X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne jakies ciezarowki w Irlandii??
Odpowiedz

jakies ciezarowki w Irlandii??

Oceń ten wątek:
  • Domi IRL Autorytet

Wysłany: 12 września 2014, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    juska19 wrote:
    a jak tam kobietki duzo przytylyscie w ciazy ??i ile pozniej zajelo wam wracacie do wagi z przed ciazy ??

Ja przytylam 12 kg ciagle zostalo mi 4 do zrzucenia. Nie cwicze jeszcze- czekam do wizyty we wtorek zeby dali zielone swiatlo i wtedy zaczynam sie ostro za siebie brac- juz teraz sie smaruje zelami odkad na butelce mala jest zeby sie ujedrnic bo mi troszke po bokach skory zostalo:/ oby sie wciagnelo- tak sie waga nie przejmujejak ta skora luzna wlasnie.

Ja kupowalam od 2 trymestru.
    Kolezanki radzily zeby wtedy zaczac i nieczekac do konca bo potem nie wiem jak sie bede czula i czy zakupy beda przyjemnoscia.
    W moimprzypadku czulam sie swietnie do konca- ale uwazam to za swietna rade bo moglam sobie poporownywac ceny i zsatanowicsie co chce dokladnie a czego nie potrzebuje- lista zmieniala sie raz w tyg srednio. Dopisywanie, wykreslanie itp.

Kolezanka z pracy zostawila kupowanie do konca i w 3 trymestrze ledwo chodzic mogla i buty wlozyc,czula sie strasznie a nic nie mialai musiala na gwalt kupowac wszystko, latac po sklepach itp. Pokoik skonczyli 2 dni przed porodem hehehe.
    Tylko stres niepotrzebny- a tego w ciazy nie trzeba.

juska19, AgataP, Limerikowo lubią tę wiadomość

t60z7qg.png
  • juska19 Autorytet

Wysłany: 12 września 2014, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi IRL
    Ja wlasnie tez sie boje ze na koncowce ciazy to bedzie masakra pamietam z Jula ostatnie miesiace mialam okropne nogi pouchniete i rece :/ i tez to byla zima wiec tylko czlapaki wchodzily w gre w ktore i tak ciezko mialam wlozyc nogi :/ wiec tutaj chyba tez na spokojnie podejde do zakupow u mnie chyba przerazily mnie slowa babki po ostatnim porodzie stad ten stres teraz

Domi IRL, AgataP lubią tę wiadomość

relge6yd0kju1g7d.png
  • juska19 Autorytet

Wysłany: 12 września 2014, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi IRL
    malo przytylas :)

relge6yd0kju1g7d.png
  • Domi IRL Autorytet

Wysłany: 12 września 2014, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kurcze Juska- a nie masz jakiegos polskiego gp w okolicy?

Ja wlasnie tak zrobilam ze polska gP mialam w klinice gdzie na kazdej wizycie usg robili- full wypas to nie bylo usg ale dziecko moglam zobaczyc na kazdej wizycie.
    No i bardziej ''polskie'' podejscie miala, ale lekarza w szpitalu mialam irl. Mimo to mialam sporo dodatkowych scanow itp bo ona jak cos tylko sie dzialo zaraz list wystawiala i odrazu mnie przyjmowalii badali.

W szpitalu tez byla dosc profesjonalna opieka musze przyznac- bylam zadowolona, a przynajmniej nie musialam ''zfochowanych'' polskiej ''obslugi'' w pl szpitalu ogladac. Kazdy z usmiechem na ustach i wsyzscy bardzo pomocni.

Wspolczuje dziewczynom ktore maja problemy w ciazy- ja nie mialam- oprocz straszenia mnie ze mala byla mala;)

juska19, Limerikowo lubią tę wiadomość

t60z7qg.png
  • Domi IRL Autorytet

Wysłany: 12 września 2014, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No nie przytylam duzo- ale startowalam z 60 kg i teraz nadal mam 64kg.
    Chciala bym do 58 zejsc- wtedy byla bym bardzo zadowolona:)
    Ale wole miec jedrne cialo z 60kg niz cellulit i wiszaca skore przy 58u wiec wszystko spokojnie. Najwazniejsze ze rozstepow nie ma.

