X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne ☃️🎄 GRUDZIEŃ 2024 🎅✨️
Odpowiedz

☃️🎄 GRUDZIEŃ 2024 🎅✨️

Oceń ten wątek:
  • Sandrix Ekspertka

Wysłany: 21 stycznia, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malina1111 wrote:
    Wasze maluszki mają normalnie morfologię robione? Nasz nie miał i nie było zalecane, dlatego ciekawie się czy to norma
    Mój miał w szpitalu przed wyjściem ale tylko dlatego że chcieli wykluczyć infekcję bo nie było wiadomo czemu aż tak z wagi spadał 😊
    A teraz pediatra zleciła tylko żeby to żelazo sprawdzić żeby nie ładować w niego bez potrzeby.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 stycznia, 16:56

13.03 wyjęcie implantu anty
    17.04 ⏸
    17.04 beta 6,56
    19.04 beta 42,87
    26.04 beta 1585,24
    29.04 🩺 widoczny pęcherzyk ciążowy
    10.05 🩺USG, jest ❤️
    22.05 2 cm bobasa
    Sanco wynik prawidłowy, chłopiec
    17.06 prenatalne
    28.08 🩺 II prenatalne, ponad 500 g zdrowego synka
    02.10 kolejna wizyta
    16.10 & 22.10 III prenatalne
    19.12.2024 Karol na świecie 🤍

💊
    Euthyrox N50

age.png
  • Dariaa29 Autorytet

Wysłany: 21 stycznia, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nina jak Wasza wizyta u gastrologa?

preg.png
  • Mag_len Autorytet

Wysłany: 21 stycznia, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malina1111 wrote:
    Dziękuję za te slowa, jak i powyżej, gdzie mama pisała że wzrost wagi może zwalniać. To napawa optymizmem bo naprawdę zależy mi na karmieniu ale już robię co mogę, pije słod, karmie na żądanie, ale laktatorem nie daje rady postymulowac zbyt często bo po prostu mam małego na rekach/w chuscie/ jesteśmy na spacerze/ zajmuje się starszymi dziecmi/biorę prysznic no wszystko w biegu a ten laktator wielki. Myślę o muszlowym tylko drogie toto a już mam zwykły
    A widzisz żeby mamy niedojadal? Czy po kp dużo jeszcze pije z butelki? Bo u nas np Rozalka czasem zje z jednej piersi a za pół.godziny znów wola i zjada druga. Ja mam w tym temacie duży luz bo to już moje czwarte dziecko i teraz jak zakończyły się wizyty położnej to nie ważymy małej, dopiero u lekarza na szczepieniu. Ale jakoś tak mi się wydaje,że jeśli moczy pieluszki i robi kupy to nie ma się co martwić że może nie przybiera. Tak na prawdę to możemy się w kółko zamartwiać,że dziecko je za malo/za dużo, za czesto itp. Wiadomo,że trzeba zachować zdrowy rozsądek w tym wszystkim ale jak już pisałam wyzej- nie ma dzieci książkowych. Niebawem z tematów przybierania przejdziemy na to, które już się obróciło na brzuch, siadło,klasnęło itp I też dzieci będą robić to w różnym tempie 😉

Sandrix, Zagadka919, Malina1111, MummyYummy, aambrozjaa93, Dariaa29 lubią tę wiadomość

• Malina1111 Autorytet

Wysłany: 21 stycznia, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mag_len wrote:
    A widzisz żeby mamy niedojadal? Czy po kp dużo jeszcze pije z butelki? Bo u nas np Rozalka czasem zje z jednej piersi a za pół.godziny znów wola i zjada druga. Ja mam w tym temacie duży luz bo to już moje czwarte dziecko i teraz jak zakończyły się wizyty położnej to nie ważymy małej, dopiero u lekarza na szczepieniu. Ale jakoś tak mi się wydaje,że jeśli moczy pieluszki i robi kupy to nie ma się co martwić że może nie przybiera. Tak na prawdę to możemy się w kółko zamartwiać,że dziecko je za malo/za dużo, za czesto itp. Wiadomo,że trzeba zachować zdrowy rozsądek w tym wszystkim ale jak już pisałam wyzej- nie ma dzieci książkowych. Niebawem z tematów przybierania przejdziemy na to, które już się obróciło na brzuch, siadło,klasnęło itp I też dzieci będą robić to w różnym tempie 😉
    Wiesz co, dziś po południu po każdym kp zjadł jeszcze 40 ml z butelki i to chętnie. Ja karmie na każde karmienie z obu piersi, a czasem znowu pierwszą podaję. Właśnie Ja się totalnie martwięz bo chce żeby dzidzius przybierał a i słyszę naokrąglo pytania od rodziny czy a)najada się b)przybiera, oraz komentarze typu "znowu ssie? Znowu głodny? Dopiero co jadł"/"może trzeba mu dać solidną porcję na noc" więc jak jeszcze słyszę od pediatry że spadł na siatce to się martwie:( wszystko wplywa

🧬Pai-1, MTHFR
    08.23r 💔 19 tc, synek
    24.03.24r ⏸
  • aambrozjaa93 Autorytet

Wysłany: 21 stycznia, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aambrozjaa93 wrote:
    Zdrówka życzę tym z Was co się rozchorowały oraz Waszym maluszkom🍀🥰
    U nas starszak ma katar, ale na razie nic więcej. Nie był w przedszkolu żeby się nie rozwinęło i od małego izolowany na ile się da, więc mam nadzieję że Henryś nie załapie nic.

