Grudzień 2026 🩷💙
-
WIADOMOŚĆ
-
Izia wrote:Luna w sieciówkowych też są dostępne, tylko nie wiem w jakim mieście szukasz.
Ja dzisiaj w Boćku porównywałam Muuvo Fold i Venicci Upline 3. Ten pierwszy wydawał mi się nieco lżejszy i mniejszy, ale np Venicci miał solidniejszy taki bez zgięcia materacyk do środka. Generalnie pan, który nam pokazywał wszystko wyjątkowo podkreślał nam kwestię na którą żaden inny sprzedawca nie zwrócił uwagi, mianowicie gabaryty rodziców i potencjalne możliwe gabaryty dziecka. Np u nas uznał, że jeśli mąż jest duży i ma 195 to duża szansa, że dziecko pójdzie też w długość i absolutnie nie zaleca nam wybierania choćby fotelika pod kątem lekkości. Dzień wcześniej bardzo nam zachwalano Pixel3 i pomyślałam sobie ok, to chyba nasz typ, a po dzisiaj to wątpliwości. Pan wyjątkowo kładł nacisk na ten temat i pokazywał różnice między szerokością i długością fotelików, które z nazwy były przeznaczone pod te same długości. W praktyce różniły się bardzo i tutaj jednak wygrywał cięższy cybex. Kolejno temat przejął pan, który został po godzinach pracy i nam ten temat rozbił na tyle czynników o bezpieczeństwie, że głowa mała, jego pogadanka chyba 40min. Sam się przyznał, że jest maniakiem fotelikowym. Zwracał uwagę na detal jak grubość gąbki, która nie robi żadnej ochrony przy uderzeniu bocznym auta, a np w cybexie był najbardziej wysunięty na długość knefel zabezpieczający. Generalnie dużo filmików o poszczególnych modelach jest na yt na koncie bociek.eu Podczas naszej wizyty byli też inni rodzice ze swoim maleństwem 3tygodniowym i się okazało, że no wcześniaczek i państwo są zmuszeni w tak krótkim czasie zakupić kolejny fotelik, bo zbyt duży luz niewskazany. Z kolei jak dziecko szybko rośnie, a jeszcze nie siada to sprzedawca mówił, że znajdziemy się w głupim punkcie, gdzie fotelik jest zbyt krótki i niewygodny dla dziecka, a jednocześnie jest zbyt wcześnie by kupować ten kolejny i takie zawieszenie na 2, 3miesiące. Żeby mocno zastanowić się nad tematem i patrzeć przez pryzmat nie marki, lekkości tylko gabarytów dziecka plus dobranie pod siedzisko samochodu.
Odniosę się, bo aż mi się ciepło na sercu zrobiło. Otóż tak! Cybex (nie każdy model, ale ogólnie) to ultra bezpieczne foteliki, czołówka o ile nie lider (chyba z maxi cosi do spóły) jeśli chodzi o bezpieczeństwo. Jak czytałam tu komentarze, że 'nie kupię cybexa, bo ciężki' to aż mnie skręcało. A który fotelik jest lekki? Wszystkie ważą mniej więcej tyle samo, jeden jedyny Avionaut jest lżejszy. Jeśli faktycznie, ale faktycznie zamierzasz dużo chodzić z łupiną w ręku (tylko po co? Kupujesz adaptery do wozka i łupię wpinasz do stelaża wózka i jedziesz wszędzie normalnie jak z wózkiem) albo na czwarte bez windy to ok, można wziąc pod uwagę Avionaut, ale żaden inny argument moim zdaniem nie ma zastosowania w porównaniu np z Cybexem właśnie.
