X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudzień 2025 🍼❤️
Odpowiedz

Grudzień 2025 🍼❤️

Oceń ten wątek:
  • Belma Koleżanka

Wysłany: 29 maja, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megipta wrote:
    Czy któraś w tym tygodniu (ja od około tygodnia) plamienia? Nie jakoś dużo ale noszę wkladki i widzę brunatne. Nic nie boli itp. W żadnej ciąży nie miałam plamień. Miałam za to cytologię 2 x pobieraną w połowie maja i ostatnio na wizycie może coś mi naruszyli? 🤔

Ja po cytologii plamilam jakoś 2/3 dni, a później już było w porządku i tak jak wyżej, lekarka mówiła że może się pojawić to plamienie, więc możliwe że to z tego powodu 😊

Megipta lubi tę wiadomość

• KasiaXXX Ekspertka

Wysłany: 29 maja, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w ciąży nie miałam jeszcze cytologii, ze względu na żółte upławy - dostałam na nie globulki dopochwowe. Ale przed ciążą, to prawie po każdej cytologii plamiłam na brązowo :) Także to na pewno normalne.

Megipta lubi tę wiadomość

• Le Przyjaciółka

Wysłany: 29 maja, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babsi wrote:
    Le a jakie bóle miałaś? Bo tam czytam Twój wpis i ja brałam magnez, ale skończył mi się i ciągle zapominam kupić. A od wczoraj mnie boli jakby w lewej pachwinie, jakby jajnik. Nie nazwałabym tego ciągnięciem, bardziej jakby mi co jakiś czas ktoś wbijał igłę. Czy myślisz,że to może być kwestią magnezu ?

Babsi, czy to może być kłucie od skurczu to nie wiem, ale takie też miewałam. Te najczsciej w sytuacji gdy np. na łóżku gwałtownie się odwróciłam, tak samo jak zbyt szybko wstałam, bo chciałam coś złapać żeby się nie wylało, ale czasami też nawet jak kichnelam.
    Ciągnięcia miałam głównie jak za dużo siedziałam (takie mam wrażenie). Mogłam chodzić i leżeć a po całym dniu siedzenia (np. rano się widziałam z koleżanką w kawiarnii przez 3 h a potem jechaliśmy na obiad na urodziny do teściów az do wieczora) gdzie w ogóle nie lezalam za dnia, ale też nawet nie chodziłam za wiele, to było najgorzej czuć.
    Mi ten lekaerz zalecił chyba końska dawkę, ale mówi, że w szpitalu właśnie tak podają. Natomiast jak sobie kupisz sama dla siebie kolejne opakowanie i będziesz brała wg ulotki to myślę, że na pewno nie zaszkodzi a może pomóc jeśli np. masz troszkę tego skurczu. Możliwe, że taka też reakcja na brak tego magnezu jeśli wczesniej brałaś.
    Ogólnie to ja po USG ostatnim widziałam, że to moje dzieciątko takie jakby ściśnięte w tym pęcherzyku, ale moja lekarka tego w ogóle nie skomentowała. A porównałam z poprzednim i tam miało więcej miejsca. Wiem, że dzidzia rosnie, ale brzuch też się przecież powiększa a naprawdę zwróciłam uwagę na to, że tam jakoś tak ciasno ma. Także ja temu od prenatalnych wierzę i łykam ten magnez 😊
    W tych normalnych ilościach w związku z tym polecam każdemu 😊

01.03 - OM
    04.04 - II 😊, bHCG - 2765
    07.04 - bHCG - 5992, USG - pęcherzyk
    14.04 - USG: jest serduszko! ❤️

Kolejne USG: 14.05 NFZ, 21.05 prywatnie
    Prenatalne: 28.05

Termin porodu z OM: 06.12

Leki: euthyrox 25, Neoparin 0.4, acard 75, encorton 5, glucofage 500, 2 razy duphaston, 2 razy progrsterone bensis, prenatal uno, Wit. D i C.
  • Clausix Autorytet

Wysłany: 29 maja, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam zalecone Magne B6 Forte 2x1 ;)

Le lubi tę wiadomość

33 lata, starania od 10.2019
    03.2020 - 💔6 tc 02.2021 - 💔 cp 03.2023 - 💔9 tc
    02.2025 - start IVF - 10 pęcherzyków, 8 dojrzałych komórek, 5❄️(5.1.1, 5.1.1., 6.2.2., 6.2.3., 4.2.2.)
    07.04.2025 - FET 5.1.1 ❄️ 💔9 tc

"Na końcu wszystko będzie dobrze. Jeśli nie jest dobrze, to znaczy, że to jeszcze nie koniec."
  • Le Przyjaciółka

