jakies ciezarowki w Irlandii??
-
WIADOMOŚĆ
-
juska- cc bedzie ok- ja bylam zadowolona ogolnie- a bac wiadomo ze sie boisz- kazdy se boii tego czego nie zna- sn tez pewnie pierwszego sie balas?
Adas napewno bedzie zdrowy i cudowny.
Czekam z niecierpliwoscia na zdjecie!!!!
Dziewczyny ktore gotuja dla maluchow- mrozicie jedzonko czy zagotowujecie sloiczki?? moja mama pokazala mi jak zagotowywac i chyba teraz w ta strone pojde bo morzenie spoko tylko te pojemniczki sa dla malej juz za male i musze po 2 dawac. A sloiki w sam raz- chociaz zaraz pewnie te wieksze sloiczki bedzie wciagac.
Cy ktoras z Was widziala gdzies tu taka kaszke manne typowa- zebym mogla zaczac wprowadzac gluten?
I jak to jest? pol lyzeczki dziennie do zupki?? -
Sloiki najlepiej zagotowywac takie wykowanie daje gwarancje swiezosci po otwarciu
A to co w lodowce na swiezo to 48h max moze stac
Ja mam kasze z glutenem Sinlac Nestle 5zboz z lipa i jest ok.dostepna w pl sklepie.
Nie bede odradzac kazdy musi sam jak chce poprobowac innych i np bobovity ale nam bobovita nie podeszla jako kasze
Jest tez tradycyjna manna z firmy Kupiec takze dostepna w pl sklepach
Ja na poczatku dawalam 3g manny czyli pol lyzeczki.teraz cala
Nam chyba na polikach wyrzuca zmieniona ciut skorke od glutenu wiec daje dalej lyzeczke tylko i kasze bez glutenuDomi IRL lubi tę wiadomość
-
Domi pierwszy porod byl duzo wczesniej wiec nawet nie zdazylam sie bac .Juz mowilam mezowi ze po cc zeby wrzucil na forum zdjecia Adasia jejku ale wy juz macie spore dzieciaczki hehe pamietam jak dolaczylam do forum to bylyscie z brzuszkami jeszcze
Limerikowo, Domi IRL, aNiLewe lubią tę wiadomość
-
ja kupiłam zwykla manne w sklepie polskim.
osobiście mroze borobie na parze rozne warzywka i potem robie miksy i do pojemniczków, najnowsza porcje (wychodzi mi zupek na 2tyg) zrobiłam już z kurczakiem i kaszka, 3g wlasnie na dzien.
skad wezmiesz słoiki? bo sama bym chętnie zawekowala ale nie wiem skad wziąć słoiki, po dżemach trzymałam kilka ale sama nie wiem (bo te po gotowych daniach dla dzieci się nie nadaja).
juska, będzie dobrze, jesteś super mama a wiadomo im bliżej terminu to wiadomo ze strach i myśli sa
limerikowo to Lola już ladnie raczkuje skoro wchodzi sama do kojca? A kupujecie babydry czy może activefit? bo ja mam babydry i jestem zadowolona ale maly nie usiedzi w miejscu i mysle tak bymi elastycznymi pampersami.
Domi IRL lubi tę wiadomość
-
no dzis poszla w tango raczka na zmianie taty jak trza, idzie do przodu, wreszcie
nr dnia ze spala 30min i byl bal po spacerze na drzemke darcie ze ho ho tak dziecko zmeczone, no i coz sie dziwic
powiedzialam ze jak jutro maz nie polozy na proper nap na 2h to dostanie w ucho bo byl klopot ja, uspic do 8, maz stwierdzil, ze Lola tylko z mama ok chce spac..
