X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne ☃️🎄 GRUDZIEŃ 2024 🎅✨️
Odpowiedz

☃️🎄 GRUDZIEŃ 2024 🎅✨️

Oceń ten wątek:
  • Mag_len Autorytet

Wysłany: 16 grudnia, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mandoriana wrote:
    Dziewczyny które decydują się karmić naturalnie poprzez KP i KPI czy macie zaplanowane jakieś ramy czasowe jak długo bedziecie to robić? Czy raczej spontan? Ja przyznam się szczerze że wstępnie chciałabym spróbować do 8 miesiąca życia uciesze się jak dam radę do 6ego co wydaje się być kluczowe. Jednak totalnie nie czuje się na siłach aby karmić dwu czy trzy letnie dziecko choć jest to zalecane. Nie mam takiej presji,.chciałabym w tym pierwszym okresie zapewnić bobasowi swój pokarm ale w późniejszym czasie chciałabym troche "odzyskać siebie" i mieć możliwość jakiejs choć najmniejszej przestrzeni tylko dla siebie. Oczywiście podziwiam kobiety decydujące się karmić bardzo długo jednak ja nie czuje żeby to było coś dla mnie, choć nie wykluczam że się to nie zmieni z biegiem czasu..
    Jakie są Wasze plany jeśli można spytać?
    Ja nie m ram czasowych, ale o roku raczej chce karmić. Wszystkie dzieci karmiłam długo, zobaczymy jak będzie teraz. Wiadomo, że potem to już jest mniej tych karmien bo wchodzą posiłki stałe. Pierwsza córkę karmiłam 16 miesięcy, druga 2.5 roku i synka 2l i3 miesiące. Po pewnym czasie byly to karmienia np tylko do drzemki czy do wieczornego zasypiania ale byly. Teraz, Tak jak i przy poprzednich nic nie zakładam, będzie rok to będzie ok, będzie dłużej i nie będzie mi to sprawiać problemu to też będzie ok.

Mandoriana lubi tę wiadomość

• Kramar Koleżanka

Wysłany: 16 grudnia, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Faktycznie nastała tu bobasowa przerwa po tym początkowym grudniowym wysypie :) Może dzieciaki czekają na święta :)

Amra u mnie na końcówce 38 tygodnia szyjka ma ponad 4cm więc nie wiem czy się wyrobie w tym roku 🤭🙈a termin mam na 24.12 🤣

Amra lubi tę wiadomość

👩 34 w teorii wszystko ok
    🧑🏻‍🦱36 Oligoasthenoteratozoospermia

Starania od 2021
    10.10.2021 Usunięcie polipa
    12.2023 start IVF
    16.12.2023 Punkcja
    Pobrano 21 komórek ->16 dojrzałych-> 12 zapłodniono-> 10❄️
    Ryzyko hiperstymulacji-> brak świeżego transferu
    FET 1: 08.01.2024 ❌
    Beta 9dpt 2,49
    Biopsja CD56, CD138✅️
    FET 2: 08.04.2024
    6 dpt ⏸️
    7 dpt beta 49,4; prog 22
    9 dpt beta 167
    11 dpt beta 420 ❤️
    13.06.24 I prenatalne: niskie ryzyka, chłopiec 🩵
    30.07.2024 II prenatalne: zdrowy maluszek
    14.10.2024 III prenatalne: 1440g pięknego chłopca 🩵
    PTP: 24.12.2024
  • Aune Autorytet

Wysłany: 16 grudnia, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniela współczuję, trzymaj się! Antybiotyk coś pomaga czy nie bardzo, dlatego to USG? czujesz w jednej piersi ból czy dwóch? bo u mnie jedna się robi twardsza, a druga jest bardziej bolesna i ma chyba zastój w jednym miejscu 🤦‍♀️

Nie wiem jak długo będę karmić, chciałabym też minimum do 6 miesiąca życia, a maks do roku, może przy rozszerzaniu diety powoli odzwyczajać, na razie przy tych ciężkich początkach już mam różne myśli, że może łatwiej by było mm albo kpi, ale to robota z butelkami i laktatorem 😅

