Grudzień 2025 🍼❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
U Nas teraz na topie jest roller z tulifun ( podobny do tych z f-my dumel) i foremki, klocki z których można wybudować wieżę tak, żeby dziecko ją burzyło. ( my mamy akurat z ikei). Cały czas na topie jest również piłeczka ala grzechotka, szeleszcząca książeczka, książeczki sensoryczne itd.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 czerwca, 19:12
-
U nas wszelkie gryzaki top i roller tak samo ja zajmie na chwilkę

Dziewczyny a co u Was pod względem RD i spania/drzemek?
My RD już coraz lepiej - mała otwiera już buzie szeroko na niektóre papki bo kawałki w rączkę jeszcze ja nie interesują.
Sen nocny bez zmian - dalej mamy 2/3 karmienia i od 4 wiercenie do 6/6:30. -
U nas chyba nie ma ulubionej zabawki.. miękkie klocki, gryzaki, jakieś silikonowe foremki i to chyba tyle 😬
No i wiadomo, meble, kapcie, kable - to są najlepsze i najciekawsze rzeczy!
Co to rd - my natazie tylko papki dajemy - owoce, warzywa i kaszki helpy - jakoś leci chociaż jedzenia w tym dużo nie ma 😅 jajka mięsa i inne zaczniemy dopiero za tydzień. Brokuł totalnie nie podszedł, inne rzeczy w miarę ok.
Jeśli chodzi o sen to wreszcie była jakaś poprawa i po paru dnia przyszło znowu pogorszenie . Teraz odpukać od kilku dni znowu jest w miarę, dużo mniej pobudek w nocy. Młoda zaczęła też spać na brzuchu. Ale od 5/5:30 pobudka codziennie. No ale pora spania to 18:30 jakos
Karmienia czasami 2 a czasami jedno więc z tym luzikWiadomość wyedytowana przez autora: 24 czerwca, 15:48
👩34 👨42
🌿🏋🏻♀️🤸♂️🚴♂️
Starania naturalne od 2021.
W klinice od IX.2023
4 nieudane transfery
3 pierwsze - beta 0
4 - 9dpt beta 51,5, 11dpt beta 49,5 ❌
Punkcja nr 2 - 03.2025
5 transfer 7.04 ❄️zarodek 5AA
8dpt beta 158
11dpt beta 635 😍
15dpt beta 3062 🫣
5.05 mamy ♥️
19.05 2cm człowieczka 🌞
6.06 4,6cm byka
Panorama ok 🌸
16.06 prenatalne wszystko dobrze 🥳
11.08 połówkowe lux 😎

-
Wilga27 wrote:U nas chyba nie ma ulubionej zabawki.. miękkie klocki, gryzaki, jakieś silikonowe foremki i to chyba tyle 😬
No i wiadomo, meble, kapcie, kable - to są najlepsze i najciekawsze rzeczy!
Co to rd - my natazie tylko papki dajemy - owoce, warzywa i kaszki helpy - jakoś leci chociaż jedzenia w tym dużo nie ma 😅 jajka mięsa i inne zaczniemy dopiero za tydzień. Brokuł totalnie nie podszedł, inne rzeczy w miarę ok.
Jeśli chodzi o sen to wreszcie była jakaś poprawa i po paru dnia przyszło znowu pogorszenie . Teraz odpukać od kilku dni znowu jest w miarę, dużo mniej pobudek w nocy. Młoda zaczęła też spać na brzuchu. Ale od 5/5:30 pobudka codziennie. No ale pora spania to 18:30 jakos
Karmienia czasami 2 a czasami jedno więc z tym luzik
My tak samo kaszki helpy i różne mixy, w sumie narazie to jest takie na luzie wszystko bez stresu
-
Ja już próbuje dawać inną konsystencję niż papki, wczoraj podałam jajecznicę i było szaleństwo. Sama karmiła się rączkami. Próbowałam też z kalafiorem i też ładnie sobie radziła. Cieszę się, bo wcześniej w ogóle nie akceptowała innej konsystencji niż papki. Jak ja wyciągnęłam wczoraj z krzesełka to się popłakała. Po za tym głównie papki.
Hitem u Nas jest brokuł, awokado i dynia. Teraz doszło jajko. Owoce bardzo średnio póki co. Woli na wytrawnie.
O tak, kabelki, kapcie i nogi od krzeseł i stołu to najlepsze zabawki. Już pełza więc kapcie i kabelki zaczęliśmy chować.
Jeśli chodzi o sen to już wróciło w miarę do normy, chociaż do ideału dalej brakuje. Ostatnio nawet przespała całą noc lub budziła się 1 raz. Zasypia ok 18:30-19:00. Wstaje ok 5:30.
Drzemki cały czas po max 30 min, 3 lub 4 w ciągu dnia.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 czerwca, 20:36
-
U nas już czworaki są grane więc nie można jej zostawić nawet na chwilę …
Dzis chyba spróbujemy jajka …
Co do nocek .. ostatnio córka zaczęła wstawać o 5 a że chodziła spać ok 18 to zaczęłam kłaść ją bliżej 19.. i tak wstaje o 5 więc chyba wrócę do kładzenia o 18…
A czy wasze dzieci już gaworzą ? U nas nic, narazie tylko głużenie. W pn kończymy 6 msc👩34 👨42
🌿🏋🏻♀️🤸♂️🚴♂️
W klinice od IX.2023
4 nieudane transfery
3 pierwsze - beta 0
Punkcja nr 2 - 03.2025
8dpt beta 158
11dpt beta 635 😍
15dpt beta 3062 🫣
5.05 mamy ♥️
19.05 2cm człowieczka 🌞
6.06 4,6cm byka
Panorama ok 🌸
11.08 połówkowe lux 😎