my na razie zapinamy w pamerki 4+zielone na noc z ksiezycem na caly dzien bo ok chlona a Lolka nie lubi miec mokro
chyba juz bedziemy na 5 przechodzic bo w udach i w pasie robi sie powoli ciasno
ale racja nada o tych active fit pomyslec szczegolnie teraz przy raczku by nic nie krepowalo ruchow malego odkrywcy
mowie do meza dzis myjac podloge ze nada kable pozabezpieczac bo nam net odlaczy wkrotce a maz ze odlaczy i jeszcze sie cieszy jak szarpie wszystko
na kupe juz takie madre dziecko pokazuje szarpiac za spodnie na pupie, tak zauwazylam od 2dni, niesamowite
do kojca probuje wspinac sie z powrotem po wyjsciu za zabawkami, ma 10cm w gore do pokonania i na razie zawisa przy wejsciu i wola o pomoc ;--))Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lutego 2015, 23:39
-
Witam sie w 38 tc zostalo ostatnie 5 dni i oby szybko zlecialo
Ja co do sloiczkow to zawsze robilam zupke na dwa dni i chowalam do lodowki wiec co do wekowania nie pomoge szczerze mowiac
Dzis w planie mam wysprzatac dom zrobic obiadek i jesli nie bedzie padalo wyjsc z dziecmi na spacer ,dosc ponuro sie dzis zrobiloLimerikowo, aNiLewe lubią tę wiadomość
-
hEJ WITAMY sie z Nicola .
U nas wszystko dobrze Nicole zabawki chwile interesują a po chwili placz na rece . Az zaciska piastki i sie trzęsie .
A tak to po za tym ok .
Juska juz nie moge sie doczekac az pojade do was
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/e55607502571.jpg
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/b7669a9420c9.jpg
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/a7349b8b4790.jpgjuska19, Limerikowo lubią tę wiadomość
-
Ani Lewe mama mi powekowala w tych sloiczkach po gotowych daniach i bardzo dobrze trzymaja- ale niektore musiala dwa raz gotowac az sie zasssaly, a niektore wcale- ale bede probowac- zawsze moge poprzekladac do zamrazarki- tylko ze te pojemniczki za male juz a nie widzialam nigdzie takich rozmiarowo odpowiednich plastikowych.
Ona mi tak pokaala- scierka na dno garnka- sloiczki ustawiasz- zalane do 3/4 woda (wstawia sie do zimnej- bron Boze do wrzatku) i przykrywa pokrywka- gotuje sie 20 min na bardzo wolnym ogniu. Potem sprawdza sie czy sie zamknely, a jak nie mozna sprobowac jeszcze raz- bo niektore dopiero za drugim razem sie udaly.
Ja uzywam tych z ksieycem- baby dry pampersow na caly dzien i noc bo naszym zdaniem najlepsze.
Jak bedzie V wieksza to pomyslimy o tych innych ale poki co wypadki sa meeega rzadko weic sluza nam dobrze.
Wyjelismy w koncu wkladke z fotelika- ta co sie po 6 miesiacu wyciaga no i mala przeszczesliwa teraz w tym fotelu- nawet az tak bardzo te nozki jej teraz nie wystaja i wydaje sie ze bardzo jej wygodnie- ani sie nie wierci ani nic:)
U nas teraz karmienie wyglada tak: mleko rano- ok 200 ml potem kaszka lub kleik- ok 150 ml - lyzka, potem obiad- zupka (rozne- na zmiane moje na zmiane gotowe- wciaga wszystko jak odkurzacz) po poludniu znow mleczko- ok 150 ml i na kolacje tankuje 200-240 ml. Na tym mleku 2 napisane ze dziecko piwinno wypijac teraz 500-600 ml mleka na 3 razy wiec wyglada ze sie miescimy.
No i owoce daje na deser popoludniu. Czasem takie z saszetki a czasem swoje.
glownie- jablko, gruszka, banan, mango, brzoskwinia.
W niektorych saszetkach tez jagody byly i bylo ok.
Ale np widzialam tez takie z truskawkami- truskawki mozna???????
I pomidory???w wielu obiadkach gotowych sa pomidory- ja bym sama nie dawala ale jak w takich gotowych sa to myslicie ze mozna dawac?? Wy dajecie?aNiLewe lubi tę wiadomość
-
Domek wysprzatany obiad ugotowany zjedzony ,na dwor nie udalo sie wyjsc bo sie ociagalam ze sprzataniem ale dzieci graja na Wii wiec nie jest zle ,jutro tylko okna musze pomyc
Domi mam pytanko jak to u Ciebie bylo z karmieniem piersia bo roznie pisza ze trzeba dokarmiac zanim sie rozrusza laktacjeDomi IRL, Ewelina.Irl lubią tę wiadomość
-
Ja po cesarce mialam pokarm bez problemow, tylko potem sie zawalila cala akcja po miesiacu ale to mala poprostu sie nie najadala i i tak dokarmialam.
Ale na poczatku bylo ok.