👩+🧔 +👶+🐈‍⬛

age.png
  • Sandrix Ekspertka

Wysłany: 16 grudnia, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejo,

U nas też bez zmian, dzidzior w brzuchu dalej szaleje. Mój K od dzisiaj na miesięcznym urlopie, cesarka w piątek a on zaczął wczoraj kaszleć i mieć katar 😵‍💫 Zrobiłam jazdę i wyłam dzisiaj od rana, że albo mnie zarazi i co wtedy (kaszel po cesarce 😫🫣) albo sam nie zdąży wyzdrowieć i małego nie będzie miał kto kangurowac jak mnie będą szyć. Wiadomo, że to nie jego wina ale tak mnie to dobiło dzisiaj… wyciągnęłam gruby kaliber i nafaszerowałam go lekami, naparami z imbiru, robię syrop z cebuli, śpimy osobno, staram się wietrzyć mieszkanie. No ale jak się mam zarazić to i tak się zarażę 🤦🏻‍♀️

13.03 wyjęcie implantu anty
    17.04 ⏸
    17.04 beta 6,56
    19.04 beta 42,87
    26.04 beta 1585,24
    29.04 🩺 widoczny pęcherzyk ciążowy
    10.05 🩺USG, jest ❤️
    22.05 2 cm bobasa
    Sanco wynik prawidłowy, chłopiec
    17.06 prenatalne
    28.08 🩺 II prenatalne, ponad 500 g zdrowego synka
    02.10 kolejna wizyta
    16.10 & 22.10 III prenatalne

💊
    Euthyrox N50

preg.png
  • Aniela855888 Przyjaciółka

Wysłany: 16 grudnia, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aune wrote:
    Aniela współczuję, trzymaj się! Antybiotyk coś pomaga czy nie bardzo, dlatego to USG? czujesz w jednej piersi ból czy dwóch? bo u mnie jedna się robi twardsza, a druga jest bardziej bolesna i ma chyba zastój w jednym miejscu 🤦‍♀️

Nie wiem jak długo będę karmić, chciałabym też minimum do 6 miesiąca życia, a maks do roku, może przy rozszerzaniu diety powoli odzwyczajać, na razie przy tych ciężkich początkach już mam różne myśli, że może łatwiej by było mm albo kpi, ale to robota z butelkami i laktatorem 😅

Biorę dopiero od wczoraj wieczora, póki co gorączka mniejsza, do 38. USG poleciła mi cdl, bo antybiotyk został przepisany w ciemno, bez usg. Mówi, że lepiej zobaczyć co się dzieje, i czy takie leczenie będzie wystarczające.

• Aune Autorytet

Wysłany: 16 grudnia, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniela855888 wrote:
    Biorę dopiero od wczoraj wieczora, póki co gorączka mniejsza, do 38. USG poleciła mi cdl, bo antybiotyk został przepisany w ciemno, bez usg. Mówi, że lepiej zobaczyć co się dzieje, i czy takie leczenie będzie wystarczające.

Dziękuję za odpowiedź, mam nadzieję, że szybko się polepszy, wracaj do zdrowia 🫂
    U mnie jutro będzie moja położna, która jest też CDL, mówiła, żebym na pierwszy rzut brała co 8h ibuprofen i Milanellalę 3 razy dziennie, zobaczymy jak jutro. Na tabletkach przynajmniej gorączka spadła.

👩+🧔 +👶+🐈‍⬛

age.png
  • Amra Autorytet

Wysłany: 16 grudnia, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kramar wrote:
    Faktycznie nastała tu bobasowa przerwa po tym początkowym grudniowym wysypie :) Może dzieciaki czekają na święta :)

Amra u mnie na końcówce 38 tygodnia szyjka ma ponad 4cm więc nie wiem czy się wyrobie w tym roku 🤭🙈a termin mam na 24.12 🤣
    Kurcze, a myślałam że moja sytuacja jest mało zadowalająca 🤣
    Ja mam termin na 26.12. Dziś na wizycie lekarz zafundował mi takie badanie, że myślałam, że spadnę z tego fotela 🤣🤣🤣
    Mówi, że zrobił wszystko co w jego mocy żeby pobudzić poród 🤣
    Ja szyjki już nie mam praktycznie, czop odszedł i jeszcze dziś to dogłębne badanie 🤣 mam nadzieję, że coś się ruszy, a jak nie to w czwartek powtórka 🤭

age.png
  • Amra Autorytet

Wysłany: 16 grudnia, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sandrix wrote:
    Hejo,