Wysłany: 29 maja, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chałwa wrote:
    Jak to mój lekarz powiedział " I tak nikt Pani za to nie podziekuje".
    MadCat jeśli to zaczyna się na Tobie odbijać, to pytanie czy warto ?
    Też tak myślę. Z innych powiedzonek odnośnie pracy, jeszcze lubię to, bo kiedyś robiłam bardzo dużo nadgodzin. A brzmi ono tak - o tym, że robiłaś nadgodziny będą w przyszłości pamiętać tylko Twoje dzieci i Twój mąż.
    U mnie przez plamienia wyszło tak, że jestem na L4 odkad wiem o ciąży, dosłownie. Bo robiąc test miałam wolne, było to w piątek, a w pon miałam wizytę u ginekologa o 10.30 chyba i już tego dnia mi zabroniła jechać do pracy. Ale nie żałuję 😊 9 lat mija nam od ślubu. I dobrze się czułam z mysla, że robię naprawdę wszyskto by te ciążę utrzymać (bo kto wie czy kolejna by nie przyszła po następnych 9 latach 🙈). Także naprawdę to chyba zależy od osoby. Jeśli zaszlabym w pierwszym roku starań to myślę, że bym pracowała ile bym mogła, ale też pewnie nikt by mnie od pierwszej wizyty nie 'uziemil' 😅 Każdy ma inną sytuację i jestem daleka od oceniania czy kobiety wykorzystują to, że mogą iść na to zwolnienie czy jednak faktycznie każda te powody ma, dla którego decyduje się iść już a nie za jakiś czas (a czasami nie ma się wyboru, bo lekarz każe i kropka).

Umka, Maura lubią tę wiadomość

01.03 - OM

Leki: euthyrox 25, Neoparin 0.4, acard 75, encorton 5, glucofage 500, 2 razy duphaston, 2 razy progrsterone bensis, prenatal uno, Wit. D i C.
  • Le Przyjaciółka

Wysłany: 29 maja, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megipta wrote:
    Czy któraś w tym tygodniu (ja od około tygodnia) plamienia? Nie jakoś dużo ale noszę wkladki i widzę brunatne. Nic nie boli itp. W żadnej ciąży nie miałam plamień. Miałam za to cytologię 2 x pobieraną w połowie maja i ostatnio na wizycie może coś mi naruszyli? 🤔
    Ja w 10+1 chyba byłam na IP, bo zaczęłam plamić a to była niedziela. Okazało się, że znów miałam małego krwiaka - 0.8 cm. Możliwe, że też coś masz i się właśnie wchlania. Też plamilam taka brunatna krwią, ale np. widzialam to tylko przy podtarciu. Na majtki nigdy nie zdążyło wpaść.
    Nie wiem ile masz progesteronu zapisane, ale zwykle lekarz chyba zwiększa dawkę o 1 tabletkę chociaż przy takich plamieniach, ale wiadomo - to do konsultacji z lekarzem. W każdym razie jeśli przyczyną byłby krwiaczek to musisz po prostu więcej odpoczywać, żeby miał szansę się wchłonąć 😊
    Edit: Oczywiście po cytologii też tak może być, ja po prostu podałam moja przyczynę 😊

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 maja, 12:57

01.03 - OM

• MadCat Autorytet

Wysłany: 29 maja, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie w pracy było fajnie. Wiedzą też już o ciąży
    Ja już wiem że to się posypie wszystko przez decyzję mojego kierownika ale wina pójdzie i na mnie (przecież moglam go pilnować nie? 🙃)
    No ogólnie od wczoraj mam doła i jest mi przykro, bo są rzeczy które chciałam zrobić. Z powrotem po czymś takim też nie wiem co będzie a ja lubię ta prace.. I ogólnie by nie było problemu. A jak teraz zwieje to chui wi.

👧🏼29 & 🧔30 +👶🏻2021 + 🐱🐱

18.04 cień cienia 🧐
    19.04 ⏸️ już wierzę 😂 🌷
    29.04 1 pęcherzyk 💚
    8.05 mamy serce 💓
    21.05 19 mm 💓 175 ud/min

17.06 prenatalne

⏩Wizyta 23.06

Termin porodu 29.12👶🏼

👧🏼💊Pregna start

preg.png
  • Peruna Debiutantka

Wysłany: 29 maja, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś byłam na usg - wszystko ok, mała dzidka wierzga rączkami i nóżkami, także odetchnęłam.

Ja juz na L4, musiałam iść w 5tym tygodniu że względu na krwiaka. Trochę mi glupio bylo, że tak z dnia na dzień wszystko rzuciłam, ale już mi przeszło;) nie ma co, trzeba zadbać o siebie i chillować :)

Clausix, Belma, Delfi, Le, MadCat, Gilgotek, Książkara_w_ciąży, taterniczka, Yuna**, Izuś84, Umka, Szu_szu, Rudka lubią tę wiadomość

• Frelcia_na_chwilę Autorytet

Wysłany: 29 maja, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Macie też taką gastrofaze? Normalnie jadłabym na okrągło..

