Grudzień 2025 🍼❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
SzuSzu - cudnie, że powiedziałaś babci 🥹 To musiało być piękne. Ja już nie mam żadnego dziadka, ani żadnej babci - wszystkich straciłam około 5 roku życia, z wyjątkiem mojej Babulki, która odeszła 3 lata temu. Nie doczekała naszego ślubu ani mojej ciąży, więc moim marzeniem byłoby jej o tym powiedzieć… Tym, że dziś powiedziałaś swojej babci, jakoś ukoiłaś moje serce. Nie spodziewałam się takiej reakcji, ale się wzruszyłam. Dziękuję Ci za to 😓❤️
Mnie zaczęły jajniki kłuć około 2/3h temu i to tak uporczywie, i z jednej, i z drugiej strony, więc spadam spać, bo wole zawsze takie dziwne bóle przespać, żeby za dużo o nich nie myśleć co mogą oznaczać 🙈Szu_szu lubi tę wiadomość
-
Wisienka95 wrote:Mówicie o badaniach prenatalnych, Pappie itd
A czy któraś z was robi Nifty?
Ja robie Nifty Pro, tak jak i w pierwszej ciazy. Wlasnie skorzystalam z promocji z appki Preglife. Zreszta za pierwszym razem tez udalo mi sie zlapac promke 😀 Juz sie umowilsm I polapalam sie, ze w pierwszej ciazy pobranie bylo 14 marca, a teraz mam termin na 14 maja 😀 Rowne 2 mies. roznicy... Aha, co do ceny. Teraz w promocji na kod MARCELINA cena jest 1849zl. I to Nifty Pro, wiec najszerszy z dostepnych na ten moment zakres badan ze wszystkimi mozliwymi delecjami etc. Ja rozumiem ze ktos wybierze tylko same prenatalne, ale osobiscie wole wiedziec na 💯 ze wszystko ok z kazdej mozliwej strony. To jest badanie genetyczne. No i bedziemy od razu wiedzieli na kogo czekamy 😊 Czy to bedzie siostrzyczka czy braciszek 🌟Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 maja, 23:27
Wisienka95 lubi tę wiadomość
-
KasiaXXX wrote:+ doszło mi teraz kłucie brzucha w okolicy pępka. Takie jakby ktoś mi igiełkę wbijał. Też odczuwacie takie coś na jajnikach i w brzuchu? No i upławów więcej jakoś teraz. Zawsze na noc takie coś, stresują te Kropusie człowieka 🙈
Tez tak czasami mam. I w pierwszej ciazy tez tak mialam. Nie stresuj sie. Bedzie dobrze ✊Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 maja, 23:29
KasiaXXX lubi tę wiadomość
-
Nadrobilam 9 stron 😂
Chcialabym cos napisac, jako wieloletnia staraczka...
Lekarze w klinikach leczenia nieplodnosci, jak rowniez ci lepsi, nigdy nie wlacza dopplera we wczesnej ciazy by dac posluchac serduszka, bo to moze skutkowac przegrzaniem zarodka i tragedia. Dopiero pozniej, raczej w okolicach 12tc. Dla mnie osobiscie doppler w 6,7,8tc to czerwona flaga odnosnie kompetencji lekarza.
Bole ledzwiowe z przestrzalami w noge i cmieniem brzucha to zazwyczaj oznaka niskiego poziomu proga, ktory bezpiecznie musi wynosic >25. A jezeli do tego sa plamienia to raczej warto zbadac progesteron i poprosic o darmowa recepte na lek (cyclogest, utrogrstan, luteina) . Rowniez mozna zbadać poziom estradiolu, chociaz zwykli lekarze tego nie zlecaja, tylko ci z klinik. Bezpieczniy poziom to powyzej 500, a jak jest w okolicach 1000 to juz super. Te 2 hormony odowiadaja za utrzymanie ciazy.
Duzo zdrowia i dobrych wynikow badań dla nas wszystkich ❤️Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 maja, 23:50
Nayeli lubi tę wiadomość
-
Ja w poprzedniej ciąży praktycznie nie mialam zadnych zachcianek. A teraz jestem przerazona 🤣 Frytki to hit, ale hamuje zapedy 😂 Za to potrafie wyjesc sloik ogorkow konserwowych w doslownie 20 minut. I jeszcze kanapki z chrzanem z majonezem, serem i wedlina 🫣
-
Aha, jeszcze jedno. Nie pamietam ktora z dziewczyn pisala ze bierze b complex, pewnie swansona? Bardzo fajnie dobrany kompleks witamin grupy B, tez bralam przed ciaza, ALE... Tam jest biotyna, i jej poziom jest dla ciezarnych zawrotny. Dawki leku, które uważa się za bezpieczne do stosowania w okresie ciąży, wynoszą od 30 µg do 50 µg na dobę, a w B Complex mamy 600µg 😱 . Tak wiec uczulam, ostroznie 🌟
Osobiscie po przeczytaniu kupy artykulow i porównań witamin dla ciezarnych kupilam puerie uno, do tego mam biofer, omega3 1000 ( nie jem tej kapsulki z pakowania puerii, oddaje mezowi ) i dorzucam jeszcze 2000 wit d3, ale to juz moje wskazania od lekarza. -
Madzik_ wrote:Dziewczyny wracając do prenatalnych.
