jakies ciezarowki w Irlandii??
-
WIADOMOŚĆ
-
Jaszczurka chciało by się żeby tak wg uznania tym razem chłopczyk kolejnym dziewczynka. U nas w rodzinie tak jest, ze tam gdzie dwójka to parka a tam gdzie 3 to najpierw parka i tak a potem 3to zależy.
Z tego co wiem to ja i Domi kupilyy domy. Pytaj jak coś cie dręczyjaszczurka lubi tę wiadomość
-
aNiLewe wrote:Jaszczurka chciało by się żeby tak wg uznania tym razem chłopczyk kolejnym dziewczynka. U nas w rodzinie tak jest, ze tam gdzie dwójka to parka a tam gdzie 3 to najpierw parka i tak a potem 3to zależy.
Z tego co wiem to ja i Domi kupilyy domy. Pytaj jak coś cie dręczy
My byliśmy narazie w uster bank no i zobaczymy;)
Powiedz mi oprucz wkładu do domu 10 % bynajmniej w uster banku tak jest.
Jakie jeszcze nas opłaty czekają ?? -
Wczoraj wracajac ze szpitala z wizyty od Limerikowych, zajrzalem po drodze tu w Poznaniu do znajomych z czasow piaskownicy:-) On prawnik, ona lekarz rodzinny. Poopowiadalem troche jak ciaze sie w Irlandii prowadzi. Na rozumowanie polskiej mlodej lekarki "jazda bez trzymanki". Takze naprawde uwazajcie ciezaroweczki na siebie i starajcie sie kontrolowac poza tym co oferuje irlandzka panstwowa sluzba zdrowia HSE.
Domi IRL, AgataP lubią tę wiadomość
-
No niewiele brakowalo a ruszalbym z fotelikiem na wypis. Niestety, pomimo ze przyrost masy juz jest (zaczela jesc) to niewystarczajacy wedlug norm. Takze po raz kolejny "pale wrotki" do szpitala na odwiedziny. Odezwe sie wieczorem
AgataP lubi tę wiadomość
-
jaszczurka wrote:Domi kochanutka powiedz mi gdzie taki przewijak nabylas bardzo mi sie podoba ??
Przewijak zamowilam w Smythsie- 86 e - tylko online
Podobne sa w ikeii troche tansze ale nie bylo w takim kolorze jak bylismy
jaszczurka lubi tę wiadomość
-
Po wizycie w szpitalu- wszystko oki. Mala dalej glowa do gory:)
Lekarz zadowolony ze scanu, w miedzyczasie polecial porod odebrac jak wrocil, zrobil mini scan i kazal przyjsc za 2 tyg. Mam przyniesc moj plan porodu wtedy to omowimy i do teczki wlozy. Teraz bede juz spokojniejsza z wizytami co 2 tyg:)
Powiedzial ze jak mala sie do 36 tyg nie obroci to wpisuja na cesarke, ale sie nieprzejelam bo mi w sumie wszystko jedno to co ma byc to bedzie zalezy od niuni:)
Ale ta mala Karolinka Limerikowa fajniusia co??
aNiLewe, jaszczurka, AgataP, Limerikowo lubią tę wiadomość
-
jaszczurka wrote:Kochana w jakim banku??
My byliśmy narazie w uster bank no i zobaczymy;)
Powiedz mi oprucz wkładu do domu 10 % bynajmniej w uster banku tak jest.
Jakie jeszcze nas opłaty czekają ??
My mamy kredyt z BOI. Trzeba mieć 10% wkładu własnego. Wiadomo im ma się więcej swoich pieniążków tym lepiej, bo raz, że pożyczka mniejsza, dwa nie zawsze bank da tyle ile sobie życzymy. Decyzja jest ważna 6miesięcy, ale nie wiem czy w każdym banku. Do tego musisz mieć w granicach 1500-2000euro na opłaty za akt własności czy za notariusza/prawnika. Poza tym trzeba mieć inżyniera, bez niego ani rusz. Te dodatkowe opłaty to w zależności po ile chodzą usługi w Twoim mieście. No i wiadomo, lepiej sobie zostawić jakąś kwotę na urządzenie - jeśli stan surowy, bądź remont - tu akurat można krop po kroku sobie remontować. -
Domi IRL wrote:Po wizycie w szpitalu- wszystko oki. Mala dalej glowa do gory:)
Lekarz zadowolony ze scanu, w miedzyczasie polecial porod odebrac jak wrocil, zrobil mini scan i kazal przyjsc za 2 tyg. Mam przyniesc moj plan porodu wtedy to omowimy i do teczki wlozy. Teraz bede juz spokojniejsza z wizytami co 2 tyg:)
Powiedzial ze jak mala sie do 36 tyg nie obroci to wpisuja na cesarke, ale sie nieprzejelam bo mi w sumie wszystko jedno to co ma byc to bedzie zalezy od niuni:)
Domi świetny pokoik. Taki jasny i przestronny Zostawicie łóżeczko w drugim pokoju czy przeniesiecie do waszej sypialni, a moze macie jakas kolyske?
Probuje znalezc twoj plan porodu bo na jutro musze miec.. Chyba jeszcze raz przejrze strony, bo wiem, że cos chcialam wykorzystac.