-
Hej dawno mnie tu nie bylo.
Rd idzie na no stress na spokojnie, zje to zje nie zje to nie zje. Zaczyna jesc kawałki i grudki, truskawki sam sobie pomiele.
Tydzień temu sam usiadł
Czworakuje od miesiaca, ale nie pełzał.
Mamy dwa zęby na pokładzie. Nocki od jakiś 2 tygodni sie pogorszyły, ale zwalam to na nowe umiejętności duży skok motoryczny. Moj gada dadadada to jedyne sylaby który słyszałam. A tak to cos po swojemu daje. Zabawki najlepsze to muchołapka, chochla byleby czymś walić. Maly waży 9,5kg i na szczęście polubil sie z wozkiem na drzemki i dodatkowo zmieniły mu sie w końcu te trubodrzemki na 3drzemki od 1h do 1,5h w dzien
wstawal wcześniej 5-6, ale od jakiegos miesiaca cos mu sie poprzestawiało i wstaje 4-5 chodzi spac 18-19 próbowałam klasc pozniej ale wstaje tak samo
wiec chyba taki ma zegar biologiczny. Nie mogę uwierzyć jakie nasze dzieci juz sa duże serio
👸🏻97🤴🏻89
2019 11tc🕊 2020 bc IUI 2023 ❌️
11.2024 stymulacja
9.12 punkcja❄️❄️❄️❄️❄️
14.12 transfer +eb ✖️
26.03 transfer mrożony cykl naturalny+eb, agolutin, acard, utorgestan 2x200
4dpt II kreska- cień
6dpt beta 22,
7dpt beta 23,5.
8dpt beta 31.18
10 dpt beta 54,43
12 dpt beta 134,
14 dpt beta 354
16dpt beta 847
20 dpt usg GS 0,76cm pęcherzyk
21 dpt beta 5106
23 dpt pęcherzyk żółtkowy
29 dpt 25506 beta
30 dpt serduszko ❤️ crl 1.1cm
8+6tc crl 2.08 cm ❤️ 176
9+6 tc crl 3,17cm ❤️ 179 Panorama zdrowy 🩵
11+0 tc crl 4,30 cm ❤️ 170
13+3 tc crl 7, 29 cm ❤️166
18+3 tc 322g 🩵
21+6 tc 533g 🩵 połówkowe
27+0tc 1200g
32+0 tc 2200g
35+5 tc 3400g
37+5 tc 3700g
39+3 tc Leon 4kg 57cm

-
Hej!
U nas wreszcie nocki po pół roku zaczęły się poprawiać 🫣🤪
Nasza córka niecały tydzień po 6 urodzinach usiadła a dzień później stanęła w łóżeczku i teraz próbuje się na wszytsko wspinać 🫣
Musimy na gwałt zamówię nowe łóżko bo w dostawce już boję się ja zostawiać sama …
Z rd idzie nam powoli. Narazie same warzywa i owoce plus kaszka i jajko. Ale na jajko nam wyszła wysypka wiec musimy spróbować jeszcze raz..
Ciągle się jeszcze nie wybraliśmy na żadne zajęcia, a chce tylko muszę znaleźć coś blisko domu… na basen tylko chodzimy.
A co u Was?👩34 👨42
🌿🏋🏻♀️🤸♂️🚴♂️
W klinice od IX.2023
4 nieudane transfery
3 pierwsze - beta 0
Punkcja nr 2 - 03.2025
8dpt beta 158
11dpt beta 635 😍
15dpt beta 3062 🫣
5.05 mamy ♥️
19.05 2cm człowieczka 🌞
6.06 4,6cm byka
Panorama ok 🌸
11.08 połówkowe lux 😎