Co do rozmiaru to łupina zazwyczaj powinna zmieścić dziecko do 87cm i 13kg, według niektórych do drugiego roku życia, ale! Słusznie pan wspomniał o rozmiarze dziecka. Mi się urodziła kluska, 4kg i 56cm, mając dwa lata mierzyła 93cm więc... łupinę na fotelik wymienialiśmy po roku i wiele moich znajomych tak zrobiło. Dzieku robi się ciasno (choć w sklepie twierdzili, że nieprawda), denerwuje się na dłuższych trasach, w kolejnym foteliku jest po prostu wygodniej. Nie za bardzo za to rozumiem argument o siadaniu dziecka, niemowlę siada w okolicach 6-9 miesiąca więc to za wcześnie aby rezygnować z łupiny. Docelowo na te półtora roku naprawdę powinna starczyć, ale jak wspomniałam wyżej, dużo zależy od dziecka, jego romiaru i upodobań...
ps. Mam łupinę cybex, mam fotelik dla córki cybex, syn dostanie w spadku po siostrze. Kierowałam się tylko bezpieczeństwem kupując fotelik. Inna sprawa, że design też mi się podobał, a na wózki cybexa nie mogę patrzeć ;p
Izia lubi tę wiadomość
-
Ja akurat bardzo dużo targałam łupinę w rękach a to dlatego że wyskakując gdzieś na chwile w kilka miejsc no nie miało najmniejszego sensu wyciągania całego wózka i uważam ze maxi cosi był duzo lżejszy tyle ze do niego nie mieliśmy bazy i z niego nie korzystałam no i cybex byl i jest dla mnie numerem jeden co chodzi o bezpieczeństwo oglądałam duzo testów zderzeniowych z jego udziałem zanim sie zdecydowaliśmy i byl naprawde najlepszy jak dla mnie tyle ze no ma swoją wagę. A teraz przy 2 to juz odpada i napewno weźmiemy maxi cosiKfiatuszek666 wrote:Odniosę się, bo aż mi się ciepło na sercu zrobiło. Otóż tak! Cybex (nie każdy model, ale ogólnie) to ultra bezpieczne foteliki, czołówka o ile nie lider (chyba z maxi cosi do spóły) jeśli chodzi o bezpieczeństwo. Jak czytałam tu komentarze, że 'nie kupię cybexa, bo ciężki' to aż mnie skręcało. A który fotelik jest lekki? Wszystkie ważą mniej więcej tyle samo, jeden jedyny Avionaut jest lżejszy. Jeśli faktycznie, ale faktycznie zamierzasz dużo chodzić z łupiną w ręku (tylko po co? Kupujesz adaptery do wozka i łupię wpinasz do stelaża wózka i jedziesz wszędzie normalnie jak z wózkiem) albo na czwarte bez windy to ok, można wziąc pod uwagę Avionaut, ale żaden inny argument moim zdaniem nie ma zastosowania w porównaniu np z Cybexem właśnie.
Co do rozmiaru to łupina zazwyczaj powinna zmieścić dziecko do 87cm i 13kg, według niektórych do drugiego roku życia, ale! Słusznie pan wspomniał o rozmiarze dziecka. Mi się urodziła kluska, 4kg i 56cm, mając dwa lata mierzyła 93cm więc... łupinę na fotelik wymienialiśmy po roku i wiele moich znajomych tak zrobiło. Dzieku robi się ciasno (choć w sklepie twierdzili, że nieprawda), denerwuje się na dłuższych trasach, w kolejnym foteliku jest po prostu wygodniej. Nie za bardzo za to rozumiem argument o siadaniu dziecka, niemowlę siada w okolicach 6-9 miesiąca więc to za wcześnie aby rezygnować z łupiny. Docelowo na te półtora roku naprawdę powinna starczyć, ale jak wspomniałam wyżej, dużo zależy od dziecka, jego romiaru i upodobań...
ps. Mam łupinę cybex, mam fotelik dla córki cybex, syn dostanie w spadku po siostrze. Kierowałam się tylko bezpieczeństwem kupując fotelik. Inna sprawa, że design też mi się podobał, a na wózki cybexa nie mogę patrzeć ;p
Izia lubi tę wiadomość
-
Angela właśnie wczoraj też jeden sprzedawca o ile nam wskazywał na najlepszy wybór cybex, to podkreślał, że jeśli ktoś spodziewa się bliźniąt albo będzie miał dziecko w standardowych wymiarach lub malutkie to pixel 3 zdecydowanie najlepszy, a cybex nie.
