JESTEM W CIĄŻY !!! - LISTOPAD 2013 :)
-
WIADOMOŚĆ
-
Witajcie moje drogie
kada wizdzę że ty masz termin wizyty dzień później ode mnie. Ja już nie moge się doczekac tej wt wizyty mam nadzieje, że wszystko będzie w porządku i usłysze maluszka serduszko i zobacze mojego smerfika w całej okazałości. Dzisiaj tak się przestraszyłam bo dostałam takich silnych bóli na dole nie wiedziałam czy to jakieś skurcze czy wzdęcia, jednak okazało się że to złośliwe wzdęcia. POszłam się wypróźnić i przeszło ale strachu się najadłam co nie miara przy tym -
no cisza klaudiaa
maz byl na POZ po masci dla corki i przy okazji sie zapytał o mnie ale nic nie moga mi zrobic tylko mam czekac na rozwoj sytuacji czy bede miec ospe czy nie bu... ale ma sile i bede z nia walczyc zeby fasoleczka byla zdrowa a jak moj maz stwierdził nasz OBCY (pozytywne myslenie) he -
czytałam o ospie w ciazy Zachorowanie na ospę wietrzną w okresie ciąży może skutkować również niekorzystnymi następstwami u płodu i noworodka. Zachorowanie w I trymestrze nie jest związane ze zwiększonym ryzykiem poronienia. Zakażenie w późniejszym okresie (głównie między 13. a 20. tygodniem) może spowodować chorobę u płodu (ospa wrodzona), objawiającą się małą masą urodzeniową, zmianami bliznowatymi w obrębie dermatomów, zaburzeniami neurologicznymi, jednostronnymi wadami kończyn, wadami oka (małoocze, zaćma, zapalenie naczyniówki i siatkówki), ograniczeniem rozwoju umysłowego, a także zaburzeniami czynności jelit i zwieracza pęcherza moczowego. Uważa się, że powikłania te nie są następstwem zakażenia pierwotnego, ale szybkiej reaktywacji wirusa (Herpes zoster in utero). Nie opisano zespołu wrodzonego u płodów w przypadku zakażenia VZV po 28. tygodniu ciąży.
-
no ja testy zrobialam 4 i pozytywne bylyi zaraz sie na wizyte chcialam umowic a on mi gada ze w ten sam dzien mam przyjsc zroil mi usg i gada ze tu chybe jest kropek tylko ze bardzo bardzo wczesna ciaza dal lutke i kazal przyjsc po 2 tyg czyli teraz w srode i sie doczekac nie umie a tam pozatym jak liczyc tyg ciazy?? z belly wychodzi mi 6 tydz a suwaczka 5 tydz