X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne ☃️🎄 GRUDZIEŃ 2024 🎅✨️
Odpowiedz

☃️🎄 GRUDZIEŃ 2024 🎅✨️

Oceń ten wątek:
  • rybka8 Ekspertka

Wysłany: 11 grudnia, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mandoriana wrote:
    Dziewczyny które miały bóle porodowe lędźwiowe czy to był tępy ból raczej czy ostry? Ja już kilka razy dziś miałam takie ostre, kłujące bóle w lędźwiach paro sekundowe i się zastanawiam czy to może być zaczątek czegoś chyba że znów tylko trening macicy 😅

U mnie się chyba mieszały. Trwały właśnie 3 dni.
    Moja teściowa mówi, że u niej też się tak właśnie zaczęło, więc trzymam kciuki ❤️

Mami_35, Mandoriana lubią tę wiadomość

11.04 ⏸ 💗
    12.04 beta 148
    15.04 beta 792
    08.05 1,32cm dzidziusia, 177 u/min
    01.06 NIFTY zdrowa dziewczynka 💗
    02.08 347 g
    20.08 568 g
    22.10 1600 g
    8.11 2179 g
    9.12 39+0 Maja 🩷
    age.png
  • rybka8 Ekspertka

Wysłany: 11 grudnia, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i nie wiem czy któraś z Was jest krzywa jak ja 😅 i ma skoliozę. Jak Wasze znieczulenia? Chwyciło Was?
    Mnie niestety znieczuliło tylko połowie ciała…
    Nie byłam w stanie podnieść lewej nogi nawet, mąż musiał mi podnosić, przytrzymywać. A prawa strona to jak gdyby nigdy nic, każdy skurcz to ból prawej strony od kręgosłupa do przodu…
    Mimo dolewek i kładzeniu się na prawej stronie nic nie chwyciło ☹️ Zastanawiam sie czy da się tego uniknąć.

11.04 ⏸ 💗
    12.04 beta 148
    15.04 beta 792
    02.08 347 g
    20.08 568 g
    22.10 1600 g
    8.11 2179 g
    9.12 39+0 Maja 🩷
    age.png
  • Mag_len Autorytet

Wysłany: 11 grudnia, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mandoriana wrote:
    Dziewczyny które miały bóle porodowe lędźwiowe czy to był tępy ból raczej czy ostry? Ja już kilka razy dziś miałam takie ostre, kłujące bóle w lędźwiach paro sekundowe i się zastanawiam czy to może być zaczątek czegoś chyba że znów tylko trening macicy 😅
    U mnie to był taki ból rozpierajacy i promieniował od krzyża do brzucha. I tak z tydzień 🙈

Mandoriana lubi tę wiadomość

• businesscare Autorytet

Wysłany: 11 grudnia, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rybka8 wrote:
    A i nie wiem czy któraś z Was jest krzywa jak ja 😅 i ma skoliozę. Jak Wasze znieczulenia? Chwyciło Was?
    Mnie niestety znieczuliło tylko połowie ciała…
    Nie byłam w stanie podnieść lewej nogi nawet, mąż musiał mi podnosić, przytrzymywać. A prawa strona to jak gdyby nigdy nic, każdy skurcz to ból prawej strony od kręgosłupa do przodu…
    Mimo dolewek i kładzeniu się na prawej stronie nic nie chwyciło ☹️ Zastanawiam sie czy da się tego uniknąć.
    Ja krzywa lordoza skolioza a chwyciło ładnie🤷choć zdecydowanie za mocno i odcięło mi nogi całkowicie

rybka8, Mami_35 lubią tę wiadomość

PCOS od 2015
    10.2023 odstawienie anty
    28.03.2024 ⏸️❤️
    16.04.2024 4,4 mm cudu, jest serduszko ❤️
    22.05.2024 NIFTY
    28.05.2024 prenatalne 🥼 zdrowy chłopak, ryzyka niskie🩵
    Termin 09.12.2024
  • rybka8 Ekspertka

Wysłany: 11 grudnia, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    businesscare wrote:
    Ja krzywa lordoza skolioza a chwyciło ładnie🤷choć zdecydowanie za mocno i odcięło mi nogi całkowicie
    Kurczę czyli nie ma reguły…
    Może niefortunnie się wbili u mnie 😢

11.04 ⏸ 💗
    12.04 beta 148
    15.04 beta 792
    02.08 347 g
    20.08 568 g
    22.10 1600 g
    8.11 2179 g
    9.12 39+0 Maja 🩷
    age.png
  • Kam.ila Autorytet

Wysłany: 11 grudnia, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny tak czytałam o ilości mleka ile Wasze jedzą i moja to ewidentnie bije rekordy 🤣 mając 12 dni potrafi z cyca dużo naciągnąć a mam pokarmy fest bo pije przez nakładki więc widzę 😁 i do tego obali 50 ml z butelki. Starczy jej to na takie 2.5h. Położna mówiła że ładnie przybiera ale w widełkach chłopięcych 😁🤣 bo 120 g na trzy dni a dziewczyny zazwyczaj przybierają takie 90 g.

