jakies ciezarowki w Irlandii??
-
WIADOMOŚĆ
-
juska19 wrote:a jak tam kobietki duzo przytylyscie w ciazy ??i ile pozniej zajelo wam wracacie do wagi z przed ciazy ??
Ja przytylam 12 kg ciagle zostalo mi 4 do zrzucenia. Nie cwicze jeszcze- czekam do wizyty we wtorek zeby dali zielone swiatlo i wtedy zaczynam sie ostro za siebie brac- juz teraz sie smaruje zelami odkad na butelce mala jest zeby sie ujedrnic bo mi troszke po bokach skory zostalo:/ oby sie wciagnelo- tak sie waga nie przejmujejak ta skora luzna wlasnie.
Ja kupowalam od 2 trymestru.
Kolezanki radzily zeby wtedy zaczac i nieczekac do konca bo potem nie wiem jak sie bede czula i czy zakupy beda przyjemnoscia.
W moimprzypadku czulam sie swietnie do konca- ale uwazam to za swietna rade bo moglam sobie poporownywac ceny i zsatanowicsie co chce dokladnie a czego nie potrzebuje- lista zmieniala sie raz w tyg srednio. Dopisywanie, wykreslanie itp.
Kolezanka z pracy zostawila kupowanie do konca i w 3 trymestrze ledwo chodzic mogla i buty wlozyc,czula sie strasznie a nic nie mialai musiala na gwalt kupowac wszystko, latac po sklepach itp. Pokoik skonczyli 2 dni przed porodem hehehe.
Tylko stres niepotrzebny- a tego w ciazy nie trzeba.
juska19, AgataP, Limerikowo lubią tę wiadomość
-
Domi IRL
Ja wlasnie tez sie boje ze na koncowce ciazy to bedzie masakra pamietam z Jula ostatnie miesiace mialam okropne nogi pouchniete i rece i tez to byla zima wiec tylko czlapaki wchodzily w gre w ktore i tak ciezko mialam wlozyc nogi wiec tutaj chyba tez na spokojnie podejde do zakupow u mnie chyba przerazily mnie slowa babki po ostatnim porodzie stad ten stres terazDomi IRL, AgataP lubią tę wiadomość
-
kurcze Juska- a nie masz jakiegos polskiego gp w okolicy?
Ja wlasnie tak zrobilam ze polska gP mialam w klinice gdzie na kazdej wizycie usg robili- full wypas to nie bylo usg ale dziecko moglam zobaczyc na kazdej wizycie.
No i bardziej ''polskie'' podejscie miala, ale lekarza w szpitalu mialam irl. Mimo to mialam sporo dodatkowych scanow itp bo ona jak cos tylko sie dzialo zaraz list wystawiala i odrazu mnie przyjmowalii badali.
W szpitalu tez byla dosc profesjonalna opieka musze przyznac- bylam zadowolona, a przynajmniej nie musialam ''zfochowanych'' polskiej ''obslugi'' w pl szpitalu ogladac. Kazdy z usmiechem na ustach i wsyzscy bardzo pomocni.
Wspolczuje dziewczynom ktore maja problemy w ciazy- ja nie mialam- oprocz straszenia mnie ze mala byla mala;)
juska19, Limerikowo lubią tę wiadomość
-
No nie przytylam duzo- ale startowalam z 60 kg i teraz nadal mam 64kg.
Chciala bym do 58 zejsc- wtedy byla bym bardzo zadowolona:)
Ale wole miec jedrne cialo z 60kg niz cellulit i wiszaca skore przy 58u wiec wszystko spokojnie. Najwazniejsze ze rozstepow nie ma.
Waga leciala jak oszalala w dol jak piersia karmilam a teraz stanela odkad mala na butelce.
Najgorzej ze plecy moje to juz teraz non stop mnie bola:(juska19, AgataP, Limerikowo lubią tę wiadomość
-
Domi IRL
jest u nas w droghedzie jedna polka ale podobno do d..y kazdy na nia narzeka bo czasami wiecej czlowiek wie niz ona takze nie ciekawie no nie ukrywam ze taka wizyta iw yjazd do dublina to koszt dla nas okolo 150 e plus wyprawa rodzinna czyli maz i dzieci dlatego na razie czekam na spokojnie do listopada i zobaczymy co i jak ale stres jest nawet teraz jak w gp bylam i babka szukala serduszka i nie mogla znalezc to mialam szklanki w oczach ..AgataP, Limerikowo, Domi IRL lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyjuska kurcze szkoda ze nie masz zadnego lekarza dobrego blisko ;( ale moze jescze poszukaj zrob jakis wywiad w necie co i jak ?
wiem ze taki wyjazd do Dublina to dla Was koszta ale jak trzeba to trzeba niestety.