U nas też bez zmian, dzidzior w brzuchu dalej szaleje. Mój K od dzisiaj na miesięcznym urlopie, cesarka w piątek a on zaczął wczoraj kaszleć i mieć katar 😵‍💫 Zrobiłam jazdę i wyłam dzisiaj od rana, że albo mnie zarazi i co wtedy (kaszel po cesarce 😫🫣) albo sam nie zdąży wyzdrowieć i małego nie będzie miał kto kangurowac jak mnie będą szyć. Wiadomo, że to nie jego wina ale tak mnie to dobiło dzisiaj… wyciągnęłam gruby kaliber i nafaszerowałam go lekami, naparami z imbiru, robię syrop z cebuli, śpimy osobno, staram się wietrzyć mieszkanie. No ale jak się mam zarazić to i tak się zarażę 🤦🏻‍♀️
    Współczuję naprawdę, ale nie martw się na zapas. Wcale nie jest powiedziane, że się zarazisz.
    U mnie córka była chora 2 tyg temu, niestety musiałam trochę koło niej chodzić i mnie zaraziła, ale już udało mi się wykaraskać. Wy jak zachowujecie ostrożność to myślę, że są duże szanse, że się nie zarazisz a on niech się ratuje wszystkimi możliwymi metodami żeby do piątku postawić się na nogi 😉

Sandrix lubi tę wiadomość

age.png
  • Mag_len Autorytet

Wysłany: 16 grudnia, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja najstarsza córka ma grype... maz właśnie pojechał z nią do lekarza, izolujemy sie z Rozalka ile się da ale ja dziś wstałam z katarem i bólem gardła...

• villemo_gbm Autorytet

Wysłany: 16 grudnia, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witamy się dalej w dwupaku i po dzisiejszej wizycie nic nie zapowiada porodu szyjka zamknięta na amen.
    W sobotę wizyta w szpitalu w terminie i oni mają decydować czy mnie przyjmą czy nie - już mam stresa.

event.png
  • Mandoriana Autorytet

Wysłany: 16 grudnia, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie położna kilka dni temu pytała czy myślałam juz co będę chciała robić jak do 42 tyg maluch nie wyjdzie, proponuje mi masaż szyjki kilku krotny (codziennie lub co drugi dzień) . A ja mam działać z herbatą z liści malin, daktylami, seksem i stymulacja sutków już teraz.
    Dziewczyny pamiętajcie że data porodu to tylko data środkowa orientacyjna tak naprawdę to powinno się nazywać okno porodowe które obejmuje od 38 tyg do 42 😊Tu gdzie jestem mega się tego trzymaja

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia, 17:44

rybka8, villemo_gbm lubią tę wiadomość

preg.png
  • Nina_02 Autorytet

Wysłany: 16 grudnia, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ⭐️Ambrozja ta poduszka to chyba to czego szukam! Dzięki! I cena super! Zamawiam ;)

⭐️Mandoriana ja już kilka razy wypowiadałam się na temat mojego stosunku do KP. Robię to bo chcę tego co najlepsze dla syna, ale gdy tylko zacznę rozszerzanie diety to powoli będę odstawiać KP 😊 jak wyjdzie w praktyce zobaczymy ;)

⭐️ taki mamy kurczę sezon na choroby, ja też jednego dnia wygoniłam męża ze szpitala bo coś się źle czuł, życzę Wam wszystkim dużo zdrówka 😘

⭐️ chciałabym już dojść do siebie po cc 🙈 znowu mam tak wysokie libido że mam ochotę rzucić się na męża, jak się tylko do niego przytulam to aż mnie rozrywa od środka 🤣 jedyne co mnie powstrzymuje to strach że mi w cięciu coś popęka 🙈 czy to normalne??

