X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne jakies ciezarowki w Irlandii??
Odpowiedz

jakies ciezarowki w Irlandii??

Oceń ten wątek:
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2014, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a AniLewe materacyk z Pl , no to rozumiem, cenowo b przystepnie to tak jak ja zakupilam za 2 stowki

Agata nei martw sie nie mamy daleko, bedzie domowe przedszkole jakk trza, duuuzo taniej nam wyjdzie he he
    juz z kumpela z pracy obgadalim :--))
    w ogole jest kwestia ze nie tyle strach co trudno znalezec kogos kompetentnego do malego dziecka kilkumiesiecznego, nie kazdy zostanie z takim maluszkiem co wymaga uwagi
    mi jak kol opowiadala o tych irl drogich zlobklach, to nei za ciekawie, np wlasne jedzenie nada dziecku robic i panie wtedy daja
    niektore irl matki nei robily w ogole i opowiadala ze wtedy dzielily to jedzenei robiac kanapki nawet
    wniosek ze placi sie tylko za opieke/siedzenie/spedzenie czasu przez dziecko na sztucznej trawce kiedy my pracujemy

AgataP, jaszczurka lubią tę wiadomość

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • Ewelina.Irl Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2014, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka . Milego dnia Mamcie :*

AgataP, jaszczurka, Limerikowo lubią tę wiadomość

km5sgu1r4t2ljzm1.png
    klz9uay3ezm5jsrk.png
  • aNiLewe Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2014, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez myslalam żeby otworzyć małe przedszkole. Opieka dla swojego by byla a o zarobić coś można. Moja chrzesnica 3latka non stop jest chora od kad chodzi do tego przedszkola. Każdy rodzic do pracy i tak puszczają te dzieciaki do przedszkola.

AgataP, Limerikowo, jaszczurka lubią tę wiadomość

relgh3712p7a99v2.png
    l22ndf9hv5oanf39.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 sierpnia 2014, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Limerikowo to otwieramy domowe przedszkole :)

Ja jestem przerazona ostatnio tymi zlobkami jak na ceny patrze i jak sobie pomysle ze wiecej zarabiac raczej nie bede a wydatkow bedzie sporo ...no i tak ja pisalam straszne mam opory co do opiekunek tym bradziej do takiego mlauszka.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 sierpnia 2014, 13:52

Limerikowo, jaszczurka lubią tę wiadomość

• jaszczurka Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2014, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Limerikowo ja mialam materac gryka pianka kokos dla 2 synka i spisal sie dobrze :)
    nie narzekalam i tym razem tez kupilismy ten sam materac.
    Niestety grzyb wilgosc w irlandzich domach to nie nowosc chyba kazdy sie tu z tym spotkal.
    Choc musze Wam powiedziec , ze nasza wlascicelka jak tylko zobaczyla wilgosc zamontowala wiwietrzniki w oknach i wpompowali styropian w mury.
    A my do odlaczylismy piec do olejowego i zakupilismy piec normalny do centralnego taki jak ludzie maja w PL
    Rewelacja jednym slowem koszt byl duzy ale warto bylo bo na jedna zime jak mieszkalismy to oleju za ponad 1.5 tys€
    plus palenie w stove ktore wiazalo sie z ulatniajacym sie czadem. A teraz problem z glowy woda ciepla cala zime za darmo duzo by wymieniac pozytywow:)

A wracaja do przedszkola pamientam jak pierwszego synka chcialm zapisac do Prey School byl to rok 2008 jak sie nie myle jakos tak to za godzine sie cienili bynajmiej u nas po 12 do 15€ i max czasu spedzony 3h wiec o pracy nie bylo mowy.
    Kolezanki dawaly dzieci do creche school ale dla mnie to przechowalnia dzieci jest otwarte dlugo ale to nie dla mnie osmarkane te dzieci przyprowadzane prze irlandczykow chore i jeszcze matka opiekunce antybiotyk podaje poda pani o 12-ej.
    Nie wiem ja ze wzgledu na chorobe starszego synka pracy podjac nie moge.
    Ale na przyszy rok powiedzialm sobie , ze jak chociaz M w wekendy bedzie to moze cos na weekendy poszukam bo tak zeby sie od domu oderwac.

Mnie tylko przerazaj te godzinym w szkole czasami to az czlowieka nerwy biora.