MadCat, Szu_szu lubią tę wiadomość

👩🏻‍🦰 33l
    🔺endometrioza IIIst.,
    🔹kir BX
    🔺MTHFR_677C>T homo
    🔺PAI-1 4G hetero
    -> zalecenie acard od owulacji i heparyna od transferu
    🔺ryzyko celiakii
    -> dieta z ograniczeniem produktów z glutenem i laktozą
    - w trakcie badań immunologicznych
    ☘️

👨🏽37l
    🔺HBA 58%
    🔹reszta parametrów w normie

III IVF- ❤️ przestało bić w 8tc.
    6 transfer- nasz Maleńki Cud <3
    Koniec starań. :)
    2025 naturals!😱💪🏻 termin 22.12
    preg.png
    age.png
  • Peruna Debiutantka

Wysłany: 29 maja, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megipta wrote:

Miałam i krwawienia i plamienia spowodowane krwiakiem. Jednak lekarz mówił, że póki to nie jest żywa krew to nie panikować. Możliwe, że cytologią mogła podrażnić jakieś naczynko..Ale jeśli masz się stresować to może warto sprawdzić..

• Karola1995 Autorytet

Wysłany: 29 maja, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć jestem juz troche spokojniejsza kropek ma 2.4 cm i wszystka na ta chwile ok 🥰🥰🥰

Wiec dziewczyny mialyscie racje ustajacymi objawami nie ma sie co denerwowac 😊😊

Clausix, Belma, Delfi, Peruna, Mini94, Le, Megipta, Gilgotek, Frelcia_na_chwilę, Daniela77, MadCat, Książkara_w_ciąży, taterniczka, Yuna**, Izuś84, Dorkosia, Umka, Szu_szu, Rudka lubią tę wiadomość

👧30
    🧔34

27.12.24 ⏸️
    7.01.25 mamy pecherzyk ❤️
    22.01.25 pusty pecherzyk 💔💔
    23.01.25 szpital 7+4 💔

23.04.25 ⏸️
    24.04.25 beta 130 ❤️❤️
    26.04.25 beta 387❤️❤️
    30.04.25 beta 1847❤️❤️
    8.05.25 mamy dzidziusia 2,7mm z pikajacym serduszkiem ❤️❤️❤️
    19.05.25 dzidzia ma 1.3 cm ❤️❤️
    29.05.25 kropeczka ma 2.4 cm ❤️ ❤️

Walczymy dalej o ciebie słoneczko❤️

,, Kiedyś ktoś taki sam jak my opowiedział mi ze wszystko jest możliwe ,,

preg.png
  • KasiaXXX Ekspertka

Wysłany: 29 maja, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane. Są wyniki Nifty.
    Będziemy mieli zdrową córeczkę!!!!!!!! Nie wierzę 😭😭😭😭❤️

Megipta, Clausix, Gilgotek, Karola1995, Frelcia_na_chwilę, Mini94, Delfi, Daniela77, MadCat, Le, Książkara_w_ciąży, taterniczka, Maggie1989, Wilga27, Peruna, Maura, Yuna**, Belma, Izuś84, Fabregasowa, Dorkosia, Umka, Szu_szu, Rudka lubią tę wiadomość

• Megipta Autorytet

Wysłany: 29 maja, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frelcia_na_chwilę wrote:
    Macie też taką gastrofaze? Normalnie jadłabym na okrągło..
    Ja wcinam na okrągło i o zgrozo nie czuje głodu a chce mi się jeść...od początku ciazy już 4kg do przodu 😆 musze się ogarnąć bo nie wejdę w suknie ślubną

👱‍♀️ 35l. 🧔‍♂️29l. 👶🏼 👶🏻02.12.2022 💙
    25.11.2024 💚

🦋

22.04.25r Beta: 859mlU (29dc)
    24.04.25r Beta: 1764,00mlU (31dc)
    30.04.25r 2 pęcherzyki z ciałkami żółtymi 🥹
    12.05.25r pozostał jeden zarodek 0,66cm 6tc+6d 💔❤️
    21.05.25r 8tc+1d 1,8cm ❤️
  • Megipta Autorytet

Wysłany: 29 maja, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KasiaXXX wrote:
    Gratulacje 🥰
    Tak się córy sypią, że mam wrażenie, że dla mnie zabraknie 😂🤣😂

KasiaXXX lubi tę wiadomość

25.11.2024 💚

🦋

• Frelcia_na_chwilę Autorytet

Wysłany: 29 maja, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megipta wrote:
    Ja wcinam na okrągło i o zgrozo nie czuje głodu a chce mi się jeść...od początku ciazy już 4kg do przodu 😆 musze się ogarnąć bo nie wejdę w suknie ślubną

