jakies ciezarowki w Irlandii??
-
WIADOMOŚĆ
-
Domi Kochan malutka jest sliczna Gratuluje i sciskam Was obie
Aga Brzusio piekny:)
Ewela twoj rowniez:)
Po wtorkowej wizycie dochodze do siebie.
A wiec moze zaczne od poczatku.
Wizyta przebiegla prawnie choc asystent byl sklonny mnie zostawic w szpitalu to jednak musial to skonsultowac z Lekarzem.
Przyszla muzynka lekarka choc nie jestem rasistka to dobila mnie totalnie:(
Powiedziale, ze trzeba mnie zbadac ginekologicznie nie widzialam zadnych przeciwskazan i sie zgodzilam ale takiego obrotu sprawy bym sie nie spodziewala.
Podczas badania tak gleboka badal i cisnela te swoje paluchy, ze myslalam ze umre z bolu.
Tak jak Domi pidala ja pielegniarka za reke trzymala a mnie asystent milo i spokojnie prosze oddychac.
A ta dalej pchala na sile te palce.
Po wizycie powiedzial, ze nie zostaje bo wszystko jest tam zamkniete i twarde ale przed nastepnym wtorkiem powinnam urodzic.
Po wizycie pojechalismy z M do KFC i zaczelam krwawic tak mnie zaczela wszystko tam bolec ze myslalam ze umer czulam sie jak bym urodzila i nie mogla usiasc na pupe tak mnie wszystko bolalo.
Wiec wiem, po badaniu zdaza sie plamienie ale jak krwawilam czysta swieza krwia.
Wiec M mowi tak jedzmy sie zapytac bo wrucimy do domu i sie okaze, ze trzeba bedzie wracac do szpitala.
I pojechalam tak dla wlasnego spokoju z powrotem.
Wiec pojechalismy. Na korytarzu spotkalam mojego asystenta ktory mnie przyjmowal i on poszedl sie zapytac lekarz ktory mnie badal co robic.
Pani lekarka ktora mnie badal wyslala mnie do emergency room.
Myslslam, ze oszalej bo jak sobie przypomne czekanie po 6h to az wlos sie jezy.
No ale coz nikogo na moje szczescie nie bylo zostalam zbadana raz jeszcze przez irlandczyka mily delikatny lekarz.
Powiedzial ze moze tak byc wiec juz bylam spokojna ale chodzic i bol jaki mialam po pierwszym badani istny koszmar.
A tak ogulnie to plamie do dnia dzisejszego od wtorku.
Dodam, ze tydzien temu we wtorek zostalm tez zbadana i bez plamien zadnych sie obylo delikatnie itd.
a tu masakra nie wiem jak moze tak kogos potraktowac bol mowie wam niesamowity w drodze do domu plakalam z bolu tak mnie wszystko tam cignelo i bolalo.(
Zastanawiam sie czy nie pojade w Niedziel prywatnie do Cork juz M sie mnie pytal czy nie chce mysle nad tym bo w niedziele Prywanie a we wtorek do szpitala zmeczona juz jestem tymi wyjadami.
Jak trafie na nia we wtorek to jej to powiem ze nigdy sie tak nie czulam po badaniu ginekologicznym aczkolwiek to moj 2 taki przypadek po usunieciu cysty z jajnika bolaly mnie bardzo jajniki i tak mi jedna kiedys wiercila ta glowica od USG
bo nie mogla znalesc prawego jajnika na ktorym byla cysta.
Pamietam jak sie mnie pytala czy napewno mi usuneli tylko cycte czy jajnik tez.
