Jesienne bobasy 2015 :)
-
WIADOMOŚĆ
-
Polkosia ja dlatego chodzę do dwóch jeden jest na NFZ a drugi prywatnie.
Ciężko trafić na dobrego specjalistę.
A co to sa testy Pappa? Ja nic niewiem robię tylko prenatalne teraz we wtorek zreszta z córa tez je miałam.
Ale z tego co słyszałam te prenatalne tez nie dają 100% pewności zreszta jak wiele innych rzeczy
Trzeba być dobrej myśli.
Polkosia tez miałam puste jajo poprzednio ale o dziwo objawy miałam do 9tc później juz z dnia na dzień ustąpiły. -
Tet pappa robi się tego samego dnia co genetyczne. W PL jest on dodatkowo płatny, dostają go nieliczne kobiety po 30-35r.ż. Są to badania biochemiczne (ocena stężenia PAPP-A oraz wolnej podjednostki ß-HCG), ocenia ryzyko wystąpienia zespołu Downa, Edwardsa, czy Patau, jest to badanie nieinwazyjne, za granicą wykonywanie tego testu jest standardem. Ja się wacham ze względu na cenę sam test bez USG to koszt 250zł a za wizytę z usg genetycznym muszę zapłacić 350zł. Tak więc z testem kosztowałoby mnie to 600zł. Test ten można wykonać w dniu usg genetycznego, nie wcześniej i nie później.
-
Testu Pappa nie trzeba robić tego samego dnia. Przynajmniej tak mi ginekoog powiedziała, że moze być innego dnia.
Wydaje mi się, że to zależy od laboratorium, w którym robi się ten test. Niektóre laboratoria robią tylko tego samego dnia.
Moja gin kazała zrobić wcześniej tak, żeby wynik odczytać w dniu wizyty i usg genetycznego.
Ja robię bo skończyłam 35 lat i zleca się to badanie. Też muszę być dobrej myśli!!! -
Kurczę, ja musiałam iść do internisty, bo miałam ciśnienie 160/100... Nie chcieli mnie wypuścić! Nigdy takiego nie miałam. Zawsze podwyższone, bo jestem gruba, ale zazwyczaj max. 135/85. Mierzyłam w domu z miesiąc temu i też w granicach tylu było. A dziś w domu wieczorem 150/95 - cudownie Nie chciałabym bardzo brać żadnych leków, ale co zrobić... Mam mierzyć przez tydzień i wrócić z pomiarami.Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn