za chwilę do domku 🥰

Mój brzuszek też został, bardziej skóra, czym jestem trochę rozczarowana, bo po poprzednich porodach szybko dochodziłam do siebie pod tym względem 🙈 Myślicie, że to jest dobry czas na wprowadzenie szczotkowania skóry? Wczoraj minęło 3 tygodnie od CC

Amra, Megipta lubią tę wiadomość

preg.png
  • Mandoriana Autorytet

Wysłany: 13 grudnia, 06:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Atika wrote:
    Zagadka fajnie, że udało się urodzić naturalne, bez większych komplikacji, mimo owinięcia pępowiną.
    Jesteś dzielna!

Kto jeszcze został nierozpakowany?

Leżę na łóżku, patrzę na mój skarb i nie mogę uwierzyć, że jest obok mnie, mogę go dotknąć. Jestem szczęśliwa. 🥰

Czytacie dzieciom bajeczki? Ja zaczęłam jak jeszcze był w inkubatorze. Dodatkowo śpiewam piosenki, które śpiewałam do niego w ciąży. Puszczam Chopina, przy którym uspokaja się. Rośnie mi wirtuoz. 😉

Doradzcie jak radzicie sobie z gazami?
    Mojemu jak przechodzą gazy przez jelita to pręży się i czerwieni, widać, że go boli. 😔
    Ja jeszcze nie rozpakowana czekam wytrwale😅
    Co do czytania to my czytamy do brzuszka od 4 miesiąca ciąży każdego wieczoru w celu nawiązania wczesnego kontaktu, wyrobienia nawyku no i poprostu żeby maluszek od zawsze wiedzial że czekamy i go kochamy. Też śpiewam czasami (choć słoń mi nadepnął na ucho ale podobno bobasom to nie gra roli😅) i puszczam muzykę klasyczną, medytacyjna, ambientowa i ogólnie każda nastrajająca pozytywnie mój partner też jak puszcza to taka nie agresywna ze względu na malucha. Oboje lubimy czasem coś mocniejszego ale na to przyjdzie czas jak malenstwo podrośnie.🤗

preg.png
  • Mandoriana Autorytet

Wysłany: 13 grudnia, 06:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MummyYummy wrote:
    @Amra, zdrówka 😘

@Megipta, spóźnione wszystkiego najlepszego 🥳♥️

@Atika, super, że tak sobie radzicie z karmieniem 💪

@Nina, przytulam za emocje związane z porodem 🫂 Fantastycznie, że za chwilę do domku 🥰

Mój brzuszek też został, bardziej skóra, czym jestem trochę rozczarowana, bo po poprzednich porodach szybko dochodziłam do siebie pod tym względem 🙈 Myślicie, że to jest dobry czas na wprowadzenie szczotkowania skóry? Wczoraj minęło 3 tygodnie od CC
    Ja mam zamiar odrazu szczotkować praktycznie,.zresztą szczotkowalam do 8 miesiąca a teraz tego nie robię bo moja skóra już jest tak napięta na brzuchu że wolałam się skupić na masażu ręką z olejkami. Do tego jem dużo białka, kolagenu (w produktach odzwierzęcych oraz dodatkowo suplementuje) a także Wit C i jak narazie skóra choć napięta to wygląda dobrze żadnych przebarwień, rozstępów no ale wiadomo zobaczymy co potem będzie ale co by nie było chce się odrazu zmobilizować do pielęgnacji skóry i ćwiczeń (ćwiczenia oczywiście po połogu).
    Mam w pogotowiu olejek rycynowy i rozmarynowy dobrej jakości bo ich mieszanina z tego co czytałam zmniejsza rozstępy a mniejsze stają się niewidoczne prawie.

preg.png
  • Malina1111 Autorytet

Wysłany: 13 grudnia, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiecie coś więcej na temat tego szczotkowania? To się robi specjalna szczotka, na sucho/na mokro?