Aune lubi tę wiadomość

age.png
  • Mag_len Autorytet

Wysłany: 11 grudnia, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kam.ila wrote:
    Dziewczyny tak czytałam o ilości mleka ile Wasze jedzą i moja to ewidentnie bije rekordy 🤣 mając 12 dni potrafi z cyca dużo naciągnąć a mam pokarmy fest bo pije przez nakładki więc widzę 😁 i do tego obali 50 ml z butelki. Starczy jej to na takie 2.5h. Położna mówiła że ładnie przybiera ale w widełkach chłopięcych 😁🤣 bo 120 g na trzy dni a dziewczyny zazwyczaj przybierają takie 90 g.

To u nas w 5 dni przybrała odtstnio 320 g.🙈 choć ja wiem, że raz przybierze tyle raz mniej. Ale nie słyszałam nigdy,że są widełki dziewczęce i chłopięce 😉
    No i wczoraj pobiła rekord spania, 4,5h w dzień,w salonie gdzie wszyscy siedzieliśmy i tętniło życie 😅 w tamtym tygodniu wybudzalam ja na jedzenie jeśli spala ponad 3h a teraz położna powiedziała, że skoro przybiera to nie budzić. To pierwsze nasze dziecko które nie wisi w nocy na piersi tylko zjada i śpi, przynajmniej na razie.

Aune, villemo_gbm lubią tę wiadomość

• Aune Autorytet

Wysłany: 11 grudnia, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Haha niby jest osobna siatka centylowa dla chłopców i dziewczynek, mój przez 6 dni przytył 350 gram i położna się śmiała, że robi 200% normy, ale lepiej tak niż jakby miał za mało przybierać 😉 Nie wiem ile wypija z piersi, ale czuję, że wypływ jest duży, udaje nam się już schodzić z nakładek i nie dokarmiam mm w ogóle. Mały czasem tak łapczywie zasysał, że dostawał czkwaki często po jedzeniu, teraz staram się w trakcie karmienia trochę oprzeć niżej, żeby jadł bardziej "z góry", wtedy trochę wolniej idzie 😂

Mag_len lubi tę wiadomość

👩+🧔 +👶+🐈‍⬛

age.png
  • Malina1111 Autorytet

Wysłany: 12 grudnia, 06:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Atika wrote:
    Wielkie gratulacje 👏😍

Przybywa nas rozpakowanych. 😊

Kobietki oo CC, jak u was z blizną?
    U mnie paskudny gruby wałek, czy zmniejszy się? Czy to tylko opuchlizna? 😔

Dodatkowo czuję ból brzucha przy dotyku - okolice pępka oraz pomiędzy raną a pępkiem i ta część skóry jest dziwna. Nie czuje jej normalnie, przy dotyku mam mrowienie i brak czucia. 😔
    Od lekarza nie mam jednoznacznej odpowiedzi, odpowiadają, że to była poważna operacja i mam się nie dziwić, a ile to potrwa milczą.
    Hej!
    U mnie 18 dni po cc i nadal duży ból. Przede wszystkim blizna ciągnie z jednej strony, jest tam też stwardnienie i waleczek skóry nad. Czy któraś miała podobnie? Martwie siei nie wiem czy nie isc do lekarza, tylko do jakiego-chirurg, ginekolog? Zgrubienie w bliźnie jest wyczuwalne i tam też ciągnie gdy zmieniam pozycje ciała. Brak czucia też mam, no i brzuszek wypukly mocno, nie da się wciagnac;) chodzę w legginsach bo tylko one są komfortowe, no i wyglądam jak w ciąży trochę:p