Mandoriana, Mami_35, aambrozjaa93, Zagadka919, Paula9463 lubią tę wiadomość

👩33 ❤️🧔‍♂️34
    Starania od 2020
    03.2024 3️⃣ iui 🙏
    26.03.2024 ⏸️
    27.03.2024 beta 62 😍
    25.05.2024 nifty- niskie ryzyka 💙

Dobrze że już jesteś Synku 🥰

age.png
  • Amra Autorytet

Wysłany: 16 grudnia, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mandoriana wrote:
    Mnie położna kilka dni temu pytała czy myślałam juz co będę chciała robić jak do 42 tyg maluch nie wyjdzie, proponuje mi masaż szyjki kilku krotny (codziennie lub co drugi dzień) . A ja mam działać z herbatą z liści malin, daktylami, seksem i stymulacja sutków już teraz.
    Dziewczyny pamiętajcie że data porodu to tylko data środkowa orientacyjna tak naprawdę to powinno się nazywać okno porodowe które obejmuje od 38 tyg do 42 😊Tu gdzie jestem mega się tego trzymaja
    Moja mama od początku mi powtarza, że dziecko wie najlepiej kiedy jest gotowe z przyjściem na świat i nie ma co tego procesu na siłę przyspieszać i oczywiście się z tym zgadzam, ale jak sobie pomyślę, że święta mogę spędzić w szpitalu i nie zobaczyć starszej córki jak rozpakowywuje w wigilię rano prezenty (taką mamy tradycje) to jest mi mega smutno. Marzę o tym żeby urodzić przed świętami🙈🥰

age.png
  • Mandoriana Autorytet

Wysłany: 16 grudnia, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amra wrote:
    Moja mama od początku mi powtarza, że dziecko wie najlepiej kiedy jest gotowe z przyjściem na świat i nie ma co tego procesu na siłę przyspieszać i oczywiście się z tym zgadzam, ale jak sobie pomyślę, że święta mogę spędzić w szpitalu i nie zobaczyć starszej córki jak rozpakowywuje w wigilię rano prezenty (taką mamy tradycje) to jest mi mega smutno. Marzę o tym żeby urodzić przed świętami🙈🥰
    Doskonale Cię rozumiem, sama marzę żeby przed świętami urodzić mieć kilka dni na dojście do siebie i spędzić święta we 3 ewentualnie 4ke (mój ojciec nie ma tak daleko do nas reszta naszych rodzin 1200km od naszego miejsca zamieszkania 🙈) a tak jak urodzę w święta czy zaraz przed to nic nie robimy a chciałam poczuć magię świąt😁

preg.png
  • Malina1111 Autorytet

Wysłany: 16 grudnia, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mandoriana wrote:
    Dziewczyny które decydują się karmić naturalnie poprzez KP i KPI czy macie zaplanowane jakieś ramy czasowe jak długo bedziecie to robić? Czy raczej spontan? Ja przyznam się szczerze że wstępnie chciałabym spróbować do 8 miesiąca życia uciesze się jak dam radę do 6ego co wydaje się być kluczowe. Jednak totalnie nie czuje się na siłach aby karmić dwu czy trzy letnie dziecko choć jest to zalecane. Nie mam takiej presji,.chciałabym w tym pierwszym okresie zapewnić bobasowi swój pokarm ale w późniejszym czasie chciałabym troche "odzyskać siebie" i mieć możliwość jakiejs choć najmniejszej przestrzeni tylko dla siebie. Oczywiście podziwiam kobiety decydujące się karmić bardzo długo jednak ja nie czuje żeby to było coś dla mnie, choć nie wykluczam że się to nie zmieni z biegiem czasu..
    Jakie są Wasze plany jeśli można spytać?
    Ja mam zaplanowane ze chciałabym do 6 miesiąca wyłącznie własnym mlekiem. Potem już mogę powoli odstawiać ...starsze dzieci karmiłam do 18 miesiąca życia ale nie dam razy tym razem tak samo dlugo, fajnie byłoby do roczku ale nie wiem czy i tyle pociągnę. Na razie wszystko robię by karmić i non stop karmie, bardzo mi zależy jeśli nawet byłyby to tylko 3 miesiące lub karmienie z dokarmianiem