No szkoda Eweliny ze sie biedna meczy tak ,straszni Ci "specjalisci " tutaj sa..
Moja gin to zlota kobieta jest,niestety droga ale ufam jej bezgranicznie,potrafi do mnie zadzwonic sama z siebie i zapytac o samopoczucie,zawsze pamieta jak moja mala ma miec na imie (PEWNIE MA ZAPISANE,ALE TO MILE ZE SIE TAK STARA ) zawsze herbata i ciastko na wizycie
bardzo jestem zadowolona.
Ja do tej pory przytylam 5 kg zobaczymy jak ile jeszcze przybiore do konca zostalo 7 tyg.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 września 2014, 11:45
Limerikowo, aNiLewe lubią tę wiadomość
-
AgataP
no wlasnie szukalm juz jak z corka bylam w ciazy i niestety ale rozejrze sie popytam moze sie cos zmienilo w moim przypadku koszta duze ale coz nie ma wyjscia najwazniejsze zeby z dzidzia bylo wszytsko dobrze i ja spokojniejsza bo stres nie jest potrzebny kurcze ja sie boje ze z cc nie zdaza na czasAgataP, Limerikowo lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Hej jestem w domu krwawienie ustapilo ,. A ze mamy ten konflikt serologiczny to musze za kazdym razem dostac zastrzyk .. A co najlepsze za kazdym razem sprawdzaja jaka mam grupe krwi i jak lezalam 2 dni to 2 dni pod zad sprawdzali .
Malej sie spieszylo w tamtym tyg ale chyba stwierdzila ze u mamci lepiej . Niech siedzi zeby juz nie bylo tych krwawien ani plamien . Jeszcze 2 tyg . Milego dnia kochane .Limerikowo, juska19, AgataP, aNiLewe, Domi IRL lubią tę wiadomość
-
Agata Ty chudzinko nie wpedzaj nas w kompleksy
w pl szpitalach wiele sie zmienilo przez 20lat, opieka i warunki sa naprawde super
oczyws tu w Irl nie mozna porownac pryw opieki z ubezpiecz i panstwowej w ciazy
jest ok jak jest ok, a jak sa klopoty to niestety bida
ja tam majac schemat publiczny maternity w Cork medicus bylam b zadowolona , podstawy byly zrobione ok, tj 2 morfologie, mocz, tarczyca, ale za kaszel i cold w ciazy juz musialam placic
plus za dodatkowe tarczycowe by regulowac sobie dawke euthoryxu tez placilam nie chcialam czekac 2 tyg na wynik, nawet nie szukalam tu endokrynologa i koniec koncem mimo wlasnego eksmepymentu ok dawke regulowalam :--))
mimo 2 poronien i nadcisneinia nie mialam extra scanow etc, low risk oszacowali jak powiedzial dr Jakubow i zachodzil w glowe sam
co mi sie najbardziej nie podoba to to ze porod przyjmuje polozna z asystentka czesto uczaca sie , ok all rozumiem do pewnego momentu porodu,ale jak jest zle to ida szukac lekarza, i tak jak w przypadku chocby naszej kolezanki Jaszczurki glowa baby 40min na zew a reszta cialka nie ..
