Grudzień 2025 🍼❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Cóż, na USG wszystko w porządku 🙂 rozwarcie na jeden palec, prawdopodobnie odpadł mi czop po prostu bo już nie ma śladu krwi. Wyciszyły się skurcze ale zostaję do jutra na obserwacji. Mała jest w kanale już nisko ale chwilowo cisza. Zobaczymy jak to będzie. Nie obrażę się jak wyjdzie 😉
Maura, Belma, Nefretam, Wilga27, MadCat, PoskromionaZłośnica, Mini94, Lychee, Pierniczka, taterniczka lubią tę wiadomość
-
Moniczka, już będzie planowe cc? Daj znać, kiedy robisz badania, może w diagnostyce? Nie chcę się kluc 2 razy, a mam multum łącznie z potwierdzonym wynikiem grupy krwi, te wszystkie toxo itp... w przyszły piątek cc, a krew chcę pobrać we wtorek. Zdążę z wynikami? W diagnostyce powiedzieli 2 dni... no ja mam wątpliwości;)Moniczka38 wrote:O wow! Lychee, gratulacje. ❤️🥰🥰
Nie przejmuj się- w inkubatorze dzieciom tak jak w brzuchu. Tam jest jak w saunie 🙈 Zaraz nadgonicie ten czas
Piękna wiadomość.
Ja wczoraj byłam na ostatniej wizycie i odliczam do wtorku… wtedy mam się stawić na patologii. 🫢 Stresik lekki jest. Zastanawiam się czego jeszcze nie mam i czy coś powinnam na gwałt zamówić.
Te nakładki na brodawki macie jakieś do polecenia? Boję się bólu przy karmieniu 🙄 -
Na potwierdzona grupę krwi masz jakieś wcześniejsze badanie? Bo nie wiem czy wiesz, że musisz mieć 2 oznaczenia by dali potwierdzonaMaura wrote:Moniczka, już będzie planowe cc? Daj znać, kiedy robisz badania, może w diagnostyce? Nie chcę się kluc 2 razy, a mam multum łącznie z potwierdzonym wynikiem grupy krwi, te wszystkie toxo itp... w przyszły piątek cc, a krew chcę pobrać we wtorek. Zdążę z wynikami? W diagnostyce powiedzieli 2 dni... no ja mam wątpliwości;)
PoskromionaZłośnica lubi tę wiadomość
👧🏼30 & 🧔31 +👶🏻2021 + 🐱🐱
18.04 cień cienia 🧐
19.04 ⏸️ już wierzę 😂 🌷
29.04 1 pęcherzyk 💚
8.05 mamy serce 💓
21.05 19 mm 💓 175 ud/min
10+2 Nifty Pro zdrowy 🩵
17.06 prenatalne wszystko ok
14.07 zdrowy chłop
11.08 398 g 🩵
8.09 684 g
6.10 1321 g kluska
20.10 prenatalne 1993 g 🙆♀️
3.11 2300 g 🐾
⏩ Wizyta 24.11
Termin porodu 25. 12👶🏼
👧🏼💊Pregna plus, pregna DHA, Acard 150, Szelazo

-
Lychee ogromne gratulacje ❤️ Już niedługo będziecie się wspólnie tulić 😚
Książkara ale musiałaś mieć stresa, dobrze że jest wszystko w porządku ☺️
U nas meksyk, moja najmłodsza córka ma zapalenie oskrzeli, nie śpimy przez większość nocy bo tak ją dusi kaszel.. dzisiaj byliśmy u pediatry i dała jej te czopki co działają jak zastrzyk na noc..
Teraz właśnie się budzi już z drzemki, ja zdążyłam pomyć podłogi. Robiłam to już na kolanach, 40 minut mi to zajęło 🫣🫣 co za męcząca metoda przyspieszania porodu... -
A co do badań to u nas fizycznie trzeba mieć tylko kartę ciąży z załączonym wynikiem grupy krwi i GBS. Resztę patrzą w karcie ciąży.
-
Zaczyna się dziać 😶.
Lychee gratulacje, mały odsapnie i będzie z Tobą
Ksiazkara oby juz bez niespodzianek
Z grubsza kupiłam chyba co trzeba z apteki. Nie brałam na razie witaminy D czy probiotyków. Jakby trzeba było, to dokupimy później.