Mira pierwszy sprzedawca ewidentnie mówił, że będzie do upadłego nas przekonywać do cybexa, bo widzi statystyki jak wyglądają rodzice i jakie potem jest dziecko, gdy wracają i uważa, że na bank synek pójdzie wzrostowo w ślad ojca, nie mój. Drugi sprzedawca, swoją droga była to dziwna akcja i trochę ten pierwszy czuł konsternację, że mu się ten drugi w prezentację wpier... ale założyliśmy, że może po prostu przyszedł sam właściciel i tak się nami zajął, że już sklep zdążyli zamknąć, to on skupił się bardziej na nie wskazywaniu nam "kupcie ten model" tylko chciał nauczyć nas jak oceniać pewne rzeczy, jak mierzyć. Sugerował jakie pytania mamy zadawać innym sprzedawcom, jeśli będziemy chodzić po innych sklepach, sam też pracuje w innym mieście i mówił, że śmiało możemy umawiać się na godziny w tym drugim gdybyśmy mieli wątpliwości i dodatkowe pytania. Pokazywał różnice na lalce jak się dziecko układa w tym samym foteliku na różnych siedziskach samochodowych, potencjalne zagrożenia przy wystrzale pokazywał i no mam wrażenie, że bardziej próbował zniechęcić do pewnych marek, które mają wg niego kiepskie zabezpieczenia, a raczej ich brak. Widać było, że to jest facet, który traktuje ten temat jak misję, krytykował obecne trendy wśród producentów, aby dążyć do jak najmniejszych rozmiarów, wagi i że skoro foteliki dla starszych dzieci mają tak mocne zabezpieczenie (tu pokazywał grubości fotela, gąbek przy głowie) to dlaczego przy najbardziej kruchej istocie czyli noworodku i niemowlęciu nie robi się również tego samego. Wyciągnął dla przykładu jakiś fotelik marki nie pamiętam, który porównał do kasku popukał w plastik i rzucił i jak to ma chronić, czy na motor też założycie plastikowy kask rowerowy? No nie.
Szczerze to nie wiem jaką podejmiemy decyzję, ale jakoś tak bardziej się skłaniam teraz do cybexa.
Angela1108 lubi tę wiadomość
👩'83👨'83
📌Ona: PCOS, niedoczynność tarczycy, kiry AA
2018 - 2021 starania naturalne
2022 inseminacja ❌
06/2022 I IVF
czerwiec punkcja, 3 zarodki
I transfer świeżaka beta 8.10 i 3.90
sierpień II transfer ❄️ ❌
listopad III transfer ❄️ ❌
07/2023 II IVF
lipiec punkcja, 3 zarodki
IV transfer ❌
wrzesień V transfer ❄️ 5dpt beta 10.92 7dpt 42.16 9dpt 101.03 12dpt 151.17 13dpt 167.70 15dpt 105
listopad VI transfer ❄️5dpt 15 7dpt 30.46 10dpt 18
01/2024 III IVF
styczeń punkcja pobrano 12🥚, 2 zarodki, oba chore
05/2024 IV IVF
maj punkcja pobrano 13🥚, 5 zarodków, 1z5 zdrowy
lipiec VII transfer ❌
07/2025 V IVF
lipiec pobrano 15 🥚 , 3 zarodki bez badań
sierpień VIII transfer ❄️ ❌
wrzesień IX transfer ❄️❄️ ❌
10/2025 VI IVF
październik punkcja pobrano 15 🥚 7 zapłodnionych, 4 zarodki bez badań
03/2026
X transfer ❄️❄️
8dpt beta 92.7 11dpt 332.01 13dpt 584.55 15dpt 1515.17 26dpt jest ❤️! -
Hej:)
Z rana miałam wizytę, 680g dziewuszki💗 obiema rekoma zasłaniała twarz i nie dało się nic zobaczyć, za to się rozkraczyła do zdjęcia 🙊
W piątek jade na krzywą cukrową i już mnie skręca 🙊
Co do fotelika to u nas jeszcze kwestia przemyślenia, w ostateczności mamy tego Cybexa po synach, ale u mnie nie będzie opcji wpinania adapterów, bo mam parking pod szkołą, zaraz schody zaprowadzić jednego syna, wyjść z budynku i idę do drugiego i za 30 sekund kolejne schody, wiec w ogóle bez sensu wyjmować z bagażnika ten cały stelaż od wózka, rozkładać go wpinać, żeby po 20 sekundach zaraz wyjmować łupinę i tak razy dwa. A że mam problemy z kręgosłupem to😒
