☃️🎄 GRUDZIEŃ 2024 🎅✨️
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej daję znać że my już w komplecie wczoraj o 15:18 na świat przyszedł nasz Kubuś 🥰 10kg apgar, 54cm i 3500g niestety indukcja była nieskuteczna. Balonik nie wypadł w ogóle, teoretycznie rozwarcie było na 1,5cm i z oksytocyną doszło do 3. Ja na oksytocynie nie miałam żadnych skurczy, nic mnie nie zabolało nawet przez te 6h pod kroplówką… zaczęliśmy rozważać inne opcja ale młodemu zaczęło spadać tętno i zadecydowano o szybkiej cesarce. Trochę mi było przykro ale najważniejsze że już jesteśmy razem 😍 po 20 minutach od zabiegu miałam już młodego na piersi i pięknie zaczął ssać więc do tej pory nie dokarmialiśmy i liczę że tak zostanie teraz liczę że problemy już za nami i wypuszczą nas jeszcze w tym roku ze szpitala
Księgowa, villemo_gbm, Dariaa29, Wanda_89, Mag_len, businesscare, MummyYummy, Amra, Mami_35, aambrozjaa93, Mandoriana, Merida Waleczna, rybka8, Megipta, Zagadka919, Kam.ila, Nina_02, Malina1111, TęczowaJa, mar.1, KarolinaAnastazja lubią tę wiadomość
👩 34 w teorii wszystko ok
🧑🏻🦱36 Oligoasthenoteratozoospermia
Starania od 2021
10.10.2021 Usunięcie polipa
12.2023 start IVF
16.12.2023 Punkcja
Pobrano 21 komórek ->16 dojrzałych-> 12 zapłodniono-> 10❄️
Ryzyko hiperstymulacji-> brak świeżego transferu
FET 1: 08.01.2024 ❌
Beta 9dpt 2,49
Biopsja CD56, CD138✅️
FET 2: 08.04.2024
6 dpt ⏸️
7 dpt beta 49,4; prog 22
9 dpt beta 167
11 dpt beta 420 ❤️
13.06.24 I prenatalne: niskie ryzyka, chłopiec 🩵
30.07.2024 II prenatalne: zdrowy maluszek
14.10.2024 III prenatalne: 1440g pięknego chłopca 🩵
PTP: 24.12.2024 -
Kramar wrote:Hej daję znać że my już w komplecie wczoraj o 15:18 na świat przyszedł nasz Kubuś 🥰 10kg apgar, 54cm i 3500g niestety indukcja była nieskuteczna. Balonik nie wypadł w ogóle, teoretycznie rozwarcie było na 1,5cm i z oksytocyną doszło do 3. Ja na oksytocynie nie miałam żadnych skurczy, nic mnie nie zabolało nawet przez te 6h pod kroplówką… zaczęliśmy rozważać inne opcja ale młodemu zaczęło spadać tętno i zadecydowano o szybkiej cesarce. Trochę mi było przykro ale najważniejsze że już jesteśmy razem 😍 po 20 minutach od zabiegu miałam już młodego na piersi i pięknie zaczął ssać więc do tej pory nie dokarmialiśmy i liczę że tak zostanie teraz liczę że problemy już za nami i wypuszczą nas jeszcze w tym roku ze szpitala
-
Kramar wrote:Hej daję znać że my już w komplecie wczoraj o 15:18 na świat przyszedł nasz Kubuś 🥰 10kg apgar, 54cm i 3500g niestety indukcja była nieskuteczna. Balonik nie wypadł w ogóle, teoretycznie rozwarcie było na 1,5cm i z oksytocyną doszło do 3. Ja na oksytocynie nie miałam żadnych skurczy, nic mnie nie zabolało nawet przez te 6h pod kroplówką… zaczęliśmy rozważać inne opcja ale młodemu zaczęło spadać tętno i zadecydowano o szybkiej cesarce. Trochę mi było przykro ale najważniejsze że już jesteśmy razem 😍 po 20 minutach od zabiegu miałam już młodego na piersi i pięknie zaczął ssać więc do tej pory nie dokarmialiśmy i liczę że tak zostanie teraz liczę że problemy już za nami i wypuszczą nas jeszcze w tym roku ze szpitala
-
Dziewczyny, czy ktoś używa buteleczki Philips avent naturl response? Jak długo czasu maleństwu zajmuje by wypić 60 ml?
Mój może z godzinę męczyć, martwię się czy to jest normalnestarania o pierwszego maluszka od 01/ 2023
👩🏻 32
AMH 2,53 ng/ml
FSH 5,9
Prolactin 10,4
TSH 3,62
ESTRADIOL 36
10/2023 sonohysterogram wyniki ok
👨🏻33
Volume 3 ml
Concentration 13 mln
Motility 53%
Progressive motility score 3
Motile sperm total count 20,67
Morphology 2% - Subfertile
oligoteratoospermia
NIPT - low risks 🫶🏻 -
-
Tatka wrote:Dziewczyny, czy ktoś używa buteleczki Philips avent naturl response? Jak długo czasu maleństwu zajmuje by wypić 60 ml?