Lychee lubi tę wiadomość
-
Nie wiem gdzie robicie badania ale w diagnostyce jest konto online i wszystkie wyniki tam są, można sobie podrukować.
Mi diagnostyka szybko daje wyniki wszystkie, max właśnie 2 dni robocze. Jedynie z przeciwciałami z krwi mam problem i zawsze lecę pobrać drugi raz bo wysłaja do rckik.
Maura lubi tę wiadomość
XII 2021 Cb 💔
VII 2022 poronienie zatrzymane 💔
III 2023 poronienie zatrzymane 💔
IV 2024 synek ❤️
27.03 pozytywny test ❤️
29.03 beta 52
31.03 beta 211
08.04 beta 3431 -
My po wizycie - prawie 2800g.
Wszystko ok, tylko ciśnienie mi jakieś wysokie wyszło u położnej, więc teraz mam zalecenie mierzyć 3xdziennie, mimo że w domu zawsze mam max 125/75.
Jakbym miała jakies skoki w domu to zrobić Indeks sFlt-1/PlGF. Chociaż w ciul drogie to badanie. Ale podobno dobrze oddaje funkcje łożyska.
Mocz też do powtórki bo jakieś małe ilości białka wyszły.
No i z tym moim porodem to nie wiem jak będzie. Ryzyko pęknięcia macicy to ok. 1%. Podobno na Kamieńskiego będa mnie namawiać na cięcie i będę musiała na piśmie się nie zgodzić.
Już sama nie wiem,mam straszny mętlik w głowie
Wilga27, MadCat, PoskromionaZłośnica, Delfi, Babsi, Maura, Belma, Pierniczka lubią tę wiadomość
-
Pierniczka, Nefretam - dobrze, że z dzieciaczkami wszystko ok. Nefretam trzymam kciuki, żeby to był jednorazowy skok ciśnienia.
Ksiazkara - uf ale musiał być stres. Skoro tak sobie życzysz to i ja życzę Ci, żeby coś się rozkręciło
Nefretam, Książkara_w_ciąży, Pierniczka lubią tę wiadomość
👩34 👨42
🌿🏋🏻♀️🤸♂️🚴♂️
Starania naturalne od 2021.
W klinice od IX.2023
4 nieudane transfery
3 pierwsze - beta 0
4 - 9dpt beta 51,5, 11dpt beta 49,5 ❌
Punkcja nr 2 - 03.2025
5 transfer 7.04 ❄️zarodek 5AA
8dpt beta 158
11dpt beta 635 😍
15dpt beta 3062 🫣
5.05 mamy ♥️
19.05 2cm człowieczka 🌞
6.06 4,6cm byka
Panorama ok 🌸
16.06 prenatalne wszystko dobrze 🥳
11.08 połówkowe lux 😎

-
Nefretam a skąd to ryzyko pęknięcia? Przez ciśnienie?👧🏼30 & 🧔31 +👶🏻2021 + 🐱🐱
18.04 cień cienia 🧐
19.04 ⏸️ już wierzę 😂 🌷
29.04 1 pęcherzyk 💚
8.05 mamy serce 💓
21.05 19 mm 💓 175 ud/min
10+2 Nifty Pro zdrowy 🩵
17.06 prenatalne wszystko ok
14.07 zdrowy chłop
11.08 398 g 🩵
8.09 684 g
6.10 1321 g kluska
20.10 prenatalne 1993 g 🙆♀️
3.11 2300 g 🐾
⏩ Wizyta 24.11
Termin porodu 25. 12👶🏼
👧🏼💊Pregna plus, pregna DHA, Acard 150, Szelazo

-
Maura - ja wczoraj robiłam badania (wlansie toxo itp itd) i popołudniu miałam wynik. A grupę krwi mam z poprzedniej ciazy potwierdzona, jedyne co to kazał mi przeciwciała w krwi 3x robić bo ostatnio mu się zdarzyło że pacjentka pomimo dodatniej grupy krwi miała przeciwciała. I na nie faktycznie czekam, wynik ma być jutro do odbioru oryginalny w placówce diagnostyki.
Maura lubi tę wiadomość
-
MadCat wrote:Nefretam a skąd to ryzyko pęknięcia? Przez ciśnienie?