z chłopakami nie miałam tyle noszenia, jeżdżenia, a tu jednak cala ta infrastruktura i logistyka będzie na mojej głowie.2020 💙
2023 💙
Grudzień 2026 💗 -
Ja swoj oddałam razem z innymi rzeczami dla potrzebującej rodziny nie sądziłam że jeszcze będziemy mieli dzieci.Lunaaa12 wrote:Hej:)
Z rana miałam wizytę, 680g dziewuszki💗 obiema rekoma zasłaniała twarz i nie dało się nic zobaczyć, za to się rozkraczyła do zdjęcia 🙊
W piątek jade na krzywą cukrową i już mnie skręca 🙊
Co do fotelika to u nas jeszcze kwestia przemyślenia, w ostateczności mamy tego Cybexa po synach, ale u mnie nie będzie opcji wpinania adapterów, bo mam parking pod szkołą, zaraz schody zaprowadzić jednego syna, wyjść z budynku i idę do drugiego i za 30 sekund kolejne schody, wiec w ogóle bez sensu wyjmować z bagażnika ten cały stelaż od wózka, rozkładać go wpinać, żeby po 20 sekundach zaraz wyjmować łupinę i tak razy dwa. A że mam problemy z kręgosłupem to😒
z chłopakami nie miałam tyle noszenia, jeżdżenia, a tu jednak cala ta infrastruktura i logistyka będzie na mojej głowie.
Co do malutkiej to pewnie chciala żebyście sie upewnili i wątpliwości nie mieli 😂 ale najważniejsze że jest zdrowa ❤️ -
Angela1108 wrote:Ja swoj oddałam razem z innymi rzeczami dla potrzebującej rodziny nie sądziłam że jeszcze będziemy mieli dzieci.
Co do malutkiej to pewnie chciala żebyście sie upewnili i wątpliwości nie mieli 😂 ale najważniejsze że jest zdrowa ❤️
I to podwójnie 😁
Ja wszystkie rzeczy po synach, ubranka oddałam bratowej😅
Ale z tego wszystkiego ubranka to najmniejszy problem skompletować 🙈 No to akurat najbardziej cieszy, kompletowanie wyprawki💗
Haha pewnie tak,bo wcześniej nie miałam żadnego zdjęcia z okolic krocza, tak w przelocie na usg gin widziała, a teraz wierze,bo idealne potty shot i tzw. Hamburger 😆Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 września, 13:10
2020 💙
2023 💙
Grudzień 2026 💗 -
Lunaaa12 wrote:Hej:)
obiema rekoma zasłaniała twarz i nie dało się nic zobaczyć, za to się rozkraczyła do zdjęcia 🙊
No jak u ginekologa to wypada się rozkraczyć😂
👩'83👨'83
📌Ona: PCOS, niedoczynność tarczycy, kiry AA
2018 - 2021 starania naturalne
2022 inseminacja ❌
06/2022 I IVF
czerwiec punkcja, 3 zarodki
I transfer świeżaka beta 8.10 i 3.90
sierpień II transfer ❄️ ❌
listopad III transfer ❄️ ❌
07/2023 II IVF
lipiec punkcja, 3 zarodki
IV transfer ❌
wrzesień V transfer ❄️ 5dpt beta 10.92 7dpt 42.16 9dpt 101.03 12dpt 151.17 13dpt 167.70 15dpt 105
listopad VI transfer ❄️5dpt 15 7dpt 30.46 10dpt 18
01/2024 III IVF
styczeń punkcja pobrano 12🥚, 2 zarodki, oba chore
05/2024 IV IVF
maj punkcja pobrano 13🥚, 5 zarodków, 1z5 zdrowy
lipiec VII transfer ❌
07/2025 V IVF
lipiec pobrano 15 🥚 , 3 zarodki bez badań
sierpień VIII transfer ❄️ ❌
wrzesień IX transfer ❄️❄️ ❌
10/2025 VI IVF
październik punkcja pobrano 15 🥚 7 zapłodnionych, 4 zarodki bez badań
03/2026
X transfer ❄️❄️
8dpt beta 92.7 11dpt 332.01 13dpt 584.55 15dpt 1515.17 26dpt jest ❤️! -
Hej hej!
