X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne jakies ciezarowki w Irlandii??
Odpowiedz

jakies ciezarowki w Irlandii??

Oceń ten wątek:
  • jaszczurka Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2014, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez tak myslalam 2 byly ok nie nazekam inne kobitki meczyly sie dluzej :)

ALe jak tak sobie pomysle, ze kazda ciaz inna to i porod
    tez a tym bardziej, ze ta ciaza bardzo sie rozni od dwuch poprzednich :)
    Wiec porod moze tez byc inny:)

A nie chcialambym sie dlugo meczyc :)
    aNiLewe wrote:
    Ciekawe kiedy wychodzicie LImerikowo cała rodzinką do domu..? Napewno się odezwiesz jak złapiesz oddech pomiędzy karmieniem i zmienianiem pieluszek :P

Witaj Elfiiik.

jaszczurka, czemu sie boisz? hehe 3 porod to nie pestka?

AgataP, Limerikowo lubią tę wiadomość

ukdyj44j93kc68pw.png
    82doj44jzrzxx8po.pnggyxwj44jol7dh729.png
  • Domi IRL Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2014, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochani gratuluje Karolinki.
    Gratulacje dla Limerikowo i dzielnego tatusia.

Zycze szybkiego powrotu do zdrowia i czekam z niecierpliwoscia na zdjecie malusiej:*

jaszczurka, Limerikowo lubią tę wiadomość

t60z7qg.png
  • jaszczurka Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2014, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi IRL jak kochana wstawilas zdjecie cos mi nie wychodzi :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 czerwca 2014, 19:43

aNiLewe lubi tę wiadomość

ukdyj44j93kc68pw.png
  • Domi IRL Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2014, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Swoje zdjecie profilowe czy takienp brzuszka w oknie forum??

Bo zdjece profilowe Twoje widac:P

A zdjecie na forum to przez takiego linka:
    http://pl.tinypic.com/

:)

jaszczurka lubi tę wiadomość

t60z7qg.png
  • jaszczurka Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2014, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nie dziala ta stronka :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 czerwca 2014, 22:08

ukdyj44j93kc68pw.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 czerwca 2014, 22:31

Cytuj  /     /  Zgłoś

jaszurka wpisz tinypic.com i sprobuj jeszcze raz mi dziala.

• Domi IRL Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2014, 22:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi tez dziala bez problemu

t60z7qg.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2014, 22:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Znowu pisze maz, bo Limerikowo tak zachwycona maluchem ze za nic nie chce tabletu wziac odemnie podczas wizyt szpitalnych. Mowi, ze w tej chwili zabawki jej niepotrzebne. No ale mam upowaznienie do zastepstwa i zona Wszystkie serdecznie pozdrawia i dziekuje za wsparcie:-)

Ja w czasie porodu na zbyt duzo pisania nie mialem czasu, bo skurcze zaczely byc czeste, ja bylem wyczerpany po 2 prawie nieprzespanych nocach i tylko biegalem z fotela na skurcz wesprzec Limerikowo.

Emocje porodowe juz opadaja u obojga, zona dzis sie smiala ze ona juz za bardzo nie pamieta co sie z nia dzialo wczoraj:-) A miotalo nia chwilami jakby diabel w babe wstapil:-)

Bez znieczulenia zewnatrzoponowego bylo ciezko, zwlaszcza ze to byl porod pierwszego dziecka, porod wywolywany oksytocyna (silniejsze i bolesniejsze skurcze) i zona ma zrosty w powlokach brzusznych po alarmowej operacji w zwiazku z perforacja wrzodu na dwunastnicy w 2005. Takze rozmawialem z personelem i mi powiedziano ze te zrosty nalozyly sie na pierworodztwo i oksytocyne:-( Panie polozne jednak wykazaly sie duza empatia i byly na kazde nacisniecie guziczka na scianie. WIELKI SZACUN dla nich.

Dolargan podany dozylnie (opioid) wpierw w dawce 100ml, a potem 50ml, pomogl sporo, ale im blizej parcia, tym slabiej juz dzialal, a kolejne dawki byly niewskazane ze wzgledu na przenikanie leku przez pepowine do malej. Zona przerzucila sie na gaz rozweselajacy, ktory wedlug moich obserwacji pomagal, choc dzis uslyszalem ze to ustnik aparatu pozwalal bardziej sie skupic na oddychaniu. No i pewnie lepsze oddychanie pomoglo troszke bol zmniejszyc przy skurczach.