🧬Pai-1, MTHFR
    08.23r 💔 19 tc, synek
    24.03.24r ⏸
  • MummyYummy Autorytet

Wysłany: 13 grudnia, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mandoriana wrote:
    Ja mam zamiar odrazu szczotkować praktycznie,.zresztą szczotkowalam do 8 miesiąca a teraz tego nie robię bo moja skóra już jest tak napięta na brzuchu że wolałam się skupić na masażu ręką z olejkami. Do tego jem dużo białka, kolagenu (w produktach odzwierzęcych oraz dodatkowo suplementuje) a także Wit C i jak narazie skóra choć napięta to wygląda dobrze żadnych przebarwień, rozstępów no ale wiadomo zobaczymy co potem będzie ale co by nie było chce się odrazu zmobilizować do pielęgnacji skóry i ćwiczeń (ćwiczenia oczywiście po połogu).
    Mam w pogotowiu olejek rycynowy i rozmarynowy dobrej jakości bo ich mieszanina z tego co czytałam zmniejsza rozstępy a mniejsze stają się niewidoczne prawie.

Ja bardziej miałam na myśli szczotkowanie w celu ujędrnienia skóry 😉 Też robiłam to przed ciążą i byłam zadowolona. Po SN przystąpiłabym od razu, ale po CC mam wątpliwości.

preg.png
  • MummyYummy Autorytet

Wysłany: 13 grudnia, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malina1111 wrote:
    Powiecie coś więcej na temat tego szczotkowania? To się robi specjalna szczotka, na sucho/na mokro?

Są takie specjalne szczotki do szczotkowanie na sucho 🙂 Na YT znajdziesz też tutoriale, jak efektywnie masować. Ja podczas kuracji hormonalnej na torbiele walczyłam z cellulitem na udach, zaczęłam szczotkować rano i wieczorem, a efekty zobaczyłam już po 3 tygodniach, także naprawdę działa.

Ważny jest wybór szczotki - najlepsze są z naturalnego włosia, chyba że jesteś alergikiem, no to trzeba dokładnie sprawdzić, czy dane włosie będzie ok.

Malina1111 lubi tę wiadomość

preg.png
  • villemo_gbm Autorytet

Wysłany: 13 grudnia, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jeszcze w dwupaku ale dziś siedzę spokojnie bo mi jakoś ta data nie leży ;) żadnego mycia okien itp.

rybka8, mar.1 lubią tę wiadomość

event.png
  • Mandoriana Autorytet

Wysłany: 13 grudnia, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MummyYummy wrote:
    Ja bardziej miałam na myśli szczotkowanie w celu ujędrnienia skóry 😉 Też robiłam to przed ciążą i byłam zadowolona. Po SN przystąpiłabym od razu, ale po CC mam wątpliwości.
    Ja też o tym piszę. Szczotkowanie zarówno ujedrnia skórę jak i zapobiega rozstępom bo pięknie pobudza ukrwienie, jest lepiej odżywiona, wzmocniona i nie pęka tak 🤗 a suplementacja to jako dodatek który też ma pomóc tej skórze lepiej wyglądać😊

Malina1111 lubi tę wiadomość

preg.png
  • aambrozjaa93 Autorytet

Wysłany: 13 grudnia, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Megipta również spóźnione najlepsze życzenia urodzinowe🥳🎂🍾🎁

Megipta lubi tę wiadomość

Henio🩵 4065g i 57cm💙

age.png

Staś🩵 3980g i 58cm💙

age.png
  • Kramar Koleżanka

Wysłany: 13 grudnia, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też jeszcze nierozpakowana :)
    Dziś byłam na pierwszym kontrolnym KTG (38+3). Pierwszy zapis nie był zbyt dobry bo młody postanowił uciąć sobie drzemkę 😅
    Ale pospacerowałam 15 minut, zjadłam wafelka i już było w porządku. Zapisały się jakieś 2 skurcze ale nic co by mogło wskazywać na zbliżający się poród.. więc czekamy 😉

Mandoriana, Amra, villemo_gbm, mar.1, Dariaa29 lubią tę wiadomość

👩 34 w teorii wszystko ok
    🧑🏻‍🦱36 Oligoasthenoteratozoospermia

Starania od 2021
    10.10.2021 Usunięcie polipa
    12.2023 start IVF
    16.12.2023 Punkcja
    Pobrano 21 komórek ->16 dojrzałych-> 12 zapłodniono-> 10❄️
    Ryzyko hiperstymulacji-> brak świeżego transferu
    FET 1: 08.01.2024 ❌
    Beta 9dpt 2,49
    Biopsja CD56, CD138✅️
    FET 2: 08.04.2024
    6 dpt ⏸️
    7 dpt beta 49,4; prog 22
    9 dpt beta 167
    11 dpt beta 420 ❤️
    13.06.24 I prenatalne: niskie ryzyka, chłopiec 🩵
    30.07.2024 II prenatalne: zdrowy maluszek
    14.10.2024 III prenatalne: 1440g pięknego chłopca 🩵
    PTP: 24.12.2024
  • aambrozjaa93 Autorytet