Także chyba w złą godzinę to napisałam bo Henio ma katar😮‍💨🥺

Henio🩵 4065g i 57cm💙

age.png

Staś🩵 3980g i 58cm💙

age.png
  • Fania017 Autorytet

Wysłany: 21 stycznia, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Któras z Was pytała o żelazo przyjmowane przez dzieciątko. Mój Miki przyjmuje, bo po tej infekcji przez którą wylądowaliśmy w szpitalu bardzo mu żelazo zjechało i do tej pory jeszcze przyjmuje..

Ale nie mamy żadnych problemów brzuszkowych od samego początku, nie podaje żadnych probiotyków, żelazo też nic nie zmieniło..

Co do leżenia na brzuszku.. jeszcze tydzień temu był dramat, a później już z dnia na dzień lepiej. Wyszukałam na insta dziecięcych fizjoterapeutów i znalazłam na ich profilach wiele wskazówek. Dużo pomogły mu masaże wykonywane przed samym położeniem go brzuszek, polecam spróbować 💪profil:agata_ignorek

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 stycznia, 22:11

Sandrix, Mag_len lubią tę wiadomość

• Rita 💋 Przyjaciółka

Wysłany: 21 stycznia, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy chustę z little frog kółkową, nauczyłam się wiązać na YouTube. Te kółkowe są super łatwe w obsłudze i szybko się je przygotowuje. Myślę, że nie poradziłabym sobie z motaniem takiej klasycznej chusty.

Ambrozja, dużo zdrówka dla Stasia i Henia. Mam nadzieję, że Henio jednak się nie zaraził od brata i szybko przejdzie katarek.🍀

Malina, u nas podobny problem z przyrostami, też jesteśmy kp. Mój mąż na każdym kroku sugeruje wprowadzenie mm, bo może moim mlekiem się nie najada, ech... ale walczę jak lwica, bo pokarmu mam dużo. Położna zasugerowała by nie zmieniać piersi w czasie karmienia, tylko wydłużyć karmienie jedną żeby dziecko dostało więcej mleka drugiej fazy, jest ono bogatsze w tłuszcze itd. Dam znać czy to pomoglo po kolejnym szczepieniu jak zważą Kubunia.

aambrozjaa93 lubi tę wiadomość

starania od 10/2021
    ❌ IUI 09/2023 ❌ IVF 02/2024
    II podejście IVF 03/2024: 🍀
    13.03 ET 4.1.1 + EmbryoGlue (transfer zarodka świeżego), 6 maluchów na zimowisku❄️❄️❄️❄️❄️❄️
    10 dpt 23.03.2024 ⏸️ beta 246 🫣12 dpt beta 715 🥰 14 dpt beta 1781 😊 22 dpt beta 19903 😍 23 dpt 05.04.2024 mamy ❤️! (6t1d)
    13.05 5 cm 🐧 + NIFTY (niskie ryzyka, chłopczyk!)
    21.05 I prenatalne 🩵 7 cm 🐻
    16.07 II prenatalne: 381 g zdrowego maluszka
    16.09 III prenatalne: 1440 g pięknego kawalera

27.11 Synek z nami!👶🏻3640 g

age.png
  • Mag_len Autorytet

Wysłany: 21 stycznia, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malina1111 wrote:
    Wiesz co, dziś po południu po każdym kp zjadł jeszcze 40 ml z butelki i to chętnie. Ja karmie na każde karmienie z obu piersi, a czasem znowu pierwszą podaję. Właśnie Ja się totalnie martwięz bo chce żeby dzidzius przybierał a i słyszę naokrąglo pytania od rodziny czy a)najada się b)przybiera, oraz komentarze typu "znowu ssie? Znowu głodny? Dopiero co jadł"/"może trzeba mu dać solidną porcję na noc" więc jak jeszcze słyszę od pediatry że spadł na siatce to się martwie:( wszystko wplywa
    Rozumiem Twoje obawy. 🫂 Ale totalnie nie wiem czemu ludzie takie pytania zadają.i to bliscy. Wiadomo, że dzieci są różne, jedne potrzebują na okrągło ssać inne zjedzą ile im trzeba i nie potrzebują " wisieć ", inne wręcz śpią z cyckiem w buzi- miałam taki egzemplarz co jak tylko zabierałam pierś to się córka budziła...
    Mam nadzieję, że Twój maluch będzie przybieral na piersi I że to wystarczy, i Ty będziesz spokojna o to,że zjada wystarczająco. A nawet jeśli będziesz musiała podać mm to zrobisz to przecież dla jego dobra 🙂

aambrozjaa93 lubi tę wiadomość

• KarolinaAnastazja Autorytet

Wysłany: 21 stycznia, 22:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fania017 wrote:
    Któras z Was pytała o żelazo przyjmowane przez dzieciątko. Mój Miki przyjmuje, bo po tej infekcji przez którą wylądowaliśmy w szpitalu bardzo mu żelazo zjechało i do tej pory jeszcze przyjmuje..