Mój może z godzinę męczyć, martwię się czy to jest normalne
U nas niestety też ta butelka się nie sprawdziła - Synu raczej że spokojnych dzieci w kwestii jedzenia, więc po prostu ciągał butelkę, ale nic z niej nie ubywało. Kupiłam ją ze względu na KP, ale teraz mamy Nemo i też nie zaburzają odruchu ssania z piersi.
Przy córkach miałam Avent i byłam bardzo zadowolona, ale one miały inne smoczki i inaczej się nazywały. Teraz nie mogłam ich znaleźć. -
Czuje że zamknę listę choć widzę że pare oczekujacych mam chyba jeszcze jest patrząc na pierwszą stronę tylko się nie odzywają ciekawe czy to stan faktyczny czy już nas nie odwiedzają🤔Mami_35 lubi tę wiadomość
-
Tatka wrote:Dziewczyny, czy ktoś używa buteleczki Philips avent naturl response? Jak długo czasu maleństwu zajmuje by wypić 60 ml?
Mój może z godzinę męczyć, martwię się czy to jest normalne -
Mag_len wrote:Współczuję...A może brzuszek ja boli? Pręży się? Te wszystkie skoki rozwojowe i kryzysy są trudne ale ja się zawsze pocieszam, że to wszystko jest przejściowe.
Czasem się łapie na tym,że chcialabym żeby była już ciut większa, bardziej świadoma a potem sobie mysle,że już nigdy nie będzie taka mała i bezbronna jak teraz.
I pamiętaj że uczucie pustych piersi to tylko uczucie, mleko się nie magazynuje ale produkuje na bieżąco. A laktacja normuje. Wiadomo, że gdybyś nie karmiła kilka godzin to by się nazbierało ale jamk karmisz i przystawiasz to normalne,że masz wrażenie pustych piersi. Przy mojej drugiej córce,która wisiała non stop przy piersi to czasem miałam wrażenie,że juz tylko sutek został mi z tych piersi😅
Właśnie ta myśl, że to przejściowe trzyma mnie jeszcze na nogach 😅 I jak tylko się uspokoi, podnosi główkę i patrzy na mnie z tym zezem to cały smutek mi przechodzi 😅😅
Ale w tym wszystkim po prostu szkoda mi jej.
Zauwazyłam też z M, że mocno płacze podczas wypróżniania się i wyczytaliśmy, że noworodek płaczem tworzy ciśnienie pomagające zrobić kupkę. Nie wiem ile w tym prawdy, ale mam nadzieję, że tak faktycznie jest, a nie, że to płacz z bólu.Mag_len lubi tę wiadomość
-
Rybka, nasz synek też z 9.12 i też takie same objawy, stał się nagle dużo bardziej płaczliwy, dzisiaj w ogóle nie mogę go odłożyć bo od razu się budzi a tak to śpi z cyckiem w buzi… no nic widocznie potrzebują teraz bliskości i trzeba to przetrwać 😀
rybka8 lubi tę wiadomość
-
Gratulacje dla dzielnej mamy🥳❤️ i witamy Kubusia👶🏼🩵 dużo zdrówka dla Was🍀 -
My dziś byliśmy z Heniem u neurologopedy i okazało się, że ma krótkie wędzidełko, ale takie na pograniczu jeśli chodzi o to żeby podcinać. Na razie mamy robić mu takie dwa masaże przez dwa tygodnie i potem mamy kolejną wizytę. Jeśli pomogą to nie trzeba będzie podcinać a jeśli nie to trzeba będzie podciąć. Najlepsze jest to, że w szpitalu nam powiedzieli, że jest w porządku, położna środowiska powiedziała, że jest w porządku, CDL powiedziała, że też jest w porządku, a ostatnio jedynie pediatra powiedziała, że krótkie, ale że nic z tym nie trzeba robić... My jednak po doświadczeniu ze starszym synem, który nie miał takiego problemu i po zajęciach w szkole rodzenia gdzie właśnie była ta pani neurologopeda i tłumaczyła nam jak powinno być prawidłowo uznaliśmy, że musimy jeszcze sprawdzić po pewnych rzeczach, które nam się zaczęły niepodobać no i okazało się, że jednak coś trzeba robić i może nawet będzie do podcięcia... Także uwielbiam to jak człowiek konsultuje się z tyloma różnymi osobami i nie może się dowiedzieć od razu co i jak🤦🏼♀️
Jutro przyjeżdża do nas fizjoterapeuta żeby też sprawdzić czy wszystko ok, chociaż już ona powiedziała dziś, że Henio jest trochę pospinany, więc ciekawe co się jutro okaże znowu🫠Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 grudnia 2024, 17:27
-
Tatka wpadłam i przeczytałam twoją wiadomość. My używamy tych butelek i już pod koniec 2 tygodnia wymieniliśmy w nich smoczki na te z nr 3 (niby 1m+). Jest o niebo lepiej. U nas na tych 2 to kończyło się na tym, że mała niedojadała, bo tak się męczyła, że zasypiała, teraz zjada 100-120 ml w około 10-20 min np plus dalej z nich samoistnie nie kapie, trzeba się trochę wysilić. Jednak jak my próbowaliśmy z mężem zassać z tych początkowych to porażka, nam sił brakło, a co dopiero takim kruszynom
Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 grudnia 2024, 16:50
Starania od 05/2022💃28l🕴️34l
2x operacja przepukliny pachwinowej prawej, zrosty?