Waga leciala jak oszalala w dol jak piersia karmilam a teraz stanela odkad mala na butelce.

Najgorzej ze plecy moje to juz teraz non stop mnie bola:(

juska19, AgataP, Limerikowo lubią tę wiadomość

t60z7qg.png
  • juska19 Autorytet

Wysłany: 12 września 2014, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi IRL
    jest u nas w droghedzie jedna polka ale podobno do d..y kazdy na nia narzeka bo czasami wiecej czlowiek wie niz ona :/ takze nie ciekawie no nie ukrywam ze taka wizyta iw yjazd do dublina to koszt dla nas okolo 150 e plus wyprawa rodzinna czyli maz i dzieci dlatego na razie czekam na spokojnie do listopada i zobaczymy co i jak ale stres jest nawet teraz jak w gp bylam i babka szukala serduszka i nie mogla znalezc to mialam szklanki w oczach ..

AgataP, Limerikowo, Domi IRL lubią tę wiadomość

relge6yd0kju1g7d.png
  • juska19 Autorytet

Wysłany: 12 września 2014, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi IRL ja z druga ciaza przytylam ponad 20 kg i z 7 miesiacy wyszly rozstepy mimo smarowania sie 2 razy dziennie :/ i niestety to juz zostaje do konca zycia :/

Limerikowo lubi tę wiadomość

relge6yd0kju1g7d.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 września 2014, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    juska kurcze szkoda ze nie masz zadnego lekarza dobrego blisko ;( ale moze jescze poszukaj zrob jakis wywiad w necie co i jak ?

wiem ze taki wyjazd do Dublina to dla Was koszta ale jak trzeba to trzeba niestety.
    No szkoda Eweliny ze sie biedna meczy tak ,straszni Ci "specjalisci " tutaj sa..
    Moja gin to zlota kobieta jest,niestety droga ale ufam jej bezgranicznie,potrafi do mnie zadzwonic sama z siebie i zapytac o samopoczucie,zawsze pamieta jak moja mala ma miec na imie (PEWNIE MA ZAPISANE,ALE TO MILE ZE SIE TAK STARA ) zawsze herbata i ciastko na wizycie :)
    bardzo jestem zadowolona.

Ja do tej pory przytylam 5 kg zobaczymy jak ile jeszcze przybiore do konca zostalo 7 tyg.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 września 2014, 11:45

Limerikowo, aNiLewe lubią tę wiadomość

• juska19 Autorytet

Wysłany: 12 września 2014, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AgataP
    no wlasnie szukalm juz jak z corka bylam w ciazy i niestety :/ ale rozejrze sie popytam moze sie cos zmienilo w moim przypadku koszta duze ale coz nie ma wyjscia najwazniejsze zeby z dzidzia bylo wszytsko dobrze i ja spokojniejsza bo stres nie jest potrzebny kurcze ja sie boje ze z cc nie zdaza na czas :/

AgataP, Limerikowo lubią tę wiadomość

relge6yd0kju1g7d.png
  • juska19 Autorytet

Wysłany: 12 września 2014, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AgataP
    to malo przytylas mniej niz ja :)

AgataP lubi tę wiadomość

relge6yd0kju1g7d.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 września 2014, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    juska19 wrote:
    AgataP
    to malo przytylas mniej niz ja :)

czekaj czekaj jeszcze mam 7 tygodni :)

• Ewelina.Irl Autorytet

Wysłany: 12 września 2014, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej jestem w domu krwawienie ustapilo ,. A ze mamy ten konflikt serologiczny to musze za kazdym razem dostac zastrzyk .. A co najlepsze za kazdym razem sprawdzaja jaka mam grupe krwi i jak lezalam 2 dni to 2 dni pod zad sprawdzali .
    Malej sie spieszylo w tamtym tyg ale chyba stwierdzila ze u mamci lepiej . Niech siedzi zeby juz nie bylo tych krwawien ani plamien . Jeszcze 2 tyg . Milego dnia kochane .