Gdzie polecacie zrobić na Śląsku?
Mnie doktórka z listy gdzie mogę zrobić badania prenatalne podała 3 polecane miejsca:
1. GynCentrum Katowice ul. Kościuszki 229 - i tu faktycznie słyszałam kilka dobrych opini, ale musiałabyś zweryfikować, jaki lekarz wykonuje i czy ma dobre opinie.
2. Poradnia Merkury Dąbrowa Górnicza ul. Adameckiego 13 - dr Adrian Łukasik, u tego lekarza raz byłam prywatnie i mogę polecić. Nie wiem jak z badaniami prenatalnymi, ale słyszałam dobre opinie.
3. Sante Clinic Sosnowiec ul. Wolności 6 - tu się nie wypowiem, bo nie znam.Madzik_ lubi tę wiadomość
-
Umka, jaka skarbnica wiedzy 😊
Ja z witamin biorę tylko prenatal uno; polecenie z kliniki i od koleżanki aptekarki, która mówi, że to najlepsze na rynku dla kobiet w ciąży.
Co do zachcianek to w pierwszej ciąży nic a nic. Teraz bardziej na słodkie, a że marzy mi się córeczka to wpelni to akceptuje , choć ja normalnie słodyczowa nie jestem. 🙃😉
I lodyyyyy ale nie codziennie- czasem mnie tylko nachodzi ochota albo jak muli mnie na żołądku to po lodach mija to uczucie. -
Ja też biorę prenatal zawsze, przez metyle
Teraz w ciąży jeszcze kolagen z Wit c, feroplex, acard, heparynę i progesteron.
Tak piszecie o tych frytkach że zaliczę dzisiaj maka. No trudno. I mam ochotę na kabanosy z musztardą 🩷
Jak dzisiaj będzie wszystko dobrze na wizytach to dzwonię do mojej kliniki i umawiam się na prenatalne. Chciałabym zobaczyć minę mojego doktorka że naturals wskoczyłbędzie ciężki szok pewnie
Umka, Daniela77 lubią tę wiadomość
👩🏻🦰 33l
🔺endometrioza IIIst.,
🔹kir BX
🔺MTHFR_677C>T homo
🔺PAI-1 4G hetero
-> zalecenie acard od owulacji i heparyna od transferu
🔺ryzyko celiakii
-> dieta z ograniczeniem produktów z glutenem i laktozą
- w trakcie badań immunologicznych
☘️
👨🏽37l
🔺HBA 58%
🔹reszta parametrów w normie
III IVF- ❤️ przestało bić w 8tc.
6 transfer- nasz Maleńki Cud
Koniec starań.
2025 naturals!😱💪🏻 termin 22.12
-
Frelcia_na_chwilę wrote:Ja też biorę prenatal zawsze, przez metyle
Teraz w ciąży jeszcze kolagen z Wit c, feroplex, acard, heparynę i progesteron.
Tak piszecie o tych frytkach że zaliczę dzisiaj maka. No trudno. I mam ochotę na kabanosy z musztardą 🩷
Jak dzisiaj będzie wszystko dobrze na wizytach to dzwonię do mojej kliniki i umawiam się na prenatalne. Chciałabym zobaczyć minę mojego doktorka że naturals wskoczyłbędzie ciężki szok pewnie
-
MadCat wrote:To ja mam śmiesznie z frytkami z maca. W każdej ciąży smakują dla mnie jak karton 😂
Hahahaja lubię tylko te nietypowe frytki typu łódeczki.
👩🏻🦰 33l
🔺endometrioza IIIst.,
🔹kir BX
🔺MTHFR_677C>T homo
🔺PAI-1 4G hetero
🔺ryzyko celiakii
☘️
👨🏽37l
🔺HBA 58%
Koniec starań.
-
Madzik_ wrote:Dziewczyny wracając do prenatalnych.