🧬Pai-1, MTHFR
    08.23r 💔 19 tc, synek
    24.03.24r ⏸
  • Mandoriana Autorytet

Wysłany: 12 grudnia, 06:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kolejny dzień dzień może przyniesie kolejne bobasy? 😅 Ja to już się nastawiłam na to że najlepiej jak maleństwo wyjdzie sobie w środku kolejnego tygodnia bo u mojego w firmie i tak pracuje się do 20ego a potem wszyscy mają dwa tygodnie wolne to jak by się dzieciaczek wpasował żeby mój za dużo znów wolnego nie miał.to by było super i żebym ja nadal miała tydzień przed świętami dla siebie to będzie w sam raz 🤣 narażie męczy mnie ból pleców dolny odcinek,.czasem jakieś przepowiadające ale najgorzej w nocy bo normalnie nie dość że się budzę na siku to jeszcze ból lędźwi i miednicy pobolewa także coś tam nie ustannie się dzieje 😊

Atika lubi tę wiadomość

preg.png
  • Mandoriana Autorytet

Wysłany: 12 grudnia, 07:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny które urodziły jak tam wasze brzuchy? Czy wróciły.do swoich rozmiarów czy nadal się wypukłe? Koleżanka mi mówiła żebym się nastawiła że będę miała przez jakiś czas brzuch jak w 6miesiacu ciąży. A ja pamiętam że po cesarce brzuch po tygodniu miałam płaski i się zastanawiam czy teraz po SN też tak będzie czy też jest różnica w tych porodach że i brzuch się w innym tempie wciąga? Albo porostu każda ma inaczej?

preg.png
  • Mandoriana Autorytet

Wysłany: 12 grudnia, 07:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rybka8 wrote:
    U mnie się chyba mieszały. Trwały właśnie 3 dni.
    Moja teściowa mówi, że u niej też się tak właśnie zaczęło, więc trzymam kciuki ❤️
    Dziękuję mam nadzieję że jeszcze kilka dni i będę swoje bobo tulić ❤️

rybka8 lubi tę wiadomość

preg.png
  • Megipta Autorytet

Wysłany: 12 grudnia, 07:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To w takim razie ja chyba swojego przekarmiam bo w 3 dni utuczylam bobasa o 360gr 😄 a w szpitalu w 2 doby o 400 po to aby wyjść i pokonać zoltaczke (nie miałam swojego pokarmu i mlody spadł drastycznie z wagi)

Wczoraj świętowałam swoje urodziny, po tylu miesiącach wypiłam pol butelki czerwonego wina a dziś boli mnie głowa....oj odwykłam ewidentnie 😄

Co do brzucha przybrałam 17kg, zostało mi 6kg, brzuch szybko się kurczy ale płaski to on nigdy tak szybko nie będzie, skóra swoje się rozciągnęła i jest miękka, potrzebuje czasu aby się uelastycznić 🫣

Miłego dnia 💐

Mandoriana, Mami_35, Atika, Malina1111, rybka8 lubią tę wiadomość

👱‍♀️ 34l. 🧔‍♂️28l. 👶 02.12.2022 💙
    🩺08.05.24r. 10tc+0 2,93cm ♥️
    🩺03.06.24r. 13tc+5 8,02cm chłopczyk?🩵🦋
    🩺19.06.24r. 16tc+0 🩵Chłopiec na pokładzie🩵
    🩺17.07.24r. 20tc+0 🥰 321g słodyczy
    🩺23.07.24r. 20tc+6 II prenatalne 🫶 392g
    🩺21.08.24r. 25tc+0 740g🩵
    🩺18.09.24r. 29tc+0 1360g🤗
    🩺16.10.24r. 33tc+0 2200g 🫢🩵
    🩺06.11.24r. 36tc+0 3015g 🫣
    🎁25.11.24r.🎊 ur. 38tc+5 3828g 👶🏻

Wysłany: 12 grudnia, 08:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megipta wszystkiego najlepszego!!!! ❤️❤️

Megipta lubi tę wiadomość

age.png
  • Amra Autorytet

Wysłany: 12 grudnia, 08:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mnie niestety dopadło choróbsko 😟 Już w poniedziałek czułam, że coś jest nie tak, a od wczoraj bóle mięśni, kaszel i gorączka 😒
    Dziś został tylko katar i ogólne osłabienie. Mam nadzieję, że powoli ta choroba będzie odpuszczała bo zdecydowanie nie jest to dobry czas na takie ,,atrakcje” 🤨
    W niedzielę mam wizytę u lekarza i zobaczymy czy 17.12 zechce mnie wziąć na oddział. Jak będę chora to na pewno się tak nie stanie, także trzymajcie za mnie kciuki.