🧬Pai-1, MTHFR
    08.23r 💔 19 tc, synek
    24.03.24r ⏸
  • mar.1 Ekspertka

Wysłany: 16 grudnia, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny w dwupaku trzymam kciuki za te porody przed świętami. Niech już te bobasy wychodzą 🍀

Ja syna karmiłam 20 mcy. Później już były ograniczone te karmienia i np. karmiłam tylko wieczorem czy w nocy. Teraz nie mam konkretnego planu, chciałabym do roku, a co później to się okaże. Z synem miałam dużo szczęścia, bo cały okres KP obył się bez żadnych kryzysów czy zapaleń piersi. Zobaczymy czy i tym razem się tak uda 🙂

06.04 ⏸️ 💕

07.12.2024 9:55 54 cm 3020 g 👶 R ❤️

24.02.2022 17:50 53 cm 3020 g 👶T💙
    age.png
  • Merida Waleczna Przyjaciółka

Wysłany: 16 grudnia, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka dziewczyny. Melduje się z planowego przyjęcia na oddzial. Jutro rano CC z powodu ułożenia miednicowego. Ponoć będę pierwsza w kolejce :):) trzymajcie kciuki

Sandrix, Mami_35, aambrozjaa93, Mag_len, Nina_02, Księgowa, Kam.ila, Rita 💋, villemo_gbm, Mandoriana, Amra, Dariaa29, Megipta, Zagadka919, TęczowaJa, MummyYummy, mar.1, Ilona.., Paula9463 lubią tę wiadomość

+ hetero A1298c mthfr, + hetero pai-1

05.2018 - 6/8 tc 💔
    07.2019 - córcia 🩷
    2024 diagnoza niepłodność wtórna, niskie AMH 0.76-->1.13

Nasza druga córcia w brzuszku🩷

🙏Cudzie trwaj🙏

preg.png
  • aambrozjaa93 Autorytet

Wysłany: 16 grudnia, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Merida Waleczna wrote:
    Hejka dziewczyny. Melduje się z planowego przyjęcia na oddzial. Jutro rano CC z powodu ułożenia miednicowego. Ponoć będę pierwsza w kolejce :):) trzymajcie kciuki

Mocne kciuki za Was🤞🏻🤞🏻🍀 I czekamy na malutką🩷

Henio🩵 4065g i 57cm💙

age.png

Staś🩵 3980g i 58cm💙

age.png
  • Księgowa Autorytet

Wysłany: 17 grudnia, 00:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nina_02 wrote:
    ⭐️Ambrozja ta poduszka to chyba to czego szukam! Dzięki! I cena super! Zamawiam ;)

⭐️Mandoriana ja już kilka razy wypowiadałam się na temat mojego stosunku do KP. Robię to bo chcę tego co najlepsze dla syna, ale gdy tylko zacznę rozszerzanie diety to powoli będę odstawiać KP 😊 jak wyjdzie w praktyce zobaczymy ;)

⭐️ taki mamy kurczę sezon na choroby, ja też jednego dnia wygoniłam męża ze szpitala bo coś się źle czuł, życzę Wam wszystkim dużo zdrówka 😘

⭐️ chciałabym już dojść do siebie po cc 🙈 znowu mam tak wysokie libido że mam ochotę rzucić się na męża, jak się tylko do niego przytulam to aż mnie rozrywa od środka 🤣 jedyne co mnie powstrzymuje to strach że mi w cięciu coś popęka 🙈 czy to normalne??

Zdecydowanie normalne 😁 ale jak znam życie to po połogu Ci minie 🤣

Hashimoto + GB.
    Trombofilia (PAI-1 4G homo, czynnik II protrombiny hetero, obnizone bialko S).
    Nadciśnienie, arytmia.
    Nasz aniołeczek 👼
    20.07.2024 💔 (18+1)
  • MummyYummy Autorytet

Wysłany: 17 grudnia, 05:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Merida Waleczna wrote:

Kciuki ✊✊✊

preg.png
‹‹ 516 517 518 519 520 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