Wysłany: 13 grudnia, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas coraz lepiej, baby blues już minął, szybko w porównaniu z tym po pierwszej ciąży🙂 wizyta u CDL udana, bo już wiem jak pomagać Heniowi złapać dobrze pierś przy nawale😊 jedynie dalej jest dość żółty, wczoraj bilirubina wyszła mu większa niż przy wypisie ze szpitala, ale niby dalej w fizjologicznej normie. Lekarz doradził jedynie dokarmianie mm, żeby szybciej zeszła, bo jest tylko na moim mleku od poniedziałku.

Henryś też dużo śpi co jest dla mnie nowością po pierwszym synku, który spał bardzo mało i dużo wisiał na cycu w ciągu dnia. A Henio ładnie się budzi na jedzenie co 2, 2,5, 3, 3,5h, różnie to u niego. Często też je z jednej piersi na jedno karmienie a czasem z obu, ale efektywnie je bez przysypiania. Jest przecudowny💙😍

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 grudnia, 12:19

Kramar, villemo_gbm, Megipta, MummyYummy, Amra, Mami_35, Nina_02, Aune, mar.1, spineczka, Rita 💋, Dariaa29, Paula9463, TęczowaJa lubią tę wiadomość

Henio🩵 4065g i 57cm💙

age.png

Staś🩵 3980g i 58cm💙

age.png
  • aambrozjaa93 Autorytet

Wysłany: 13 grudnia, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A dziewczyny wiecie kiedy zacząć mobilizacje blizny po CC i kiedy się udać do fizjo uroginekologicznej? I kiedy się zaczyna smarować bliznę? Ja po pierwszej cc nie miałam nic powiedziane na ten temat i nie wiedziałam, że trzeba więc nic nie zrobiłam wtedy. Ładnie się zagoiła i ładnie wyglądała mimo wszystko, ale teraz nie chciałabym sobie zaszkodzić.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 grudnia, 14:48

Henio🩵 4065g i 57cm💙

age.png

Staś🩵 3980g i 58cm💙

age.png
  • rybka8 Ekspertka

Wysłany: 13 grudnia, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nina_02 wrote:
    Ja teraz daję młodemu czas 3,5h jak się sam nie wybudzi to go budzę. Ale zazwyczaj budzi się po ok 3h sam. Nie udaje mi się karmić po 15 min na każdą pierś. Mi młody zasypia na piersi i nie umiem go już przystawić żeby dobieć do tych 15 minut 😬 Zazwyczaj jest jakieś 10-12min na pierwszej i 5-7min na drugiej. Jutro pierwsza wizyta położnej zobaczymy co z tego wynika 😊

Mnie też się nie udaje na dwie, jak już zje z jednej to jest jak nieżywa 😅 Co bym robiła to się nie obudzi do tej drugiej...
    Napiszesz po wizycie co Tobie doradziła?

11.04 ⏸ 💗
    12.04 beta 148
    15.04 beta 792
    08.05 1,32cm dzidziusia, 177 u/min
    01.06 NIFTY zdrowa dziewczynka 💗
    02.08 347 g
    20.08 568 g
    22.10 1600 g
    8.11 2179 g
    9.12 39+0 Maja 🩷
    age.png
  • Księgowa Autorytet

Wysłany: 13 grudnia, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aambrozjaa93 wrote:
    A dziewczyny wiecie kiedy zacząć mobilizacje blizny po CC i kiedy się udać do fizjo uroginekologicznej? I kiedy się zaczyna smarować bliznę? Ja po pierwszej cc nie miałam nic powiedziane na ten temat i jie wiedziałam, że trzeba więc nic nie zrobiłam wtedy. Ładnie się zagoiła i ładnie wyglądała mimo wszystko, ale teraz nie chciałabym sobie zaszkodzić.

Im szybciej tym lepiej. Ja zaczęłam mobilizację zaraz po zdjęciu opatrunków. 😊

aambrozjaa93 lubi tę wiadomość

Hashimoto + GB.
    Trombofilia (PAI-1 4G homo, czynnik II protrombiny hetero, obnizone bialko S).
    Nadciśnienie, arytmia.
    Nasz aniołeczek 👼
    20.07.2024 💔 (18+1)
  • Mala_Kasija Przyjaciółka

Wysłany: 13 grudnia, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny,

Dawno mnie nie było, pragnę pogratulować wszystkim maleństw, a tym której czekają życzyć dobrego rozwiązania.