Limerkowo witam na zelonej ziemi:)
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 sierpnia 2014, 22:55
Limerikowo, Domi IRL lubią tę wiadomość
-
Jaszczurka b wspolczujemy i bolu i cierpienia
mamy nadz ze z Twoim Dzieciatkiem jest all ok i ok czujesz ruchy
moze zglos sie do pl gina na scan, bez badania juz paluchem
ja tez krwawilam krwia zywa po badaniu gin ale to mialo na celu potencjalne wywolanie, rozwarcie szyjki, ale nic nie dalo, bylo zamierzone i swiadome przez ginke ktora opiekowala sie moja ciaze i do ktorej mielismy full zaufanie
poza tym za 4h plamienie ustalo
nei strasze Cie ale dluizsze plamnienie nie jest bezpeicz, moze ale nie musi oznaczac klopotu z lozyskiem - potencjalne odklejanie
a ja juz jestem rasitska po republice islamskiej czyli Fr i mam do tego takie samo prawo jak ktos do bycia gejem..why not?
z murzynskim badan gin to przypomina mi sie story mej kol ze szpitala maternity limercik gdzie 2 dni rodzila w bolach i tez przyszedl jakis czarny lekarz i zbadal ja, cholernie mocno wew i stwierdzil cytuje: "push , push ok ok " i poszedl sobie....
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 sierpnia 2014, 23:23
jaszczurka lubi tę wiadomość
-
Jaszczurka tak mi sie nasunelo na mysl, skoro pisalas wczesniej, ze myslalas ze tu "cywilizowany" kraj jesli chodzi o opieke med to pewnie 2ke dzieci rodzilas w Pl
na watku UK jest dziewczyna ap z nr jakims ktora np z Pl ma b zle dos i ma nadz e w UK teraz bedzie lepiej z porodem, to ja, niektore Polki-UKejki z bledu wyprowadzaja -
Ja myślę ze to wszystko zależy od lekarza. Ok o ile opieka w ciąży była dziwna to sam poród i pobyt w szpitalu był naprawdę na wysokim poziomie. Także ja jestem mega zadowolona mimo cierpienia fizycznego to psychicznie naprawdę wsparcie od ludzi dostałam którzy się mną opiekowali. Także nie ma reguły.
Jaszczurko pewnie dr chciała zrobić masaż szyjki i tak się pchala z lapskami że odczuwalas mega bol. Współczuję.
Jak będziesz dalej krwawic to może lepiej to spr z kimś kto się zainteresuje. Lepiej dmuchać na zimne tym bardziej że macie daleko do szpitala.
Wierze że będzie ok
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 sierpnia 2014, 00:43
jaszczurka, Limerikowo lubią tę wiadomość
-
Pierwszego syna rodzilam w Pl w 2006 wrucilam tak jak ty prawie na cala ciaza:)
drugiego syna w 2010 roku rodzilam tu i bylam mega zadowolona.
Teraz Limerikowo istny koszmarLimerikowo wrote:Jaszczurka tak mi sie nasunelo na mysl, skoro pisalas wczesniej, ze myslalas ze tu "cywilizowany" kraj jesli chodzi o opieke med to pewnie 2ke dzieci rodzilas w Pl
na watku UK jest dziewczyna ap z nr jakims ktora np z Pl ma b zle dos i ma nadz e w UK teraz bedzie lepiej z porodem, to ja, niektore Polki-UKejki z bledu wyprowadzajaLimerikowo lubi tę wiadomość
-
Agata no niby kazali sie oszczedzac do 6 tyg. Na samym poczatku kazali nie dzwigac, nie odkurzac, nie schylac sie nie sciagac nic z gornych polek i nie biegac po schodach. No i nie prowadzic auta do 6 tyg ze wzgledow medycznych i ze wzgledu na ubezp ze kobiet po cc do 6 tyg po porodzie nie ubezpiecza!!!!
Pozatym dajemy rade wczorajbyla pielegniarka u nas mala zwazyc i zbadac- bardzo byla zadowolona. Mala przyiera na wadze bardzo ladnie. Ma jeszcze tydzien do wizyty 2 tyg a ona w 2 dni po szpitalu miala juz polowe wagi do odrobienia przez 2 tyg odrobione wiec jak dalej pojdzie tak jak teraz powinna byc ciezsza niz przy porodzie a nie tylko wage odrobic stracona.