Ja mam lekkie mdłości a od rana już wjechała kanapka z dżemem i śledziem i pizza ze szparagami. Mąż pojechał też po kotlety na obiad i będą z kluskami 🥰 a jutro Japońska knajpka, więc nooo.. dziwne to. Niby jest mi niedobrze a jem jak świnka 🐷
    Ps ale póki co dalej jestem na minusie bo męczą mnie biegunki po żelazie :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 maja, 14:58

👩🏻‍🦰 33l
    🔺endometrioza IIIst.,
    🔹kir BX
    🔺MTHFR_677C>T homo
    🔺PAI-1 4G hetero
    -> zalecenie acard od owulacji i heparyna od transferu
    🔺ryzyko celiakii
    -> dieta z ograniczeniem produktów z glutenem i laktozą
    - w trakcie badań immunologicznych
    ☘️

👨🏽37l
    🔺HBA 58%
    🔹reszta parametrów w normie

III IVF- ❤️ przestało bić w 8tc.
    6 transfer- nasz Maleńki Cud <3
    Koniec starań. :)
    2025 naturals!😱💪🏻 termin 22.12
    preg.png
    age.png
  • Le Przyjaciółka

Wysłany: 29 maja, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Peruna wrote:
    Dziś byłam na usg - wszystko ok, mała dzidka wierzga rączkami i nóżkami, także odetchnęłam.

Ja juz na L4, musiałam iść w 5tym tygodniu że względu na krwiaka. Trochę mi glupio bylo, że tak z dnia na dzień wszystko rzuciłam, ale już mi przeszło;) nie ma co, trzeba zadbać o siebie i chillować :)
    Gratulacje udanej wizyty i patrzenia jak się rusza 😊
    Co do L4 to miałam identycznie. Test zrobiony jak się okazało w 4+6 w pt, a od pon 5+2 ciążowe L4 z uwagi na plamienia od krwiaka i nakaz leżenia... Przejmowałam się całe 3 dni, a potem mi minęło całkowicie 😅
    Pracę zawsze się jakaś znajdzie 😊 Choć ja z tych co jak po studiach zaczęłam pracę to 9 lat tam pracuję i byłam na jednej jedynej rozmowie kwalifikacyjnej w życiu 🙈

Peruna lubi tę wiadomość

01.03 - OM

• Le Przyjaciółka

Wysłany: 29 maja, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KasiaXXX wrote:
    Gratulacje ❤️😍
    Trzymałam kciuki byś miała te wymarzoną córkę jednak ❤️
    Bardzo się cieszę 😊

01.03 - OM

• Megipta Autorytet

Wysłany: 29 maja, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frelcia_na_chwilę wrote:
    Ja mam lekkie mdłości a od rana już wjechała kanapka z dżemem i śledziem i pizza ze szparagami. Mąż pojechał też po kotlety na obiad i będą z kluskami 🥰 a jutro Japońska knajpka, więc nooo.. dziwne to. Niby jest mi niedobrze a jem jak świnka 🐷
    Ps ale póki co dalej jestem na minusie bo męczą mnie biegunki po żelazie :(
    O masz! Mnie po żelazie wręcz odwrotnie 😅

25.11.2024 💚

🦋

• KasiaXXX Ekspertka

Wysłany: 29 maja, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Le wrote:
    Gratulacje ❤️😍
    Trzymałam kciuki byś miała te wymarzoną córkę jednak ❤️
    Bardzo się cieszę 😊

Jezu, dziękuję 🥹 Nie mogę przestać płakać odkąd sprawdziliśmy wyniki. Jeszcze tylko USG prenatalne w przyszłym tygodniu, żeby się upewnić, że wszystko jest na swoim miejscu ❤️

Najważniejsza informacja to było dla nas, że jest zdrowa! Najpierw patrzyłam na wszystkie niskie ryzyka i dopiero potem nagle zobaczyłam kątem oka „płeć:żeńska”, i aż krzyczałam 🙈❤️

Le, Umka, Rudka lubią tę wiadomość

• Le Przyjaciółka

Wysłany: 29 maja, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czuję te Twoje emocje i radość 😍 Na prenatalnych też będzie dobrze, zobaczysz 😊
    Wczoraj też miałam wrazenie, że fruwam, a ja przecież mam jeszcze 10% szansy na błąd płci, bo dał mi zapewnie na 90% 🤪 No i czekam jeszcze na wyniki krwi, ale też wierzę, że będą OK.
    A u Ciebie to już 100% pewne ♥️ Jeszcze raz gratuluję 😊

KasiaXXX lubi tę wiadomość

01.03 - OM

‹‹ 165 166 167 168 169 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