U nas w Corku byla dziewczyna co w 37tyg miala dalej dziecko główka do gory i obserowwali ja aż w końcu po 38t mały sie obrócił, także nigdy nie jest za późno. Noo chyba ze szybciej zrobia cc.
Limerikowo wychodzcie szybko ! Z drugiej strony dobrze, ze na powaznie przejmuja sie waga i nie wypisuja bo trzeba kolejne lozko.
Domi IRL, Limerikowo lubią tę wiadomość
-
No my mamy na oku dom do kapitalnego remontu.
Bylismy kiedys w BOI niewiem moze z 2 lata temu i tak czlowiek zwlekal bo (glupi)
Dzwonilam do prawwinika to powiedzial mi niecale tysiac E za jego prace cale te przepisy.
A inzynier to nie wiem co masz na mysle ten co sprawdza stan nieruchomosci??
Takiego mamy miec z banku, ktory ma przyjsc i zobaczyc czy dom ma wartosc te co chcemy zaplacic.
A i podatek w wysokosci 1% od ceny nieruchomosci.
aNiLewe wrote:My mamy kredyt z BOI. Trzeba mieć 10% wkładu własnego. Wiadomo im ma się więcej swoich pieniążków tym lepiej, bo raz, że pożyczka mniejsza, dwa nie zawsze bank da tyle ile sobie życzymy. Decyzja jest ważna 6miesięcy, ale nie wiem czy w każdym banku. Do tego musisz mieć w granicach 1500-2000euro na opłaty za akt własności czy za notariusza/prawnika. Poza tym trzeba mieć inżyniera, bez niego ani rusz. Te dodatkowe opłaty to w zależności po ile chodzą usługi w Twoim mieście. No i wiadomo, lepiej sobie zostawić jakąś kwotę na urządzenie - jeśli stan surowy, bądź remont - tu akurat można krop po kroku sobie remontować. -
Domi IRL wrote:
Plan porodu sobie spisalam tez juz- jeszcze moze coss dopisze po rozmowie z lekarzem i moich antenatal classes ktore mamy w srode. No ale poki co wpisane mam np. zadnych kleszczy, nacinanie jak koniecznie, porod w wygodnej dla mnie pozycji, wanna w pierwszej fazie porodu bo u mnie w szpitalu dostepna, gaz plus epidural. Oksytocyna tak, przebijanie pecherza nie. Maz przy porodzie, nie przecina pepowiny. Wszystkie decyzje konsultowane ze mna i jasno komunikowane.
To tyle co mam:)
Naszukałam się i mam!
Domi IRL lubi tę wiadomość
-
jaszczurka my przykładowo płaciliśmy za prawnika 1300euro, za inzyniera 400euro. On wystawia zasiwadczenie ze dom jest wart tyle ile masz za niego zaplacic (dokładnie ile musisz pozyczyc od banku). I o ile dobre bylo w naszym przypadku, szukal niedociagniec dewelopera np. jakies pekniecie na scianie czy nierownosci na suficie. Taki raport byl wysylany do dewelopera ktory musial wszystko zrobic na tip top.
Jak chcecie kupic cos do kapitalnego remontu a nie tylko do remontu to napewno potrzeba duuuzo kasy na to. ALe z tego co wiem, mimo wszystko wychodzi czesto taniej jak kupic nowke. Zreszta to juz indywidualna sprawa. -
No i po kolejnych codziennych odwiedzinach u dziewczyn. Dziecko drogie zaczelo juz normalnie jesc, az sliniak trzeba bylo kupic kolo szpitala:
Jako ze juz czas naprawde do domu wyjsc to nabijamy Mala na maxa az sie uleje
AgataP, Domi IRL, aNiLewe lubią tę wiadomość
-
Co do kupowania w Irlandii domu, to my z zona szukalismy niedlugo przed slubem w 2007r. Odpuscilismy, bo wtedy ceny byly z kosmosu wziete. Wiadomo, jakbysmy wtedy kupili, to bylby blad naszego zycia.
W chwili obecnej domy kosztuja polowe tego co w szczycie. Jesli ktos planuje na pewno zostac w Irlandii bezterminowo, to owszem kupno chaty ma sens.
My takze rozwazalismy opcje domu typu "Adam Slodowy, zrob to sam" czyli kapitalka remont. No i wlasnie ceny materialow oraz robocizny mocno zniechecaly. To ze potencjalni sprzedajacy maja tendencje do rozmyslania sie to juz irlandzki standard.
Nam akurat dobrze w systemie wiecznego wynajmu. Generalnie to polowe kasy wyrzuconej w rent w Irlandii odzyskujemy na wynajmowanym innym naszym mieszkaniu inwestycyjnym w Poznaniu (dzielnica Piatkowo, blisko kampusu uniwersyteckiego, centrum handlowego i szybkiego tramwaju). Teraz wiadomo, chwilowo mieszkanie nie pracuje, bo mielismy temat porodu w Polsce. Niemniej od wrzesnia bedziemy szukac nowych najemcow.
W tej chwili za wynajmowanie chaty 200m2 w odleglosci 10 km od Limerick i 3 km od najblizszego miasteczka placimy 700Eur/mc. Dzialka pol akra (50x50 m), pies sasiada dochodzacy w gratisie:-) Miejsca sporo do zabawy dla Karolinki