Czy któraś z Was kupiła już łóżeczko? Zależy mi na opiniach sprawdzonych miejscach/sklepach online z owalnymi typu x w 1.
Widzę, że są i 3w1 i 5w1 i nawet 7w1 xD
Najważniejsze jest dla mnie, aby znaleźć jakiś pewny sklep, bo bardzo podobają mi się i wizualnie i technicznie możliwość jeżdżenia z maluszkiem po mieszkaniu, ale to nie mały wydatek, więc nie chce się sparzyć 😬♀️ 90' ♂️ 90'
Starania o pierwsze 🤱od 10.2023 Klinika od 09.2024
❌Cukrzyca HbA1c 01.26 6,75 ➡️ 03.26 6,34 ➡️ 05.26 6,02 ➡️ 07.26 5,73 💪
❌USG Endometriozy 🗓️ 09.25 - endometrioza
AMH 1,720 🗓️10.25
03.26 1 Transfer ❄️
❄️❄️ na zimowisku
5dpt ⏸️ beta 39,9 8dpt 215 11dpt 794 14dpt 3501 17dpt 11257
18.04 mamy GS 🫧
24.04 2,5 mm jest ❤️
28.04 ostatnia wizyta w klinice 🥳
07.05 1.93 cm Misia 🥹
22.05 4,03 cm 🍓
03.06 6,20 cm ❣️USG prenatalne 🌸
12.06 7,09 cm 🩷
21.07 266 g 🥭
29.07 połówkowe 🥳 320 g 🌸
22.08 USG serca płodu, 508 g 👌

-
Hej, ja byłam dzisiaj na wizycie. Nasz chłopak ma już 918g, waga idealnie w środkowym centylu. Trochę zaczynają się rozbieżności między główką a brzuszkiem. Główka jest tydzień większa, a brzuszek jakby tydzień mniejszy. Ale u starszego syna było to samo. Ciągle mniejszy brzuszek, ciągle do obserwacji i do dzisiaj jest długi i chudy. Oby tym razem też tylko o to chodziło. Teraz czekanie 3 tygodnie na trzecie prenatalne 🩵
A co do wózków to ja w sumie byłam zdecydowana na Muuvo Quick se, ale teraz oglądam te Venicci i też są fajne. A widzę,. że venicci upline 2 jest teraz w promocji. Poczekam do trzecich prenatalnych. Już mówiłam mężowi, żeby wziął wtedy cały dzień wolny w pracy, to z rana pojedziemy sobie obejrzeć wózki i foteliki, a potem prosto na USG 😁 -
O to juz spory chłopczyk 🩵 a kiedy masz 3 prenatalne?wera1211 wrote:Hej, ja byłam dzisiaj na wizycie. Nasz chłopak ma już 918g, waga idealnie w środkowym centylu. Trochę zaczynają się rozbieżności między główką a brzuszkiem. Główka jest tydzień większa, a brzuszek jakby tydzień mniejszy. Ale u starszego syna było to samo. Ciągle mniejszy brzuszek, ciągle do obserwacji i do dzisiaj jest długi i chudy. Oby tym razem też tylko o to chodziło. Teraz czekanie 3 tygodnie na trzecie prenatalne 🩵
A co do wózków to ja w sumie byłam zdecydowana na Muuvo Quick se, ale teraz oglądam te Venicci i też są fajne. A widzę,. że venicci upline 2 jest teraz w promocji. Poczekam do trzecich prenatalnych. Już mówiłam mężowi, żeby wziął wtedy cały dzień wolny w pracy, to z rana pojedziemy sobie obejrzeć wózki i foteliki, a potem prosto na USG 😁 -