Jedne syn konczy o 15-ej deugi bedzie konczyl o 14-ej.
    I jak ten w brzuszku dorosinie do 2,5 roku bedzie chodzil do prey school o 12:30 i caly dzien w aucie jeszcze jak ktos ma starsze dziecko w Hi school to konczy o 16-ej istny koszmar caly dzien w acucie spedzasz:)
    Juz tak z mama mowilam ostatnio ze by mogli swietlice zrobic od tej 14-tej do 15-ej na 1h i czlowiek byl by mniej zabiegany :)
    No ale zoc co kraj to obyczaj :)

Limerikowo, AgataP lubią tę wiadomość

ukdyj44j93kc68pw.png
    82doj44jzrzxx8po.pnggyxwj44jol7dh729.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2014, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaszczurka masz racje z ta swietlica, tego wlasnie brakuje a pali sie petrol jak trza
    widze wlasnie jak sasiadka non stop jezdzi w ta i z powrotem z domu do newport, ale ona zawozi i przywozi ciagle te pare km na lunch i zawozi na dalsze zajecia a ma 3 synow
    a zazdroszcze Ci cieplego domku, tu wszedzie wyspiarski grzyb
    sorry taki klimat :--))))))))))))
    teraz na tej chacie grzyba w sumie takiego big nie ma ale piździ w zimie jak trza, bedziem opalic i full kasy na olej, tez bym chciala centralne ale to marzenie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 sierpnia 2014, 18:48

jaszczurka, AgataP lubią tę wiadomość

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2014, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas właścicielka zgodziła się na docieplenie poddasza nieużytkowego. Mąż jest na etapie poprawiania izolacji watą szklaną. Zobaczymy najbliższej zimy ile to pomoże

jaszczurka, AgataP lubią tę wiadomość

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • jaszczurka Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2014, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nasz to powinna nas po prekach calowac bo tak ogrzanego mieszakania to ona nie miala nigdy w zyciu.
    Choc powiem wam, ze czasem w domu okna otwieram:) w zime:)
    A na prodze oszczefnosc mamy bo wody idzie masa ale tez przez zime zmywarka ma wolne bo jak mam wode w kranie ciepla to raz dwa umyje te naczynia wiec mi nie zalega:)

Trosze mi smutno ze zima idzie bo bede musiala zmywac recznie ale oszczednosc jest duza:)
    Widoczna na pradzie:)

Nam poddasze i dach caly ocieplily w zeszym roku zbytnio to nie wiem czy czuje roznice ale jest oscielny:P

Ale tak jak mowi gdyby nie nasz piec i nasze palenie piecem to dom grzybem by zaszedl tak , ze masakra:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 sierpnia 2014, 19:12

AgataP, Limerikowo lubią tę wiadomość

ukdyj44j93kc68pw.png
    82doj44jzrzxx8po.pnggyxwj44jol7dh729.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 sierpnia 2014, 22:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja na szczescie odpukac w tym domu grzyba nie mam i nawet w zimie cieplo jest,najgorsze sa okna w sypialni goscinnej bo straszne szpary i tam jest akurat wypizdowo w zimie,ale narazie nie robimy bo moze bedziemy sie przeprowadzac nigdy nie wiadomo bo teraz garazu nie mamy a moj chce sobie auto z PL sciagnac swoje i pod chmurka trzymac mu nie pasuje bo to zabytkowy mercedes jest i jak slucham jak placze mi ze by sobie sciagnal ale nie ma gdzie trzymac to prawie na pewno trzeba bedzie czegos z garazem poszukac.

jaszczurka, Limerikowo lubią tę wiadomość

• aNiLewe Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2014, 00:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy nowe budownictwo i grzyba tez całe szczęście nie ma a w zimie tez ciepło. Ale mieszkaliśmy w starym domu. Grzalismy w zimie do 20h na dobe a i tak ciągle pod kocem i w wielu warstwach ubrani. Można znaleźć dom bez grzyba. Czynsz na pewno dużo wyższy ale sa takie domy.
    Co do przedszkoli to u nas zamykają o 18 a jak my pracujemy do pozna to choćbym chciała to nie mogę oddać do żłobka. Powinny być świetlice bo jak pracująca osoba ma zawieźć przywieźć itp. Chociaż tak spojrzeć jakoś ludzie dziećmi tu funkcjonują ale ja nie wiem jak?