-
Wilga27 wrote:Hej!
U nas wreszcie nocki po pół roku zaczęły się poprawiać 🫣🤪
Nasza córka niecały tydzień po 6 urodzinach usiadła a dzień później stanęła w łóżeczku i teraz próbuje się na wszytsko wspinać 🫣
Musimy na gwałt zamówię nowe łóżko bo w dostawce już boję się ja zostawiać sama …
Z rd idzie nam powoli. Narazie same warzywa i owoce plus kaszka i jajko. Ale na jajko nam wyszła wysypka wiec musimy spróbować jeszcze raz..
Ciągle się jeszcze nie wybraliśmy na żadne zajęcia, a chce tylko muszę znaleźć coś blisko domu… na basen tylko chodzimy.
A co u Was?
Wow to super szybko Wasza mała nabyła te umiejetnosci
U nas nocki sie bardzo pogorszyly wlasnie, nie wiem czy to zeby czy jakies nowe umiejetnosci ida ale mamy wiecej karmien (mala je mniej niz jadła jeszcze miesiac temu) a poza tym dalej sie wybudza, dosyc czesto..musze jej wtedy albo wlozyc smoczka, albo poglaskac albo puscic bialy szum i w sumie idzie spac od razu no ale to wciąż wybudza mnie..echh
RD idzie nam mysle dobrze, mala coraz chetniej je. Dajemy narazie w wiekszosci papki bo kawalkami jest srednio zainteresowana.
Duzo piszczy ( czasem dosyc dosadnie
) i gluzy ale jeszcze nie slysze konkretnych sylab.
Odwazylismy sie ostatnio jechac do hotelu na weekend i gdyby nie te nieprzespane nocki to super wyjazd, mała kocha basen
-
U nas nocki od 3 mca przesypiane, wiec nie będę dołować

U mojej wjechała tablice manipulacyjne, nie interesuje ją burzenie wież. Z maskotek na topie jeszcze zebra Zoya z Balibazoo i ewentualnie tukan. A tak to walka wstańka i wszystko co ucieka. Do czworaków daleko, ale pelza , a w zasadzie czołga.
Z rd tez nie mam spiny , bo jeszcze nie utrzymuje się w pionie i szybko się meczy, wiec podchodzę na spokojnie do tematu
jest czas.
-
Chałwa wrote:U nas nocki od 3 mca przesypiane, wiec nie będę dołować

U mojej wjechała tablice manipulacyjne, nie interesuje ją burzenie wież. Z maskotek na topie jeszcze zebra Zoya z Balibazoo i ewentualnie tukan. A tak to walka wstańka i wszystko co ucieka. Do czworaków daleko, ale pelza , a w zasadzie czołga.
Z rd tez nie mam spiny , bo jeszcze nie utrzymuje się w pionie i szybko się meczy, wiec podchodzę na spokojnie do tematu
jest czas.
Nocki przespane to znaczy że nie macie już żadnej pobudki na karmienie? Nie wybudza się w nocy już? Mega zazdro ..
-
Rumbalover - rozumiem Cię bo u nas tych wybudzeń wczesniej też było milion … teraz też nie jest idealnie no ale lepiej ni było, więc jest światełko w tunelu.. karmienie nocne mamy jedno, ale dzisiaj z usypianiem itp w nocy okno trwało 2h ;/
A co dawaliście już jeśli chodzi o rd?
Tak naszą mała ewidentnie ruchowo jest mocno do przodu.
Ale jeśli chodzi o inne aspekty to się nie spieszy.
Nie mówi żadnych sylab, Głuży ale nic poza tym.
Chalwa - a jaką tablicę manipulacyjną masz?
My dzisiaj druga dawka meningokoków, szczepiłyście ?
👩34 👨42
🌿🏋🏻♀️🤸♂️🚴♂️
W klinice od IX.2023
4 nieudane transfery
3 pierwsze - beta 0
Punkcja nr 2 - 03.2025
8dpt beta 158
11dpt beta 635 😍
15dpt beta 3062 🫣
5.05 mamy ♥️
19.05 2cm człowieczka 🌞
6.06 4,6cm byka
Panorama ok 🌸
11.08 połówkowe lux 😎