Jestem po laparoskopowym usunięciu mięśniaka w styczniu '24 -
Maura wrote:Z tej ciąży nie mam ...
No ale masz z poprzedniej potwierdzona
To już masz na całe życie ten wynik
Maura lubi tę wiadomość
-
Nefram ja też mam czasem u lekarza wysokie ciśnienie. A w domu zawsze wszystko ok.
I też jestem po laparoskopowym usunięciu meskania, ale już 4 lata temu. Najlepiej weź cały wypis że sobą do szpitala, albo umów się w szpitalu na konsultacje jeszcze przed porodem.
Księgarko trzymam kciuki za Ciebie i maleństwo.
Jak napisałaś,że jedziesz do szpitala to też pomyslalam: No i grudniowe się rozkręcają 😊
Nefretam lubi tę wiadomość
-
Willsee wrote:Maura - ja wczoraj robiłam badania (wlansie toxo itp itd) i popołudniu miałam wynik. A grupę krwi mam z poprzedniej ciazy potwierdzona, jedyne co to kazał mi przeciwciała w krwi 3x robić bo ostatnio mu się zdarzyło że pacjentka pomimo dodatniej grupy krwi miała przeciwciała. I na nie faktycznie czekam, wynik ma być jutro do odbioru oryginalny w placówce diagnostyki.
Dzięki dziewczyny za info.
Hmm, w tej ciąży robiłam na poczatku tylko przeciwciała właśnie, bo grupę miałam z poprzedniej ciąży potwierdzoną. Pogubiłam się w tym. Bo z tego, co pamiętam, to grupę potwierdzoną też trzeba było odebrać bezpośrednio w placówce, a druki do pobrania były niepotwierdzone. -
Babsi wrote:Nefram ja też mam czasem u lekarza wysokie ciśnienie. A w domu zawsze wszystko ok.
I też jestem po laparoskopowym usunięciu meskania, ale już 4 lata temu. Najlepiej weź cały wypis że sobą do szpitala, albo umów się w szpitalu na konsultacje jeszcze przed porodem.
Księgarko trzymam kciuki za Ciebie i maleństwo.
Jak napisałaś,że jedziesz do szpitala to też pomyslalam: No i grudniowe się rozkręcają 😊
No mi się wydaje, że to po prostu pośpiech (ja zawsze jestem na styk i prawie biegnę do tego lekarza) i stres. Więc jakoś się nie przejmuje za bardzo,ale na wszelki wypadek będę mierzyć częściej.
Nie wiem jakie podejście mają w Niemczech, tutaj w Polsce lubią ciąć i ja też to rozumiem, że dla nich to ograniczanie ryzyka jednak (jakbym była lekarzem to wolałabym sobie zrobić rutynowe CC na zimno niż ratować kobietę z krwotokiem i pęknięciem).
Natomiast moja prowadząca uważa, że pod stałym nadzorem KTG spokojnie mogę rodzic naturalnie, tylko w przypadku złego zapisu, raczej nie czekamy tylko od razu tniemy. Tak samo położna z którą jestem umówiona.
Z drugiej strony jeśli coś by się wydarzyło złego bo ja się uparłam że chce naturalnie to przecież nie wybaczę sobie do końca życia...
Z trzeciej kobiety rodzą VBAC, a to jest podobne , tylko trochę mniejsze ryzyko pęknięcia.
Mimo, że mam wykształcenie biologiczne i przeczytałam już kilka publikacji na ten temat, to dalej to nie jest super łatwa decyzja.Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 listopada, 15:55
-
A jak wygląda poród ze stałym podpięciem do ktg? Cały czas się leży?
To brzmi jak horror.
Ja swoją jedną córkę zaczęłam rodzić dzień przed planowaną cesarką i leżałam właśnie całe 3 godziny na porodówce podpięta pod ktg na plecach! Myślałam że umrę z bólu. Miałam 3-4cm rozwarcia wtedy dopiero to jeny gdzie by tam do końca porodu -
Książkara może dzidzia już powoli szykuje się do wyjścia. Trzymam kciuki 🙂
Gilgotek musisz się szpitala zapytać. W moim preferują poród aktywny i KTG jest na wózku na kółkach normalnie można chodzić czy usiąść na piłce. Pewnie to od szpitala zależy.