Limerikowo, AgataP lubią tę wiadomość

relgh3712p7a99v2.png
    l22ndf9hv5oanf39.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2014, 00:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wydaje mi sie ze miejscowi troche jednak funkcjonuja w systemie babcia/dziadek mimo ze odchodzi sie od tego w europie (nieslusznie) na rzecz b samodzielnych i radzacych sobei z all daily issues rodzicow plus zlobki/przedszkola sa popularne i bula kaske jak trza
    Polki radza sobei w systemie znajomych do pomocy oczyws platnej opieki ,ale i tak duuuzo tanszej i lepszej raczej niz w zlobkach/przedszkolach

my dzis byslismy na 1ych zakupach w centrum hand. Crescencie i bylo ok w sumie, mala dala zjesc pyszne ciastko z cherry i wypic cappucinko oraz zakupy drobne zrobic a nawet dla niej sweterki 68size w H&M ie, oczyw nie obylo sie bez konceru na pieluche to rozumiemy ale potem byl koncert niby na mleko ktory okazal sie jednak koncertem w stylu: wez mnie mamko na raczki i jedzmy juz stad, nio i pojechalismy i baby spalo w aucie jak trza
    maz ocenil wypad 3h z dojazdem na 4 z malym minusem ;--)))))))))))

AgataP lubi tę wiadomość

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 sierpnia 2014, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no Limerikowo to wypad na zakupy i ciastko jak sie patrzy :)

zastanawiam sie wlasnie jak ci miejscowi sobie radza ale masz racje rodzina im pomaga ja bede musiala kombinowac ,no coz zobaczymy pewnie bede szukac z polecenia jakiejs opiekunki ale straszne opory mam.

Limerikowo lubi tę wiadomość

• Limerikowo Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2014, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agata rozumiem twe serce matki
    wiadomo ze co 1.5 dochodu dla rodziny to nie 1
    plus dziecka porosna a matka tez nie moze zostac bez skladek, lat pracy na emerytute czy kontaktu z ludzmi
    jak skonczysz maternity i bedziesz chciala wrocic do job i nikogo nie znajdziesz do baby to mimo iz mamy kawalek do siebie to mozna pomyslec o domowym przedszkolu somehow w przyszlosci
    teraz taka zagryzke za mc bedzie miec moja bratowa, tez na pol etatu wraca a nie pracuje weekendy wiec ma zadanie utrudnione, jakby moja byla wieksza to bym jej Nikole brala do nas normalnie, niby 3mce roznicy ale moja non stop na raczkach, do toalety nie da wyjsc no ale trzeba ;--))

na pewno kogos zaufanego i dobrego znajdziesz kolo siebie dla maluszka

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 sierpnia 2014, 10:11

AgataP lubi tę wiadomość

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • Domi IRL Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2014, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czesc dziewczyny.
    Jaszczurka juz wygladam i wygladam twojego malucha:)

Anilewe- kupilam tez nakladki siliconowe ale nie korzystam z nich bo sa mega nie dopasowane- podeslij linka jakie Ty masz moze zgapie:)

ja tez mam gryka kokos latex 3 w1 materac z pl sklepu w irl. nie drogi i dostawa bardzo szybko. mam nadzieje ze sie sprawdzi w uzyciu i nie zagrzybieje jak limerikowo straszy:)
    Rozwazalam zakup odwigotniacza powietrza zeby na pietro wstawic to moglo by pomoc. ale najpierw bojler przed zima musimy wymienic a t nie maly wydatek.

co do cen opiekunk i zlobkow to fakt drogo. my pracujemy shifty oboje wiec tylko 14 zmian na miesiac wiec taki system nam sie nie sprawdzi. u nas chyba tylko au pair z zamieszkaniem - duzo ludzi u nas w pracy ma i sobie chwala.

AgataP, Limerikowo lubią tę wiadomość

t60z7qg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 sierpnia 2014, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Limerikowo moja kolezanka ma znjamego z dziecmi i on jej sie opiekuje synkiem na pare godz dziennie i jest zadowolona ,ale niestety na Dooradoyle wiec mi tak strasznie nie jest to po drodze ,podpytuje kolezanki o jakas nianie zaufana i zobaczymy co z tego wyjdzie,narazie cisza,widzialam tam pare oglszen na facebooku ale strasznie sie podejrzliwa zrobilam i wiadomo zadne mi nie pasuje. Kupie dzisiaj latexowy materacyk nie bede ryzykowac tej gryki z kokosem bo to tylko 20eur roznicy a znajomy je z PL sprowadza po fajnych cenach.