-
Wilga27 wrote:Rumbalover - rozumiem Cię bo u nas tych wybudzeń wczesniej też było milion … teraz też nie jest idealnie no ale lepiej ni było, więc jest światełko w tunelu.. karmienie nocne mamy jedno, ale dzisiaj z usypianiem itp w nocy okno trwało 2h ;/
A co dawaliście już jeśli chodzi o rd?
Tak naszą mała ewidentnie ruchowo jest mocno do przodu.
Ale jeśli chodzi o inne aspekty to się nie spieszy.
Nie mówi żadnych sylab, Głuży ale nic poza tym.
Chalwa - a jaką tablicę manipulacyjną masz?
My dzisiaj druga dawka meningokoków, szczepiłyście ?
Wilga a teraz ile razy Wam się mała budzi około? Wybudza się całkowicie? Zastanawiam się czy jest sens się wybierać znów do osteopaty..
My się będziemy szczepić w sierpniu 1 dawka dopiero.
-
Teraz różnie zależy od nocy, są takie że 1-2 a są takie że 3/4 ale wtedy raczej takie króciutkie wybudzenia na smoczek czy nad ranem wzięcie do łóżka do nas.
U nas to była kwestia czasu po prostu, nie pomogła ani konsultantka snu ani Osteopata ani nic innego .. ale wiem że Osteopata może pomóc ze snem więc nie będę cię zniechęcać👩34 👨42
🌿🏋🏻♀️🤸♂️🚴♂️
W klinice od IX.2023
4 nieudane transfery
3 pierwsze - beta 0
Punkcja nr 2 - 03.2025
8dpt beta 158
11dpt beta 635 😍
15dpt beta 3062 🫣
5.05 mamy ♥️
19.05 2cm człowieczka 🌞
6.06 4,6cm byka
Panorama ok 🌸
11.08 połówkowe lux 😎

-
RumbaLover wrote:Nocki przespane to znaczy że nie macie już żadnej pobudki na karmienie? Nie wybudza się w nocy już? Mega zazdro ..

Tak, odkad jest na Nutramigenie przesypia ciurkiem 10-11h, czasem mniej, ale ona jest też na butli , wiec to inna bajka. W dzień mamy raczej 2 drzemki juz , takie 30-45 minut. Czaaasem do godziny , a 3 to juz rzadko się utrafią. Zazwyczaj jak ktoś ja pilnuje 😂
Wilga kupilam taką jedną z tańszych za 90 zl Nukido ze Smyka
Ja jeszcze nie szczepiłam , ciągle się waham. -
Wilga27 wrote:Teraz różnie zależy od nocy, są takie że 1-2 a są takie że 3/4 ale wtedy raczej takie króciutkie wybudzenia na smoczek czy nad ranem wzięcie do łóżka do nas.
U nas to była kwestia czasu po prostu, nie pomogła ani konsultantka snu ani Osteopata ani nic innego .. ale wiem że Osteopata może pomóc ze snem więc nie będę cię zniechęcać
No ja czekam też cierpliwie na stabilizację 🤭🙈
-
W końcu się musi poprawić, trzymam mocno kciuki! 🩷
Chałwa - dzięki, sprawdzę
Jakieś plany wakacyjne macie ?👩34 👨42
🌿🏋🏻♀️🤸♂️🚴♂️
W klinice od IX.2023
4 nieudane transfery
3 pierwsze - beta 0
Punkcja nr 2 - 03.2025
8dpt beta 158
11dpt beta 635 😍
15dpt beta 3062 🫣
5.05 mamy ♥️
19.05 2cm człowieczka 🌞
6.06 4,6cm byka
Panorama ok 🌸
11.08 połówkowe lux 😎

-
Wilga27 wrote:W końcu się musi poprawić, trzymam mocno kciuki! 🩷
Chałwa - dzięki, sprawdzę
Jakieś plany wakacyjne macie ?
No narazie nie widze żeby coś się miało zmienić w niedalekiej przyszłości 😢
My planujemy na wrzesień jakiś trip samolotem na all inclusive. Całe życie byłam anty all a teraz to jest jedyna opcja jaka biorę pod uwagę 😅 jak pójdzie dobrze to będziemy myśleć dalej. Przed dzieckiem dużo z mezem podróżowaliśmy, chcielibyśmy wrócić na te tory o ile mała pozwoli