Uspokoilam sie bardzo bo balam sie ze nie mam wystarczajaco pokarmu itp.
Moj lewy sutek nie wyrabia- caly czas zaciskalam zeby i karmilam ale dzis sie poddal wiec chyba bedemusiaal pompowac z niego zanim sie porzadnie nie zagoi
zeby pokarmu w nim nie stracic i karmic drugim a ewentualnie dokarmiac sciagnietym z butelki. Mam nadziej ze jakos badzie dalej szlo.
Limerikowo lubi tę wiadomość
-
Dziekuje Wam
Domi tak jak mowisz juz z gorki tym sie pocieszam M co dzien do mnie mowi misiu juz niedlugo
Tylko tyle co sie czlowiek musi nacierpiec.
Zaraz po porodzie zapomnie te jazdy tylko zobacze malego on wynagrodzi bol i tej jazdy wszystkie
Az nie moge sie doczekac.Limerikowo lubi tę wiadomość
-
Domi ja kupilam nakładki silikonowe za 6euro tommee tippe sa jeszcze aventa chyba o euro droższe. Bardzo mi pomogły kiedy sutki krwawily i byly poranione. Lagodza ból jak dla mnie o 80%.
Nawet teraz czasem maly nerwowy i zbyt sie wyrywa to z nich korzystam.
Domi IRL lubi tę wiadomość
-
podziwiam Was irl mamuski jak walczycie z wlasnym bolem cyca, laktacja
ja tam na mm, mam raczej niski prog bolu plus dietki bym chyba nei wytrzymala, wiadomo ze wiele robi sie dla baby to priorytet ale cenie sobie jak tata tez nakarmi butla :--))) tym bardziej ze od listop wracam na pol etatu do job
dzis bylismy w job pokazac mala, oczyw ahow i ehow nie bylo konca
oraz odwiedzil nas brat z bratowa i mala Nikola, porownywalismy rozwoj maluszkowWiadomość wyedytowana przez autora: 9 sierpnia 2014, 19:39
Domi IRL lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyno dziewczyny to zakupie te nakladki na sutki,bo boje sie ze tez mnie mala pogryzie i na cacy zalatwi,Domi mam nadzieje ze sie szybko wszytsko zagoi i bedziesz smigac
fajnie ze maluszki sa ok i nie macie problemow
jaszczurka zobaczysz zaraz malego bedziesz tulic i o wszytskim tym zapomnisz ale jak tak ostatnio pechowo masz to porod bedziesz miala ideany zobaczysz trzymam za to kciuki
Ja dzis bylam sie w miescie zrelaksowac,moj piwko wypil ja kawke i polazilismy po miescie ,przyjenie ciepli bylo ale nie za goraco,a teraz dopiero co sie burza skonczyla.
a jakie macie materacyki do lozeczka dziewczyny? bo nie wiem jaki wybrac,mysle nad gryka-kokos.
a to my dzisiaj
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 sierpnia 2014, 19:47
Limerikowo, aNiLewe, jaszczurka, Domi IRL lubią tę wiadomość
-
Agata śliczne zdjęcie z promenady w Limerikowie. Co do materaca, to rekomenduję Ci wyłącznie lateksową piankę. Jest to materiał dość stabilny i twardy. Będzie super na materacyk dla baby.
Sama kupiłam w PL grykę-kokos-piankę i mam obawy co do trwałości w irlandzkim klimacie - potencjalne zagrzybienie materiału w środku. Zatem kupiłam dodatkowo właśnie materac z lateksową pianką. Jak będzie paleta z rzeczami małej to zainstaluję materac ten pierwszy, ale mam zamiar czułej obserwacji, czy coś się tam nie lęgnie, nie smierdzi i czy nie zagrzybia.