Zreszta moja mama tez mowila jak byla ze nas 3 nie dala rady karmic piersia bo nie miala pokarmu wiec chyba genetycznie.
Jesli karmilas pozostala dwojke to powinno byc ok.
juska19 lubi tę wiadomość
-
mi się właśnie nie zassaly te słoiczki po gotowych także jak mam po jakims deserku typu porzeczki banana i winogrono to zostawiam sobie i takie w słoiczkach mroze. A naczytałam się tez na forach ze się nie zasysają. Ale widać można.
Limerikowo musisz dac m. szanse z tym usypianiem Loli. Mój maz czasem szybciej małego ulula niż ja np. dziś to ponad godzine probowalam, w końcu maly hopa i na dol zeszliśmy, maz chwile potrzymal polulal poszedł na gore i chodzi sam a ja niedowierzam ze tak szybko
-
ja w sumie nei mam wyboru bo jak jestem w pracy to mala musi spac poniewaz rosnie i tyle
dzis udalo sie mezowi jednak uspic Lole na drzemke na 1.5h wiec wychodze z zalozenia ze chciec to moc ;--))
co do pomidorow to sa rzeczywiscie wszedzie w daniach gotowych, chyba po 6mcu juz
ja truskawek ani pomaranczy jeszcze nei podaje, wszedzie pisza ze silnie uczulaja, moze sezonowo sprobuje to jak Lola juz skonczy rok - truskawki, tylko ok trzeba bedzie niepryskanych poszukac co i tak nei bedzie latwym zadaniem
u nas ok weszly maliny i jagody, ananas, sliwka
w ogole to po 9 wstalam teraz jak poszlysmy obie spac kolo 7 po kapieli i soczku, odespalam pobudke o 5am
karmiac dzis poznym obiadkiem zauwazylam ze 2gi zab juz na kreske widac na dole
smiejemy sie bo Lola najszybciej "idzie" do miski chipsow naszych ;--))Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2015, 22:50
-
To Ani Lewe mrozisz w sloiczkach? no ja wlasnie nie bylam pewna czy mozna mrozic w szkle.
My dzis probujemy obiadek gotowy - zapiekanka z kalafiorem- w ktorej jest ser zobaczymy jak bedzie.
Musze ta manne kupic i zaczac podawac.
Takie cos znalazlam w necie; co myslicie:
Practical Guidelines to Help Parents Introduce Gluten into their Infant’s Diet
Week 1 – One portion of gluten-containing foods every 3 days
Week 2 – One portion of gluten-containing foods every 2 days
Week 3- One portion of gluten-containing food every day
Week 4- Gluten containing foods can be given to the infant every day on more then one occasion.
-
A dzis pytanko z serii mezczyzni z marsa a kobiety z wenus czyli czy Wy tez tak macie ? Lub podobnie
Chodzi o opieke nad niunia
Maz dostaje wskazowki , ktore odbiera jako pouczanie ze on wie co ma robic i denerwuje sie a potem na koniec dnia sorry bo wskazowki ok konstruktywne
Moze i mamka jest nadgorliwa ale chce by bylo ok: obiad w porze obiadu i spacer w zimie po polud gdy jest temperaturowo w miare i drzemka w porze drzemki
Nie pojme jak maz moze rozkrecac przy dziecku zablokowany wyl zmywarki i przesuwac jej plan dnia
W sumie opieka jest ok tylko drobne poprawki
Jak ja pracowalam z dziecmi we Fr to robilam tak jak matki chcialy i poprawki przyjmowalam jako poprawki a nie krytyke ))Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lutego 2015, 11:35
-
Limerikowo- faceci wszyscy tacy sami- moj tez sie czasem denerwuje bo cos tam powiem. Najwazniejsze ze w koncu sam sie do bledu umie przyznac .
Mysle ze trzeba ich tez chwalic za male rzeczy- ja tak robie np. ''kochanie nikt tak malutkiej nie umie rozsmieszyc jak ty'' albo ''ale cie tatus ladnie ubral dzisiaj'' i on sie wtedy bardzo cieszy i jest bardzo dumny z siebie i wiecej chce robic przy malej
Ogolnie mysle ze i tak jestesmy szczesciary b kiedys facet nic nie robil przy dziecku i dom na glowie kobiety. Chociaz nadal spotylkam kolesi ktorzy nigdy pieluchy nie zmienili:)Limerikowo, juska19 lubią tę wiadomość