Limerikowo, juska19, AgataP, aNiLewe, Domi IRL lubią tę wiadomość

km5sgu1r4t2ljzm1.png
    klz9uay3ezm5jsrk.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 12 września 2014, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agata Ty chudzinko nie wpedzaj nas w kompleksy

w pl szpitalach wiele sie zmienilo przez 20lat, opieka i warunki sa naprawde super
    oczyws tu w Irl nie mozna porownac pryw opieki z ubezpiecz i panstwowej w ciazy
    jest ok jak jest ok, a jak sa klopoty to niestety bida

ja tam majac schemat publiczny maternity w Cork medicus bylam b zadowolona , podstawy byly zrobione ok, tj 2 morfologie, mocz, tarczyca, ale za kaszel i cold w ciazy juz musialam placic :-(
    plus za dodatkowe tarczycowe by regulowac sobie dawke euthoryxu tez placilam nie chcialam czekac 2 tyg na wynik, nawet nie szukalam tu endokrynologa i koniec koncem mimo wlasnego eksmepymentu ok dawke regulowalam :--))
    mimo 2 poronien i nadcisneinia nie mialam extra scanow etc, low risk oszacowali jak powiedzial dr Jakubow i zachodzil w glowe sam

co mi sie najbardziej nie podoba to to ze porod przyjmuje polozna z asystentka czesto uczaca sie , ok all rozumiem do pewnego momentu porodu,ale jak jest zle to ida szukac lekarza, i tak jak w przypadku chocby naszej kolezanki Jaszczurki glowa baby 40min na zew a reszta cialka nie ..

zreszta gazety tu wytknely w tym roku staffowi w szpitalu Portlaoise, ze ktg nie potrafia czytac i baby rodza sie niedotlenione z porazeniami
    pewnie tak jest w calej Irl

ja tam 2gie baby tak samo zamierzam prowadzic przez ciaze i porod w Pl :--))
    sorry moze jestem zbyt krytyczna ale mnie z mezem nie intersesuje trauma fiz i psych, swoje juz zesmy przeszli, wiecej nei trzeba
    oczywscie sa tu kobitki, normalnie rodza i sobie chwala i ja to rozumiem i szanuje

AgataP lubi tę wiadomość

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • Ewelina.Irl Autorytet

Wysłany: 12 września 2014, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam nadzieje ze kolejna wizyta w szpitalu bedzie juz na porodowce i wroce z mala :)
    Oby tych krwawien i plamien nie bylo .

Limerikowo, juska19, AgataP lubią tę wiadomość

km5sgu1r4t2ljzm1.png
    klz9uay3ezm5jsrk.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 12 września 2014, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina na przyszlosc to wez moze takie plastikowa karte wielkosci bankomatowej info o Twoim zdrowiu, moze gp dysponuje, tam piszesz imie, nazwisko, tel, grupa krwi i nr kontaktowy kogo w razie w poinformpwac i wkladasz do portfela i czl spokojniejszy

plus mozna zrobic na grupe krwi badanie i miec w tel lub kartke w portfelu jako potwierdzenie, bo wiadomo na slowo to sie tu nie wierzy, za powazna sprawa
    ja malej bede robic, bo nie wiem czy po mezu czasem nie ma wlasnie Rh-, chyba ze gdzies jest wpisane w jej ksiazeczce zdrowia, musze ok przegladnac, z czasem krucho raczej

ciesze sie ze jeses w domku i plamienie ustalo, czekamy zatem na Malutka te 2 tyg