Zaraz przed 2 faza porodu poprosilem pania polozna (akurat nowa zaczela zmiane) o porade co moglibysmy jeszcze zrobic by troche ulzyc Limerikowo. Pani bez zastanowienia powiedziala: "A braliscie juz prysznic??? Migiem szorujcie do lazienki, wroce za 20 minut". Pomoglo, nawet nie wiecie jak bardzo! Potem po zakonczonej akcji porodowej powiedzialem na sali, ze dzisiejsza porada dnia bylo "Idzcie pod prysznic". Smialismy sie wszyscy personel, Limerikowo i ja. Pani polozna w nagrode za komplement powiedziala, ze widzimy sie ponownie za max 2 lata na kolejnym porodzie:-)

Tak jak juz pisalem zaraz po porodzie z tabletu, druga faza porodu zaczela sie przedluzac, obaj dyzurujacy panowie doktorzy traktowali cesarke jako naprawde ostatecznosc (poprzedni zabieg operacyjny z 2005). Zona byla juz bardzo zmeczona i obolala. Sciagnieto pania doktor jeszcze wyzsza stopniem naukowym od obu panow:-) Pani bardzo milo i grzecznie Limerikowo uspokoila, ze wszystko bedzie dobrze i pomoga szybciutko urodzic. Przyjechal na kolkach odkurzacz (proznociag) i za 2-ga proba maluch byl na zewnatrz. Pan doktor bylo widac az sie spocil na twarzy i rekach z tego wszystkiego. Bylo naciecie krocza w znieczuleniu miejscowym i zalozenie szwow przez polozna na sam koniec.

No a potem byly juz tylko usmiechy, zdjecia, gratulacje, podziekowania.

Porod liczac od poczatku skurczy oksytocynowych zaczal sie po 15ej a Karolinka wyskoczyla o 22:25. Nieco ponad 7 godzin, podobno piekny wynik jak na pierworodke. Panie polozne mowily ze kobiety rodzace po raz pierwszy potrzebuja srednio 9-12 godzin. Czyli pewnie spacery i ruch do samego konca pomogly, jak przewidziala doktor prowadzaca ciaze tu w Poznaniu.

aNiLewe, AgataP, weronikabp, jaszczurka, Tusia84, Galanea, Domi IRL lubią tę wiadomość

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2014, 22:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na klacie u mamy jak mawia Limerikowo
    w04bdj.jpg

weronikabp, AgataP, jaszczurka, Tusia84, Galanea, aNiLewe, Domi IRL lubią tę wiadomość

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2014, 22:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W dobrych rekach pani neonatolog, spytalem "i co bedzie Apgar 10 punkcikow?". Uslyszalem "alez oczywiscie pelna dziesiateczka!":-)
    2u44s4i.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 czerwca 2014, 23:00

weronikabp, AgataP, Tusia84, Galanea, aNiLewe, Domi IRL lubią tę wiadomość

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2014, 23:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fotka z dzisiejszej mojej wizyty w sali obserwacyjnej poporodowej
    fk9rbb.jpg
    Pultynki mala miala zaczerwienione, potoweczki sie zrobily tylko

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 czerwca 2014, 23:03

weronikabp, AgataP, jaszczurka, Tusia84, Galanea, aNiLewe, Domi IRL lubią tę wiadomość

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 czerwca 2014, 23:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Limerikowo ale Cudeńko :-)))) gratulacje raz jeszcze :-))

Limerikowo lubi tę wiadomość

• Limerikowo Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2014, 23:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny wyjda ze szpitala w poniedzialek albo wtorek. Limerikowo dzis nad ranem sie zachwiala w trasie do lazienki (na szczescie bez omdlenia czy upadku) i dostala kroplowke z zelazem, a ja dowiozlem z domu tabletki zelaza z domowych zapasow. Takze mozliwe, ze zamiast 2 pelne dni po porodzie spedzic w szpitalu, odpoczna sobie 1 dodatkowy.