Wydaje mi się, że pianka najlepiej sprawdzi się w irlandzkim wilgotnym klimacie mimo iż gryka-kokos-pianka jest bardziej rekomendowana.AgataP lubi tę wiadomość
-
Ja kupiłam latex pianka
Akurat jak wybierałam materacyk to byl w tv program o robakach w materacach z gryka. Wiadomo to nie regula że kazdy ma jakieś okropne pluskwy ale ponoć wilgotny klimat służy rozwojowi. A skoro był wybór to ja nie ryzykowalam a i latex lepszy.
Jaszczurka urodzisz raz dwa. Zobaczysz!
Agata burza u was byla? U nas gorąco znów. Ale burz to sie boje. Ślicznie wyglądasz.
Limerikowo obgadalas z szefowa wcześniej pol etatu czy dziś powiedziałaś?
jaszczurka, AgataP, Limerikowo lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyno to zobacze ten latex posprawdzam co jak i gdzie.
no tak aNiLewe burza byla raz dwa sie zaciemnilo a taki byl ladny i cieply dzien...teraz to juz szaro pozostalo.Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 sierpnia 2014, 20:40
jaszczurka lubi tę wiadomość
-
AniLewe tak z czystej ciekawosci po ile ten materacyk latexowy nabylas??
moja szefowa w Portugalii na hol cialko prazy wiec nic nie obgadalam, zreszta jest za wczesnie jeszcze, na pocz pazdz napisze oficjalne pismo ze na pol etatu come back i tyle, czyli weekendy (najgorsze bizi przyjazdy/ wyjazdy) i jakis pon lub pt w zaleznosci jak maz w pracy obgada job z domuAgataP lubi tę wiadomość
-
Lim nie kupowałam mega drogiego materaca kosztowal ok 150zl bo z pianka a nie sam latex. Znajoma kupila sam latex za ponad dwie stowki. Z takie z gryka to i po 50zl sa.
Ja nie twierdzę że z gryka sa złe. To sa jednak najpopularniejsze materace. Ale mając wybór zdecydowalam nie ryzykować.
Ja będę chyba brac opiekunkę. Wyjdzie nam max 20godz tyg. Bo maz pracuje zawsze od obiadu do nocy a ja różnie. Ciężko podjąć decyzję kiedy zostawić maluszka i wrócić do pracy ;/AgataP, Limerikowo lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyno wlasnie ja tez nie wiem kiedy wrocic ,my pracujemy w tych samych godzinach,wiec wydam fortune na zlobek,a co do opiekunki nadal mam opory,sama nie wiem,moja mama nie przyleci,tesciowa tez nie,nie mam nikogo z rodziny kto moglby choc troszke pomoc,wiec zostaje zlobek albo opiekunka.Zobacze po pol roku czy brac te 4 msc bezplatne ale strasznie mi sie to nie widzi,z drugiej strony nie wiem jak bede przezywac rozstania z mala,bo moze byc tak ze bede jak najdluzej odwlekac powrot.
moze zalatwie mozliwosc pracy na pol etatu na poczatek,juz sama nie wiem.Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 sierpnia 2014, 23:27
-
aNiLewe wrote:moja siostra placi prawie 900euro za przedszkole, za dwoje jest mniej bo 1600 euro. Wyobrazacie sobie? Opieka nad maluchami to masakra.
tak mysle mala jak odchowam to oplaca sie w big domu domowe przededszkole zrobic na 2 dodatkowe maluchy, bedzie wesolo jak trza
zlobek to sie mozna wydoic za przeproszeniem finansowo, a inna kwestia ze dzieci zawsze jakas zaraze ze zlobka/przedszkola przynosza, np tu w Lck synek naszej recepcjonistki 2x rota przyniosl (2x szpoital godzinami czekanie na przyjecie z maluchem) jej przekazal i domownikom, w koncu miala dosc juz serdecznie lakarzy i kasy wydawanej na przedszkolne choroby i nie pusciala go troche, zwolnila sie z job,a wrocila potem na pol etatu i synek tez na pol etatu do przedszkola i jakos dobrneli do wieku szkolnego ;--))AgataP lubi tę wiadomość