Gdzie polecacie zrobić na Śląsku?
https://www.rynekzdrowia.pl/Aparatura-i-wyposazenie/Katowice-ruszyly-badania-prenatalne-na-NFZ-jednym-z-najlepszych-aparatow-USG-na-swiecie,258151,5.html
Umka lubi tę wiadomość
💃84
🕺90
Punkcja 15 marzec 2025
4.1.1 4.1.2❄️
Transfer 20 marzec 2025 5.1.1 embrioglue
9,11dpt⏸️
12dpt-beta 634mlU
14dpt-beta 1598mlU
16dpt-beta 3748mlU
1 Usg po transferze 17 kwiecień 2025❤️🥰
17.04 ❤️0.85cm kruszynki🥰
13.05 następna wizyta -
Ja mam uraz do gyncentrum…
👩🏻🦰 33l
🔺endometrioza IIIst.,
🔹kir BX
🔺MTHFR_677C>T homo
🔺PAI-1 4G hetero
🔺ryzyko celiakii
☘️
👨🏽37l
🔺HBA 58%
Koniec starań.
-
Sugerowali mi wadę serduszka u Ryśka a że znamy ordynatora kardiochirurgii dziecięcej to poszliśmy odrazu na USG do Niego z Małym i wszystko w jak najlepszym porządku.
Wisienka95 lubi tę wiadomość
👩🏻🦰 33l
🔺endometrioza IIIst.,
🔹kir BX
🔺MTHFR_677C>T homo
🔺PAI-1 4G hetero
🔺ryzyko celiakii
☘️
👨🏽37l
🔺HBA 58%
Koniec starań.
-
Umka wrote:Ja robie Nifty Pro, tak jak i w pierwszej ciazy. Wlasnie skorzystalam z promocji z appki Preglife. Zreszta za pierwszym razem tez udalo mi sie zlapac promke 😀 Juz sie umowilsm I polapalam sie, ze w pierwszej ciazy pobranie bylo 14 marca, a teraz mam termin na 14 maja 😀 Rowne 2 mies. roznicy... Aha, co do ceny. Teraz w promocji na kod MARCELINA cena jest 1849zl. I to Nifty Pro, wiec najszerszy z dostepnych na ten moment zakres badan ze wszystkimi mozliwymi delecjami etc. Ja rozumiem ze ktos wybierze tylko same prenatalne, ale osobiscie wole wiedziec na 💯 ze wszystko ok z kazdej mozliwej strony. To jest badanie genetyczne. No i bedziemy od razu wiedzieli na kogo czekamy 😊 Czy to bedzie siostrzyczka czy braciszek 🌟
Tak się tylko wtrącę - to dalej są badania opierające na statystyce. Tak, dużo bardziej dokładne i szczegółowe ale dają 99% pewności, nie 100. Czytałam/słyszałam o przypadkach gdzie tego typu badania się myliły. 100% daje tylko amniopunkcja. -
Jeszcze raz dziękuję za wsparcie ☺️
Wczoraj wieczorem miałam już 128/74 😂
Mieszkam we Wrocławiu i chodzę do DCG na Powstańców i tam też robię prenatalne.
Ale musiałam je przełożyc z 6 czerwca na 3 czerwca a 5 mam wizytę u mojej gin.Dzwonił do mnie nefrolog syna że ma miejsce właśnie na 6 czerwca a tak byśmy musieli czekać do sierpnia 🫣
3 dni wcześniej nie robią różnicy 😄
Powiem wam,że przed wczoraj śniła mi się moja babcia która zmarła w tamtym roku.Przytuliła mnie,mówiła że wszystko będzie dobrze i że mnie wpiera i kocha 😭 chyba czuwa nade mną 🥰Umka, KasiaXXX, Delfi, Szu_szu lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny zwariuje! dziś 9+1 a ja bardzo martwię się brakiem jakichkolwiek objawów. Najbardziej tym, że piersi są miękkie jak guma i to dosłownie. To moja 6 ciąża...w każdej poprzedniej straconej bolały...ostatnie usg tydzień temu i serce biło 132 ud/min. tez wydaje mi się że to nie jakiś super wynik... bardzo się martwie a kolejna wizyta za tydzien, boje sie ze uslysze ze serduszko juz nie bije
-
Willsee wrote:Tak się tylko wtrącę - to dalej są badania opierające na statystyce. Tak, dużo bardziej dokładne i szczegółowe ale dają 99% pewności, nie 100. Czytałam/słyszałam o przypadkach gdzie tego typu badania się myliły. 100% daje tylko amniopunkcja.
Pozwole sobie nie zgodzic sie. To sa badania genetyczne, na statystyce opiera sie pappa. Amnio nie robi sie rutynowo, tylko przy wykryciu wad. Nifty pro bada probke krwi genetycznie i te wady wykrywa. Mozna ewentualnie pozniej to potwierdzic lub wykluczyc robiac amnio. Osobiscie nie czytalam/slyszalam, by nifty pro kiedykolwiek dalo bledny negatywny wynik, ze niby dziecko zdrowe a urodzilo sie z wada. Daja gwarancje i ubezpieczenie na kwote powyzej 200k zl w razie bledu.
Nic na sile, to tylko moja opinia 😇