Od 27.11 mam przy sobie Jasia, 54cm i 3750g szczęścia.
    Opiszę w skrócie jak to u nas było. Bardzo chciałam rodzić SN i w sumie to rodziłam do pełnego rozwarcia, potem skurcze były za słabe, dostałam oksytocynę i to nie pomogło, skończyło się CC. Wszystkie czynności przed porodem pozwoliły mi w 4 h dojść z 1cm do 10cm, więc jak komuś zależy to polecam się przyłożyć na ostatniej prostej.
    Niestety ciężko było mi się pogodzić z CC, faktem pobytu w szpitalu, bo pierwszy raz odkąd pamiętam byłam dłużej niż kilka godzin, słaba laktacja, stanem zapalnym u synka i jego duży ubytek masy ciała oraz hormony, spowodowały i słabe samopoczucie u mnie. Na szczęście synio szybko wyzdrowiał, ma już apetyt, laktacja się powoli rozkręca, mój nastrój też już lepszy. Jest to moje pierwsze dziecko, wiedziałam że będzie ciężko, ale z takim startem ledwo to dźwignęłam.

Megipta, villemo_gbm, Mami_35, Amra, spineczka, Zagadka919, MummyYummy, businesscare, Rita 💋, Dariaa29, Paula9463, mar.1, TęczowaJa lubią tę wiadomość

🙎‍♀️91+👨89+🐶
    Staraczka od 2022
    Niedoczynność tarczycy
    Udrożniony prawy jajowód 02.2024
    Termin 30.11.24 (03.12.24) 🩵
  • Megipta Autorytet

Wysłany: 13 grudnia, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    💐Mala_Kasija gratulacje 🎊😋 Który był to tc?

👱‍♀️ 34l. 🧔‍♂️28l. 👶 02.12.2022 💙
    🩺08.05.24r. 10tc+0 2,93cm ♥️
    🩺03.06.24r. 13tc+5 8,02cm chłopczyk?🩵🦋
    🩺19.06.24r. 16tc+0 🩵Chłopiec na pokładzie🩵
    🩺17.07.24r. 20tc+0 🥰 321g słodyczy
    🩺23.07.24r. 20tc+6 II prenatalne 🫶 392g
    🩺21.08.24r. 25tc+0 740g🩵
    🩺18.09.24r. 29tc+0 1360g🤗
    🩺16.10.24r. 33tc+0 2200g 🫢🩵
    🩺06.11.24r. 36tc+0 3015g 🫣
    🎁25.11.24r.🎊 ur. 38tc+5 3828g 👶🏻

Wysłany: 13 grudnia, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mala_Kasija wrote:
    Hej dziewczyny,

Dawno mnie nie było, pragnę pogratulować wszystkim maleństw, a tym której czekają życzyć dobrego rozwiązania.

Od 27.11 mam przy sobie Jasia, 54cm i 3750g szczęścia.
    Opiszę w skrócie jak to u nas było. Bardzo chciałam rodzić SN i w sumie to rodziłam do pełnego rozwarcia, potem skurcze były za słabe, dostałam oksytocynę i to nie pomogło, skończyło się CC. Wszystkie czynności przed porodem pozwoliły mi w 4 h dojść z 1cm do 10cm, więc jak komuś zależy to polecam się przyłożyć na ostatniej prostej.
    Niestety ciężko było mi się pogodzić z CC, faktem pobytu w szpitalu, bo pierwszy raz odkąd pamiętam byłam dłużej niż kilka godzin, słaba laktacja, stanem zapalnym u synka i jego duży ubytek masy ciała oraz hormony, spowodowały i słabe samopoczucie u mnie. Na szczęście synio szybko wyzdrowiał, ma już apetyt, laktacja się powoli rozkręca, mój nastrój też już lepszy. Jest to moje pierwsze dziecko, wiedziałam że będzie ciężko, ale z takim startem ledwo to dźwignęłam.
    Gratulacje !!! ❤️ dobrze, że mimo ciężkiego początku już jest lepiej 😘😘😘

Mala_Kasija lubi tę wiadomość

age.png
‹‹ 512 513 514 515 516 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