Ewelina.Irl lubi tę wiadomość

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 12 września 2014, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Juska nie denerwuj sie od razu ze serducha nie slychac, wiadomo ze strach i szklanki w oczach-bardzo podoba mi sie ten zwrot!
    mojej bratowej w 32tyg 2 polozne nie mogly znalezc i tez strach, zabrali na scan i bylo ok
    zaobserwuj w ktorej czesci brzuszka jest ok odsluch, u mnie np i jak sluchalam bratowej i kolezanki z job mym wlasnym dopplerem to bylo serducho po lewej str na dole brzuszka w tych wczesnych tygodniach po 12 jak juz idzie odsluchac monitorkami
    2nrgahh.jpg

AgataP lubi tę wiadomość

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 12 września 2014, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mysle ze nie ma co sie stresowo nakrecac, kazda z nas jest innym przypadkem i trzeba ufac ze bedzie ok z finalem
    w razie klopotow szukac fachowej pomocy i tyle, wiadomo ze sa to koszty, ale nie ma chyba innego wyjscia..
    teraz jak mala chorowala na biegunke, fever i gardlo to maz sie zloscil ze po lekarzach latam i kasa leci a nie do jednego chodze
    kiedy no wlasnie poprzednich 2 nam nie pomoglo, baby z biegunka i doszlo dalej do fever, ja w nerwach ze mala chora, wkurzylam sie i mowie do meza, ze ja, nawet do cork zawioze te 90km by ok lekarz w medicusie obejrzal i pomogl
    a byla tu moja mama i tez glowa krecila, jeden w gardlo nie zajrzal wcale, 2gi zajrzal i nic nie dal a bylo czerwone i dal cos beznadziejnego - blended oil na biegunke, a 3 dal antybiotyk ktory musialam odstawic na 3 dzien bo wysypka a innego nie przepisal, komedia
    przyjdzie do cork stala trase miec kurcze

AgataP lubi tę wiadomość

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • juska19 Autorytet

Wysłany: 12 września 2014, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AgataP
    oj chudzinka z Ciebie 7 tygodni to zleci w momencie i maluch bedzie z Toba :)
    ja Mysle ze przytyje do 20 kg max hehe
    Limerikowo
    no musze podejsc spokojnie do calej sytuacji i czekac cierpliwie :)
    Ewelina.Irl
    teraz wypoczywaj i korzystaj z ciszy poki mozesz bo za 2 tygodnie cale zycie sie zmieni i ani chwili czasu dla siebie nie bedziesz miala :)

Limerikowo, AgataP, Ewelina.Irl lubią tę wiadomość

relge6yd0kju1g7d.png
  • juska19 Autorytet

Wysłany: 12 września 2014, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Limerikowo
    to wspolczuje przezyc :/ Mala sie nameczyla Ty sie stresowalas masakra :/
    podejscie ich jest bezcenne niestety oni tutaj tak podchodza a irole chartuja dzieci od mala i niczym sie nie przejmuja
    jak zaprowadzalam corcie do pzredszkola slyszalam jak te dzieci kaszla szok jakis i teraz za to corcia w domu siedzi bo chora pani u gp obejrzala powiedziala ze wszystko jest dobrze ale dala antybiotyk na wszelki wielki ...

Limerikowo, AgataP lubią tę wiadomość

relge6yd0kju1g7d.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 12 września 2014, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja tam nie rozumiem hartowania malych dzieci na zimno, bez skarpet
    w kazdej book o baby jak byk stoi, ze temp optymalna ma byc 20-21 w domu i tyle
    moja kol co byla tu na au pair to tez sie nadziwic nie mogla, gole i bose, pociagajace gile z nosa, z wiecznym katarem i kaszlem przeziebione dzieci, po 2mcach zrezygnowala, bo twierdzila ze ona lapala od nich zarazki stalego przeziebienia a pracowac musiala

w pl przedszkolach tez wylegarnia wiadomo norma, moja mama wnuczki nie puszczala, mowi trzymam w domu, na spacerek, do sklepu, raczki czyste i dziecko zdrowe

juska19 lubi tę wiadomość

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
‹‹ 87 88 89 90 91 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