Tak na zakonczenie dzisiejszych wpisow pare slow odemnie: Dziewczyny starajcie sie pilnowac ciaz, nie wierzcie w irlandzkie lajtowe splawianie "okey okey", wydajcie z partnerami/mezami na troche badan by tam w Irlandii (tak, wiem jest drogo) nieco na "polska modle" ciaze poprowadzic. Mozecie 20% wydatkow odzyskac z podatku dochodowego przez formularz Med Form 1.

Na pierwszej sali obserwacyjnej zaraz po porodzie pogwarzylismy ze studentka poloznictwa i bardzo nas chwalila ze pomimo obciazonego wywiadu polozniczego zony Karolinka dostala bezapelacyjnie maksiora 10 punktow w skali Apgar. Pani nam powiedziala ze niestety trafiaja na Polna w Poznaniu panie z powiklaniami zaawansowanych ciaz przy niezdiagnozowanych schorzeniach typu cukrzyca, nadcisnienie i ze skutki pomimo wysilkow lekarzy bywaja tragiczne. Pilnujac lepiej ciaze pomozecie sobie i pociechom

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 czerwca 2014, 23:23

AgataP, Domi IRL lubią tę wiadomość

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 czerwca 2014, 23:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mężu Liemrikowo genialne sprawozdanie :) aż mój mąż się podłączył i czyta :) od wczoraj chodził za mną i się dopytywał czy jeszcze coś napisałeś :P nie mógł się nadziwić z jaką dokładnością Ty to wszytsko relacjonujesz :)

Limerikowo Ty i Karolinka jesteście piękne ! Gratuluje Wam raz jeszcze.

Limerikowo, Domi IRL lubią tę wiadomość

• jaszczurka Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2014, 23:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Limerikowo wrote:
    Fotka z dzisiejszej mojej wizyty w sali obserwacyjnej poporodowej
    fk9rbb.jpg
    Pultynki mala miala zaczerwienione, potoweczki sie zrobily tylko
    Kochaniutka Kwitniesz oj kwitnienie obie aż nie mogę wzroku oderwać :)

Kobietki mi stronka nie działa ale już wynalazła mina :)

Limerikowo spijcie dobrze :*

ukdyj44j93kc68pw.png
  • Tusia84 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2014, 23:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Limerikowo Wielkie Gratulacje dla Was śliczne zdjęcia:)

ggfxf7q.png
  • aNiLewe Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2014, 01:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Piękne zdjęcia!
    Niech sobie dziewczyny jeszcze odpoczna potem w domku i tak będzie dużo na głowie a jak tam szpitalu zyczliwi ludzie to i pomogą ;)) buzka

relgh3712p7a99v2.png
    l22ndf9hv5oanf39.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2014, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    News dnia jest taki, ze jutro dziewczyny wychodza ze szpitala i wracaja do domu:-)

Dzisiaj ostatnie moje odwiedziny w szpitalu, dostalem zlecenie na zrobienie pokarmu z mleka w proszku i dostarczenie dla malej. Limerikowo zaczela karmic piersia ale cos malo wlasnego pokarmu ma na razie.

Byly fotki sa i filmiki, tylko 2 krotkie zrobilem ale oddaja klimat zaraz po porodzie:

https://www.youtube.com/watch?v=eabV_hSiTe4&list=UUW4ptplx6ZuAyjUotpEfoDQ
    https://www.youtube.com/watch?v=jpZuuHh_NwI&list=UUW4ptplx6ZuAyjUotpEfoDQ

Tusia84, AgataP, Domi IRL, jaszczurka lubią tę wiadomość

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • Tusia84 Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2014, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cudowne chwile <3

ggfxf7q.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2014, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja zbieram sie do szpitala. 2 wielgasne torby sprzetu:-) Panie polozne daly nam "ultimatum": albo mala zacznie jesc i przybierac na wadze, albo nie bedzie jutro wypisu i do wtorku dziewczyny poleza na Polnej. Takze rodzice zaraz zabieraja sie do pracy;-)

AgataP, Domi IRL lubią tę wiadomość

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
‹‹ 36 37 38 39 40 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z płodnością, brak owulacji? 3 przepisy na koktajle wspierające owulację.

Sprawdź jak pyszne i łatwe do zrobienia koktajle, mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę. Działaj kompleksowo i wspieraj swoje starania w naturalny sposób. Poznaj 3 propozycje przepisów na pyszne koktajle propłodnościowe. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