age.png
  • Mag_len Autorytet

Wysłany: 12 grudnia, 08:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mandoriana wrote:
    Dziewczyny które urodziły jak tam wasze brzuchy? Czy wróciły.do swoich rozmiarów czy nadal się wypukłe? Koleżanka mi mówiła żebym się nastawiła że będę miała przez jakiś czas brzuch jak w 6miesiacu ciąży. A ja pamiętam że po cesarce brzuch po tygodniu miałam płaski i się zastanawiam czy teraz po SN też tak będzie czy też jest różnica w tych porodach że i brzuch się w innym tempie wciąga? Albo porostu każda ma inaczej?
    Mi zmalał dużo ale skóra jeszcze wisi i mam lekkie rozejscie mięśni. Czekam na końcówkę połogu żeby zacząć ćwiczyć 😉

Mandoriana lubi tę wiadomość

• Kam.ila Autorytet

Wysłany: 12 grudnia, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mag_len wrote:
    To u nas w 5 dni przybrała odtstnio 320 g.🙈 choć ja wiem, że raz przybierze tyle raz mniej. Ale nie słyszałam nigdy,że są widełki dziewczęce i chłopięce 😉
    No i wczoraj pobiła rekord spania, 4,5h w dzień,w salonie gdzie wszyscy siedzieliśmy i tętniło życie 😅 w tamtym tygodniu wybudzalam ja na jedzenie jeśli spala ponad 3h a teraz położna powiedziała, że skoro przybiera to nie budzić. To pierwsze nasze dziecko które nie wisi w nocy na piersi tylko zjada i śpi, przynajmniej na razie.
    A to u mnie w dzień też potrafi pospać ponad trzy godziny a za to w nocy życie towarzyskie się załącza 🤣

age.png
  • Kam.ila Autorytet

Wysłany: 12 grudnia, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mandoriana wrote:
    Ja nigdy nie miałam płaskiego brzucha ale fakt, że jeszcze nie wrócił do stanu sprzed ciąży. Liczę że może nie wrócić ale myślę, że jeszcze trochę się skurczy 🤣

age.png
  • Kam.ila Autorytet

Wysłany: 12 grudnia, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megipta wrote:
    To w takim razie ja chyba swojego przekarmiam bo w 3 dni utuczylam bobasa o 360gr 😄 a w szpitalu w 2 doby o 400 po to aby wyjść i pokonać zoltaczke (nie miałam swojego pokarmu i mlody spadł drastycznie z wagi)

Wczoraj świętowałam swoje urodziny, po tylu miesiącach wypiłam pol butelki czerwonego wina a dziś boli mnie głowa....oj odwykłam ewidentnie 😄

Co do brzucha przybrałam 17kg, zostało mi 6kg, brzuch szybko się kurczy ale płaski to on nigdy tak szybko nie będzie, skóra swoje się rozciągnęła i jest miękka, potrzebuje czasu aby się uelastycznić 🫣

Miłego dnia 💐

A jak u Was z żółtaczką ? Bo u nas po szpitalu jak wróciliśmy to wróciła.. mieliśmy lampy w domu i wczoraj oddaliśmy. Jutro mamy znów powtórzyć wynik. Już się stresuje, że znowu podskoczy..

age.png
  • Sandrix Ekspertka

Wysłany: 12 grudnia, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej hej ☺️

My już po ostatniej wizycie u prowadzącej, jakbym miała rodzić naturalnie to nieprędko bo szyjka tak daleko że nie mogła do niej dotrzeć 😵‍💫
    @Holibka to my dzień po dniu, ja cc 20.12 😊

Zostało ktg we wtorek i ostatnie badania do szpitala w środę a stawiamy się w piątek rano. Ja to bym jeszcze mogła z dwa miesiące w ciąży chodzić bo praktycznie zero dolegliwości a nie czuję się gotowa na poród 😅

@Skryta a jak u was sytuacja? 🧡

Mami_35, Aune lubią tę wiadomość

13.03 wyjęcie implantu anty
    17.04 ⏸
    17.04 beta 6,56
    19.04 beta 42,87
    26.04 beta 1585,24
    29.04 🩺 widoczny pęcherzyk ciążowy
    10.05 🩺USG, jest ❤️
    22.05 2 cm bobasa
    Sanco wynik prawidłowy, chłopiec
    17.06 prenatalne
    28.08 🩺 II prenatalne, ponad 500 g zdrowego synka
    02.10 kolejna wizyta
    16.10 & 22.10 III prenatalne

💊
    Euthyrox N50

preg.png
‹‹ 510 511 512 513 514 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