3x histeroskopia - polip + usunięcie przegrody macicy
Tarczyca = Letrox ✅ Nasienie ✅ Sono-HSG 07/23 - drożne, macica bez zrostów ✅ 08/23 RM: drobne mięśniaki, lewy jajnik w brzuchu ❌ 09.10/23 - cb 💔 ->11.2023 klinika: 16-18cs stymulacje ✖️
🍀19cs - lametta, ovitrelle, duphaston = 10dpo ⏸️ 20.03 🍀
6+1🥚4,4mm
8+4 🐥 1,87cm
12+3🐓 6,44cm - I USG jest OK !
15+4 🐔 około 10cm
20+4 jest 🩷 - 395g połówkowe OK!
26+3 🐡 1045g 29+4 🦐 1300g
30+4 🦑 1447g - III USG jest OK!
35+1 🐠 2343g 37+0 🐟 2770g
39+1 🦈 3200g ---> indukcja 🤞🍀
39+3 (CC) Franka - 52cm, 3340g 🥰
-
Ktoś tutaj też pisał o ilości mleka ściągniętego, my jesteśmy na karmieniu mieszanym ostatecznie. Ja po 3h od karmienia albo odciągania mam 60-70ml swojego, czasem zdarzy się mniej nawet. Ściągam swoje albo daje z cycka, zależy jak akurat wygodniej i do tego czasem 2-3 porcje mleka HiPP Bio Combiotyk pełne, bo takie mieli w szpitalu . Jak mam za mało swojego dokładam mm, np do mojego 80ml daje z 40-50ml jeszcze Hippa. Totalnie już się nie przejmuje i w końcu mała zaczęła przybierać jak należy. Ile zje tyle zje. Wcześniej jak byłam nastawiona na samo KP/KPI to dopiero w 3 tygodniu dobiła do masy urodzeniowej, a po wprowadzeniu mieszanego karmienia na żądanie teraz już ładnie tyje i widzę, że ma więcej siły na samo ssanie z cycka dzięki temuStarania od 05/2022💃28l🕴️34l
Tarczyca = Letrox ✅ Nasienie ✅ Sono-HSG 07/23 - drożne, macica bez zrostów ✅ 08/23 RM: drobne mięśniaki, lewy jajnik w brzuchu ❌ 09.10/23 - cb 💔 ->11.2023 klinika: 16-18cs stymulacje ✖️
6+1🥚4,4mm
8+4 🐥 1,87cm
15+4 🐔 około 10cm
-
A nam butelki z Neno i MAM z kolei się nie sprawdziły, leci z nich mimo tego, że dziecko nie ssie i dla mojej leniuszki kończy się to krztuszeniem i zalewaniem wszystkiego wokoło, a jak już mleko zostało wciśnięte to za szybko i częściej ulewała 🤷♀️
Tatka lubi tę wiadomość
6+1🥚4,4mm
8+4 🐥 1,87cm
15+4 🐔 około 10cm
-
Oczywiście nie nadrobię Was i też raczej nie jestem w stanie już czytać i udzielać się regularnie, ale chciałam wpaść i pogratulować wszystkim Rozpakowanym 🥰 !!
Fajnie też poczytać o waszych perypetiach z karmieniem i butelkami, okazuje się, że każdy przypadek indywidualny i naprawdę różne mogą być problemy 😮
Życzę powodzenia kto tam jeszcze nie urodził, no i oczywiście dużo szczęścia i radości, a przede wszystkim spokoju i zdrowia z maluszkami na Nowy Rok 😊Amra, aambrozjaa93, Mandoriana, Dariaa29, Mami_35, Merida Waleczna, villemo_gbm, Nina_02, Zagadka919, Aune, rybka8, KarolinaAnastazja lubią tę wiadomość
6+1🥚4,4mm
8+4 🐥 1,87cm
15+4 🐔 około 10cm
-
Mój może z godzinę męczyć, martwię się czy to jest normalne -
rybka8 wrote:O z polecajek mogę od siebie dodać kosz na pieluchy 😅 nie trzeba lecieć do kuchni, a przy przewijaku nawet nie czuć choć trochę, że je tam wrzucamy (mimo ogrzewania podłogowego 😂)
My chodzimy codziennie na 15 minut, ale widzę, że chodzicie dłużej. Więc jutro się mocno przewietrzymy.
Nie wiem czy u nas jest pierwszy skok rozwojowy czy coś innego się dzieje, ale męczymy się mocno. Mała ciągle aż krzyczy 😢
I leży z cyckiem nawet nie pijąc…
Wcześniej miałam pełno pokarmu,
I pomyślałam, że może po prostu laktacja podupadła i jest głodna. To możliwe?🧬Pai-1, MTHFR
08.23r 💔 19 tc, synek
24.03.24r ⏸