Ale nie mamy żadnych problemów brzuszkowych od samego początku, nie podaje żadnych probiotyków, żelazo też nic nie zmieniło..

Co do leżenia na brzuszku.. jeszcze tydzień temu był dramat, a później już z dnia na dzień lepiej. Wyszukałam na insta dziecięcych fizjoterapeutów i znalazłam na ich profilach wiele wskazówek. Dużo pomogły mu masaże wykonywane przed samym położeniem go brzuszek, polecam spróbować 💪profil:agata_ignorek

My również przyjmujemy zelazo, bo mamy w normie ale tej niskiej. Mamy przez 8 tyg brać i badanie kontrolne. Nie mamy problemów z 💩😊

Sandrix lubi tę wiadomość

1️⃣8️⃣☘️

👱‍♀️ 27lat
    🩹IO'24 = - 10kg
    ▪️Drożne jajowody▪️KIR AA, C1▪️
    👨‍🦰 29lat
    ❌1%morfologia ▪️Reszta ponad normę ▪️HBA 80%▪️ SCD 23%▪️ C1

12.2023 IUI ❌️
    03.2024 IUI ⏸️🍀
    Beta 39🔸️ 111🔸️605🔸️1447

12.11.2024🩵Baby B z Nami🩵

age.png
  • Dariaa29 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 01:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rita 💋 wrote:
    My mamy chustę z little frog kółkową, nauczyłam się wiązać na YouTube. Te kółkowe są super łatwe w obsłudze i szybko się je przygotowuje. Myślę, że nie poradziłabym sobie z motaniem takiej klasycznej chusty.

Ambrozja, dużo zdrówka dla Stasia i Henia. Mam nadzieję, że Henio jednak się nie zaraził od brata i szybko przejdzie katarek.🍀

Malina, u nas podobny problem z przyrostami, też jesteśmy kp. Mój mąż na każdym kroku sugeruje wprowadzenie mm, bo może moim mlekiem się nie najada, ech... ale walczę jak lwica, bo pokarmu mam dużo. Położna zasugerowała by nie zmieniać piersi w czasie karmienia, tylko wydłużyć karmienie jedną żeby dziecko dostało więcej mleka drugiej fazy, jest ono bogatsze w tłuszcze itd. Dam znać czy to pomoglo po kolejnym szczepieniu jak zważą Kubunia.
    Moja położna środowiskowa sugerowala to samo, żeby karmić jedną piersią przynajmniej. 10-15 minut i dopiero zmieniać, ale byłam dzisiaj u neurologopeda, która się specjalizuje w kp i powiedziała, że zostało to już obalone, że dopiero po długim czasie występuje u matki mleko 2 fazy i że można zmieniać piersi po kilka razy na karmienie nawet. Ja mam np. bardzo szybki wypływ pokarmu, który trwa krótko i po nim następuje chwila przerwy zanim pojawi się następny. Często bywało tak, że jak przerwa między wypływami z czasem karmienia się wydłużała to synek denerwował się przy piersi, bo był dalej głodny, a ja się denerwowałam, że przecież tyle czasu już je, a ciągle jest głodny. Od wczoraj zaczęłam co chwilę zmieniać piersi w trakcie karmienia słuchając połykania i w końcu przespał
    mi w ciągu dnia ponad 3h i teraz w nocy miał ponad 4h przerwy od jedzenia a i tak ja go wybudziłam na kolejne karmienie ze względu na nasze słabe przyrosty wcześniej.

preg.png
  • Nina_02 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 03:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dariaa29 wrote:
    Nina jak Wasza wizyta u gastrologa?

Dostaliśmy listę badań: usg brzuszka, mocz, kał, morfologia,tsh, ferratyna,bilirubina
    Do tego mamy brać dicoflor i dicogel 😬
    Fajna lekarka, jak ktoś z 3miasta potrzebuje gastrologa dziecięcego mogę polecić 😉
    Niestety dziś wyjeżdżamy i będę mogła zająć się tymi badaniami w przyszłym tygodniu dopiero u już mnie to stresuje 🫣

Do tego wszystkiego poprosiłam od pediatry skierowanie do chirurga bo mamy wodniaka jąder które już nie maleją 😫

👩33 ❤️🧔‍♂️34
    Starania od 2020
    03.2024 3️⃣ iui 🙏
    26.03.2024 ⏸️
    27.03.2024 beta 62 😍
    25.05.2024 nifty- niskie ryzyka 💙

Dobrze że już jesteś Synku 🥰

age.png
‹‹ 555 556 557 558 559
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