dolaczam sie do zapytania o te nakladki na sutki, jakie sie sprawdzaja a jakie nie.

lece robic obiad bo dopiero do domu wpadlam z pracy i nawet psa nie wyprowadzilam ,a biedna siedzi i w ekran mi zaglada :P

to jest moj ostatni tydzien w pracy :)

za tydz zaczynam 2 tyg holidaya a potem maternity :)

ciekawe jak mi sie bedzie w domu siedzialo :)

jaszczurka ja tez juz czekam na tego twojego synka niech wychodzi szybko i sprawnie w najlepszym dla niego czasie :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 sierpnia 2014, 15:50

Limerikowo, Domi IRL lubią tę wiadomość

• Limerikowo Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2014, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no z girl na au pair to bylby juz jakis pomysl , i pl i ang by podlapala hi hi
    ja pracowalam kiedys na au pair we Fr w Landevant w Bretanii, nie powiem z 3jka dzieci plus duties nie bylo tak latwo a wychodne tylko w niedz, nio ale ok wspominam pieniazki z tego okresu jak wymienilam je w kantorze

AgataP lubi tę wiadomość

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • aNiLewe Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2014, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak to jest z aupair? Pozwalamy komus mieszkac, jesc itp. i ile sie jeszcze powinno placic skoro wszystko na nasz koszt?

Te nakladki to ja mam dokladnie te:
    http://www.tommeetippee.pl/product/oslonki-na-sutki/

W mother care sa jeszcze inne

Co moge o nich napisac? Przed zastosowanie najlepiej zalac je wrzatkiem wtedy silokon zmieknie i latwo "przyklei" sie do naszego ciala. Ksztalt sutka wydaje sie byc wielki - przynajniej ja nie mam takich :P ale jak dziecko zacznie ssac bo po paru sekundach tez wyssie naszego sutka ze wypelni on objetosciowo caly ten silokonowy sutek. Jedyne co trzeba uwazac to moj maly jadl czesto zachlannie i zapominal polykac i krzusil sie bo w silokonie gormadzilo sie mleko i jak w koncu polknal to bylo duzo wiecej i nie wyrabial :) Ale moj to maly wariat, chytrusek mu mowie ze jest i tlumacze ze tak nie wolno ale co zrobic jak nie slucha. Nie jest to regula i nie zdarza sie zawsze, pisze tylko co ja zaobserwowalam.

AgataP lubi tę wiadomość

relgh3712p7a99v2.png
    l22ndf9hv5oanf39.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 sierpnia 2014, 22:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aNiLewe jutro w sklepch te nakladki zlokalizuje i sobie zakupie :)

no wlasnie jak to z tymi au pair jest jakie to koszty?

• aNiLewe Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2014, 22:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agata kosztuja 6-8euro, nie majatek ale moze nie bedziesz miala problemu z piersiami :)

Lim ty juz po pologu, karmisz mm, a dostalas juz @? Ja juz dwa ost dni mialam normalnie sluz a tu dzis krew i nie wiem czy to @, ale dopiero 5tyg i jeszcze maly ciagle na cycu..

AgataP lubi tę wiadomość

relgh3712p7a99v2.png
    l22ndf9hv5oanf39.png
  • Domi IRL Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2014, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moii znajomi z pracy placa 400 e na miesiac plus 1 dzien wolny no i jedzenie i zamieszkanie. niektorzy tez za bilet na samolot placa.
    my pracujemy 14 zmian w miesiacu - 2dlugie tyg (5 dni- pn, wt i pt, sob, niedz) i dwa krotkie ( sr, czw) na zmiane nocki dzionki. jesli w pn wt dzionki to na weekend nocki itd itp.
    grafik na caly rok- nie zmienny.
    jak wezmiemy sr czw wolne to caly tydzien mamy wolne, jak wezmiemy 7 zmian pod rzad to mamy 3 tyg prawie. duzo urlopu mamy bo z dodatkami prawie 30 dni- czyi 2 miesiace.
    tak ze u nas au pair miala by wychodne czesciej niz jeden dzien w tyg. Noi oprzy okazji pieski mialy by tez lepiej bo bylo by komu je do ogrodu wypuscic jak bysmy byli w pracy. no i kontrola nad taka opiekunka chyba wieksza troche.

no z czesci komfortu trzeba by zrezygnowac ale dla nas to chyba jedyna opcja

t60z7qg.png
‹‹ 67 68 69 70 71 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