zreszta gazety tu wytknely w tym roku staffowi w szpitalu Portlaoise, ze ktg nie potrafia czytac i baby rodza sie niedotlenione z porazeniami
pewnie tak jest w calej Irl
ja tam 2gie baby tak samo zamierzam prowadzic przez ciaze i porod w Pl :--))
sorry moze jestem zbyt krytyczna ale mnie z mezem nie intersesuje trauma fiz i psych, swoje juz zesmy przeszli, wiecej nei trzeba
oczywscie sa tu kobitki, normalnie rodza i sobie chwala i ja to rozumiem i szanujeAgataP lubi tę wiadomość
-
Ewelina na przyszlosc to wez moze takie plastikowa karte wielkosci bankomatowej info o Twoim zdrowiu, moze gp dysponuje, tam piszesz imie, nazwisko, tel, grupa krwi i nr kontaktowy kogo w razie w poinformpwac i wkladasz do portfela i czl spokojniejszy
plus mozna zrobic na grupe krwi badanie i miec w tel lub kartke w portfelu jako potwierdzenie, bo wiadomo na slowo to sie tu nie wierzy, za powazna sprawa
ja malej bede robic, bo nie wiem czy po mezu czasem nie ma wlasnie Rh-, chyba ze gdzies jest wpisane w jej ksiazeczce zdrowia, musze ok przegladnac, z czasem krucho raczej
ciesze sie ze jeses w domku i plamienie ustalo, czekamy zatem na Malutka te 2 tygEwelina.Irl lubi tę wiadomość
-
Juska nie denerwuj sie od razu ze serducha nie slychac, wiadomo ze strach i szklanki w oczach-bardzo podoba mi sie ten zwrot!
mojej bratowej w 32tyg 2 polozne nie mogly znalezc i tez strach, zabrali na scan i bylo ok
zaobserwuj w ktorej czesci brzuszka jest ok odsluch, u mnie np i jak sluchalam bratowej i kolezanki z job mym wlasnym dopplerem to bylo serducho po lewej str na dole brzuszka w tych wczesnych tygodniach po 12 jak juz idzie odsluchac monitorkami
AgataP lubi tę wiadomość
-
mysle ze nie ma co sie stresowo nakrecac, kazda z nas jest innym przypadkem i trzeba ufac ze bedzie ok z finalem
w razie klopotow szukac fachowej pomocy i tyle, wiadomo ze sa to koszty, ale nie ma chyba innego wyjscia..
teraz jak mala chorowala na biegunke, fever i gardlo to maz sie zloscil ze po lekarzach latam i kasa leci a nie do jednego chodze
kiedy no wlasnie poprzednich 2 nam nie pomoglo, baby z biegunka i doszlo dalej do fever, ja w nerwach ze mala chora, wkurzylam sie i mowie do meza, ze ja, nawet do cork zawioze te 90km by ok lekarz w medicusie obejrzal i pomogl
a byla tu moja mama i tez glowa krecila, jeden w gardlo nie zajrzal wcale, 2gi zajrzal i nic nie dal a bylo czerwone i dal cos beznadziejnego - blended oil na biegunke, a 3 dal antybiotyk ktory musialam odstawic na 3 dzien bo wysypka a innego nie przepisal, komedia
przyjdzie do cork stala trase miec kurczeAgataP lubi tę wiadomość
-
AgataP
oj chudzinka z Ciebie 7 tygodni to zleci w momencie i maluch bedzie z Toba
ja Mysle ze przytyje do 20 kg max hehe
Limerikowo
no musze podejsc spokojnie do calej sytuacji i czekac cierpliwie
Ewelina.Irl
teraz wypoczywaj i korzystaj z ciszy poki mozesz bo za 2 tygodnie cale zycie sie zmieni i ani chwili czasu dla siebie nie bedziesz mialaLimerikowo, AgataP, Ewelina.Irl lubią tę wiadomość
-
Limerikowo
to wspolczuje przezyc Mala sie nameczyla Ty sie stresowalas masakra
podejscie ich jest bezcenne niestety oni tutaj tak podchodza a irole chartuja dzieci od mala i niczym sie nie przejmuja
jak zaprowadzalam corcie do pzredszkola slyszalam jak te dzieci kaszla szok jakis i teraz za to corcia w domu siedzi bo chora pani u gp obejrzala powiedziala ze wszystko jest dobrze ale dala antybiotyk na wszelki wielki ...Limerikowo, AgataP lubią tę wiadomość
-
ja tam nie rozumiem hartowania malych dzieci na zimno, bez skarpet
w kazdej book o baby jak byk stoi, ze temp optymalna ma byc 20-21 w domu i tyle
moja kol co byla tu na au pair to tez sie nadziwic nie mogla, gole i bose, pociagajace gile z nosa, z wiecznym katarem i kaszlem przeziebione dzieci, po 2mcach zrezygnowala, bo twierdzila ze ona lapala od nich zarazki stalego przeziebienia a pracowac musiala
w pl przedszkolach tez wylegarnia wiadomo norma, moja mama wnuczki nie puszczala, mowi trzymam w domu, na spacerek, do sklepu, raczki czyste i dziecko zdrowejuska19 lubi tę wiadomość